Előfizetés

Távozik David Cameron

Publikálás dátuma
2016.06.24. 11:29
FOTÓ: Dan Kitwood/Getty Images
Bejelentette távozási szándékát pénteken David Cameron brit miniszterelnök, miután az EU-tagságról tartott népszavazáson a kilépést pártoló tábor győzött. Cameron közölte: szeretné, ha a kormányzó Konzervatív Párt októberi konferenciáján már más lenne a kormányfő.

David Cameron közölte: legkésőbb októberre új miniszterelnöke lesz Nagy-Britanniának. A brit kormányfő a Downing Street 10. előtt mondott beszédében gratulált a Leave kampánynak. Hangsúlyozta, hogy a brit választók világos döntést hoztak, amelyet tiszteletben kell tartani. A piacok megnyugtatására Cameron hangsúlyozta: a brit gazdaság szilárd alapokon áll. Jelezte azt is, hogy semmiféle azonnali változás nem történik, a körülmények változatlanok, az emberek, áruk, szolgáltatások szabad áramlásának nincs akadálya. A brit kilépés hosszadalmas tárgyalásokat igényel, ez pedig erős, határozott, elkötelezett vezetést kíván, jelentette ki, előre

A miniszterelnök közölte, büszke a brit kormány élén eltöltött hat évének teljesítményére, úgy véli, jelentős sikereket értek el, az állásteremtésben, az oktatásban, a melegházasság elismerését is említette.  Mindig hitt abban, hogy nem szabad elodázni a nehéz döntéseket, ezért engedélyezte a skót népszavazást, s ezért tartotta be ígéretét az EU-népszavazás kiírásával. Cameron hangsúlyozta, határozott véleménye volt, hogy Nagy-Britannia erősebb lenne az Európai Unión belül, mindent beleadott a kampányba, de a brit közvélemény másik utat választott, ezért új vezetésre van szükség. Cameron úgy véli, ha nem is a következő napokban vagy hónapokban, de legkésőbb októberig, a tory pártkonferenciáig új kormányfőt kell választani a Konzervatív Pártnak.

Cameron tájékoztatta döntéséről II. Erzsébetet. Közölte azt is, hogy már a következő miniszterelnök hozza meg a döntést az EU- kilépési folyamat hivatalos elindításáról. Megremegett a hangja, amikor végül közölte, megtiszteltetés volt Nagy-Britannia kormányfőjeként szolgálni. Mellette állt könnyező felesége, Samantha Cameron.

Lásd még: Győzött a Brexit - Lemond Cameron

Brexit - Lemondásra szólították fel Cameront

Publikálás dátuma
2016.06.24. 11:13
David Cameron. FOTÓ: Rob Stothard/Getty Images
Nigel Farage, a brit EU-tagság feladásáért kampányoló legnagyobb brit politikai párt, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) vezetője péntek reggel azonnali lemondásra szólította fel David Cameron konzervatív párti miniszterelnököt még a hivatalos eredmény előtt.

Nigel Farage, a UKIP vezetője, aki két évtizede kampányol azért, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból, péntek reggeli nyilatkozatában kijelentette: David Cameronnak "azonnal" le kell mondania kormányfői tisztségéről, ha a népszavazást a Brexit-tábor nyeri. Farage szerint június 23-a "Nagy-Britannia függetlenségi napjaként fog bevonulni a történelembe".

A szavazóhelyiségek zárása után a kormányzó Konzervatív Párt 84 képviselője - köztük az összes kabinettag - mindazonáltal nyílt levelet tett közzé David Cameronnak címezve, kérve a kormányfőt, hogy a népszavazás kimenetelétől függetlenül maradjon tisztségében, mivel érvelésük szerint "ez a kötelessége". Boris Johnson, London konzervatív párti előző polgármestere és Michael Gove igazságügyi miniszter is aláírta a levelet, jóllehet mindketten a kilépésért kampányoló tábor frontemberei voltak.  Cameron hivatalos álláspontja a kampányban az volt, hogy Nagy-Britanniának az EU-ban kell maradnia.

Schulz üzenete a briteknek: "nehéz lesz"

Publikálás dátuma
2016.06.24. 11:05
FOTÓ: Sean Gallup/Getty Images
Várhatóan rövid időn belül megkezdődnek a kiválási tárgyalások Nagy-Britannia és az Európai Unió között - jelentette ki Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke péntek reggel, miután egyértelművé vált, hogy a kilépés támogatói nyertek az EU-tagságról kiírt brit népszavazáson.

"Nagy-Britannia úgy döntött, hogy a maga útját járja. Úgy gondolom, a ma reggeli gazdasági adatok megmutatták, hogy ez rendkívül nehéz lesz" - közölte Schulz a ZDF német közszolgálati televíziónak adott interjújában.

Az uniós parlament német elnöke elmondta, arra számít, hogy a kiválási tárgyalások hamarosan meg fognak kezdődni a felek között.

Martin Schulz kitért a font árfolyamának meredek zuhanására is, és megjegyezte, nem szeretné, hogy az euró is hasonló gyengülést szenvedjen el.

Az Európai Parlament elnöke arról is beszámolt, hogy reggel telefonon beszélt Francois Hollande francia elnökkel és hamarosan Angela Merkel német kancellárral is beszélni fog arról, hogy miként lehet megelőzni az unión végigsöprő "láncreakciót".

Hozzátette, az Európai Uniónak nehéz lesz Nagy-Britannia nélkül boldogulnia, de a britek távozásával is biztosan sikerülni fog leküzdeni a kihívásokat. Mint mondta, az uniós vezetőknek "ésszerűen" végig kell gondolniuk, hogy milyen lépések következzenek, meg kell róla győződniük, hogy minden téren elvégzik a szükséges reformokat.

A péntek reggeli adatok szerint a brit választók 51,9 százaléka szavazott a kilépésre, 48,1 százaléka pedig a bennmaradásra.