Előfizetés

Brexit - Lemondásra szólították fel Cameront

Publikálás dátuma
2016.06.24. 11:13
David Cameron. FOTÓ: Rob Stothard/Getty Images
Nigel Farage, a brit EU-tagság feladásáért kampányoló legnagyobb brit politikai párt, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) vezetője péntek reggel azonnali lemondásra szólította fel David Cameron konzervatív párti miniszterelnököt még a hivatalos eredmény előtt.

Nigel Farage, a UKIP vezetője, aki két évtizede kampányol azért, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból, péntek reggeli nyilatkozatában kijelentette: David Cameronnak "azonnal" le kell mondania kormányfői tisztségéről, ha a népszavazást a Brexit-tábor nyeri. Farage szerint június 23-a "Nagy-Britannia függetlenségi napjaként fog bevonulni a történelembe".

A szavazóhelyiségek zárása után a kormányzó Konzervatív Párt 84 képviselője - köztük az összes kabinettag - mindazonáltal nyílt levelet tett közzé David Cameronnak címezve, kérve a kormányfőt, hogy a népszavazás kimenetelétől függetlenül maradjon tisztségében, mivel érvelésük szerint "ez a kötelessége". Boris Johnson, London konzervatív párti előző polgármestere és Michael Gove igazságügyi miniszter is aláírta a levelet, jóllehet mindketten a kilépésért kampányoló tábor frontemberei voltak.  Cameron hivatalos álláspontja a kampányban az volt, hogy Nagy-Britanniának az EU-ban kell maradnia.

Schulz üzenete a briteknek: "nehéz lesz"

Publikálás dátuma
2016.06.24. 11:05
FOTÓ: Sean Gallup/Getty Images
Várhatóan rövid időn belül megkezdődnek a kiválási tárgyalások Nagy-Britannia és az Európai Unió között - jelentette ki Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke péntek reggel, miután egyértelművé vált, hogy a kilépés támogatói nyertek az EU-tagságról kiírt brit népszavazáson.

"Nagy-Britannia úgy döntött, hogy a maga útját járja. Úgy gondolom, a ma reggeli gazdasági adatok megmutatták, hogy ez rendkívül nehéz lesz" - közölte Schulz a ZDF német közszolgálati televíziónak adott interjújában.

Az uniós parlament német elnöke elmondta, arra számít, hogy a kiválási tárgyalások hamarosan meg fognak kezdődni a felek között.

Martin Schulz kitért a font árfolyamának meredek zuhanására is, és megjegyezte, nem szeretné, hogy az euró is hasonló gyengülést szenvedjen el.

Az Európai Parlament elnöke arról is beszámolt, hogy reggel telefonon beszélt Francois Hollande francia elnökkel és hamarosan Angela Merkel német kancellárral is beszélni fog arról, hogy miként lehet megelőzni az unión végigsöprő "láncreakciót".

Hozzátette, az Európai Uniónak nehéz lesz Nagy-Britannia nélkül boldogulnia, de a britek távozásával is biztosan sikerülni fog leküzdeni a kihívásokat. Mint mondta, az uniós vezetőknek "ésszerűen" végig kell gondolniuk, hogy milyen lépések következzenek, meg kell róla győződniük, hogy minden téren elvégzik a szükséges reformokat.

A péntek reggeli adatok szerint a brit választók 51,9 százaléka szavazott a kilépésre, 48,1 százaléka pedig a bennmaradásra.

