Lassulva bővül a magyar ipar

Jelentősen, 9,2 százalékkal nőtt a magyar ipar teljesítménye májusban a KSH első becslésében szereplő, úgynevezett nyers adat szerint. Ugyanakkor a munkanaphatással korrigált index jóval kisebb, 4,2 százalékos pluszt mutat. “Az eltérés azzal magyarázható, hogy idén májusban két munkanappal több volt, mint tavaly” - mondta Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

A szakember ehhez hozzáfűzte, hogy havi szinten visszaesés volt az iparban, ami elsősorban a kiugró áprilisi teljesítménnyel magyarázható, akkor ugyanis elsősorban a járműipar meglódulása miatt a munkanappal korrigált mutató szerint 5,3 százalékkal bővült az ipar.

Németh Dávid szerint a májusi munkanappal tisztított 4,2 körüli növekedés megfelel a előzetes várakozásoknak - azaz lassulva, de bővül az ipar. A szakember szerint meg kell várni a részletes adatokat ahhoz, hogy pontosabb képet kapjunk az ipari májusi teljesítményéről, de bizakodásra adhatnak okot az egy hónappal korábbi eredmények, amelyek szerint a feldolgozóiparban 13 alágazatból már 11-ben volt növekedés, ez pedig kiegyensúlyozottabb növekedési pályát eredményezhet az ipar számára.

A jövőre előretekintve, az év egészében ipari termelés növekedési üteme átlagosan 3-4 százalék között alakulhat - mondta Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető elemzője. A júniusi beszerzési menedzserindex alapján a következő hónapokban valamelyest lassulhat az ipar növekedési üteme, azonban nem számítanak tartósan jelentős lassulásra. Lefelé mutató kockázatot jelent még az, hogy a német ipari termelés márciustól kezdődően lassult, májusban pedig éves szinten visszaesett a kibocsátás mértéke. Amennyiben nem tud erősödni a német ipar, az a magyar ipar növekedési ütemét is visszafoghatja - mondta az Erste Bank vezető elemzője.

Szerző

Orbán strómanja a Duna Aszfalt tulajdonosa?

Publikálás dátuma
2016.07.08. 07:23
Az MKB igazi tulajdonosai nagyrészt rejtve maradnak FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Nem a Pallas Athéné alapítványainak egyike, esetleg Matolcsy György MNB-elnök rokonsága finanszírozta az MKB Bank újraprivatizálását, ugyanis tegnapra kiderült: másutt kell keresni a rejtélyes befektetőt. Sajtóértesülések szerint ugyanis az egyik tulajdonos mögött Szíjj László, a Duna Aszfalt Kft. tulajdonosa áll, és egyáltalán nem lehet kizárni, hogy végső soron Orbán Viktor kormányfő érdekeltségéig vezetnek a szálak.

Az államosított MKB Bank új tulajdonosainak 90 százaléka teljesen ismeretlen a tőkepiacon. Sokáig élt a gyanú, hogy az MNB Pallas Athéné alapítványainak tulajdonában lévő Ferida Zrt. áll a bank 45 százalékát 16,65 milliárd forintért megvásárló magyar Minerva Zrt. által kezelt Metis Magántőkealap mögött. A másik, hasonló arányú tulajdonrészt szerző befektető, a luxemburgi bejegyzésű Blue Robin Investments S.C.A. egy indiai-szingapuri üzletemberhez, Rakesh Kumar Aggarwalhoz köthető. A maradék 10 százalékot a Pannónia Nyugdíjpénztár vásárolta meg, így a teljes, már kifizetett vételár 37 milliárd forint volt. A Figyelő úgy tudja, hogy a Blue Robin magyar bankhitelből vásárolta meg a részvényeket, amelyhez a Gránit Bank adta a pénzt.

A Figyelő csütörtöki számában azt írta, hogy a Minerva Zrt. által kezelt Metis Magántőkealap mögött a tiszakécskei Szíjj László áll, akinek az érdekeltségébe tartozó Duna Aszfaltot manapság gyakran "új Közgépként" emlegetik, utalva arra, hogy olyan kivételezett helyzetbe került a mélyépítési közbeszerzési eljárások során, mint korábban Simicska Lajos, egy év alatt 38 milliárddal nőtt az árbevétele. Így nem csoda, hogy a nem is oly régen még teljesen ismeretlen Szíjj Lászlót ma a leggazdagabb magyarok között tartják számon. Ezek után azt már mondani sem kell, hogy a nagyvállalkozó kiváló kapcsolatokat ápol a fideszes körökkel. Szíjj László tagadta, hogy köze lenne az MKB megvásárlásához.

Ugyanakkor a legtisztább új MKB-tulajdonosnak a konzorcium harmadik tagja, a 10 százalékos tulajdonosa a CIG Pannónia látszik, már csak azért is, mert a Budapesti Értéktőzsdén kereskednek a részvényeivel, amely megköveteli a nyilvánosságot.

A tervek szerint Blue Robin 15 százalékos tulajdonrészt elad majd az MKB alkalmazottainak.

