Előfizetés

Jubileumi Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál

Publikálás dátuma
2016.06.28. 17:12

Július 4. és augusztus 4. között összesen tíz koncertre várják a nagyérdeműt Budapest egyik legvarázslatosabb történelmi emlékhelyére, a Vajdahunyadvárba. Vájtfülűek előnyben: komolyzene, első osztályú cigányzene, egy kis pop zenével és további unikumnak számító előadókkal. A szimfonikus zenekarok mellett, a magyar világsztár Roby Lakatos, a Budapest Bár, Orosz Zoltán és Borbély Mihály, Polyák Lilla és Wolf Kati valamint a 100 Tagú Cigányzenekar estéin vehetünk részt.  

Az idén negyed évszázados jubileumát ünneplő rendezvénysorozat egy valódi reneszánsz udvarba invitálja a zenekedvelő közönséget. A fesztivál estéin a Vajdahunyadvár Károlyi udvarában az igényes muzsika és a történelmi környezet egységbe forrásának lehetünk tanúi. A fesztivál egyediségét a koncertek helyszínéül szolgáló különleges szépségű épületegyüttes és a zene egymásra hatása, az a szavakkal nehezen kifejezhető hangulat adja, mely nem csak itthon, hanem Európában is egyedülállónak tekinthető.

A nyitány - a helyszín hangulatához hűen - egy "Romantikus Est" lesz Rossini és Mendelssohn remekműveivel a Szent István Király Szimfonikus Zenekar tolmácsolásában. A komolyzene szerelmeseit júliusban még a MÁV Szimfonikus Zenekar „Beethoven estje”, a Magyar Virtuózok Kamarazenekar „Barokk estje”, a Mendelssohn Kamarazenekar "Szerenád estje", illetve augusztus 1-jén a Budapesti Vonósok előadása várja. Az idei felhozatal igazi gyöngyszemeket is tartogat: a magyar származású világsztár Roby Lakatos ezúttal a hazai közönségnek mutatja be a hegedűművészet határtalanságát. A virtuóz művész produkciójában a magyar cigányzene, a klasszikus és a jazz muzsika keveredik egyedi, formabontó módon.

A zenei csemegék között szerepel Orosz Zoltán és Borbély Mihály koncertje, harmonika és fúvós hangszerek találkozása. Zenéjükben a jazz, a világzene, az argentin tangó és a balkán muzsika egészen különleges, új értelmezést nyer. A repertoárból természetesen nem hiányozhat hazánk egyik legsikeresebb zenei produkciója, a Budapest Bár sem - a közreműködők sorában többek között Kiss Tiborral és Mező Misivel. Július 25-én szívet melengető filmslágerek, kuplék, táncdalok és egyéb híres nóták feldolgozását élvezhetjük mívesen hangszerelt cigányzene kíséretében.

A könnyedebb műfajok kedvelőiről se feledkeztek meg a szervezők; július 28-án Polyák Lilla és Wolf Kati előadásában a legnagyobb világslágerek csendülnek fel ebben az egyedülálló környezetben. Végül, de nem utolsósorban a fesztivál záróakkordja a 100 Tagú Cigányzenekar estje lesz.

A Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál különlegessége még, hogy a koncertek alkalmával a közönség számára megnyitják az egyébként nem látogatható román kori kerengőt. A Millenniumra épült Vajdahunyadvár július 4-e és augusztus 4-e között ismét a társasági élet aktív központjává válik. (x)

Megkezdődött a VOLT fesztivál

Publikálás dátuma
2016.06.28. 17:11
Forrás: Volt Fesztivál Official/Facebook_
 A nulladik nappal elkezdődött a 24. Telekom VOLT Fesztivál Sopronban, amelyre mintegy százötvenezer embert várnak július 2-ig.

A kedd délutáni helyszíni bejáráson a szervezők közölték: a magas látogatószámot az mutatja, hogy péntekre, amikor a nagyszínpadon az Iron Maiden ad koncertet, minden napijegy elfogyott és már bérletet sem lehet kapni a rendezvényre. A fesztiválon tavaly 123 ezren buliztak, amellyel akkor is rekordot döntöttek.

