Lemondott a vak komondoros Balogh

Lemondott polgármesteri tisztségéről Balogh József, Fülöpháza exfideszes polgármestere, akit súlyos testi sértés vádjával másodfokon, jogerősen is elítélt a bíróság, az első ítéletet szigorítva 10 hónap szabadságvesztésre, 2 évre felfüggesztve. A feleségét durván bántalmazó politikus az ítélet estéjén, írásban küldte meg lemondó nyilatkozatát a képviselő-testületnek, tudta meg az Index. A lemondás a benyújtás napjától hatályos.

A településen holnap, csütörtökön lesz rendes képviselő-testületi ülés, ahol a lemondástól függetlenül természetesen szó lesz a polgármester ügyéről, a testület várhatóan hivatalosan is tudomásul veszi Balogh lemondását egy határozattal, hogy a Balogh általános helyettesítését biztosító alpolgármester hivatalosan is eljárhasson a település ügyeiben.

Megírtuk: Tíz hónap felfüggesztett szabadságvesztést kapott másodfokon az élettársát megverő fülöpházi polgármester, Balogh József, aki a köztudatban csak "vak komondorosként" híresült el, miután párja súlyos sérüléseit azzal magyarázta, hogy megbotlott a kutyájukban. A volt fideszes országgyűlési képviselőt - aki nem jelent meg a tárgyaláson - első fokon pénzbüntetésre ítélte  a Kecskeméti Törvényszék, ezt súlyosbították felfüggesztettre.

Szerző

Tóbiás: nem "szülőgépekként" kell tekinteni a nőkre

Publikálás dátuma
2016.06.22. 13:39
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Az MSZP feladata egy hálózatos, közösségeken alapuló társadalom kiépítése, ebben pedig fontos szerep juthat a nőknek, eszköze pedig az internet lehet - hangsúlyozta az MSZP elnöke szerdán a Politikai kommunikáció a XXI. században - fókuszban a női szavazók című konferencián, Budapesten.

Tóbiás József a Friedrich-Ebert-Stiftung és a Táncsics Mihály Alapítvány rendezvényén elmondott nyitó beszédében azt mondta, változást a napi politikai kérdésektől távoli ügyeket, a közösségi problémákat felkaroló civil sejtek érhetnek el, amelyekben női dominancia van.

Az ellenzéki politikus szerint ezért nem "szülőgépekként" kell tekinteni a nőkre, hanem egyenrangú partnerként, hiszen a politikai zavarban ők tudják összehangolni az ellentétes álláspontokat.

Tóbiás József a politika előtt álló egyik legnagyobb kihívásnak az állampolgári apátiát nevezte. Bár általános nézet, hogy az új média áttörést hozhat a politika és az emberek kapcsolatában - mutatott rá -, az internet csupán egy lehetőség, az online közösségek hatása a politikai kultúrára pedig negatív is lehet.

Az anonimitás teret adhat a radikális hangnemnek és a kisebbségi véleményt megfogalmazók kiszorításának, az új technológiával szembeni kétkedők ezért mutatnak rá arra, hogy az internet nem forradalmasította a demokráciaképünket - összegzett.

Gurmai Zita, az MSZP és az Európai Szocialisták Pártja Nőtagozatának elnöke azt mondta: bár Orbán Viktor miniszterelnök feudális világát meg kell haladni, a modern digitális korral sem jön el a Kánaán, hiszen az ISIS vagy az Al-Kaida sem jött volna létre internet nélkül.

A politikus beszélt a nők ellen az interneten megvalósuló erőszak, gyűlöletbeszéd és fenyegetés problémájáról, rámutatva: ennek mindegy 9 millió áldozata van Európában egy nemrég készült európai bizottsági jelentés szerint. Szólt az egyenlőtlen hozzáférésről is, amely tovább növeli a szakadékot a társadalomban, ugyanakkor arról is: az internet erősíti a szólásszabadságot és a nők politikai, társadalmi szerepvállalását.

Szerző

Botrány! Tanárok aláztak meg alsósokat Dömsödön

Dömsödön tanárok alázták meg a kisdiákokat, hogy kiderítsék, melyik kisgyerek piszkította össze a lánymosdót - írja a Blikk. a Klik szerint tévesek azok a sajtóhírek, melyek a dömsödi iskolában történtekről tájékoztatják a közönséget.

