Halálos biciklis baleset

Meghalt egy kerékpáros nő, amikor kedd délután személygépkocsival ütközött össze a Békés megyei Dévaványán - közölte a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Vargáné Szombati Andrea elmondta: a rendőrség még vizsgálja a baleset körülményeit.

Szerző

Autókra szakosodott a bűnszervezet - Majd' száz embert vádolnak

 Nagy értékű gépjárművek megszerzésére szakosodott bűnszervezet pere kezdődött meg kedden első fokon a Tiszafüredi Járásbíróságon. 

A Karcagi Járási Ügyészség 95 ember ellen emelt vádat jelentős kárt okozó, jellemzően bűnszervezetben, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett csalás és más bűncselekmények miatt - közölte a Szolnoki Törvényszék sajtószóvivője a tárgyalás szünetében tartott sajtótájékoztatón. Papp Judit ismertette a vád lényegét, amely szerint a vádlottak csoportokba szerveződve 2012 áprilisától 2014 júliusáig több európai országban - Németországban, Ausztriában, Olaszországban, Svájcban, Svédországban, Csehországban és Szlovéniában - autókölcsönzők képviselőit megtévesztve nagy értékű, prémiumkategóriás autókat béreltek lopás szándékával. Az autókat szervezetten Magyarországra szállították és értékesítették. 

Az igazságügyi szakértői vélemény szerint a csalással okozott kár mintegy egymilliárd forint.

A sajtószóvivő hozzátette: a vádlottak között igen nagyfokú munkamegosztás volt. A vádirat szerint a szükséges anyagi fedezetet az úgynevezett finanszírozók biztosították, a kölcsönzést pedig az irányítók szervezték, akik díjazása 200 ezer és 500 ezer forint között volt járművenként. A kölcsönzéseket vállaló embereket a felhajtók szervezték be, ők biztosították a kísérőket, a tolmácsokat és a gépkocsivezetőket is. A "donorok" pedig átadták az adataikat hamis okiratok készítéséhez.
Papp Judit arról is beszámolt, hogy a szervezői feladatokat ellátó vádlottak pénzt ígérve vették rá a "strómanokat" - vagyis a végrehajtókat - arra, hogy lopási szándékkal béreljenek autókat. Olyan valótlan tartalmú okiratokkal és telefonszámokkal is ellátták őket, amelyek révén üzletembernek vagy turistának tüntethették fel magukat. Az ő feladatuk volt az is, hogy a rendőrségen valótlan bejelentést tegyenek arról, hogy a gépjárművet ellopták tőlük. A járműveket általában olyan embereknek adták el, akik az egyedi azonosító meghamisítását és a magyarországi forgalomba helyezést követően azokat magyar hatósági jelzéssel értékesítették tovább, esetenként alkatrészenként is. 

Papp Judit az MTI kérdésére elmondta: a mintegy egymilliárd forintos kárból 42 gépkocsi lefoglalásával háromszáz-négyszáz millió forint térült meg. Az ügy - a lefoglalásokkal együtt - körülbelül száz járművet érint. Egy-egy gépjármű értéke jellemzően 500 ezer és 50 millió forint közötti. Megjegyezte, a gyanúsítottak túlnyomórészt magyarok, de vannak köztük román állampolgárok is.
A 95 vádlott közül 61-en jelentek meg a keddi tárgyaláson. Az ügyben ketten kerültek előzetes letartóztatásba, hárman házi őrizetben vannak, két vádlottra lakhelyelhagyási tilalmat szabtak ki. Több vádlott más bűncselekmény miatt van előzetesben vagy a szabadságvesztését tölti - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva a sajtószóvivő kitért arra: a 95 vádlott közül öt-tíz ember "kezében futottak össze a szálak". Az ügy tárgyalása szerdán folytatódik a Tiszafüredi Járásbíróságon.

Szerző

Mentőautó tört rommá - Kismama a súlyos sérültek között (Fotók)

Publikálás dátuma
2016.06.21. 13:07
MTI Fotó: Mihádák Zoltán
Több sérültje van annak a balesetnek, melynek során egy mentőkocsi kisteherautóval ütközött a 3203-as számú úton, Jászberény és Jászárokszállás között - tájékoztatott a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője kedden.

Szabó Zita, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője azt közölte: a kistehergépkocsi a 3203-as út 23. kilométerszelvényénél eddig tisztázatlan körülmények között áttért a szemközti oldalra, ahol összeütközött egy beteget szállító mentőautóval. 

Kardos József, az Országos Mentőszolgálat megyei kirendeltségének vezető mentőtisztje elmondta, a balesetnek három súlyos és három könnyebb sérültje van, kétmentőhelikopter és hat mentőautó vonult ki a helyszínre. 

Súlyosan megsérült a mentőautóban szállított kismama, a mentőápoló és a mentőtiszt. Mentőhelikopter szállította a kismamát a budapesti traumatológiai intézetbe, egy másik az ápolót a szolnoki Hetényi Géza kórházba. A mentőtisztet mentőautóval vitték a jászberényi kórházba. A kistehergépjármű könnyebben megsérült utasai közül két embert a jászberényi, egyet a hatvani kórházba szállítottak - tette hozzá.

MTI Fotó: Mihádák Zoltán

MTI Fotó: Mihádák Zoltán

A helyszínre a jászberényi hivatásos és a jászárokszállási önkormányzati tűzoltók vonultak ki, akik megkezdték a műszaki mentési munkálatokat. A helyszínelés idején érvényes eddigi teljes útzár hamarosan félpályásra változik.

Szerző