Leplezett eszköz lesz a poloska

Publikálás dátuma
2016.07.06. 07:15
A tervek szerint nemcsak a sajtó tájékoztathatja a nyilvánosságot a bírósági tárgyalásról. Ittas járművezetés miatt Stohl András
Új büntetőeljárási kódex készül az 1998-ban elfogadott helyett. Ennek tervezetét - a korábban megszokottnak mondható eljárással szemben – civilek, így a Társaság a Szabadságjogokért is előzetesen véleményezhette, és a jogvédők számos örömteli változást fedeztek fel benne. Csak remélhető viszont, hogy a végleges szövegben is megtalálhatók lesznek majd a liberálisabb elvek.

A készülő büntetőeljárási törvény – nyilván EU-s elvárások alapján - számos változást hozhat a sajtószabadság és a polgári szabadságjogok érvényesülése terén. Ez derül ki a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) törvénytervezetről alkotott véleményéből, melyet a szervezet megkapott a kormánytól. Sőt, az elmúlt évek gyakorlatával ellentétben a civilek együttműködését kérték a kodifikációhoz. A kódex társadalmi egyeztetése már-már egy normális kormányzat és civil viszonyra emlékeztet – véli a TASZ. Az új törvény megfelelő megoldással szolgál egy sor olyan problémára, amelyet már évek óta kifogásoltak. Néhány az újdonságok közül.

Közvád – magánvád

A tervezet szakít azzal az évtizedes „hagyománnyal”, hogy hivatalos személyek sérelmére elkövetett becsületsértés és rágalmazás esetén az egyébként magánvádas eljárás közvádassá válik. A ma hatályos jog kiemelt védelmet biztosít a közhatalmat gyakorló és közfeladatot ellátó személyeknek. Az alapesetben magánvádas rágalmazás és becsületsértés hivatalos személy esetében közvádra üldözendő. Kényelmes lehetőség ez számukra: a feljelentés megtétele után a nyomozást a rendőrség végzi, vádat pedig az ügyészség emel. A sértettek érdekeit így az állam képviseli, ellentétben az „átlagos” magánvádlóval. Ez azt üzeni a polgárok számára, hogy a hivatalos személyek kritizálása esetén a szólásszabadság határain kívül eső kritika súlyosabban esik latba, mint más személyek esetén.

Bíróság és sajtó

Véget ér az is, hogy a büntetőeljárásról, és azon belül a bírósági tárgyalásról kizárólag a sajtó tájékoztathatja a nyilvánosságot, ez a megközelítés ugyanis mára meghaladott, elvi és gyakorlati problémákat is okoz. A szólás- és sajtószabadságnak ugyanis nem csak az újságírók az alanyai. Ráadásul Magyarországon semmilyen hatóság nem állít ki sajtóigazolványt, ilyen – mint hatósági igazolvány – nem létezik. De éppen az e véleményt megfogalmazó TASZ és számos más civil szervezet is foglalkozik büntetőügyek kapcsán a nyilvánosság tájékoztatásával.

Források védelme

Az új törvény a források védelmére valódi lehetőséget biztosít a sajtó munkatársai számára. Csak erős feltételek fennállása esetén teszi lehetővé, hogy bírói döntés kötelezhesse az újságírót informátora megnevezésére. Az eddigi három évről öt évre emelné azt a büntetési tételt, amelynek esetén kötelezhető a forrása kiadása. Nem szerepel viszont, hogy mi a forrásvédelem mögöttes célja, kiemelkedő szerepe egy demokratikus társadalomban. Ezzel az egyedi ügyben döntő bíró számára elkerülhetővé válna a rutinszerű, valódi mérlegelést és indokolást nem tartalmazó, az újságírót a forrása feltárására kötelező végzések megszületése.

Ami baj, hogy a javaslat – a digitális korban - nem szakít azzal az állásponttal, hogy kizárólag az újságírással hivatásszerűen foglalkozó személyeket védje.

Leplezett eszközök

Az információszerzés során alkalmazott titkosszolgálati eszközök, módszerek új gyűjtőneve a „leplezett eszköz” lesz. A törvény bevezetne egy három lépcsős kritériumot ezek bevetéséhez. Eszerint akkor alkalmazhatók, ha a feltételezhető, hogy az információ, bizonyíték más módon nem szerezhető meg; ha nem jár az érintett vagy más személy alapvető jogának az elérendő célhoz képest aránytalan korlátozásával; ha azzal bűncselekménnyel összefüggő információ, illetve bizonyíték megszerezése valószínűsíthető. A mai törvény nem tartalmaz utalást az alapjogok korlátozására.