Győzött a Brexit - Lemond Cameron

Publikálás dátuma
2016.06.24. 08:38
Számolják a szavazatokat. FOTÓ: Sean Gallup/Getty Images
Nagy-Britannia megdöbbentette a világot: a britek jelentős többséggel az Európai Unióból való kilépésre voksoltak a csütörtöki népszavazáson. A még nem teljesen végleges adatok szerint a Brexitre több mint 17 millió, a bennmaradásra több, mint 16 millió voksot adtak le, 52 százalékot szereztek a kilépés, 48 százalékot a bennmaradás hívei. Az eredményt péntek reggel hivatalosan is bejelentették. A britek döntése megrengetheti a brit gazdaságot, az Egyesült Királyság széteséséhez vezethet, de dominóhatást indíthat el az Európai Unió más államaiban is. David Cameron brit miniszterelnök bejelentette, hogy legkésőbb októberig távozik tisztségéből. Skóciában napirendre került a függetlenségi népszavazás, ami Nagy-Britannia szétszakadásához vezethet.

Jenny Watson, a brit választási bizottság elnöke a manchesteri városházán közölte, hogy a népszavazáson 33,6 millióan vettek részt. A kilépésre több mint 17,4 millióan, a bennmaradásra 16,1 millióan voksoltak. Philip Hammond brit külügyminiszter a végeredmény hivatalos bejelentése után a BBC televíziónak nyilatkozva kijelentette: a brit kormány első feladata most a helyzet stabilizálása, később pedig az, hogy a kilépésről szóló tárgyalásokon a lehetséges legjobb feltételeket érje el Nagy-Britannia számára. Hammond szerint elsősorban azt kell elérni, hogy az EU-val fennálló kereskedelmi-gazdasági kapcsolatrendszer minél több eleme érvényben maradjon, beleértve a londoni City szerepének megőrzését az európai pénzügyi szolgáltatási piacon.

Felszólították Nagy-Britanniát
 "Akármennyire is fájdalmas ez, bármilyen késlekedés szükségtelenül meghosszabbítja a bizonytalanság időszakát" - írta közös közleményében Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság, Donald Tusk, az Európai Tanács és Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, illetve Mark Rutte, az Európai Unió soros elnökségét jelenleg betöltő Hollandia kormányfője. Mint írták, az uniós intézmények készen állnak arra, hogy zökkenőmentesen, azonnal elindítsák a kiválási tárgyalásokat Nagy-Britanniával. Ennek a folyamatnak a lezárultáig azonban a szigetország továbbra is az Európai Unió teljes jogú tagjának számít.

A brit font minden idők legnagyobb zuhanását élte át, több mint 10 százalékkal esett vissza a Brexit győzelmének hírére, a FTSE tőzsdeindex 12-19 százalékos esését prognosztizálják tőzsdenyitáskor.

Elsőként az EU-ellenes UKIP-vezér szólalt meg: Nigel Farage ugyan csütörtök este még vereségre számított, péntek hajnalban azonban már diadalt ült. Elérkezett Nagy-Britannia függetlenségének napja, mondta Farage, aki lemondásra szólította fel David Cameron konzervatív kormányfőt.

Csütörtökön este 84 tory képviselő ugyanakkor nyílt levélben kérte maradásra David Cameront. Köztük volt a Leave-kampány két kormánypárti frontembere, Boris Johnson volt londoni polgármester és Michael Gove igazságügyi miniszter. Több mint 60 euroszkeptikus tory honatya ugyanakkor nem írta alá a levelet, ez a létszám éppen elegendő ahhoz, hogy kihívást intézzenek a miniszterelnökhöz, s kikényszerítsék lemondását. A BBC úgy értesült, a háttérben már folynak a tárgyalások Cameron távozásának feltételeiről.

