Főnök lett a hírhamisító

"Ez magát az intézményt is minősíti, úgy látszik a közmédiában ilyen tevékenység kell a biztos szakmai előmenetelhez" - mondta a Népszavának Polyák Gábor miután Papp Dánielt nevezték ki a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) programigazgatójának.

 A Mérték Médiaelemző Műhely vezetője kifejtette, "sosem fogjuk elfelejteni, honnan indult. És itt most nem a jobbikos múltjára gondolok, hanem a hírhamisításokra. Az volt ennek a korszaknak a nyitánya". Hozzátette, az újságírói szakma onnantól kezdett "egyre lejjebb süllyedni", s jutott el végül a Spéder-féle lejáratókampányokig. Ismert ugyanis, hogy Papp készítette 2011-ben azt az emlékezetes Cohn-Bendit-riportot, amit úgy vágott meg, hogy azt sugallja: a zöldpárti politikus az ő kérdésének hatására hagyott ott egy sajtótájékoztatót, miközben erről szó sem volt. Az csak az Index birtokába került vágatlan felvételből derült ki, hogy Cohn-Bendit részletesen válaszolt az MTV kérdésére. Pappot ezután nevezték ki a hírszerkesztőség élére, ahol legemlékezetesebb húzása az volt, amikor az általa irányított szerkesztőség egy riportban kitakarta Lomnici Zoltánt, a Legfelső Bíróság korábbi elnökét.

Ez újabb nagy lökést adott a karrierjének, hiszen 2014-ben tartalomszolgáltatási igazgató lett belőle. Ennek kapcsán a Demokratikus Koalíció (DK) keményen bírálta, s hazugsággyárnak nevezte a közmédiát. Az MTVA pert indított a párt ellen, ám a bíróság Gyurcsány Ferencéknek adott igazat, mert "a közmédia bírálhatósága egy demokratikus társadalomban kitüntetett érték" - állt az ítéletben. Az új programigazgatót is bárki nevezheti hírhamisítónak a Kúria tavalyi ítélete szerint, így az Index sem követett el bűncselekményt, amikor 2014-ben ezzel a jelzővel illette Pappot. A testület indoklása szerint a hírhamisító szó nem tényállítás, hanem erőteljes vélemény, a szóban forgó írás pedig nem az akkori tartalomszolgáltatási igazgatóra, hanem a közmédia hírszerkesztési mechanizmusára utal. Emellett Pappnak, mint közszereplőnek, tűrnie kell az ilyen megállapításokat.

Papp elődje, Gyurity Mónika a Duna Médiaszolgáltató Zrt.-ben folytatja munkáját. Gyurity egyébként korábban a Hír TV-nél koordinációs vezérigazgató-helyettesi posztot töltött be addig, míg a tévé tulajdonosa, Simicska Lajos össze nem veszett Orbán Viktorral tavaly februárban. Felmondása után nem sokkal kapta meg a programigazgatói kinevezését az MTVA-nál, ahol korábban már dolgozott, az ő nevéhez fűződött a Főtér című műsor, amit szerkesztőként is jegyzett.

Szerző

Hunvald ismét a pályán

Ellenszavazat nélkül elnökének választotta az MSZP erzsébetvárosi szervezete Hunvald Györgyöt. A VII. kerületi szocialisták új vezetője Devosa Gábort váltja a poszton. Devosa azért mondott le tisztségéről, mert a budapesti pártelnökség tagja lett, emellett kerületi frakcióvezető is, és nem akart ennyi feladatot vállalni.

