Ötven millió dollárba került Lengyelországnak a NATO-csúcs

Publikálás dátuma
2016.07.09 07:33
A varsói Nemzeti Stadiont erődítménnyé alakították át a NATO-csúcs idejére FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Fotó: /
Lengyelországban talán még soha nem tapasztalt biztonsági intézkedéseket foganatosítottak a péntek-szombati NATO csúcstalálkozó alkalmából. A találkozónak helyet adó varsói Nemzeti Stadiont valóságos erődítménnyé alakították át, 2,5 méteres fallal vették körül. Őrzésére még NATO-gépeket is a helyszínre rendeltek.

Természetesen többszörös kordon védi a stadiont, a biztonsági intézkedések fokozata minden kordon után emelkedik.

Az úgynevezett zéró zónában az autós közlekedést teljesen megtiltották, sőt a gyalogos forgalmat sem engedélyezik. A boltok sem nyithatnak ki ebben az övezetben. A környéken lakók napok óta panaszkodtak a médiának, hogy ellehetetlenült az életük, sokan azt a megoldást választották, hogy inkább szabadságra távoztak, mintsem otthonaikba zárva maradjanak.

Az egész városban különleges biztonsági intézkedéseket foganatosítottak, városszerte biztonságiak vannak az utcákon. Varsó központjában mintegy száz különböző katonai és biztonsági egységekhez tartozó tiszt illetve mintegy hatezer rendőr teljesít szolgálatot a csúcstalálkozó idején, közölték a lengyel hatóságok.

A csúcsot megelőző napokban a lengyel különleges erők, a Grom terrorellenes egység több rendben gyakorlatozott a stadionnál. Helikopterekkel és tankokkal túszmentést szimuláltak. Lengyelország ugyan nem kiemelt, sőt inkább alacsony kockázatú terrorcélpont, de a varsói tanácskozáson 18 államfő, 21 kormányfő, 39 védelmi miniszter vesz részt. A NATO 28 tagállama mellett 26 úgynevezett partnerország képviselői is jelen vannak, ugyanakkor a helyszínen tartózkodik a világ egyik mindenkori elsőszámú terrorcélpontjának számító amerikai elnök, aki épp azért talán a világ legszigorúbban védett személye is egyben. (A mindenkori amerikai elnök mellett az izraeli kormány- és államfő, az orosz elnök és a római pápa számít kiemelt célpontnak és védett személynek.)

A jelenlegi NATO-csúcson is az amerikai delegáció a legnépesebb, ami nem véletlen, hiszen a NATO legnagyobb ereje az Egyesült Államok. Barack Obama elnök számára a lengyel hatóságok külön irodát alakítottak ki, amely a washingtoni Fehér Házban található Ovális Iroda, az amerikai elnökök munkahelyének másolata.

A rendezvény biztonsági előkészületeire 50 millió dollárt költött Lengyelország.

Szerző
2016.07.09 07:33

Meghalt a világ legidősebb férfija

Publikálás dátuma
2019.01.20 13:16

Fotó: AFP/ JIJI PRESS
Masazo Nonaka 113 éves korában hunyt el.
Vasárnap, 113 éves korában, hokkaidói otthonában elhunyt Masazo Nonaka, a világ legidősebb férfija – írja a Guardian. Masazo Nonaka 1905. júlis 25-én született, és családjával egy fogadót működtettek, melyet most unokája vezet. Hat fiútestvére és egy lánytestvére volt, 1931-ben kötött házasságot, öt gyermeke született. Tavaly nyilvánították a világ legidősebb férfijának. Családja szerint a férfi vasárnap a kora reggeli órákban, békésen halt meg. Unokája a Kyodo japán hírügynökségnek elmondta: a családot sokkolta Masazo Nonaka halála.
Témák
japán
2019.01.20 13:16