Érdemes felidézni, hogy miután 2014-ben a magyar állam az MKB Bankot megvásárolta, az első dolga az volt, hogy az akkor kritikus helyzetben lévő pénzintézetről leválasztották a befagyott 130 milliárd forintnyi kereskedelmi ingatlanhitel-állományt, amelyet 100 milliárd forintos áron értékesítettek. Emellett volt még az MKB Bank-nak a piacon nem értékesíthető 214 milliárd forintnyi bruttó hitelállománya is a Szanálási Alap kizárólagos tulajdonában, amelyet az MSZVK Magyar Szanálási Vagyonkezelő Zrt.-re ruháztak át a piaci értéknél magasabb - közel 100 milliárd forintos - áron, és ezek nyomán az MNB véleménye szerint az MKB Bank tőkehelyzete stabilizálódott. Arról sem szabad azonban megfeledkezni a 37 milliárd forintos vételár ismeretében, hogy az MKB tulajdonképpen 32,1 milliárd forintos támogatásban is részesült azáltal, hogy a "befagyott" portfóliót a piaci ár felett, tényleges gazdasági értéken vásárolta meg az MSZVK.

Zavart okozhat még, hogy a ciprusi bejegyzésű Elephant Holding 63 milliárd forint kártérítésre perli az MKB-t egy évekkel ezelőtti ügy miatt, még a Bayerische Landesbank idejéből - írta a HVG hetilap. A per kockázatát azonban a lap szerint most már az új tulajdonosok viselik, akik pedig az első jelek alapján nem tűnnek igazán tőkeerősnek.

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke szerint az MKB bankot a Fidesz-kormány kijátszotta Orbán-közeli strómanoknak. A magyar kereskedelmi bankpiac sok nehézségtől sújtott szereplőjét a Fidesz által foglyul ejtett magyar állam újabb példájaként játszották át a sokáig ismeretlen tulajdonosoknak. Szíjj László az, aki Mészáros Lőrinccel közösen a Gellérthegyen a Bérc utcában luxuslakást épít egy, a fővárostól botrányos körülmények között megszerzett, panorámás telken. Sokáig terjedt az az információ, hogy a két Orbán-stróman, Szíjj és Mészáros azt a házat valójában az Orbán-család számára építi a Citadella alatt – írta Szigetvári.

Szerző

Orbán nem bízik a minisztereiben?

Publikálás dátuma
2016.07.08. 07:22
Orbán elégedetlen lehet minisztereivel. FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava
Sorra nevezi ki a kormánybiztosokat Orbán Viktor, akik többségében neki jelentenek, és feladatuk leginkább a rájuk bízott terület átalakítására tervet készíteni, a napi döntéseket felügyelni, személyi változásokra javaslatokat tenni. Úgy tetszik a miniszterelnök elégedetlen a dolgok menetével és egyes miniszterei munkájával.

A múlt héten újabb három terület kapott kormánytól függő irányítót, így Fürjes Balázs a kiemelt budapesti beruházások irányítását, Andy Vajna a nemzeti filmipar fejlesztését, Szijjártó Péter pedig a magyar-orosz kapcsolatok összehangolását végzi kormánybiztosként – a meglevő beosztásuk mellett. Csütörtökön - mint a Népszava is megírta – a jegybank Monetáris Tanácsából érkező Bártfai-Mager Andrea Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter „helyett és nevében” fog hatalmas területeket felügyelni. Formailag a nyugdíjba vonuló Németh Lászlóné államtitkár helyére érkezett a kormánybiztos, azonban olyan a stratégiailag fontos területek – mint a Magyar Fejlesztési Bank és 18 állami vállalat, a Magyar Posta, valamint a takarékszövetkezeti integráció - kivétele a miniszter irányítása alól, Lázár János hatalmának meggyengítésére utal.

A tegnap pedig a Magyar Államkincstár (MÁK) és a közlekedési tárca (NFM) kapott egy-egy kormánybiztost. A Magyar Közlönyben közzétett kormányhatározat szerint a MÁK szervezeti átalakításával összefüggő feladatokat jövő év március végéig Mészáros József látja el. A döntés értelmében a kormánybiztos egyebek mellett javaslatot tesz a Magyar Államkincstár feladatainak bővítésére, részt vesz az átalakítás végrehajtásához szükséges jogszabály-módosítások előkészítésében. A kormánybiztos - a feladatkörének ellátásához szükséges mértékben - tájékoztatást kérhet a Magyar Államkincstár, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár vezetőitől, részükre feladatokat határozhat meg. Mészáros kinevezését az is indokolhatja, hogy az állami Számvevőszék súlyos hiányosságokat tárt fel a kincstárhoz tartozó KINCSINFO Kincstári Informatikai Nonprofit Kft. működésében. Ez a cég a kincstár informatikai infrastruktúrájának üzemeltetésében, a meglévő rendszerek és új rendszerek fejlesztésében működött közre.

A közúti és kötöttpályás közlekedési infrastrukturális fejlesztésekkel kapcsolatos feladatok ellátására Homolya Róbertet nevezte ki Orbán Viktor. A kormánybiztos koordinálja majd az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) és az Európai Hálózatfejlesztési Eszköz (CEF) forrásokból finanszírozott fejlesztésekkel kapcsolatos állami feladatokat, összehangolja a fejlesztésekben részt vevő államigazgatási szervek és állami vállalatok tevékenységét. Emellett részt vesz a fejlesztésekhez kapcsolódó útügyi műszaki szabályozás - jogszabály, szabvány, műszaki szabályzat - előkészítésében is. A kormányhatározatból is kitűnik, hogy a Homolya többek között a vagyonbevallása miatt botrányba keveredett Tasó László államtitkár intézkedéseit is felülbírálhatja.

Szerző