Titokzatos Spéder-felvételek

Lázár Jánossal folytatott beszélgetések is vannak azokon az adathordozókon, amelyeket Spéder Zoltán villájában foglalt le a rendőrség június 8-án - értesült a Népszava.  Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság elnöke lapunkkal szerda délután közölte, hogy pénteken reggel 9-re összehívta a testület ülését. 

A Népszava a Miniszterelnökségtől rá is kérdezett: tudta-e a tárcát vezető miniszter, hogy Spéder állítólag maga rögzítette azokat a beszélgetéseket, amelyeket most lefoglalt a rendőrség. Arra is kíváncsiak lettünk volna, Lázár továbbra is barátjának tekinti-e az FHB Jelzálogbank elnökét és a Central European Media & Publishing (CEMP) Zrt. tulajdonosát. A kancellária csupán röviden válaszolt: "a Miniszterelnökség sajtóértesüléseket nem szeretne kommentálni". Megkérdeztük Vojnits Tamást, a Takarékbank vezérigazgató-helyettesét, az integrációért felelős kormánybiztost is, igaz-e, hogy nem adott pontos, teljes körű tájékoztatást a kormányfőnek a takarékszövetkezetek integrációs folyamatáról, de a bank nem kívánt reagálni a vádakra. Az Orbánnal tavaly összevesző vállalkozó tulajdonában lévő Magyar Nemzet Online tegnap "úgy értesült", Simicska egy zártkörű vezetői értekezleten hétfőn kijelentette: nem engedhető meg az, hogy az ország egyik vezető internetes médiuma az Orbán-Habony páros irányítása alá kerüljön.

Megírtuk: a Magyar Nemzet még hétfőn a nyomozást menetét jól ismerő forrásból úgy értesült, hogy az adathordozókon Orbán Viktor kormányfővel és Rogán Antallal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjével folytatott beszélgetések is szerepelnek. A rendőrség nem cáfolta, de nem is erősítette meg a lap információit. Kérdésükre annyit mondtak, hogy "az ügyben a nyomozás folyamatban van, annak részleteiről - a korábban adott tájékoztatáson túlmenően - a nyomozóhatóság nem kíván bővebb felvilágosítást adni". A lap arra szeretett volna választ kapni: elemzik-e a lefoglalt hangfelvételeket, illetve amennyiben bűncselekmény gyanúját veti fel valamelyik szalag, és a beszélgetés résztvevője mentelmi joggal rendelkezik, átadják-e az egész ügyet a Központi Nyomozó Főügyészségnek, vagy elkülönítik azt az alapügytől és csak ez utóbbit adják át. Arra is rákérdeztek, tervezi-e az Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI), hogy meggyanúsítja bűncselekmény elkövetésével Spédert, amennyiben meggyanúsítják, tervez-e kényszerintézkedést Spéder ellen a rendőrség. Egyelőre kérdéses, milyen beszélgetések lehetnek a lefoglalt adathordozókon, ahogyan az is homályos, egyáltalán bizonyító erejűként elfogadhatóak-e ezek egy esetleges büntetőeljárásban.

"Várjuk az írásos belügyi tájékoztatást a Spéder-ügy kapcsán is, mert ha igaz a hír, hogy vezető fideszes politikusokkal folytatott beszélgetésekről készült hangfelvételeket is lefoglalt a rendőrség, akkor a Fidesz-közeli üzletember ügye is komoly nemzetbiztonsági kérdéseket vethet fel" - közölte a legújabb hírekre reagálva Molnár Zsolt, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke. Eközben Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár tegnap egy sajtótájékoztatón kérdésre azt mondta a hangfelvételekről: a kormány nem fél, hogy azok kompromittálóak lennének, de még nem tudják, hol tart a nyomozás.

Beszámoltunk arról is: az NNI munkatársai azután tartottak házkutatást az FHB-bankcsoportnál, a Magyar Postánál és a bank elnökének érdekeltségeinél, hogy a rendőrség korábban csalás és más bűncselekmény gyanúja miatt nyomozást rendelt el - még januárban. Később a Figyelő című hetilap megírta: a rendőrség Spéder lakásán is házkutatást tartott. A bankvezér ellen ezzel egyidejűleg a kormányhoz közel álló médiában támadássorozat indult, az MNB pedig súlyos bírsággal sújtotta az FHB Jelzálogbankot. Mindeközben a NAV vizsgálatot kezdett az Index.hu portál kiadójánál, a CEMP Zrt.-nél is. A Fidesz-közeli üzletembernek tartott Spéder körül akkor kezdett ritkulni a levegő, amikor Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke, majd Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke levélben támadta meg az FHB Bankcsoport tulajdonosát a takarékszövetkezeti integráció miatt.

