Nem lesznek luxusfarmok Budakeszin

Nem akármilyen csörtét vívott egymással Budakeszi jobboldali többségű önkormányzata és Baumgartner Antal nagyvállalkozó, akinek érdekében viszont Rubovszky György KDNP-s honatya lobbizott a városnál – végül csúnya kudarccal. Végleges: nem épülhetnek luxusranchok a Natura 2000 besorolású területen.

Jobboldali belháborúnak is minősíthetnénk azt a – feljelentésekkel, perekkel tarkított – eseménysort, melynek tétje az volt, hogy épülhet-e luxus lakópark Budakeszi egy vadregényes, 32 hektáros területén.

A Farkashegyi Repülőtér melletti csodálatos természeti környezet okán már a rendszerváltás óta egymásnak adták a kilincset a beruházni vágyók, de az Álomvölgy elnevezésű projekt azóta sem valósulhatott meg. 2001-ben a kisváros lakossága népszavazáson vetette el az ötletet. Bár a voksolás eredménytelen volt, a leadott szavazatok többsége a lakópark ellen szólt, és ezt az önkormányzat elfogadta.

Mint arról már beszámoltunk, nemrégiben ismét kopogtattak a városházán. Az autókereskedéseiről is ismert Baumgartner Antal, a terület egyik jelenlegi tulajdonosa szeretett volna építkezni az azóta már Natura 2000 minősítést kapott területre. A hírek szerint időközben változott a terv, és már nem (csak) lakóparkot, hanem nyolc luxusfarmot álmodtak a 32 hektárra.

Baumgartnert és csapatát Rubovszky György KDNP-s ügyvéd-honatya - a parlamenti igazságügyi bizottság elnöke, a törvényalkotási bizottság tagja - képviselte többször is az önkormányzatnál. Ahogyan mondani szokás: igyekezett „megdolgozni” a jobboldali vezetésű Budakeszit. A lobbizásra azért lehetett szükség, mert a beruházás megvalósításához szükség lett volna arra, hogy az önkormányzat helyi építési szabályzatában engedélyezze lakóingatlan felhúzását, és területrendezési szerződést kössön a beruházóval. Ezért előbb 100, később 200 millió forintot ajánlottak a városnak. A fideszes többségű testület eleinte hajlott is erre - ezt a később tiltakozó LMP helyi képviselője is megszavazta -, végül azonban visszakoztak, hatástanulmány készítéséhez kötötték a továbbiakat.

A képviselő látogatásainak hírét a város polgármestere, Győri Ottilia is megerősítette a Népszavának, hozzátette azonban, hogy Rubovszkynak meghatalmazása nem volt, és okiratokat sem írt alá, csupán „beszélgettek”. Kérdésünkre korábban Rubovszky sem cáfolta, hogy Baumgartner érdekében tárgyalt a város vezetőjével. Azt azonban visszautasította, hogy meghatalmazottjaként járt volna el. (Ezt nem is tehetné, hiszen képviselőként tilos ügyvédkednie.) Mint fogalmazott: pusztán baráti szívességből segít Baumgartner úrnak, és ügyvédjének. Sok ugyanis a vitájuk Budakeszi városával. Birtokháborítás, egy – árvízi vészhelyzet miatti – elbontott kisebb dombszakasz miatt, illetve egy kis híd építése miatt állnak „haragban” az önkormányzattal. A polgári jogvitákon túl rendőrségi nyomozás is folyik ezen ügyekben. Ezekben kívánt önzetlen segítséget nyújtani – mondta a képviselő.

Az elmúlt héten azonban kiderült, Rubovszky hiába törte magát. Győri Ottilia polgármester lapunk kérdésére elmondta, az ingatlan tulajdonosainak kérelmét, hogy lakóépületek építését tegye lehetővé az önkormányzat, június 30-i ülésén a testület elutasította, és értesítette az ügyfeleket, hogy nem kíván településrendezési szerződést kötni velük.

A korábban tervezett hatástanulmány készítésére benyújtott árajánlatok közül a legolcsóbb bruttó 9 millió forint volt, amit a testület nem fogadott el – közölte a polgármester.

Feltehető, hogy az önkormányzat azért nem kívánt fölöslegesen 9 milliót költeni a tanulmányra, mert borítékolható volt, hogy a szakértők sem javasolják majd az ingatlanberuházást.