A volt VII. kerületi polgármestert, egykori parlamenti képviselőt saját bevallása szerint naponta kérdezik ismeretlenek az utcán arról, mikor tér vissza korábbi posztjára. Politikus számára ez a valódi rehabilitáció - fogalmazott a Népszavának a frissen megválasztott elnök, aki korábban sokáig előzetesben is ült és akire hivatali visszaélés miatt egy év letöltendő szabadságvesztést szabtak ki. Harmadéves joghallgatóként lapunknak az állította, nem a törvény előtti rehabilitációban bízik, hanem az emberekében. Hunvald 2014 nyarán töltötte be legutóbb ezt a posztot, ám akkor jogerős ítélete miatt néhány hét után távozott és a polgármesteri címért sem indult. Mostani megválasztásának viszont nem volt jogi akadálya, mert nemrég járt le a kétéves közügyektől eltiltása. A politikus a kerületi MSZP-t szeretné felkészíteni a választásokra és persze sikeresen. Arra a kérdésre, hogy 2019-ben ismét elindul-e a polgármester választáson annyit mondott, nem elképzelhetetlen, de várjuk meg, hogyan alakítja át az önkormányzati rendszert a Fidesz. Lesznek-e még ilyen posztok, vagy az önkormányzatok helyét elöljáróságok veszik át. A kormánypártiak jó ideje a rendszer felszámolásán dolgoznak. Hozzátette, ezt a kérdést a 2018-a parlamenti választás után érdemes feltenni.

Nehéz dolga lesz az újabb eljárásban a Fővárosi Főügyészségnek Hunvald szerint. Az ügyészség homályban hagyta, miért indítványozott perújítást a volt erzsébetvárosi polgármester ügyében, akinek a Szegedi Ítélőtáblán hozott korábbi jogerős ítéletét a Kúria hatályon kívül helyezte. A politikus nem akart 3-4 évet várni arra, hogy ebben az ügyben ismét lezárják a nyomozást, hanem a kerületiek biztatására ismét színre lépett.

Szerző

Csupán a bokréta biztos

Publikálás dátuma
2016.07.06. 07:05
Feladatot kap a Szent Imre FOTÓ: NÉPSZAVA
A döntések megjelenése és a sajtó tájékoztatása után, csak ma ismerhetik meg a budapesti kórházak főigazgatói a várható intézményi átalakítások koncepcióját. Az Egészséges Budapest Program részletes terveit jövő márciusig kell kidolgozni, de a Kútvölgyi államosításával biztosan nem várnak addig.

A Magyar Közlönyben hétfőn megjelent Egészséges Budapest Programot ma ismerteti a fejlesztések előkészítésével megbízott Cserháti Péter miniszteri biztos a fővárosi kórházak főigazgatóival. A kormányhatározat 2017-ben 40 milliárd forintot szán az átszervezés részleteinek kidolgozására, az építkezések és felújítások előkészítésére és egy-két helyen esetleg már a kivitelezés megkezdésére is. Ónodi-Szűcs Zoltán azonban tegnapi sajtótájékoztatóján már 50 milliárd elköltésének lehetőségéről beszélt, mert ez a pénz kiegészül 11 milliárd forintnak megfelelő uniós forrással, ami a komplex infrastruktúrafejlesztéseket támogató Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretéből származik.

A kormány 2010 óta tisztában volt vele, hogy saját zsebből kell megoldania a budapesti kórházépületek felújítását és bővítését, mert az Unió a központi régiónak nem ad pénzt ilyen célra, ezért sem érthető, hogy miért haladt nagyon lassan a kórházfejlesztési program előkészítése. Hiába született meg a politikai döntés tavaly februárban, hiába fogta össze a munkát miniszteri biztos, a koncepció részleteinek kimunkálása és a megvalósíthatósági tanulmányok elkészítése jövő év tavaszáig, nyaráig is elhúzódhat, vagyis a tényleges kivitelezésre csak pár hónap marad a következő parlamenti választás előtt. Persze, valószínű, hogy épp ez volt a cél: minél kevesebb tényleges befektetéssel, minél több munkagéppel és bokrétaünneppel igazolni 2018 tavaszán az Orbán-kormány betegek iránt érzett elkötelezettségét.

Kancellárok pedig lesznek
A Kórházszövetségnek a kancellári rendszer bevezetése elleni tiltakozása nem hatotta meg az egészségügyi államtitkárt, sőt meglehetős cinizmussal úgy felelt az erre vonatkozó kérdésre a tegnapi sajtótájékoztatón: várható volt, hogy amikor a kórházi menedzsment jogosítványainak elvonása kerül szóba, tiltakozni fognak. Ónodi-Szűcs Zoltán megismételte, amit hivatalba lépése óta többször megfogalmazott: az ellátórendszer egyes részei nem a betegek, hanem önmaguk fenntartása érdekében végzik a tevékenységüket. Ennek a tünetnek a kezelésére a megoldás szerinte nem a kórházakon belül van, hanem azokon kívül, ragaszkodik tehát hozzá, hogy a döntések egy részét ki kell hozni az intézményekből.

