Almodóvar női Olümposza

Publikálás dátuma
2016.07.01. 07:45
Szelfi zik a Tiszta szívvel stábja
Sztárparádéval indul ma este az 51. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál. Az Anthropoid című nyitófilm Heydrich náci helytartó ellen Csehszklovákiában elkövetett merényletet idézi fel, a bemutatón Sean Ellis brit rendező társaságában A szürke ötven árnyalatával ismertté lett Jamie Dornan és a cseh szépség, Ana Geislerová is meghajol. Idén két magyar film van versenyben, Hajdu Szabolcstól az Ernelláék Farkaséknál a fő programban, Till Attila Tiszta szívvel című rendezése az East of the West premierjei közt szerepel.

Karlovy Varyban a magyar film az utóbbi években sikereket halmozott, Szász János (A nagy füzet), Pálfi György (Szabadesés), Horváth Lili (Szerdai gyerek) jött haza Kristály Glóbuszokkal az egyre gyönyörűbb cseh fürdővárosból. Idén is adunk sanszot a sikernek. Két reményteli film indul magyar színekben. Hajdu Szabolcs, akinek a részvételét nagy érdeklődéssel várják a fesztiválon, különös művel vesz részt a nagyjátékfilmek versenyében. Az Esztelláék Farkaséknál cimű rendezése magán viseli a független film minden lényeges jegyét. Hajdu maga írta, rendezte, a saját lakásában 12 operatőr-hallgatója (Metropolitan Egyetem) fényképezte a jeleneteket.

A szereplők jó részt a családi körből kerültek ki, maga a rendező is a szereplők között van, ahogy az eddig minden filmjében látott, rendkívüli egyéniségű színésznő felesége, Török-Illyés Orsolya szintén. Hajdu Lujza és Hajdu Zsigmond nevét is a játszók között olvassuk. A történet két család kényszerű összezártságának fojtott légkörében a belső történések rendkívüli intimitását hozza a vászonra, s a két család tagjai között feszülő ellentéteket löki felszínre. Az itthoni bemutató még várat kicsit magára, a nemzetközi bemutatót fogadó várakozás nagy, hisz Hajdunak a Fehér tenyér, majd a Bibliotheque Pascal után külföldön is megnőtt az ázsiója.

Till Attila melegszívű, nagyon szeretetre méltó filmje, a Tiszta szívvel már bemutatkozott itthon, a cseh fesztiválon az első és második filmesek versenyplatformján áll ki a Kristály Glóbuszért. Az East of the West mutatja be a kerekesszékes fiúk szellemesen és meglepően megcsavart sztoriját. Ritkán történik meg, hogy a vadkeleti maffiózóvalóság fantáziadús csomagolásban és kemény krimi körítésben jelenjen meg, miközben kedves, ártatlan, harmóniára vágyó fiúk ontják olykor a rosszfiúk vérét. Till Attila már eddig is sok élménnyel teli eseményre vitte filmjének szereplőit, a bemutatón ott lesz vele Karlovy Varyban Fekete Ádám, Fenyvesi Zoltán és Thuróczy Szabolcs is.

Szelfi zik a Tiszta szívvel stábja

Szelfi zik a Tiszta szívvel stábja

A nyitófilm egy nagy téma újabb feldolgozása. Az Anthropoid annak a csehszlovák hadműveletnek a kódolt neve, amelynek eredményeként 1942-ban meggyilkolták Csehország náci helytartóját, az élet és halál uraként emlegetett Reinhard Heydrichet. A film a hivatalos csehszlovák hadseregből dezertált két katona útját követi, egyiküket A szürke ötven árnyalatának erotomán főhőseként világszerte ismertté vált Jamie Dornan alakítja, társát pedig Toby Jones. A gálaesten ott lesz a Prágában forgatott film rendező-írója, Sean Ellis és a szép cseh üdvöske, Ana Geislerová is. A téma érdekessége, hogy már több film készült a merényletről, a legelsőt 1943-ban Fritz Lang, a német film klasszikus óriása rendezte, Bertold Brecht és a rendező közös forgatókönyvéből.