Októberig távozik David Cameron
David Cameron közölte: legkésőbb októberre új miniszterelnöke lesz Nagy-Britanniának. A brit kormányfő a Downing Street 10. előtt mondott beszédében gratulált a Leave kampánynak. Hangsúlyozta, hogy a brit választók világos döntést hoztak, amelyet tiszteletben kell tartani. A piacok megnyugtatására Cameron hangsúlyozta: a brit gazdaság szilárd alapokon áll. Jelezte azt is, hogy semmiféle azonnali változás nem történik, a körülmények változatlanok, az emberek, áruk, szolgáltatások szabad áramlásának nincs akadálya. A brit kilépés hosszadalmas tárgyalásokat igényel, ez pedig erős, határozott, elkötelezett vezetést kíván, jelentette ki.
A miniszterelnök közölte, büszke a brit kormány élén eltöltött hat évének teljesítményére, úgy véli, jelentős sikereket értek el, az állásteremtésben, az oktatásban, a melegházasság elismerését is említette.  Mindig hitt abban, hogy nem szabad elodázni a nehéz döntéseket, ezért engedélyezte a skót népszavazást, s ezért tartotta be ígéretét az EU-népszavazás kiírásával. Cameron hangsúlyozta, határozott véleménye volt, hogy Nagy-Britannia erősebb lenne az Európai Unión belül, mindent beleadott a kampányba, de a brit közvélemény másik utat választott, ezért új vezetésre van szükség. Cameron úgy véli, ha nem is a következő napokban vagy hónapokban, de legkésőbb októberig, a tory pártkonferenciáig új kormányfőt kell választani a Konzervatív Pártnak.
Cameron tájékoztatta döntéséről II. Erzsébetet. Közölte azt is, hogy már a következő miniszterelnök hozza meg a döntést az EU- kilépési folyamat hivatalos elindításáról. Megremegett a hangja, amikor végül közölte, megtiszteltetés volt Nagy-Britannia kormányfőjeként szolgálni. Mellette állt könnyező felesége, Samantha Cameron.

A miniszterelnök a referendumot megelőzően úgy nyilatkozott, hogy hivatalban kíván maradni. A kilépés párti Liam Fox, volt védelmi miniszter a SkyNews-nak nyilatkozva maradásra hívta fel Cameront, mivel szerinte olyan viharos időszakra lehet számítani, hogy Nagy-Britannia nem engedheti meg, hogy „betanuló” miniszterelnöke legyen. Fox óvta Cameront, hogy azonnal kérje a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének életbe léptetését, amellyel megindulna a két éves kilépési folyamat.

Számolják a szavazatokat. FOTÓ: Sean Gallup/Getty Images

Számolják a szavazatokat. FOTÓ: Sean Gallup/Getty Images

Noha az utolsó felmérések még a bennmaradás híveinek győzelmét jósolták, már a szavazatszámlálás kezdetén látszott, hogy a kilépés pártiak a vártnál nagyobb arányban végeznek az élen olyan térségekben is, amelyeket az EU-tagság biztos támogatóinak gondoltak. Brit helyi idő szerint hajnali öt előtt először a BBC jelentette, hogy a Brexit-párt megnyerte a népszavazást, majd az ITV kereskedelmi tévé is kihirdette, hogy már nem számítanak a végeredmény megfordulására. A részvételi arány 72 százalékos volt, igen magas, így nagyon nehéz lenne megkérdőjelezni, hogy a választók egyértelmű döntést hoztak.

Míg a skótok 62 százalékban az EU-tagság mellett foglaltak állást, Wales lakói – az előrejelzések ellenére - nagy többségben a kilépésre szavaztak. A bennmaradást pártolta Észak-Írország is, 55 százalék a maradásra, 44 az unió elhagyására voksolt. A legmagasabb arányban, 95 százalékban, Gibraltár lakosai foglaltak állást az EU-tagság mellett. Noha a brit főváros, London és számos nagyváros is a Brexit ellen voksolt, nem tudták ellensúlyozni az általános trendet. A brit választók többsége arra szavazott, hogy 43 év tagság után Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból.

Szétszakadhat Nagy-Britannia
Ismét napirendre került a népszavazás Skócia függetlenségéről. A kormányfő a skót kormány edinburghi központjában felolvasott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy Skócia lakosságának nagy többsége a bennmaradásra adta voksát. Skóciában 2014-ben már tartottak egy referendumot a függetlenségről, de akkor az elszakadást ellenzők győztek.

