Teniszlabda-méretű jég pusztított

Publikálás dátuma
2016.06.22. 07:17
FOTÓ: MTI/BALÁZS ATTILA
A lakóházak 85 százaléka sérült meg a keddi jégverésben Rozsályban, a település várhatóan a vis maior alapból kér majd állami segítséget a kárenyhítéshez.

Nagyon sok embernek nincs biztosítása, ennek ellenére megpróbálják majd bevonni őket a későbbi kárenyhítésbe. Jelenleg a kárfelmérés zajlik a településen, az ingatlantulajdonosok megpróbálják lefóliázni a megsérült tetőket, mivel ismét eső várható a térségben.

A jégverésben senki sem sérült meg, bár sokan megpróbálták megóvni az autójukat és más értékeiket a nem ritkán ököl nagyságú jégdaraboktól. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint tizenhárom szatmári településről érkeztek kárbejelentések a keddi vihar és jégeső miatt, a térségben több mint hétszázötven ház rongálódott meg.

Szerző
Témák
jégeső Rozsály

Kiállt az ombudsman az otthonszülés mellett

Publikálás dátuma
2016.06.22. 07:16
FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Az államnak meg kell teremtenie a valódi választás lehetőségét a kórházi és az otthonszülés között, ez ugyanis nem adott teljes mértékben a jelenlegi szabályozás szerint – foglalt állást az alapvető jogok biztosa. Székely László egy civil szervezet beadványa alapján indított átfogó vizsgálatot és kért tájékoztatást az emberi erőforrások miniszterétől az otthonszüléssel kapcsolatban.

A panaszt benyújtó szervezet szerint az intézményen kívüli szülést szabályozó joganyag rendelkezései diszkriminatívak, a gyakorlat pedig sérti az emberi méltóságot, mivel a társadalombiztosítás nem támogatja az otthonszülést, így azzal csak a jómódú családok tudnak élni. Sérelmezték azt is, hogy az otthonszülés választásakor akadályba ütközik a szükséges anti-D vakcina térítésmentes felírása és kiváltása.

Székely László megállapította, az állam elvi szinten biztosította a választás lehetőségét azzal, hogy megteremtette az otthonszülés jogi kereteit, mégsem valódi alternatíva, mivel a társadalombiztosítás nem támogatja az otthonszülést. Így az állam nem teljesíti a várandós nők önrendelkezési jogának védelmével összefüggő kötelezettségeit.

Székely László ugyanakkor kiemelte: az anyának joga van olyan jogi, illetve intézményi környezethez, amely a választást ténylegesen is lehetővé teszi. Az államnak meg kell teremtenie a várandós nő számára az érdemi választás lehetőségét, ehhez jogilag biztonságos környezetet, valódi alternatívát kell nyújtania és nem tántoríthat el indokolatlan adminisztratív és pénzügyi akadályokkal.

Az anti-D ellenanyag beszerzése, költségének megtérítése kapcsán a jelentés kitért arra, hogy kizárólag szülésznő végzettségű szakemberek hoztak létre az otthonszülést kísérő egészségügyi szolgáltatókat, ám őket a jogszabály nem jogosította fel vény kiállítására. Ezért a várandós nőknek "kerülőmódszerhez" kell folyamodniuk: nekik kell felíratniuk és kiváltaniuk a receptet. Az ombudsman szerint ez a gyakorlat az önrendelkezési jog mellett a jogbiztonság követelményét is sérti, az érintetteket jogszabálykerülésre ösztönözheti, valamint eltántoríthat az otthonszülés választásától.

Felkérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy tekintse át hogyan lehetne a méltányos társadalombiztosítási finanszírozás megteremtésével az otthonszülést valódi alternatívaként biztosítani, és tegye lehetővé, hogy a várandós nők - függetlenül a szülés módjától - teljes társadalombiztosítási térítés mellett juthassanak hozzá az anti-D ellenanyaghoz.