Szerző

Hortobágyi robbanás - A honvédelmi miniszter meglátogatta a sérült katonát

Simicskó István honvédelmi miniszter és Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnöke vasárnap meglátogatta a kórházban a pénteki hortobágyi robbanásban megsérült katonát.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő területen az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerészei mentesítési feladatokat láttak el, amikor péntek délután az egyik robbanótest, egy 250 kilogrammos repeszromboló bomba, a hatástalanítás közben, még tisztázatlan okból felrobbant. Négy tűzszerész meghalt, a balesetben súlyosan megsérült katonát a Magyar Honvédség Egészségügyi Központba vitték.

A HM azt írta: a vasárnap délelőtti látogatás után a honvédelmi miniszter azt mondta, Tóth Péter főtörzsőrmester sérülései súlyosak, de nincs életveszélyben, a következő időkben még több orvosi beavatkozásra lesz szükség.

Az MH Egészségügyi Központban "a honvédség kiváló orvosai viselik gondját" - fogalmazott a miniszter, hozzátéve: a Magyar Honvédség mindezeken túl is támogatja a gyógykezelés időtartama alatt Tóth Péter főtörzsőrmestert és családját.

Simicskó István kitért arra is, hogy a főtörzsőrmester közérzete a körülményekhez képest jó, vidám és menyasszonya most is mellette volt. Tóth Péter főtörzsőrmester a látogatás alkalmával azt mondta: ő jól van, és azt kérte a honvédelmi minisztertől, hogy ne feledkezzenek meg elhunyt társai árván maradt gyermekeiről és családjaikról. Erre reagálva: Simicskó István megerősítette, hogy gondoskodnak róluk - írta a HM. A honvédelmi miniszter péntek este elmondta: a balesetben meghalt négy katonát hősi halottá nyilvánítják.

Benkő Tibor vezérkari főnök ugyancsak a pénteki sajtótájékoztatón elmondta, hogy az elhunyt katonák 30-as éveikben jártak, öt gyermeket hagytak maguk után. Az I. Hadihajós és Tűzszerész Ezred kiváló katonáit, jól felkészült szakembereit veszítették el a balesetben. Közölte azt is, hogy részletes tényfeltáró vizsgálatot folytatnak le, hogy tisztázzák mi okozhatta a balesetet.
A vezérkari főnök ismertetése szerint a lőtér, ami 1940 óta úgynevezett "bombavetőtér" rendkívül erősen szennyezet terület, jelenleg is 40 ezer jelölt helyszín van, ahol feltételezhető bombák és egyéb más gránátok találhatóak. 2015. január 26. óta ott dolgoznak az érintett területen heti váltásban a katonák, naponta 32-35-en dolgoznak a hét minden napján. Pénteken 32-en vettek részt a mentesítési munkálatokban ebből 15-en tűzszerészek voltak. A vizsgálat lezártáig leállították a terület mentesítését.

Egei Ferenc tűzszerészeti szakértő a Hír Tv-ben úgy nyilatkozott: arra tud tippelni, hogy a bombában maradt kikristályosodott lőpor okozhatott öngyulladást, vagy robbanást. Huszár János vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott parancsnoka szombati sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a bomba tűzszerész-értelemben hatástalanított volt, vagyis a gyújtószerkezet nem volt a bombatestben, de robbanóanyag igen. A megsemmisítésre előkészítés zajlott, ezért a vizsgálatok jelenlegi szakaszában a hiba lehetőségét nem lehet kizárni - tette hozzá.

Szerző
Frissítve: 2016.07.03. 21:16

Pincéket, házakat öntött el a víz Újfehértón

Pincéket öntött el, lakóházakat veszélyeztet a vasárnap kora reggel hirtelen lezúdult nagy mennyiségű esővíz a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértón - közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője.

Dóka Imre tájékoztatása szerint az átvonuló vihar nyomán délelőttig tizennyolc helyszínre riasztották a tűzoltókat az összegyűlt eső miatt, elsősorban a Széchenyi és a Kossuth úton lévő ingatlanokhoz.

Az Újfehértóhoz közeli Kálmánházán villám csapott egy lakóház kéményébe, amely ledőlt és beszakította a ház födémszerkezetét.

Úttestre borult fa eltávolításához a Nyíregyháza és Nagykálló, a Jármi és Őr, valamint a Rohod és Nyírmada közötti útszakaszokra riasztották az egységeket.

Szerző