A terveket ismertető tegnapi sajtótájékoztatóján az egészségügyi államtitkár kifejtette, hogy a háromlépcsős vidéki modellt akarják Budapesten is megvalósítani: a folyamatosan, minden szakmában a legmagasabb ellátást nyújtó „szuperkórházak” mellett már országszerte kiegészítő megyei és városi intézmények működnek, végül vannak speciális feladatokra szakosodott ellátóhelyek is. A kormány határozata most kijelölte a fővárosi centrumok helyét és Ónodi hangsúlyozta, hogy az új központok miatt nem csökkentik az aktív ágyak számát, de a korábbi híreknek megfelelően valóban átcsoportosítják azokat a területi igények alapján.

Az új budapesti kórházfejlesztés előkészítéséért felelős miniszteri biztos a kormányhatározat alapján három intézmény fejlesztési terveit dolgozhatja ki. Az 1200 ágyas Észak-pesti Centrum a Honvéd Kórház bázisán valósul meg úgy, hogy az egykori MÁV kórház Podmaniczky utcai épületéből a Róbert Károly körúti tömb területén felépülő új épületbe költöztetik az ágyakat. Dél-Pesten sok intézményt vonnak össze, a már eleve Egyesített Szent István és Szent László Kórházhoz csatolják a szomszédos Országos Kardiológiai Intézetet, ennek a területén megépítve egy új kórházépületet, amiben helyet kaphat a most a Péterfyhez tartozó baleseti intézet vagy a Merényi kórház traumatológiája is. A harmadik, vagyis a dél-budai centrum Kelenföldön jönne létre, ahol a felépülő 800 ágyas új kórház mellett számítanak a közelben lévő Szent Imre kórház kapacitásaira is, máskülönben nem jönne ki a bűvös 1200-as ágyszám.

A kelenföldi új kórház megépítését több ellenzéki egészségpolitikushoz hasonlóan kritizálta tegnap az Együtt budapesti elnöke is. Pataki Márton szerint a Szent Imre Kórház fejlesztésével olcsóbban és gyorsabban el lehetne érni a kívánt célt. A Szent János Kórház fejlesztési tervei végleg padlóra kerültek, még a kerületi szakrendelésekért is küzdenie kell a szomszédos Kútvölgyivel. Ez utóbbi jövője viszont biztos: a kormány a lehető leggyorsabban államosítja az egyetemi intézményt, majd itt helyezi el a Testnevelési Egyetem miatt régi helyéről kiszoruló Országos Sportegészségügyi Intézetet. A hiányzó negyedik, Észak-budai Centrumról egyelőre semmit nem tudni, még a helyét sem merték megmondani arra hivatkozva, hogy a térségben minden beruházásnak a közlekedés fejlesztéséhez kell igazodnia.

Hat úgynevezett társkórház fejlesztési terveit készítik el jövő március végéig, több speciális intézményben pedig korábbi döntések alapján már tart a beruházás. Az egyházi és további speciális intézmények fejlesztésére, vagy a volt pszichiátriai intézet jövőjére jövő júniusra kell kitalálni valamit az egészségügyi államtitkárságon.

Észak-Buda lebeg
Az M0-ás autópálya, vagyis a budapesti körgyűrű továbbépítéséhez kötött negyedik kórházi centrum kialakítása a beláthatatlan jövőbe vész. Két éve a közúti fejlesztéseket megvalósító Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő (NIF) Zrt. arról tájékoztatott, hogy a 11-es és a 10-es főutakat összekötő nyolc kilométer hosszú északi szektor építése legkorábban 2017-ben kezdődhet el, de most is csak azt a választ kaptuk, hogy tart a szakasz tervezése.