Az egyik markáns kritika szerint Vojnits Tamás, a Takarékbank vezérigazgató-helyettese, az integrációért felelős kormánybiztos nem adott pontos, teljes körű tájékoztatást a kormányfőnek a takarékszövetkezetek integrációs folyamata során. Megkérdeztük Vojnitsot, ő azonban a bank marketingeséhez küldött bennünket, akinek írásban elküldtük kérdéseinket, ám csupán azt a választ kaptuk: nem kívánnak reagálni a vádakra. Ugyanakkor Demján június 16-án tartott tájékoztatóján azt mondta: néhány nappal korábban személyesen tárgyalt Orbánnal, aki azt ígérte neki, hogy új kormánybiztost fog kinevezni a takarékszektor felügyeletére és az OTSZ-t kérte, segítsenek feltárni, milyen hibák történtek a szektor átalakításakor.

Eközben a 168 Óra azt írta: az MNB fontolgatja, hogy feljelentést tesz a Spéder vezette FHB ellen. A jegybank az idén év elején átfogó vizsgálatot indított az FHB-csoportnál, s akkor találhattak olyan információkat, amelyek megalapozzák a tőkebefektetési csalás gyanúját. A lap úgy tudja, ezen a címen indulhat eljárás a már sokszor emlegetett 2012-es és 2013 eleji eurókötvény-kibocsátással kapcsolatban. Az összesen 112 millió eurós kötvények miatt egyébként az MNB a napokban már kiszabott egy 105 millió forintos piacfelügyeleti bírságot az FHB Jelzálogbankra, mondván, a kibocsátó félrevezető információt tett közzé a jegyzéskor, amikor azt állította: a kötvények kibocsátása nem magyarországi befektetők számára történt. Érdekesség, hogy két hete, amikor a Spéder-érdekeltségeknél, az üzletember lakásán és a postánál is megjelentek a nyomozók, a posta úgy nyilatkozott: a vizsgálatok az MNB feljelentése után kezdődtek, amit az MNB nyomban cáfolt egy közleményben.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában ugyancsak januárban azt mondta: "Most az történt, hogy amikor tőkeemelés zajlott le az FHB-nál, akkor a magyar kormány hozott egy döntést, miszerint fenn kívánjuk tartani a bankban meglévő állami tulajdonrészünket, amit nem fogadtak el. Jogukban van ezt visszautasítani, de ezt együttműködés és szövetség politikájának keretében szerintem nem szabad megtenni, ez így barátságtalan, sőt ellenséges lépés. Ez egy hiba, amit ennek a banknak ki kell javítania."

Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság elnöke lapunkkal szerda délután közölte, hogy pénteken reggel 9-re összehívta a testület ülését. Meghívást kaptak a belügyminisztérium, a rendőrség, illetve a titkosszolgálatok képviselői. A testület MSZP-s vezetője közölte, szándékai szerint az un. Spéder-szalagokat is meghallgatják majd.  

Előzőleg a DK szóvivője sajtótájékoztatón szorgalmazta a  nemzetbiztonsági bizottság összehívását, mondván: a felvételek nemzetbiztonsági kockázatot is jelenthetnek, mert az ország vezetőit esetleg "akár zsarolni is lehet" azokkal.

Napokon belül Simicskáé az Index?
A Spéder elleni, összehangoltnak tűnő kormányzati fellépés okát a sajtó egyelőre csak találgatja, az egyik feltételezés szerint az akció célpontja az Index hírportál, valamint a Spéder üzlettársa, a bécsi üzletember, Heinrich Pecina tulajdonában lévő, a Népszabadságot, a Nemzeti Sportot és több megyei napilapot is kiadó Mediaworks Zrt. feletti ellenőrzés megszerzése. Bonyolítja a képet, hogy egyes források szerint Simicska Lajosnak elővásárlási joga van az Indexre.
Az Orbánnal tavaly összevesző vállalkozó tulajdonában lévő Magyar Nemzet Online tegnap "úgy értesült", Simicska egy zártkörű vezetői értekezleten hétfőn kijelentette: nem engedhető meg az, hogy az ország egyik vezető internetes médiuma az Orbán-Habony páros irányítása alá kerüljön. A portál nem tudja, miként kíván fellépni ez ellen a vállalkozó, mivel ezt nem részletezte, noha a cím azt sugallta, Simicska napokon belül lép az ügyben. Simicska kijelentését ugyanakkor nem tudtuk megerősíttetni.
Szerző
2016.06.22 07:00
Frissítve: 2016.06.22 17:50

