Brexit - Megvonta a bizalmat Corbyntól a munkáspárti frakció

Corbyn ellen a Labour-frakció két tagja a brit EU-tagságról tartott múlt heti népszavazás után bizalmatlansági indítványt nyújtott be, amelyet a képviselők kedden hatalmas, 172-40 arányban megszavaztak.

Az alsóházi Labour-frakció teljes létszáma 229, vagyis a munkáspárti képviselők háromnegyede a bizalmatlansági indítványra voksolt. A szavazás nem kötelezi Corbynt a távozásra, és a Munkáspárt vezetője már az indítvány benyújtása után közölte, hogy ha hivatalosan megindul a pártban vezetőváltási folyamat, akkor ismét indul a tisztségért. A 67 éves Corbynt tavaly szeptemberben választották a Munkáspárt élére földcsuszamlásszerű többséggel a szavazásra jogosult párttagok.

Szerző

EU-csúcs a Brexit jegyében - Megkezdődött az ülés

Megkezdődött az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozója kedd délután Brüsszelben, az ülés középpontjában az Egyesült Királyság uniós tagságát elutasító, előző heti népszavazás következményei állnak.

Kedden huszonnyolcas körben tanácskoznak az uniós vezetők, a vacsoránál a brit miniszterelnök várhatóan ismertetni fogja a múlt csütörtöki referendum végeredményét és a brit helyzetet.  David Cameron korábban azt közölte, hogy a keddi ülésen nem fogja hivatalosan bejelenteni a szigetország kilépési szándékát, azaz nem aktiválja a távozási folyamatra kidolgozott szerződéses cikkelyt.

Az uniós intézmények és az európai parlamenti frakciók vezetői pénteken a kiválási tárgyalások mihamarabbi megkezdésére szólították fel az Egyesült Királyságot. Ehhez azonban a londoni kormánynak először hivatalosan be kellene jelentenie az ország kilépési szándékát. A csúcs keddi napján a migrációs válság kezelésének kérdéseiről, az egységes belső piacról, valamint a NATO-val folytatandó együttműködés fokozásáról is egyeztetni fognak a résztvevők. Utóbbi téma tárgyalásán Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség főtitkára is részt vesz.

Szerdán már David Cameron nélkül tanácskoznak a többi huszonhét uniós tagállam vezetői Brüsszelben, hogy informális megbeszélésen a britek kilépésének következményeiről és a "kiválási folyamatról" egyeztessenek. Emellett a tanácskozás résztvevői a szűkebb körű Európai Unió jövőjéről is tárgyalni fognak.

Az Egyesült Királyságban csütörtökön tartottak népszavazást arról, hogy a szigetország továbbra is az Európai Unió tagja maradjon-e. A hivatalos végeredmény szerint a szavazáson részt vett brit választók 51,9 százaléka szavazott a kilépésre, 48,1 százaléka pedig a bennmaradásra.

Szerző

Merkel: ha elhagytad az európai családot, számolj a következményekkel

Az nem megy, hogy a kilépés során London "kimazsolázza" a számára fontos pontokat. Különbség van a között, hogy egy ország ki akar lépni, vagy bent akar maradni az Európai Unióban. Aki el akarja hagyni az európai családot, nem számíthat arra, hogy megszabadul az összes kötelezettségétől, miközben a jogosultságait megtartja - jelentette ki a német kancellár az unió állam- és kormányfőinek kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójára érkezve.

Angela Merkel szerint az unió jövőjéről, a munkahelyteremtésről és a versenyképességről folytatandó tárgyalásokon az Egyesült Királyságnak nem lenne szabad részt vennie már azt megelőzően sem, hogy hivatalosan kilépett volna az unióból. Ugyanakkor fontos, hogy továbbra is barátként és partnerként tekintsünk Nagy-Britanniára - hangsúlyozta a kancellár.

Szerző