Ötven millió dollárba került Lengyelországnak a NATO-csúcs

Publikálás dátuma
2016.07.09 07:33
A varsói Nemzeti Stadiont erődítménnyé alakították át a NATO-csúcs idejére FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Fotó: /
Lengyelországban talán még soha nem tapasztalt biztonsági intézkedéseket foganatosítottak a péntek-szombati NATO csúcstalálkozó alkalmából. A találkozónak helyet adó varsói Nemzeti Stadiont valóságos erődítménnyé alakították át, 2,5 méteres fallal vették körül. Őrzésére még NATO-gépeket is a helyszínre rendeltek.

Természetesen többszörös kordon védi a stadiont, a biztonsági intézkedések fokozata minden kordon után emelkedik.

Az úgynevezett zéró zónában az autós közlekedést teljesen megtiltották, sőt a gyalogos forgalmat sem engedélyezik. A boltok sem nyithatnak ki ebben az övezetben. A környéken lakók napok óta panaszkodtak a médiának, hogy ellehetetlenült az életük, sokan azt a megoldást választották, hogy inkább szabadságra távoztak, mintsem otthonaikba zárva maradjanak.

Az egész városban különleges biztonsági intézkedéseket foganatosítottak, városszerte biztonságiak vannak az utcákon. Varsó központjában mintegy száz különböző katonai és biztonsági egységekhez tartozó tiszt illetve mintegy hatezer rendőr teljesít szolgálatot a csúcstalálkozó idején, közölték a lengyel hatóságok.

A csúcsot megelőző napokban a lengyel különleges erők, a Grom terrorellenes egység több rendben gyakorlatozott a stadionnál. Helikopterekkel és tankokkal túszmentést szimuláltak. Lengyelország ugyan nem kiemelt, sőt inkább alacsony kockázatú terrorcélpont, de a varsói tanácskozáson 18 államfő, 21 kormányfő, 39 védelmi miniszter vesz részt. A NATO 28 tagállama mellett 26 úgynevezett partnerország képviselői is jelen vannak, ugyanakkor a helyszínen tartózkodik a világ egyik mindenkori elsőszámú terrorcélpontjának számító amerikai elnök, aki épp azért talán a világ legszigorúbban védett személye is egyben. (A mindenkori amerikai elnök mellett az izraeli kormány- és államfő, az orosz elnök és a római pápa számít kiemelt célpontnak és védett személynek.)

A jelenlegi NATO-csúcson is az amerikai delegáció a legnépesebb, ami nem véletlen, hiszen a NATO legnagyobb ereje az Egyesült Államok. Barack Obama elnök számára a lengyel hatóságok külön irodát alakítottak ki, amely a washingtoni Fehér Házban található Ovális Iroda, az amerikai elnökök munkahelyének másolata.

A rendezvény biztonsági előkészületeire 50 millió dollárt költött Lengyelország.

Szerző
2016.07.09 07:33

Letelepedési kötvényes oroszok cége ellen indulhatott eljárás Finnországban

Publikálás dátuma
2018.09.24 10:29
Illusztráció
Fotó: AFP/ RONI LEHTI
Hatalmas razziát tartottak egy finn-orosz cég ingatlanjaiban a hatóságok. A vállalkozást olyan orosz üzletemberek vezethetik, akik Magyarországon vásároltak letelepedési kötvényt.
Kiszuperált hadihajókat és szigeteket is felvásárolt az a finn-orosz vállalkozás, ahol a hétvégén óriási rajtaütést tartott a finn Nemzeti Nyomozó Iroda, vagyis a Keskusrikospoliisi – írja a 444.hu.
A több mint száz rendőr és katona részvételével tartott akcióban három embert vettek őrizetbe, akiket egy több millió eurós adócsalási ügy miatt indult nyomozásban gyanúsítottak meg. 
A portál a Helsingi Sangomat értesülését idézve arról ír, hogy az Airiston Helmi nevű, orosz tulajdonban lévő finn vállalkozás volt az akció célpontja: a céget, évek óta figyeli a finn hadsereg és a Supo, a finn elhárítás, vélhetően azért, mert 2007 óta vásárolnak fel szigeteket és ingatlanokat Finnország délnyugati részén, közel a Balti-tenger stratégiai fontosságú hajózási útvonalaihoz, amik az finn-orosz határtól távol kötik össze Finnországot Svédországgal és Európa többi részével. Az oroszok által felvásárolt területek egy része nincs messze a Naantali-ban található finn olajfinomítótól sem, egyébként az egész országban összesen két ilyen létesítmény működik.
A lap kikérte az Airiston Helmi finn cégbírósági papírjait, amiben valóban Magyarország szerepel a céges tisztviselő, Pavel Melnikov tartózkodási helyeként. Legalább ilyen érdekes, hogy Pavel Eduardovich Melnikov neve szerepel a 444 és a Direkt36 részére januárban érkezett feladó nélküli borítékban, ami ismeretlen szerzője szerint a magyar letelepedési kötvényprogramban résztvevő egyes külföldi állampolgárok neveit tartalmazza. A finn cégadatbázis szerint a vállalkozás egy másik tisztviselőjét Shamugiya Shota-nak hívják, és Melnikovhoz hasonlóan az ő neve is szerepel a 444 és a Direkt36-hoz év elején eljutott „kötvényes” borítékban. A portál hétfő hajnalban levelet küldött a magyar Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalnak (BMH), arra voltak kíváncsiak, hogy a finn hatósági akció célkeresztjében lévő Airiston Helmi nevű cégben résztvevő két személy, Pavel Eduardovich Melnikov illetve Shamugiya Shota részt vettek-e a magyar letelepedési kötvényprogramban, és ha igen, milyen eredménnyel zárult a biztonsági átvilágításuk. Ha a BMH válaszol a kérdéseikre, közölni fogják, de korábban konkrét személyek letelepedési illetve tartózkodási engedélyével kapcsolatban sosem adtak felvilágosítást a nyilvánosságnak. 
2018.09.24 10:29