Valaki elvitte az 1,8 milliárdos főnyereményt az ötös lottón

Publikálás dátuma
2018.09.22 19:48
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
Nyerőszámok:
  • 38 (harmincnyolc)
  • 43 (negyvenhárom)
  • 48 (negyvennyolc)
  • 53 (ötvenhárom)
  • 69 (hatvankilenc)
Joker: 665794
Nyeremények: 5 találatos szelvény 1 darab volt, nyereménye 1 846 186 825; 4 találatos szelvényekre egyenként 2 156 195; 3 találatos szelvényekre egyenként 20 790; 2 találatos szelvényekre egyenként 1555 forintot fizetnek.
Szerző
2018.09.22 19:48
Frissítve: 2018.09.22 20:53

Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”

Publikálás dátuma
2018.09.22 17:30

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A szomorú, hűvös idő ellenére jókedvűen, családiasan telt Budapesten az idén hatodik alkalommal megrendezett Roma Büszkeség Napja.  Szombat délután kettőkor, a VIII. kerületi Horváth Mihály téren mintegy 150-200-an gyűltek össze romák és nem romák egyaránt, hogy megmutassák, amit az egyik molinón is olvashattunk: mind egyformán vagyunk emberek. A rendezvény idei mottója pedig az: „Te is a nemzet része vagy!” A téren felállított színpadon a roma társadalom ma már nem élő, de továbbra is köztiszteletben álló tagjainak rövid életrajzát olvasták fel, tisztelegve emlékük előtt. Közben fiatal srácok spontán, gitárral kísért éneklésbe kezdtek az egyik padon – nem csak saját maguk a közelben állók szórakoztatására, ők ezzel tisztelegtek. Az eseményen megjelent Sermer Ádám, a Liberális Párt elnökhelyettese, az MSZP-s Lendvai Ildikó, valamint olyan közéleti személyiségek, mint Gulyás Márton és Mécs Imre. – Tiszteletet kell adni a cigányoknak. Én így hívom őket, hiszen a romák a cigányságnak csak egy része. Szerintem a cigány szó egy szép szó. Legyenek erre is büszkék, ne szégyelljék – fogalmazott Mécs. 
Három óra körül elkezdett kiürülni a Horváth Mihály tér, de senki sem hazafelé vette az irányt. Megindult ugyanis a felvonulási menet a Fővám tér felé, a Lónyai utcán haladva, érintve Péli Tamás roma festőművész emléktábláját. A vidám, zenés felvonulás közben olykor egy hangos, „Hova tartozunk?” kiáltást lehetett hallani, mire válaszul többen azt harsogták: „Ide tartozunk!” – Számtalanszor megkérdezték tőlem: mire vagyunk büszkék? Ma megkaphatták a választ: azokra a hősökre, akik sokat tettek és tesznek a romákért. Emlékezzetek Choli Daróczi Józsefre, aki idén veszítettünk el, Fehér Sándor hegedűművészre, aki a saját életét áldozta, hogy gyerekeket mentsen a süllyedő Concordia hajón. Nem feledkezhetünk meg László Máriáról, az első cigány politikusról, aki az ötvenes években emelt szót a romákért, és ezért megpróbálták elhallgattatni – erről Setét Jenő, a büszkeségnapot szervező Idetartozunk Egyesület elnöke beszélt a Fővám téri színpadon. Mint mondta, a nagy hősök mellett büszkék a hétköznapi hősökre is, például arra az 50 ezer cigány közmunkásra, akik napi nyolc órában dolgoznak azért, hogy a létminimumnál is jóval kevesebbet keressenek. Emlékeztetett a rendezvény fő üzenetére, hangsúlyozva: Magyarország csak akkor lehet sikeres, ha senkit nem rekesztünk ki a társadalomból származása, vagyoni helyzete, politikai nézetei miatt. A rendezvényen bejelentették azt is: az egyesület roma történeti hónapot indít.
2018.09.22 17:30
Frissítve: 2018.09.22 18:08