Új hűtőgépcsere-program indul

Hétfőn reggel 8 órától lehet jelentkezni az államilag támogatott hűtőgép- és fagyasztócsere-programra, elsőként az észak-alföldi régióban.

Az Otthon Melege Program keretében meghirdetett pályázat során előnyben lesznek az energiatakarékos készülékek beszerzését tervező nagycsaládosok és nyugdíjasok. A rendelkezésre álló keretösszeg 500 millió forint, ezt a régiók között a lakosság arányában osztották el.

Minden régióban elsőként az ügyfélkapus regisztrációval rendelkező nyugdíjasok és nagycsaládosok nyújthatják be támogatási kérelmeiket a pályázati portálon keresztül, elektronikus úton. Ha két nap után még marad szabad forrás, olyan magánszemélyek is pályázhatnak, akik korábban nem cseréltek háztartási gépet az Otthon Melege Programban.

Az ütemterv szerint a dél-alföldi régióban a benyújtási időszak kezdete július 11-e, az észak-magyarországi régióban július 12-e, a nyugat-dunántúliban július 18-a, a dél-dunántúliban július 19-e, a közép-dunántúliban július 25-e, a közép-magyarországiban pedig július 26-a.

A pályázaton személyenként és lakásonként legfeljebb egy háztartási nagygép cseréjéhez nyerhető el támogatás.
A vissza nem térítendő támogatásban részesíthető pályázatokat az arányosan elérhető energia- és a szén-dioxid-megtakarítás figyelembevételével rangsorolják.

A támogatás mértéke az új hűtőgép vagy fagyasztógép vételárának 50 százaléka lehet, azzal a kitétellel, hogy a támogatás összege A+ energiaosztályú készülék választása esetén maximum 25 ezer, A++ energiaosztály esetén 35 ezer, míg A+++ energiaosztályú háztartási nagygép esetén legfeljebb 45 ezer forint.

A részletes pályázati útmutató a https://hgcs-2016.nfsi.hu/ oldalon érhető el.

Szerző

Szijjártó: Brüsszelt meg kell állítani

Publikálás dátuma
2016.07.03. 10:33
FOTÓ: Molnár Ádám
Brüsszelt meg kell állítani, véget kell vetni az erőszakos, az európaiak akaratával ellentétes bevándorlási politikának - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

A tárcavezető szerint az Európai Unió egyik legnagyobb problémája az, hogy az európai politikai elit olyan politikát folytat, amely teljes mértékben figyelmen kívül hagyja az európaiak véleményét és sokszor szembemegy az akaratukkal. Minden olyan politikai szerveződés, ország, ahol a politika az emberek akarata ellenére formálódik, "előbb-utóbb a végletekig meggyengül", és ez látható most az EU-nál is - vélekedett.

Úgy látja, az EU elhibázott politikája a bevándorlást illetően már az unió egységét is veszélyezteti, hiszen a brit népszavazás eredményét a brüsszeli bevándorlási politika egyértelműen befolyásolta nemkívánatos irányba. Ez is mutatja, hogy "Brüsszelt meg kell állítani", véget kell vetni az "erőszakos, az európai emberek akaratával ellentétes" bevándorlási politikának - hangsúlyozta.

Szijjártó Péter szerint a legjobb módszer a kontinens erejének visszaszerzésére az, ha az emberek akaratával egyező politikát folytatnak. Magyarországon is azért lesz népszavazás a kötelező betelepítési kvótákról, mert ez olyan fontos ügy, amelyről az embereknek kell véleményt mondaniuk - mutatott rá. Hozzátette: az európaiak jogosan formálnak igényt arra, hogy egy Európa - és azon belül Magyarország - jövőjét alapvetően befolyásoló kérdésben maguk dönthessenek, ráadásul a lehető legdemokratikusabb módon.

Mint mondta, a brit népszavazás eredménye "egyértelműen sokkolta a kontinenst", de ezt a hatást arra kellene felhasználni, hogy Európa, az európai intézmények felébredjenek és végre világosan lássák, hogy az az európai politika, amelyet eddig folytattak - leginkább a bevándorlással kapcsolatban - nem tartható fenn. Az EU intézményei azonban ezt a sokkhatást nem a kedvező változás érdekében akarják kihasználni, hanem olyan politikát akarnak még inkább megerősíteni, amely az unió gyengítéséhez fog vezetni - magyarázta.

A külügyminiszter Soros György amerikai üzletembernek a bevándorlási helyzetre tett javaslatait illetően kijelentette: "egészen elképesztő", hogy egy milliárdos azt ajánlja, hogy az európaiaktól, pláne a közép-európaiaktól az EU intézményei vegyenek el pénzt, hogy abból az unióba érkező illegális bevándorlókat finanszírozzanak. Soros György javaslata több milliárd eurót venne ki Magyarország és a magyarok zsebéből, ugyanis azt javasolja, hogy a nekünk járó támogatásokat az EU nyirbálja meg - közölte. Úgy fogalmazott, "köszönjük szépen, mi ebből nem kérünk".

Éppen az ilyen javaslatok és az EU bevándorlási politikája miatt soha nem volt még annyira aktuális a magyar népszavazás, mint most - vélte. Kiemelte: világossá kell tenni, hogy az ilyen javaslatokból és politikából "mi nem kérünk".

Szijjártó Péter szerint a bevándorlási válság megmutatta, hogy "itt, Közép-Európában a virtus még megvan", ha kell, szolidárisak tudunk lenni egymással és "le tudunk győzni esztelen politikákat". "A józan ész ezekben az országokban felülemelkedik", és a közép-európaiak nem fognak elfogadni egy olyan javaslatot, amely a nekünk járó pénzt azért venné el, hogy illegális bevándorlókat finanszírozzunk belőle - mondta. A tárcavezető úgy látja, eleve hibás gondolat, hogy az uniónak bármilyen kedvező hatással járna a bevándorlás.

A szabadkereskedelmi megállapodásokkal kapcsolatban kifejtette: a magyar gazdaság nyitott, a nemzetgazdaság teljesítményét a külgazdaság nagy mértékben befolyásolja, ezért a magyar gazdaságnak általában véve érdeke a minél szabadabb kereskedelem lehetősége. De védenünk kell a piacunkat, a gazdaságunkat, és "ész nélkül szabadkereskedelmet nem érdemes csinálni", megfontoltan, józan ésszel kell ebben a kérdésben is előrelépni - vélekedett. Hozzáfűzte: Magyarország elvi szinten támogatja az EU szabadkereskedelmi tárgyalásait, de mindig csak úgy, hogy az európai és magyar gazdasági érdekeket a lehető legjobban figyelembe kell venni. Szijjártó Péter elmondta: a Kanadával kötendő szabadkereskedelmi egyezményt a brüsszeli elképzeléssel ellentétben a nemzeti parlamenteknek is ratifikálniuk kell.

Szerző

Hidegfront érkezik

Publikálás dátuma
2016.07.02. 22:15
Fotó: Thinkstock
Éjjel északnyugat felől hidegfront érkezik záporokkal, zivatarokkal, felhőszakadással, helyenként jégesővel.

Vasárnap virradóra többfelé, napközben egyre inkább keleten, északkeleten várható további zápor, zivatar. Feltámad a szél, többfelé erős, viharos lökések kísérhetik az északi-északnyugati légmozgást. Mérséklődik a nagy meleg, délután 20 és 30 fok között alakul a hőmérséklet, keleten lesz melegebb.

Szerző