Előfizetés

Keith Jarrett a Művészetek Palotájában

Keith Jarrett, korunk egyik legkreatívabb, megalkuvást nem ismerő jazzmuzsikusa, akit zongoristaként, improvizáló előadóként szerte a világon páratlan képességű művésznek tartanak, vasárnap este a Művészetek Palotájában ad koncertet.

 Az elmúlt több mint negyven évben maradandó élményt kínáló, rögtönzött szólózongora-koncertjei és lemezfelvételei új irányokat jelöltek ki a kortárs jazz területén. Zenéje számos hatást fogadott magába a legkülönfélébb zenei nyelvezetek területéről, a jazztől kezdve a klasszikus zenén át egészen a bluesig és a folktradiciókig.

Tüntetés és vérengzés a Jeruzsálem-napon

Publikálás dátuma
2016.07.02. 07:40
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Több tízezren tüntettek Izrael és az Egyesült Államok ellen Iránban tegnap az al-Kudsz, azaz Jeruzsálem napon. A muszlim böjti hónap, a ramadán utolsó pénteke hagyományosan a palesztinokkal való szolidaritás napja. 

Iránban, a tavaly aláírt nukleáris megállapodásnak köszönhető nyitás ellenére a tüntetők ezúttal is „Halál Izraelre!, halál Amerikára!” jelszóval fejezték ki a palesztinok iránti szolidaritásukat. A nyugatbarátként emlegetett Haszán Roháni államfő ünnepi beszédében azt hangsúlyozta, hogy a Nyugat kihasználja a szunnita és síita muzulmánok közötti szakadást, hogy elterelje a figyelmet az izraeli-palesztin konfliktusról. Úgy fogalmazott, az "arrogáns Egyesült Államok és szövetségesei" éket akarnak verni a muzulmánok közé”. Az Izrael-ellenesség 1979 óta Irán politikájának sarokkövét képezi, emlékeztetett Roháni. Eközben Izraelben, Hebron közelében egy palesztin tinédzser támadt egy autóban utazó négytagú izraeli családra. A járműre leadott lövések következtében az édesapa a helyszínen meghalt, felesége és csecsemő, illetve tinédzser korú gyermeke megsebesültek. Csütörtökön egy 13 éves izraeli kislányt késeltek halálra otthonában.

Trumpot félszívvel támogatja a pártja

„Két párt ellen kell küzdenem” – panaszkodott Donald Trump egy konzervatív rádiónak nyilatkozva. Az amerikai republikánusok várható elnökjelöltje alig több mint két héttel a republikánus elnökjelölő konvenció előtt meglehetősen langyos támogatást kap saját pártjától – mutat rá a CNN. A Fox News felmérése szerint a republikánusok 74 százaléka támogatja, míg májusban 82 százalék állt mellette. 2012-ben a republikánusok 2012-ben 93 százalékban az akkori elnökjelölt, Mitt Romney mögött sorakoztak fel.

Hillary Clinton és Donald Trump között ugyan valamelyest csökkent a különbség – a RealClearPolitics portál több felmérésből átlagolt adatai szerint Clinton 44,6, Trump 39,8 százalékon áll, de ennek oka inkább az, hogy a várható demokrata elnökjelöltet támadások érték, ezúttal a bengázi konzulátussal kapcsolatos jelentés morzsolt le valamelyest támogatottságából. A Politico 11 „csatatérállam” felméréseit átlagolva hat százalékos Clinton-vezetést mutatott ki: Clinton 44,7, Trump 39,1 százalékon állt a számításaik szerint. Trump mérgelődik, akárhová megy, nagy tömegek gyűlnek össze a választási gyűléseire, mi az oka, hogy a felmérésekben mégis Clinton mögött kullog?

A milliárdos mindenesetre újra nekirontott az előválasztásokon alulmaradt vetélytársainak. Többségük nyilvánosan nem szólította fel híveit, hogy Trumpra szavazzanak. „Megszegték az aláírt fogadalmukat, s ez szégyenletes” – dörögte Trump. Sem Jeb Bush volt floridai kormányzó, sem Ted Cruz texasi szenátor, sem John Kasich ohiói kormányzó nem állt Trump mellé. Mitch McConnell, a szenátus többségi vezetője szerint az önmérsékletet ígérő Trump már kezd „hiteles” republikánus jelöltté válni, aki az Egyesült Államok első embere lehet. A milliárdos azonban váltogatja véleményeit, s többször szembemegy a Republikánus Párt alaptételeivel, például a szabadkereskedelmi megállapodások bírálatával. Susan Collins, Maine állam republikánus szenátora attól teszi függővé Trump támogatását, hogy kit választ alelnökjelölt-párnak maga mellé. Jelen állás szerint úgy tűnik, a clevelandi republikánus elnökjelölő konvención nagy hadakozás várható.