A Geréb Ágnes-ügy
Az otthonszüléssel kapcsolatban a legnagyobb vitát – pro és kontra -az elmúlt években Geréb Ágnes független bába ténykedése váltotta ki, aki 1977-től az apás szülés, majd az otthonszülés hazai képviselője volt. 1977-ben végezte el az orvostudományi egyetemet Szegeden, majd tizenhét évet dolgozott szülész-nőgyógyászként. 2007-ben eltiltották a foglalkozásától, de tevékenységét ennek ellenére folytatta, otthonukban szülő nőknek segédkezett. 2009-ben maradandó fogyatékosságot, illetve halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolta meg az ügyészség, miután egy általa vezetett szülés közben a magzat életét vesztette. Később egyesítették a vádakat és úgy ítélték meg, hogy a cselekmény emberölésnek is minősíthető.
2010 októberében előzetes letartóztatásba, majd házi őrizetbe helyezte a rendőrség, miután egy általa vezetett tanfolyam közben az egyik részvevőnél megindult szülés során a csecsemő légzése és vérkeringése leállt és újra kellett éleszteni.
2015. novemberében a bíróság egy év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte első fokon, és három évre eltiltotta a szülész-nőgyógyászi foglalkozástól. Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője felmentésért, az ügyészség súlyosbításért, a felfüggesztés mellőzéséért és az általános orvosi foglalkozástól eltiltásért fellebbezett. A II. és III. kerületi bíróság ítéletében háromrendbeli, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetésben, kuruzslásban és felbujtóként elkövetett közokirat-hamisításban találta bűnösnek Geréb Ágnest.

Szerző

Juhász Péter Polt Péterrel ebédelne

Publikálás dátuma
2016.06.22. 07:11
Juhász Péter FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Juhász Péter kiemelten fontosnak tartja, hogy tájékoztassa Polt Pétert a Rogán-Portik-ügyben, ezért munkaebédre hívta a legfőbb ügyészt. Az Együtt alelnöke szerint ugyanis Matolcsy György jegybankelnökhöz hasonlóan laza, informális, keretek között tudnák átbeszélni az ügyészséget is érintő peres ügyeket, nyomozásokat. 

A főügyésszel vélhetően elmarad a közös falatozás, de Rogán továbbra is küzd az „igazáért”. Hiszen az egykori V. kerületi polgármester jogi képviselője a korábbi bírói elutasítás után ismét indítványozta Bolcsik Zoltánnak, a Nemzeti Védelmi Szolgálat főigazgatójának, valamint Felhősi Lászlónak, a Terrorelhárítási Központ ezredesének tanúmeghallgatását – értesült a kormánypárti Magyar Idők. Amennyiben a bíróság úgy dönt, hogy idézést küld a két rendőri vezetőnek, kérdéses, hogy a tanúk egyáltalán nyilatkozhatnak-e az alvilág egyik vezetőjének tartott Portik Tamással kapcsolatban, aki 2013 áprilisában a közreműködésükkel került rács mögé. Bolcsikot és Felhősit ugyanis ezzel összefüggésben titoktartási kötelezettség terheli, így a perben csak akkor nyilatkozhatnak, ha az ügy titokgazdája ezt engedélyezi, és akkor is előfordulhat, hogy meghallgatásuk során zárt tárgyalást kell elrendelni.

Juhász azt sem érti, hogyan kerülhetett nyilvánosságra Bolcsik és Felhősi neve.

Rogánt egyébként a távirati iroda próbálja megvédeni: az Együtt szerint tudatosan nem közlik a Rogán-Portik-üggyel kapcsolatos közleményeiket, és nem tudósítanak a párt sajtótájékoztatóiról sem.

A Juhász-Rogán per múlt pénteki fordulóján az Együtt alelnökének indítványára a törvényszék tanúként hallgatta meg Portik Tamást, aki azt állította: egy ingatlanügylettel összefüggésben tízmillió forintnak megfelelő eurót adott át Rogánnak. A Miniszterelnöki Kabinetiroda rekordgyorsasággal reagált a vallomásra: szerintük Rogán soha, sehol nem találkozott Portikkal, se házibulin, se máshol. Ahogyan a miniszter Pápa Marianne-t (Habony Árpád nagynénjét) sem ismeri, vele sem találkozott személyesen.

Rogán Antalról is kérdezték tegnap Tuzson Bence kommunikációért felelős államtitkárt egy sajtótájékoztatón. Portik állításai hazugságok, ezeket a helyükön kell kezelni - mondta az államtitkár.

Szerző