Előfizetés

A Fesztiválzenekar argentín díjai

A Budapesti Fesztiválzenekar két kitüntetést is kapott az Argentin Zenekritikusok Szövetségétől, emellett pedig a brit Gramophone és az amerikai New York Observer rangos listáira is felkerült koncertjeivel és lemezfelvételeivel.

Az Argentin Zenekritikusok Szövetsége Fischer Iván karmesternek ítélte oda a legjobb külföldi karmesternek szóló kitüntetést, a Budapesti Fesztiválzenekarnak pedig a legjobb külföldi szimfonikus zenekarnak járó elismerést. A szövetség több kategóriában adott át kitüntető oklevelet az elmúlt év legkiemelkedőbb művészeinek.

A BFZ 2015 júniusában két nagy sikerű koncertet is adott a Buenos Aires-i Colón Színházban. A Buenos Aires Herald kritikájában akkor azt hangsúlyozta: Fischer Iván az újítások embere, ami egyértelműen bebizonyosodott az argentin koncerteken is. Szintén kiemelték a szimfonikus zenekaroknál ritkaságnak számító kamarazenészi mentalitást és összhangot.

„Jól látszik, hogy a muzsikusok szeretik a karmesterüket, akivel hosszú és gyümölcsöző a kapcsolatuk. […] Brahms IV. szimfóniáját hallgatva pedig egyértelművé vált, hogy Fischer Iván rettenthetetlen karmester, a zenekar pedig páratlanul szól.” A LaNacion szerint a Brahms-szimfóniában a „tökéletesség különböző árnyalatai” jelentek meg, a zenekar „bámulatos játéka éteri, áttetsző és elegáns”. Az argentin El País is „kiemelkedő koncertről”, szín- és ritmuskavalkádról, és Fischer Iván „kitűnő interpretációiról” írt.

Coelho Mata Hariról

Ősszel jelenik meg magyar nyelven Paulo Coelho A kém című, Mata Hari élete ihlette új regénye az Athenaeum Kiadónál. A magyar könyvesboltok polcaira október 3-án kerül a brazil író új kötete, e-könyv formában pedig szeptembertől lehet majd olvasni a regényt.

Coelho a kém Mata Hari történetét kelti életre, a híres kurtizánét és állítólagos kémét, akit hazaárulás vádjával végeztek ki 1917-ben. Mata Hari táncosként elkápráztatta és sokkolta közönségét az első világháború ideje alatt, majd bizalmasává tette a kor leggazdagabb és legbefolyásosabb férfijait. Bécsben találkozott Sigmund Freuddal, de Pablo Picasso, Amadeo Modigliani és számos neves személy is udvarlói közé tartozott, táncolt a milánói Scalában, ahol Nizsinszkijjel, a kor legünnepeltebb balett-táncosával léphetett egy színpadra.

Felszabadította magát a huszadik század eleji társadalmi szokások és elvárások alól, végül azonban az életével fizetett szabadságáért. Ahogy a kivégzésére várt egy párizsi börtönben, utolsó kívánsága volt, hogy leveleket írhasson - írta az ajánlóban a kiadó. Az elmúlt húsz évben az angol, német és holland titkosszolgálat is publikussá nyilvánította a Mata Hariról született dokumentumokat, amelyek értékes információval szolgáltak Coelhónak kutatómunkája során, ám a szerzőt leginkább a nő halála előtt írt levelek elképzelt tartalma inspirálta.

Coelho egyes szám első személyben meséli újra Mata Hari életét. A börtönből a nő felfedi minden, az igazság keresése közben hozott döntésének okát, a kis holland faluban töltött gyermekkorától kezdve a boldogtalan, alkoholista diplomata feleségeként töltött időszakig, majd a megtervezett felemelkedésig.

Televízió - Raj Ráchel a Bóta Café vendége

Publikálás dátuma
2016.07.06. 07:46

Az igencsak kreatív cukrász, Raj Ráchel a Bóta Café vendége július 6-án, szerda este 9 órától a FIX Tévében. 

Szinte már művészet, amit csinál, olyan egyedi süteményeket, tortákat alkot, lenyűgöző a fantáziája. Rajong a szakmájáért, és áradóan beszél róla. Bóta Gábor élő, online is nézhető, műsorában hívhatják őt a 4451349-es számon, és a tv.fixhd skype címen ugyancsak hozzászólhatnak az adáshoz.