Lobenwein Norbert, a fesztivál egyik főszervezője azt mondta, hogy főként Franciaországból, Németországból, Ausztriából és Szlovákiából érkeznek a külföldi vendégek, bár akadnak tengeren túli látogatói is a VOLT fesztiválnak. A nulladik nap estéjén adják át a Petőfi Zenei Díjakat. 

Búcsú Bud Spencertől

Bársony Éva
Publikálás dátuma
2016.06.28. 15:58
Fotó: Adam Berry/Getty Images

Senki nem tudta olyan étvágygerjesztően kavargatni a chilis babot. Ült a mackótermetű, bozontos szakállú Bud Spencer mondjuk egy felfordított ládán, atlétában, mackónadrágban, ahogy épp kiszállt például egy teherautó sofőrfülkéjéből. A lába közé kapott kis gázfőzőn, a serpenyőben ott rotyogott a nevezetes étek. A kedvence. A chilis bab. A figurák változhattak, de ha étekről volt szó, Bud Spencer mindig chilis babot kavargatott. Mi meg nyeldekeltünk sóváran, pedig eleinte azt sem tudtuk, mi fán terem a chilis bab.

De Bud Spencer soha nem jutott el az első kanálig. Ez volt benne a móka. Vagy felborította valaki a serpenyőt, vagy ő ugrott fel mellőle, és közben ellopta egy tolvaj állat, de soha nem tudtuk meg, ízlett-e neki a saját főztje. Nem jutott el az első falatig, mindig fontos verekedni valója akadt ugyanis. A chilis bab is így volt testre szabottan kitalálva rá. Ahogy a pofonjai. Senki nem tudott akkora pofonokat lekeverni, mint ő. És olyan pofonokat. Ahogy Bud Spencer verekedett, nem verekedett úgy senki. Laposra verte, földbe döngölte az ellenfeleit, mint a rajzfilmeken szokták Tom és Jerryék, egyszerre egy seregnyi rosszfiút, elképesztő mennyiségben termelve a szerte repülő testeket. De az ahogy verekedett, az soha nem szólt a kegyetlenségről. A filmjeiben döngtek az ütések, de erőszak nem volt jelen.

Verekedései remek koreográfiák voltak. Legfőbb adalékuk a humor volt. És a mindig örömöt ébresztő élmény: a jó elpáholja a rosszat. Soha nem kegyetlenségre ment ki nála a játék,, nem vérre, halálra, sokkolásra. Arra az elégedettségre, hogy végre megkapták a magukét azok, akik megérdemlik. Bud Spencer figurája azért legendás, azért olyan szeretetre méltó több évtized múltán is bármely figurája, mert azzal az érzéssel ajándékozza meg a moziban a közönségét, amit a való élet vagy soha, vagy nagyon ritkán ad meg. Az igazságtevés örömét nyújtja. Lényegében mesés figura volt, hatalmas öklökkel és hatalmas szívvel, akár a 17 filmen át társával, Terence Hill-lel adták elő az igazságtevő kalandokat, akár egymagában, mint Piedone, vagy Bulldózer tanította móresre a világ rosszabbik felét.

Eredetileg sportoló volt (utolsó mérkőzésén magyar vízilabda csapattal játszott), és hiába csábította el Hollywood, s lett világszerte szeretett filmhős, azt mondják róla, mindig is a sportoló múltjára volt büszke. Ez azért különös, mert az a behemót fickó, akinek bőrében végigpofozta a stúdiók statisztáinak tucatjait, nem csak szórakoztatta a nézők millióit. Egyfajta életigenlő, szeretni való tartást is sugallt. A példa ugyan a legritkább esetben ragadós, tudjuk, de ahogy nemzedékeket szórakoztatott a 77 filmjével, azt is tudjuk, a gyerekeinknek és unokáinknak is nyugodtan mutathatjuk a mókás kalandjait. Digitális trükkök és technikai görögtüzek nélkül, emberi erővel tudott elvarázsolni. Nagy ajándék ez. Arról is szól a példája, hogy nem csak a Magas Művészet szárnyas állata, a pegazus hátán lehet belovagolni a halhatatlanságba. A nézők millióiban élő szeretet szárnyán is. Mint Bud Spencer.

Meghalt és most már soha nem tudjuk meg, milyen ízűre sikeredett az a chilis bab, ami annak a szeretetre méltó szakállas mackónak a serpenyőjében rotyogott.

Kapcsolódó
Gyász! Elhunyt Bud Spencer