Új tulajdonosa van a lovasberényi kormányüdülőnek

Publikálás dátuma
2016.06.29 21:14
FOTÓ: Népszava
A Népszava információja szerint eladták a Velencei-hegység és a Vértes között fekvő, 30 szobás, egy arborétum közepén lévő, állami tulajdonú lovasberényi kormányüdülőt, amelynek üzemeltetője eddig a KIVING Ingatlangazdálkodó és Beruházásszervező Kft. volt. 

A rendszerváltás előtt a honvédség üdülőjeként működött, a környék kedvelt vadászterület volt.  Úgy tudjuk, a további 40, a Miniszterelnökség kezelésében lévő kormányüdülőt is értékesíteni kívánják.

Olyan információk is keringtek, hogy a szállodát L. Simon László szerezte meg. Ezzel kapcsolatban megkerestük a miniszterelnökségi államtitkárt, aki cáfolta értesüléseinket, ám azt nem tagadta, hogy az állam eladta az üdülőt: "nincs közöm az említett kormányüdülőhöz, nem tettünk érte ajánlatot. Nagyon könnyen meg lehet tudni ki a vevő, nyomozzák ki!"

A kérdést feltettük Lázár Jánosnak is a Kormányinfón, aki elmondta, hogy régóta az a kabinet célja, hogy értékesítsék a kormányüdülőket, a lovasberényi eladásról későbbre ígért tájékoztatást. 

Az üdülő árverését 2015.11.21.én hirdették meg 223 520 000 forintos kikiáltási áron, a licitálási időszak kezdetét pedig 2016.01.05-ben jelölték meg. Azonban idáig el sem jutott a történet, hiszen az árverés törölve lett 2015.12.31-én árverésen kívüli értékesítés miatt.

Az indoklás szerint: "Az állami vagyonnal való gazdálkodásról szóló 254/2007 (X.4.) Korm. rendelet 34.§ (3) bekezdése szerint a kiíró jogosult a pályázati felhívást az ajánlattételi határidő letelte előtt visszavonni."

A lapunk által megkérdezett szakértő szerint a kikiáltási ár jóval alacsonyabb az ingatlan valódi értékénél. 

Néhány adat az üdülőről

Az 1969-ben hagyományos technológiával épült, alagsor + földszint + 2 emelet kialakítású hotel épület összesen 25 szobát, rendezvénytermeket, éttermet magába foglaló átlagos műszaki és esztétikai állapotú felépítmény. Néhány szoba erkéllyel is rendelkezik. A hotelépület mellett 4 szobás apartman épület, vendégház – szolgálati lakások, egykori kazánház épülete (jelenleg raktár, műhelyként hasznosított), garázsépület és szolgálati - őrség szállás található.

A hotel beltérben jakuzzi, szauna (finn és infra), fitneszterem, szolárium; a kültéren sportpályák (tenisz, kosár, futball, röplabda), játszótér, grillező – és bográcshely, fedett kerthelyiség (filagória), valamint úszómedence került kialakításra. A hotel épület és apartman ház kivételével az egyéb felépítmények gyenge műszaki állagúak, felújítást igényelnek.

Lázár bejelentette L. Simon László távozását
Távozik a Miniszterelnökség kötelékéből L. Simon László, a kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára - jelentette be a miniszterelnökséget vezető miniszter a 56. Kormányinfón. Lázár János közölte, hogy nem volt elégedett államtitkára munkájával, hiába a baráti szál, mennie kell.
Lapunk telefonon elérte L. Simon Lászlót a kancelláriaminiszter bejelentésével. A politikus a menesztés hírére így reagált: "Én nem hallottam, viszontlátásra!"
"Nem jól állnak az államtitkárhoz tartozó területek" - árulta el az L. Simon távozását firtató újságírói kérdésre Lázár János az okokat. Példaként említette, hogy nem halad megfelelő ütemben a Vár átépítése.
A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy Ő döntött államtitkárának eltávolításáról, Orbán Viktornak csak jelezte elhatározását, aki tudomásul vette azt.


Szerző
Frissítve: 2016.06.30 17:13

Telitalálat az ötös lottón: valaki csaknem 4,2 milliárddal lett gazdagabb

Publikálás dátuma
2019.04.20 19:49
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A mostani összeg a játék történetének harmadik legnagyobb főnyereménye. Mutatjuk a nyerőszámokat.
Telitalálatos szelvényre bukkantak az ötös lottó 16. heti számsorsolásán, a nyertes 4 milliárd 194 millió 319 ezer 530 forinttal gazdagodott – közölte a Szerencsejáték Zrt. szombaton. A nyerőszámok: 14 (tizennégy), 21 (huszonegy), 53 (ötvenhárom), 60 (hatvan), 90 (kilencven). Nyeremények: 5 találatos szelvény 1 darab volt; nyereménye 4.194.319.530 forint; 4 találatos szelvény 50 darab, nyereményük egyenként 1.732.680 forint; 3 találatos szelvény 4097 darab, nyereményük egyenként 22.555 forint; 2 találatos szelvény 123.044 darab, nyereményük egyenként 1645 forint. A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a mostani összeg a játék történetének harmadik legnagyobb főnyereménye: 2003-ban egy ötös lottózó 5,092 milliárd forintot vihetett haza, majd 2015-ben egy másik szerencsés 5,049 milliárdot. A 2003-as győztes szelvényt az eddigi leghosszabb halmozódás előzte meg: 38 héten keresztül nem volt telitalálat. A Szerencsejáték Zrt. közleményében emlékeztetett arra, hogy korábban az ötös lottó heti számhúzásait havi rendszerességgel tárgynyeremény-sorsolás kísérte. Az 1957-től a hatvanas évek végéig tartó időszakban a legnagyobb értékű nyereménynek az öröklakás számított. Akkor összesen 505 lakást és 224 családi házat, üdülőt sorsoltak ki. Magyarország „legszerencsésebb nyaralótelepe” 1963-ban Balatonalmádiban volt, ahol minden tulajdonos a lottón nyerte az ingatlanát. A győztesek nem egyszer azt pingálták az üdülő táblájára: „nyer-telek”.
Szerző
Frissítve: 2019.04.20 20:37

Nagy leépítésre készülhetnek a Daimlernél

Publikálás dátuma
2019.04.20 18:32

Fotó: AFP/ THOMAS KIENZLE
A döntés a teljes munkaerőnek durván 3 százalékát érintheti.
A német Manager Magazin értesülései szerint mintegy 10 ezer munkahely megszüntetésére készülnek a Daimlernél annak érdekében, hogy jelentősen csökkenthessék a költségeket a következő években. Vagyis az állítólagos leépítés a teljes munkaerőnek durván 3 százalékát érintheti – vette észre a Portfolio. A Daimler nem kívánta kommentálni a Manager Magazin értesüléseit, amely felhívta a figyelmet arra is, hogy a költségcsökkentési és hatékonyságnövelési lépéseket már az új vezérigazgatónak, Ola Källenius kell levezényelnie, aki a tervek szerint a Daimler éves rendes közgyűlését követően veszi át a cégcsoport irányítását. A Daimler egyébként már februárban, a negyedik negyedéves beszámolójának közzétételét követően jelezte, hogy muszáj lesz csökkenteni a kiadásait. A vállalat üzemi eredménye ugyanis 22 százalékkal csökkent a globális kereskedelmi háború, az új technológiák fejlesztési költségeinek megugrása, valamint az iparágban zajló kedvezőtlen változások hatására. A Manager Magazin emellett azt írta, hogy úgy tudja, Källenius nem fogja megújítani a Daimler és a Renault-Nissan közös projektjeit.