Idén ismét sikerült néhány izgalmas filmművészt és néhány világszinten izgalmas filmet is megszereznie Karlovy Varynak. Az életművéért Willem Dafoe veszi majd át a Kristály Glóbuszt. Az Angol beteg, a Lángoló Mississippi, A szakasz és még egy sor híres film színésze előtt tisztelegve a fesztiválon levetítik Abel Ferrara Pasolini című művét és Martin Scorsese csodálatos filmjét, a Krisztus utolsó megkísértését. Másik világhírű vendég is érkezik a tengeren túlról: Charlie Kaufman Oscar-díjas forgatókönyvíró.

Kaufman kultuszfigurája (rendezője és producere is) az újkori amerikai filmnek, az Egy tökéletes elme örök ragyogásával ott van az ínyencek listáján, ahogy a John Malkovich menettel is. Kaufman az Elnök Díját veszi majd át és az Anomaliso című filmjét vetítik le a személyes részvételével. Az utolsó pillanatban jelentették be, hogy ugyancsak az Elnök Díját veszi át Jean Reno, aki nem csak Európában, hanem Hollywoodban is igazi sztár.

Ivan Passer is az ünnepelt nagyságok között lesz Karlovy Varyban. Az 1968-as szovjet megszállás után az USA-ban folytatta a filmes pályát, de Forman és Menzel mellett a 60-as évek cseh újhullámának kiemelkedő alkotójaként vonult be az európai filmtörténetbe. Most legjelentősebb művét, az Intim megvilágításbant (1965) vetítik le digitálisan felújítva. A fesztivál évek óta egy-egy digitálisan felújított remekművel lepi meg a közönséget a cseh film fényes hagyatékából. (A napokban olvashattuk: Tarr Béla a Lisszabonban rendezett retrospektív sorozatához kiválasztott néhány, számára fontos alkotást, köztük volt az Intim megvilágításban is, amelyet filmjei társaságában akar bemutatni a portugál filmbarátoknak.) A Tűz van babám!-at meg a Szigorúan ellenőrzött vonatokat követően most Passer rég nem látott remekművében gyönyörködhet a fesztivál nemzetközi közönsége.

Néhány filmet jónevű főszereplői mutatnak be a közönségnek. Pedro Almodóvar legutóbbi munkáját, a versenyen kívül látható Julietát két színésznője kíséri el, s ők vesznek részt személyesen a cseh bemutatón. A film érdekessége, hogy a címben szereplő főhősnőt ketten játsszák. Ahogy Almodóvar üzenetében elárulja: ezzel a filmmel visszatér az ő sajátos női univerzumába. És mert nem hisz a smink kort imitáló hatásában, ezért Adriana Ugarte alakítja hősnőjét 25 éves korától negyvenig, Emma Suárez pedig negyventől felfele. A német film híressége, Ulrich Tukur ugyancsak a versenyprogramban lép a közönség elé, az Original Bliss (Igazi boldogság) című német versenydarab bemutatójának fényét emeli személyes jelenlétével. Nincs más dolgunk, mint július 10-ig a magyar versenyzőknek drukkolni szívből, igazán.

Szerző

Kormányhírek ingyen

Ingyenes hír a szöveges területen minden, amit a mi MTVA-s munkatársaink állítanak elő, nem ingyenes, amit a partner külföldi hírügynökségek anyagait felhasználva készítünk el fordítás alapján - írta a közmédia sajtóosztálya miután arról érdeklődtünk, hogy miként döntik el, mi jelenik meg az ingyenes és mi a fizetős MTI-ben. 

Ezen túlmenően nem ingyenesek a speciális hírügynökségi anyagok, amelyek csak a szakmai felhasználóknak járnak (háttér, összefoglaló, dokumentum, elemzés, embargós anyag, hajnali lapszemle, kronológia, portré). "Például, ha a varsói V4 eseményeiről a mi MTVA-s varsói tudósítónk ad valamit, azt ingyen adjuk. Ha a lengyel hírügynökség, akkor azt nem adhatjuk ingyen". A fotók ügyében elmondták, általában két, saját munkatársuk által készített fotót adnak ki ingyenesen, ezt úgy választják ki, hogy képesek legyenek "az adott esemény lényegét általánosságban ábrázolni".