A laphoz eljutott információk szerint az intézmény épületében valaki­ az illemhely mellé piszkított, a problémát pedig embertelenül orvosolta a pedagógusokból és takarítónőből összeállt bizottság.

– A 2. b és 3. c osztályos diák­lányokat egyszerre hívták az udvarra, és sorba kellett állniuk.­ Ezután a tanár nénik és a takarító hármasával hívta­ be őket az egyik terembe, majd mindenkinek le kellett venni­ a bugyiját és pucsítani a tanároknak, hogy megtudják, ki kakilt a WC mellé - állítja a Blikk. 

Bár a tanévzáró tegnap este volt, a szülők mégsem mernek lépni az ügyben, mert féltik a gyerekeiket a szeptemberi tanévtől. Azonban az anyukák összefogtak, és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz (Klik) fordultak panasszal, az ügyben indított vizsgálatot pedig már le is zárták.

„2016. június 1-jén Dömsöd nagyközség jegyzője az önök beadványát juttatta el hozzám, melyben panaszt tettek három pedagógus és egy technikai dolgozó ellen. Panaszukban leírták, hogy 2016. 05. 27-én délelőtt gyermekeiket [...] a fent említett tanítók és dolgozó fehérnemű-vizsgálatnak vetette alá, miután azt tapasztalták, hogy újfent nem rendeltetésszerűen használta valaki a leánymosdót és a toalett mellé piszkított” – kezdte a szülőkhöz intézett levelét a tankerületi igazgató.

A négyoldalas dokumentumból az is kiderült, hogy a vizsgálat lezártával a takarítónőt elbocsátották, míg a pedagógusokat azzal büntették, hogy két évig nem kaphatnak fizetésemelést, illetve mindhárom pedagógus megbüntetését javasolták a Pest megyei tankerületi igazgatónál. A ráckevei kapitányság nyomoz, gyanúsított még nincs.

A Klik szerint tévesek a sajtóhírek
A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ az alábbiakat közölte:
"A Dömsödi Széchenyi István Ált. Iskola egyik telephelyén a leány mosdóban valaki nem rendeltetésszerűen használta a mosdót több alkalommal. A tanítók többször  megkérdezték a gyerekeket, hogy ki volt de senki nem vállalta, egyben felhívták a figyelmüket a fertőzésveszélyre és higiéniára. 2016.máj.27-én újból előfordult az eset, ekkor úgy döntöttek, hogy a gyerekek fehérneműjét ellenőrzik. Az ügyben 3 pedagógus és a telephelyen dolgozó takarító  vett részt. A tankerülethez 2016.06.01-jén érkezett szülői bejelentés az esetről, melyet követően azonnal megkezdődött a vizsgálat.
A vizsgálat eredményeként a következőket állapította meg a tankerület igazgatója: a pedagógusok a közalkalmazotti jogviszonyból származó kötelesség vétkes megszegését követték el (KLIK PSZ Kollektív Szerződés 7.pontja). Tettük nem volt szándékos, azért tették, mert tartottak a fertőzésveszélytől és a további eseteket szerették volna megakadályozni. Tettüket megbánták, többszörösen bocsánatot kértek, amit a szülők el is fogadtak.
Több levél érkezett a tankerülethez a pedagógusok védelmében, amiben azt kérik, hogy továbbra is az említett pedagógusok tanítsák gyermekeiket a jövőben, hiszen tapasztalt pedagógusokról van szó. A pedagógusok elmarasztalása megtörtént, írásbeli megrovást kaptak. A technikai dolgozó  szerződése július 1-jén lejárt, nem került meghosszabbításra.
A szakszolgálat közreműködésével  a tankerület szakember (pszichológus) segítségét ajánlotta fel a gyerekeknek és szülőknek. A pedagógusokat a nyár folyamán érzékenyítő tréningen fognak részt venni,  melyen felfrissíthetik a gyermekvédelemmel , gyermeki jogok gyakorlásával kapcsolatos ismereteiket."

Szerző
Frissítve: 2016.06.22. 13:32