Előfizetés

Keith Jarrett a zene megtestesítője

Bóta Gábor
Publikálás dátuma
2016.07.06. 07:45
Keith Jarrett az egész hangversenyen improvizált, azt érezhettük, hogy ott születik előttünk a zene FOTÓ: RICHARD TERMINI
A világhírű amerikai Keith Jarrett időnként elfelejtkezik arról, hogy hol van. Nincs tudomása közönségről, hangversenyteremről, csak ő létezik meg a zongora, ami a szerelme. Csaknem szemérmetlenül, a nyílt színen egybeolvadnak. Ennek a zseniális művésznek a zongorája olyan, mintha a szeretője lenne. A Művészetek Palotájában zsúfolt ház előtt aratott tomboló sikert.

Mintha utálna bennünket, amikor bejön a Művészetek Palotája pódiumára, Keith Jarrett, akit a dzsessz történetének legnagyobb rögtönzőjeként tartanak számon. Fekete, szemeit eltakaró szemüveg van rajta, de felénk is alig fordul, odalépked a zongorához, és már csak arra figyel. Elsötétítették a nézőteret is, sőt, a pódium jelenetős részét szintén, csak a zongorát és a tiszta feketébe öltözött művészt világítja meg nem túl erős fény. Olyan, mintha szeánszon lennénk, és lényegében azon is vagyunk, ez nem hagyományos koncert a megszokott külsőségekkel, itt minden azért van, hogy csak a zenére összpontosítsunk.

Még mielőtt Jarrett bejön, kiáll Petrányi Judit, a Müpa háziasszonya, és elmondja, hogy hangfelvétel készül, ezért legyünk szívesek nem köhögni. Ez kelt némi derültséget. Aztán arról is beszél, ezt egyébként a hangversenyterembe vezető ajtóknál külön ki is írták, a művész nyomatékos kérése, hogy nem csak a játéka alatt, de előtte, utána, a meghajlásakor se fotózzák. Faksznis, bogaras öregúr, gondolja az ember, és lehet, hogy az is.

De amikor játszani kezd, hamar érzékelhetővé válik, hogy ez milyen hihetetlen idegmunka és koncentráció, hiszen ezúttal, mint gyakran, csak rögtönöz, így mindent magából kell felszínre hoznia, rezdül valamennyi idegszála, mozog valamennyi agysejtje, az egész ember egy jókora megfeszülés, de közben oldódás is, mire mindabból amit csinál, éteri zene válik.

Szakcsi Lakatos Béláról már leírtam, hogy jóformán szeretkezik a zongorával, ez Jarrettre hatványozottan igaz, bűvöli, előjátékot folytat vele, ráhangolódik, majd csaknem eggyé olvad. Ehhez akár hétrét görnyedve feláll, és úgy játszik, vagy a fejét csaknem ráhajtja a billentyűkre, képletesen hozzájuk simul, és ilyenkor biztosan nincs más, csak ő és a zongora. Valószínűleg időről időre elfelejtkezik arról, hol van, nincs tudomása közönségről, hangversenyteremről, csak ő létezik meg a szerelme, és szemérmetlenül, nyílt színen, egyesülnek. Hol tomboló őrjöngéssel, máskor harmonikusan egymást simogatva, dédelgetve, becézgetve, megint máskor perlekedve, összeveszve, ádázul vitatkozva, aztán a fellegekben járva, hogy ismét lezuhanjanak a mélybe, ott dekkolva a pokol fenekén, azt sem remélve, hogy onnan egyáltalán van visszaút.

De végül csak van, küzdenek keményen, szenvednek, fáj minden csontjuk és az egész nagy lelkük, végletekig depressziósak, reménytelenül letargikusak, de aztán csak jönnek fel és fel, verekedik ki magukat a feneketlen mélységű gödörből, és magukkal együtt hoznak minket is fel és egyre feljebb. És esetleg míg az előbb öngyilkos hangulatban voltunk, most a fellegekben járunk, már képzeletben kint vagyunk a Müpán kívül, körberepüljük és körbeöleljük a világot.

Hát ebbe tényleg nem lehet beleköhögni! Sok nagy koncerten voltam, de ilyen odaadó publikumot alig láttam. A feszült, akár hosszú, pisszenés, nyikorgás nélküli őrületes csendek is a zene részei, ezek a viszonyítási pontok, és ezekből most valószínűtlen mennyiségű volt. Ez az, amikor azt mondják, hogy tapintani lehet a csendet. És ezek tartalmas csendek. Olyanok, amikor nagyon belemélyedünk abba, amit hallunk, vagy éppen elmerülünk magunkban.