Egy eseményről átlagosan hat-nyolc kép megy ki - a két ingyenesen kívül a többi kép tehát nem ingyenes. Ez alól kivételt jelentenek az olyan átlagon felüli érdeklődést generáló esetek, mint például a magyar Forma-1-es futam, ott jóval több képet adnak ingyen is. A külföldi hírügynökségi fotók kiadásában itt is ugyanaz a szabály, mint a szöveges kiadásban – a hírügynökségektől (EPA, AP) átvett képek soha nem ingyenesek, mert a velük kötött szerződés alapján nem adhatnak ingyen tovább semmit. "Speciális eset, amikor valahol nem vagyunk ott, de utólag közölhető minőségű és színvonalú képeket kapunk a partnerektől egy utólag hírértékűnek bizonyuló eseményről". Ez lehet akár kormányzati program is, Szijjártó Péter külügyminiszter külföldi eseményeiről például többnyire így közölnek képet. "Ilyenkor mindig feltüntetjük a képszövegben a közreadó intézményt is, ezek a képek azonban nem hírügynökségi fotók - tehát ezeket is ingyen adjuk".

Mindez azért fontos, mert az új médiatörvényben óránkénti kötelező híradót rendeltek el a rádióknál, s a kisebb adók, amelyek nem engedhetik meg maguknak a fizetős ügynökségi híreket, kénytelenek az ingyenes - tehát az MTVA munkatársai által előállított - hírekből dolgozni.

Szerző

Kormányhírek ingyen

Ingyenes hír a szöveges területen minden, amit a mi MTVA-s munkatársaink állítanak elő, nem ingyenes, amit a partner külföldi hírügynökségek anyagait felhasználva készítünk el fordítás alapján - írta a közmédia sajtóosztálya miután arról érdeklődtünk, hogy miként döntik el, mi jelenik meg az ingyenes és mi a fizetős MTI-ben. 

Ezen túlmenően nem ingyenesek a speciális hírügynökségi anyagok, amelyek csak a szakmai felhasználóknak járnak (háttér, összefoglaló, dokumentum, elemzés, embargós anyag, hajnali lapszemle, kronológia, portré). "Például, ha a varsói V4 eseményeiről a mi MTVA-s varsói tudósítónk ad valamit, azt ingyen adjuk. Ha a lengyel hírügynökség, akkor azt nem adhatjuk ingyen". A fotók ügyében elmondták, általában két, saját munkatársuk által készített fotót adnak ki ingyenesen, ezt úgy választják ki, hogy képesek legyenek "az adott esemény lényegét általánosságban ábrázolni".

Egy eseményről átlagosan hat-nyolc kép megy ki - a két ingyenesen kívül a többi kép tehát nem ingyenes. Ez alól kivételt jelentenek az olyan átlagon felüli érdeklődést generáló esetek, mint például a magyar Forma-1-es futam, ott jóval több képet adnak ingyen is. A külföldi hírügynökségi fotók kiadásában itt is ugyanaz a szabály, mint a szöveges kiadásban – a hírügynökségektől (EPA, AP) átvett képek soha nem ingyenesek, mert a velük kötött szerződés alapján nem adhatnak ingyen tovább semmit. "Speciális eset, amikor valahol nem vagyunk ott, de utólag közölhető minőségű és színvonalú képeket kapunk a partnerektől egy utólag hírértékűnek bizonyuló eseményről". Ez lehet akár kormányzati program is, Szijjártó Péter külügyminiszter külföldi eseményeiről például többnyire így közölnek képet. "Ilyenkor mindig feltüntetjük a képszövegben a közreadó intézményt is, ezek a képek azonban nem hírügynökségi fotók - tehát ezeket is ingyen adjuk".

Mindez azért fontos, mert az új médiatörvényben óránkénti kötelező híradót rendeltek el a rádióknál, s a kisebb adók, amelyek nem engedhetik meg maguknak a fizetős ügynökségi híreket, kénytelenek az ingyenes - tehát az MTVA munkatársai által előállított - hírekből dolgozni.

Szerző