Nicola Sturgeon, a skót első miniszter a skót szavazókörzetek eredményének ismertetése után kijelentette: egyértelmű, hogy Skócia a jövőjét az Európai Unióban képzeli el. Valamennyi skót körzetben a maradás kapott többséget. Sturgeon, a Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője már korábban jelezte, hogy ha Nagy-Britannia a kilépésre szavaz, akkor a skótok újabb függetlenségi népszavazás kiírását kezdeményezik, ami már napirendre is került.

Közleményt adott ki a Sinn Fein is, amelyben leszögezték, a brit kormány eltékozolta mandátumát, hogy az észak-írek érdekeit képviselje. Az Észak-Írország függetlenségét célul tűző párt második embere, Martin McGuinnes kilátásba helyezte, népszavazást írnak ki Észak-Írország elszakadásáról, ha a Brexit győz a brit referendumon.

Világszerte reagáltak a brit népszavazás hírére. Frank Walter Steinmeier német külügyminiszter Twitteren azt írta: Kijózanító a kora reggeli hír Nagy-Britanniából. Szomorú nap a mai Európa és az Egyesült Királyság számára.

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) elnöke közölte, tiszteletben tartják a brit döntést, noha súlyos károkat okoz mindkét oldalnak. „Nagy-Britanniának két éven belül el kell hagynia az EU-t” – írta Weber.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke a német közszolgálati tévének nyilatkozva hangsúlyozta, mostantól harmadik országként kezelik Nagy-Britanniát és komoly tárgyalásoknak kell kezdődni Londonnal. 

Gyorsan üdvözölték a döntést a szélsőjobboldal uniós hangadói. A holland Geert Wilders honlapján azt írta, ha ő lesz a miniszterelnök, hasonló népszavazást írnak ki a kilépésről Hollandiában is.

Marine Le Pen, a francia Nemzeti Párt vezetője „Éljen a szabadság!” felkiáltással köszöntötte a Brexitet, s emlékeztetett, évek óta sürgeti hasonló népszavazás kiírását Franciaországban.

Barack Obama amerikai elnököt értesítették a brit népszavazás eredményéről. Obama telefonon hívja majd David Cameront. 

Az uniós intézmények vezetői az Európai Unióból való kilépési szándékának mielőbbi hivatalos bejelentésére szólították fel Nagy-Britanniát.

Nagy-Britannia 43 éve, 1973-ban csatlakozott az Európai Unió elődszervezetéhez, a Európai Gazdasági Közösséghez. Két évvel később is tartottak egy népszavazást arról, hogy Nagy-Britannia az EGK tagja maradjon-e, de akkor a brit választók kétharmada a bennmaradásra voksolt.

Orbán Viktor üzenete az EU-népszavazás után
Orbán Viktor a brit népszavazás eredményével kapcsolatban szólalt meg ismét a Kossuth Rádióban. Az interjúban elmondta, hogy bár Nagy-Britannia unióban maradása mellett tette le a vokság, nem érte váratlanul a szavazás eredménye, felelős politikusként felkészült erre az eshetőségre is. A kormányfő azt tartja a brit népszavazás legnagyobb tanulságának, hogy Brüsszelnek meg kell hallania az emberek hangját. 
Tiszteletben kell tartani a britek döntését, mert minden nemzetnek joga van ahhoz, hogy a saját sorsáról ő maga döntsön - hangoztatta. A miniszterelnök azt is mondta: Magyarország azért tagja az uniónak, mert "hiszünk egy erős Európában". De "Európa csak akkor erős, ha az olyan nagy jelentőségű kérdésekre, mint a bevándorlás, olyan válaszokat tud adni, amelyek nem meggyengítik önmagát, hanem megerősítik. Ezeket a válaszokat az EU nem adta meg, sőt ellenkező válaszokat adott" - fogalmazott. A teljes interjút ide kattintva olvashatja!