De jó a termet is nézni, érezni az áhítatot, azt, hogy éppen most sikerül, ami ritkán, a publikum, Nádas Péter szép szavával, „összelélegzik.” Mi annyian mások, most legalább kis, rövid időre egyek is vagyunk, attól, hogy Jarrettet hallgatjuk, és bizony nézzük, mert bármennyire is sötét szemüveg mögé rejti az arcát, annyira vékony, olyan sebezhetően túlérzékenynek tűnik, olyan mértékig beleolvad a saját maga által létrehozott zenébe, mondhatni annak megtestesülése, hogy azt látni kell. Nyilván ezért annyira túlérzékeny.

Vagy harminc éve idegösszeomlást is kapott. Komoly depresszióból sikerült kilábalnia. Elővette fuvoláját, és azzal vonult stúdióba, ebből lett a Spirit című lemez, úgy érezte, hogy ettől teljesen kicserélődött. Több formációhoz kötődött, játszott például Charles Lloyd kvartettjében, csatlakozott Miles Davis zenekarához, Jan Garbarek kvartettjével is szerepelt. A The Köln című lemeze a dzsessz történet legnagyobb sikerű albuma, milliós példányszámban kelt el.

Azért is lehet ilyen óriási a közönségvonzása, mert behappol minden zenei stílust, klasszikust, kortársat, komolyzenét és könnyedet egyaránt, és ezeket magához édesgetve, meglehetősen egyénit kavar ki belőlük. Mivel az egész hangversenyen improvizált, azt érezhettük, hogy ott születik előttünk a zene. Nyilván vannak sztenderdjei, de szinte beleszagol a levegőbe, elkap egy-egy hangulatot, csettint vagy hunyorog hozzá, vagy csak már-már összeroskadva magába réved, és máris szólni kezdenek a megfelelő hangok, így aztán egy-egy hangverseny igencsak egyedi.

Az első rész viszonylagos zárkózottsága után megnyílik. Amit nem csupán az mutat, hogy már ki-kibeszél a közönségnek, akár fanyarul viccelődik és csipetnyit anekdotázik is, hanem boldogabban ívelnek a dallamok, olykor már vannak egészen napsugaras, vidáman játszadozó részek, de ez nála soha nincs felhők nélkül, hidegből melegbe, föntről mélybe ránt, bámulatos érzelmi amplitúdót jár be.

Igazi nagyság, sőt, ha nem lenne pejoratív mellékíze, azt is mondhatnám, hogy hatalmasság. Istenáldotta, karbantartott tehetség, gondosan megőrzött talentum. Nyár közepén zsúfolásig telt miatta a Müpa Bartók Béla Hangversenyterme. Pusztán a nevére, hiszen mivel improvizált, programot sem hirdetett. A robusztus erejű és varázslatos finomságú, halhatatlan zongoraművész, Szvjatoszlav Richter volt ilyen, elég volt akár koncertje előtt néhány nappal meghirdetni, hogy az előre közölt műsoron kívül fellép a Zeneakadémián vagy a Vigadóban és hosszú sor állt már hajnalban a pénztárnál, fél nap alatt elkeltek a jegyek. De ő mégiscsak megírt alkotásokat játszott. Jarrett viszont a műveket is ott teremteni előttünk. Amik frissek, elevenek, de többségük egyáltalán nem tűnik hevenyészettnek. Boszorkányság. Vagy „csak” zsenialitás, amiből a mi nagy szerencsénkre, Jarrettnek jutott bőven.

A filmtechnika diadala

Bársony Éva
Publikálás dátuma
2016.07.05. 22:26

Minden eddiginél pusztítóbb fegyverekkel és ijesztőbb járművekkel támadják meg a földönkívüliek az emberiséget. Húsz évvel korábban ugyanez a faj tört rá a Földre, akkor az emberek legyőzték a támadókat. Csakhogy valahol Afrikában, egy eldugott helyen élve maradt egy maroknyi támadó. És nem nyugodott bele a vereségbe. 

Roland Emmerich rendező húsz évvel csinnadrattás A függetlenség napja (1996) után ismét elképesztő filmtechnikai görögtűzzel lép a színre: a 200 millió dolláros költséggel készült A függetlenség napja – Feltámadás vizuális látványosságában a stáb már nem ismer határokat. A malajziai Petronas Twin Towers a London-hídra zuhan, a dubaji Buri Khalifa felhőkarcoló, a világ legmagasabb épülete pedig a londoni óriáskereket löki a Temzébe. Ráadásul Dubaj még Párizsra is rázuhan.

Mindez a fantáziáját szabadon engedő rendező kívánságára, aki most újra a technikai csúcsok diadalára épít filmjében. Az 1996-os film a mostaninál 125 millió dollárral kevesebb pénzből készült, ám több mint 817 milliót hozott a konyhára. A rendező abban bízik, a mostani filmjének sikere megágyaz majd a következő, harmadik Függetlenség napja elkészülésének, amelyre reményei szerint nem kell húsz évet várni.