A másik általános újítás, hogy a bírói engedély mellett a javaslat bevezeti az ügyészi engedélyhez kötött leplezett eszközöket. Ezek között a magánszférát érinti, hogy például fizetési műveletek megfigyelését engedélyezheti az ügyész. Továbbá uzsora, kapcsolati erőszak, illetve zaklatás, vagy más olyan bűncselekmény miatt, amely fenyegetéssel valósul meg.

Tanári titkok

A javaslat nem szűkíti pedagógusok titoktartási kötelezettségét, mely a gyermekkel, a tanulóval és családjával kapcsolatos minden olyan tényre vonatkozik, amit az illető hivatása teljesítése során közvetlenül szerzett tudomást. A titoktartási kötelezettség élethosszig tart. Aggályos viszont, hogy a javaslat a ma hatályos törvényhez hasonlóan nem biztosítja például, hogy a pedagógusnak a kollégájától jogszerűen kapott hasonló információira is vonatkozzon a titoktartási kötelezettség egy büntetőeljárásban.

Szerző

Pozitív doppingmintát találtak a kajak-kenusoknál

Egy versenyző mintája pozitív lett a második olimpiai válogatóversenyen levettek közül - jelentette be kedden a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ).

Az MKKSZ közleménye szerint a szövetség megrendelésére összesen ötven sportolót ellenőriztek az idei hazai válogatóversenyeken, s a Magyar Antidopping Csoport (MACS) keddi értesítése szerint ezekből egy lett pozitív.

A szövetség jelezte, azonnali hatállyal felvette a kapcsolatot a versenyzővel, aki nem járult hozzá nevének nyilvánosságra hozatalához. Az MKKSZ a doppingeljárás hivatalos elindításáig további nyilatkozatot nem kíván tenni. 

A második hazai ötkarikás válogatót június 9. és 13. között rendezték Szegeden.

Szerző

Juhász Roland visszavonul a válogatottól

Publikálás dátuma
2016.07.05. 20:44
A Eb egyik sajtótájékoztatóján. MTI Fotó: Illyés Tibor
Juhász Roland visszavonul a magyar labdarúgó-válogatottól, amellyel nyolcaddöntőig jutott a franciaországi Európa-bajnokságon.

A 33 éves védő - aki kedden közleményben jelentette be döntését - 2004-es bemutatkozása óta 94 alkalommal lépett pályára a nemzeti csapatban és ezzel harmadik az örökrangsorban. A válogatottban összesen hatszor volt eredményes.

Juhász a kontinenstornán az Ausztria elleni nyitófordulós összecsapáson nem játszott, az azt követő három találkozón viszont pályára lépett. "Rengeteg megható gesztus és kedves szó fogadott itthon, nem tagadom, boldoggá tett, hogy ekkora szeretettel díjazták az Eb-szereplést a magyar emberek" - írta közleményében Juhász. - "Volt kis idő, hogy átgondoljam a jövőmet, leülepedett bennem az a sok pozitív visszajelzés, amit kaptam. Kikértem a családom és a barátaim véleményét, s arra jutottam: le kell zárom egy fontos fejezetét az életemnek."

A védő kifejtette: találkozót kért Bernd Storck szövetségi kapitánytól, és tájékoztatta az elképzeléséről.  "Eljön a pillanat, amikor az ember kénytelen ésszerű döntést hozni, az addigi karrierjét teszi kockára, ha nem képes reálisan értékelni a helyzetét. Elmondtam a szövetségi kapitánynak, hogy a belgák elleni Eb-meccsen szerepeltem utoljára a magyar válogatottban. Storck úr is logikusnak tartotta a lépésem, elfogadta a döntést és a támogatásáról biztosított" - fogalmazott Juhász. 

Hozzátette: szerencsésnek érzi magát, mert barátokat szerzett a nemzeti csapatban, ahol példaképekkel játszhatott együtt, és felejthetetlen emlékekkel gazdagodott. "Most is borsódzik a hátam, amikor az első válogatott találkozómra gondolok, vagy a világbajnok olaszok elleni győzelmünkre, a franciaországi Eb-ről nem is beszélve. Rengeteg embernek mondhatnék köszönetet, de én most a szurkolókat emelem ki, nekik hála a karrierem legcsodálatosabb élménye koronázta meg a válogatottban töltött éveimet" - fejtette ki a védő, aki a jövőjére is kitért. - "Mostantól a klubomra koncentrálok, a Vidivel szeretnék maradandót alkotni a magyar és a nemzetközi porondon, de természetesen a válogatott a jövőben is ugyanolyan fontos lesz számomra, mint volt az elmúlt 12 évben. Szurkolok a fiúknak, hiszem, hogy a vb-selejtezőkön megint büszkék lehetünk a csapatra!"

Szerző