Tóth Bertalan: A tavaszi ülésszak más lesz, mint a tavalyi

Publikálás dátuma
2019.01.20 13:09

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Minden eszközt meg fogunk ragadni, hogy fenntartsuk a tiltakozó magatartást – hangsúlyozta az MSZP elnöke. Február 16-ára és 17-ére összehívták a párt kongresszusát.
Számtalan olyan vidéki település és város van Magyarországon, ahol az elmúlt 8-10 évben semmilyen megmozdulás nem volt, a mostani tüntetéssorozat során pedig útlezáráson, demonstráción vettek részt – mondta Kunhalmi Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője vasárnap, az MSZP Választmányáról tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette: ezt hatalmas előrelépésnek tartják a vidék felélesztésében.
„Nagyon sok ellenzéki érzelmű emberben jön vissza, jött vissza újra a remény, hogy bizony meg lehet dönteni Orbán rendszerét, ha nem is egyszerű, mert ilyen torz, antidemokratikus, a jogállamnak most már messze nem megfelelő, folyamatosan sokszor jogszabály-ellenesen, alkotmányellenesen működő kormány nagyon-nagyon régen volt Magyarországon”
– mondta Kunhalmi.
Kiemelte: örül annak, hogy egyre jobban épül az az ellenzéki együttműködés, ami kulcskérdés lesz idén az önkormányzati választásokon. Mint mondta, az ellenállás folyamatosan növekszik, és csak együttműködve tudnak civilek, szakszervezetek és pártok eredményeket elérni, akkor viszont nem is keveset. További eseményekre, akciókra lehet számítani, de a főüzenet, hogy az igazi tét mindig a választásokon van.
„Minden lájk, minden erőfeszítés, minden útlezárás, minden sztrájk, minden egyes tiltakozás szertefoszlik és hamvába hal, hogyha nem tudjuk a választásokon azt az új politikai minőséget és új konstrukciót megalapítani”
– tette hozzá Kunhalmi Ágnes.

„Minden eszközt meg fogunk ragadni”

Ezt követően Tóth Bertalan, az párt elnöke, frakcióvezetője arról beszélt: az MSZP több mint 60 rendezvényen, 53 helyszínen vett részt a pénteki és a szombati demonstrációkon. Hangsúlyozta, hogy a rabszolgatörvénnyel szemben kialakult tiltakozást, amely köré az ellenzéki erők együttműködése létrejött, fenn kell tartani. Közölte, hogy az MSZP nem hajlandó megfelelni a Fidesz által állított látszatdemokratikus szabályoknak, és bár a párt tiszteletben tartja egy jogállami parlament intézményét, nem tarják tiszteletben „a fideszes nemzeti együttműködés parlamentjét”.
„Erőszakmentesen, de minden eszközt meg fogunk ragadni, hogy fenntartsuk azt a tiltakozó, azt az obstrukciós magatartást, amelyet decemberben elkezdtünk, és a többi ellenzéki párt is partner ebben. Tehát a tavaszi ülésszak nem lesz olyan, mint a tavalyi”
– jelentette ki.
Tóth Bertalan azt mondta: egységre van szükség az EP-választásokon és az önkormányzati választásokon. Előbbivel kapcsolatban fenntartja azt az álláspontját, hogy a szavazatveszteség elkerülése érdekében jó lenne közös listát létrehozni, de az MSZP nem fogja ezt erőltetni.
Az önkormányzati választásokról szólva azonban hangsúlyozta, hogy itt
„az egy az egy ellen felállás elengedhetetlen, hiszen az önkormányzati választás még aránytalanabb, mint az országgyűlési választás”.
Azt is közölte, hogy az MSZP elnöksége február 16-ára és 17-ére összehívta a párt kongresszusát, itt fogják elfogadni az MSZP és a Párbeszéd közös európai parlamenti programját. A javaslatára – bízik benne – egy olyan döntést hoz a kongresszus, amely a végső határidőig nyitva tartja annak a lehetőségét, hogy bárki csatlakozzon ehhez az együttműködéshez. Végül Tóth Bertalan megismételte, hogy nem csitult a felháborodásuk Nagy Blanka személyében történő megtámadása miatt, ami úgy látják, folytatódik a kormányzati politikusok és a kormány propagandagépezetek által. Abban a küzdelemben, amit a lány vív, az MSZP jogi segítséget ajánlott fel, amit Nagy Blanka elfogadott – idézte fel az MSZP elnöke.
2019.01.20 13:09