Emmerich most hatalmas, sok száz fős technikai és filmes stábbal dolgozott, minden látványosságból egy, van, hogy több számmal nagyobbat kért munkatársaitól.

Mesélik, hogy amikor kigondoltak bármilyen grandiózus terveket, Emmerich még nagyvonalúbbakat kért. „A technikai lehetőségek határáig tolt minket, vagy néha talán még azon is túl.” Addig biztatta látványtervező-csapatát például, amíg a Föld invázióját előkészítő űrjármű akkora nem lett, hogy gravitációs ereje képes volt észlelhető kölcsönhatásba lépni a Földdel is.

Nemcsak nagyobb lett egy világvárosnyi államnál, de pillanatok alatt magába is szívja a tömegét. Az eget óriási felhő teríti be, akkora, hogy Szingapúrra sötétség ereszkedik. Azután minden – de minden! – a levegőbe emelkedik. Amikor az inváziós űrhajó leszáll az Atlanti-óceánra, az egészet beteríti.

A korábbi szereplők közül öten vállalták figurájuk folytatását, köztük is a legnagyobb fogás Jeff Goldblum. A független filmek kultuszszínésze, ugyanakkor olyan sci-fi, mint a Jurassic park hőse most is a rendkívüli tudós és a bátor harcos figuráját játssza. Legfőbb segítője az a Liam Hemsworth, akit a nézők Az éhezők viadalában az első pillanattól a szívükbe zártak.

Ezúttal egy rebellis viselkedésű, de kiváló vadászpilóta, aki biztos kézzel irányítja az új hibrid űrjárműveket. Ismét megjelenik a vásznon az egykori elnököt alakító Bill Pullman is, de kimaradt az első film egyik főszereplője, Will Smith, aki 50 milliócskát kért a szerepért, és ez túl sok volt a stúdiónak.

Susan Sarandont az elnöknő szerepére kérték, de Sarandon kerek perec elutasította, mert egyszerűen nem értette, miről szól a forgatókönyv. „Olvastam, olvastam és egy kukkot sem értettem belőle. Tényleg.” Egy pszichológusnő szerepét viszont elvállalta Charlotte Gainsbourg, az extravagáns dán, Lars von Trier emblematikus színésznője (Antikrisztus, Melankólia, A nimfomániás 1–2.), megemelve a film ázsióját.

A technikai mutatványok mellett a gyengéd érzelmeket a Hemsworth alakította vadászpilóta és az egykori elnök lányát játszó, újdonsült Maika Monroe között szövődő szerelem képviseli. Már-már a házasság révébe érkeznek, de mindig közbejön valami. Ahogy kell egy hollywoodi filmben.

Hol lesz helyünk?

Az angolok az elmúlt száz évben legfeljebb egyszer lepődtek meg jobban, mint azon a reggelen, amikor rádöbbentették magukat és a világot: a nép, az istenadta, a lehető legkisebb többséggel, de Nagy-Britanniának az Európai Unióból való kilépésére szavazott és ezzel fejest ugrottak – a semmibe - írja holnap megjelenő jegyzetében Kocsis Tamás. Annyira, hogy akár megásták az Egyesült Királyság sírját is: Skócia és Észak-Írország máris keresi a módját, hogyan szakadjon el Angliától, s maradjon része az EU-nak.

Ennél legfeljebb az okozott nagyobb meghökkenést számukra, hogy 1945 tavaszán, a nácizmus feletti II. világháborús győzelem mámorában úgy váltották le a miniszterelnökségről a legendás Churchillt, hogy az közben Potsdamban tárgyalt Sztálinnal és Trumannal a világnak a háború utáni jövőjéről. Leginkább éppen a munkáspárti Attlee lepődött meg azon, hogy ott és akkor brit miniszterelnök lett.

Nagy-Britanniáért azért igazában nekem sem fáj a szívem. Befejeződik egy sok évtizedes folyamat: az angolok végre észreveszik, hogy országuk nem világhatalom. El kell engedni őket! Csak éppen mindezektől nem lesz Európa sem boldogabb, sem összetartóbb, sem versenyképesebb. Azok sem, akik az EU-n belül a mainál valószínűleg jobban integrálódnak egy szorosabb föderációban, nemcsak gazdaságilag, hanem politikailag, szervezetileg is Németország, és Franciaország mögött. Mi lesz a nagy déliekkel, Olaszországgal, Spanyolországgal,,és a többi eurós országgal? A közvetlen szomszédsággal, Ausztriával, ahol az alkotmánybíróság megsemmisítette a májusi államfőválasztás eredményeit? Mégis jön a szélsőjobb? Ez hiányzik nekünk, Európának, Brexit után – máris…