Októbertől drágábban dolgoznak a közjegyzők

Publikálás dátuma
2018.09.24 09:30

Fotó: Shutterstock/
Az egyszerűbb esetekben 4500 forinttal kell többet fizetni a jövő hónaptól. A legnagyobb emelkedés az igazán nagy értékű ügyleteknél lesz.
Két hét múlva már az eddigi díj nagyjából dupláját kell fizetnie a közjegyzőnél annak, aki hiteles másolatot, jognyilatkozatot készíttetne, vagy éppen végrendelkezni akar. Október elsejétől emelkednek a legolcsóbb eljárások díjtételei – ilyen például az említett hiteles okirat másolat készítése –, ezekben az ügyekben 4500 forinttal kell többet fizetni. Ezen túlmenően huszonhárom nemperes közjegyzői eljárásból húsz esetben jelentősen drágulnak az eddigi díjak.
Ahol nem számszerűsíthető az ügyérték, ott a megkezdett munkaórák alapján fizetik a közjegyzőt. Az új rendszerben azonban a munkadíj is jelentősen, több mint kétszeresére emelkedik, így a jegyzőkönyvi tanúsítvány és az okirat megőrzés munkadíja óránkét háromezer forint helyett már 8250 forint lesz. A jognyilatkozat, végrendelet óradíja hatezer forintról 11 ezerre nő. Ahol az ügyérték számszerűsíthető, ott minden értéksávban 4500 forinttal nő a közjegyzői díj.
A Magyar Közjegyzői Kamara ismertetője szerint egyébként a régi, 1991-es rendeletben lefektetett – bár időközben többször módosított – díjszabás felett már alaposan eljárt az idő, azonban „gazdaságilag és társadalmilag kiemelkedő esetekben” nem drágul a közjegyzői díj. Így a régi árakat kell kifizetni az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó - kamattámogatással érintett - kölcsönszerződés, valamint az azt biztosító jelzálogszerződés közokiratba foglalása esetén. Nem kell többet fizetniük azoknak, akik élettársi nyilatkozatot tesznek, illetve azoknak sem, akik házastársukkal vagyonjogi szerződést szeretnének kötni. Ezen túlmenően a végrendeletek országos nyilvántartásába való bejegyzés továbbra is ingyenes marad. Bár ez kevesek problémája, de a legjelentősebb emelkedés a 200 millió forint feletti ügyértékű okiratok elkészítésénél lesz. Eddig a 10 millió forintnál nagyobb, de 200 millió forintnál kisebb ügyértéknél egységesen 81 700 forintot és a 10 millió forint feletti rész 0,2 százalékát kellett kifizetni. Az új díjstruktúrában 200 milliós ügyérték fölött egy 561 200 forintos, míg 500 millió felett 1,1 milliós alapdíj jár majd a közjegyzőnek, amihez hozzájön az 500 millió felett ügyérték 0,1 százaléka. Az új díjplafont 1 milliárd forintnál húzta meg a jogalkotó.
Szerző
2018.09.24 09:30
Frissítve: 2018.09.24 09:30