Forró háborúra készül a NATO - véli Gorbacsov

Publikálás dátuma
2016.07.11. 14:28
Mihail Gorbacsov FOTÓ: Getty Images, Sean Gallup
A NATO védi a keleti szárnyat, támogatja az afgán biztonsági erőket és Ukrajnát, de Ukrajna csatlakozása nincs napirenden. Mihail Gorbacsov már így is háborús előkészületeket lát.

A NATO hétvégi csúcsértekezletéről ír a Népszabadság:

Jens Stoltenberg főtitkár bejelentette, hogy fenntartják a katonai jelenlétet Afganisztánban, a következő három esztendőben évi egymilliárd dollárral járulnak hozzá az ázsiai ország biztonsági erőinek kiképzéséhez, fenntartásához. 

Stoltenberg a kelet-ukrajnai szeparatisták „politikai, katonai és pénzügyi támogatásának" leállítására szólította fel Oroszországot, és kijelentette, hogy a szövetség nem fogja elismerni a Krím félsziget orosz bekebelezését, ám kiderült, Uktajna NATO-csatlakozása nincs napirenden. Mint ahogyan – a tbiliszi kormányzat reményei ellenére – arról sem érkeztek hírek, hogy Grúzia meghívást kapna a szövetségbe.

A két szovjet utódállam NATO-tagsága ugyanis súlyos reakciókat váltana ki Oroszországból, amelynek haderőmozgását amúgy is agresszívnak értékeli a nyugati katonai tömb, és ezzel indokolja a balti államok, valamint Lengyelország védelmének megerősítését.

Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök viszont éppen a varsói döntésekben lát támadó szándékot. „A NATO megkezdte az előkészületeket, hogy a hidegháborút forró háborúvá alakítsa át" – mondta az Interfax hírügynökségnek, az orosz külügyminisztérium közleménye pedig azt hangoztatja, hogy a nyugati katonai tömb nem létező keleti fenyegetést akar elhárítani, és a NATO-Oroszország Tanács szerdán esedékes újabb ülésén magyarázatot várnak e tervekre.

A teljes cikket itt olvashatja!

Szerző

Nem látják a miniszterelnök alternatíváját

Abe Sinzo biztosan japán miniszterelnöke marad, az országban megrendezett felsőházi választás alapján ugyanis honfitársai őt tartják a legalkalmasabbnak a posztra. A Liberális Demokrata Párt (LDP) és kis koalíciós partnere, a Komeito biztosították a többséget a második kamarában. Az egyelőre kérdéses, hogy a két tömörülés más konzervatív erőkkel szert tud-e tenni kétharmados többségre. Abe számára azért lenne ez fontos, mert így módosítani tudná az ország alkotmányát. Az alsóházban már kétharmada van a kormánynak.

Abe szerint azért kell módosítani az 1946-os pacifista alkotmányt, mert már nem felel meg a kor kihívásainak a kínai fenyegetés árnyékában. Az alaptörvény megváltoztatását népszavazáson erősítenék meg. Abe a választási kampányban alig ejtett szót ebbéli terveiről, hanem elsősorban a gazdaság megújításáról beszélt. Mint mondta, a választási eredmény is azt mutatja, hogy az emberek a gazdaság további rendbetételét várják kormányától. 2012-ben is elsődlegesen azért választották meg, hogy kivigye hazáját a régóta tartó deflációból. Az Abenomics-ként ismertté vált gazdaságpolitika egyebek mellett lazább pénzügyi politikát jelentett. Szakértők ugyanakkor rámutatnak, hogy a reformok egyelőre nem hozták meg a várt hatást.

Az alkotmánymódosítás megakadályozásáért az ellenzéki demokraták és a kommunisták közös jelölteket indítottak a voksoláson.

Szerző

Újabb afroamerikait öltek meg

Houstonban ismét egy afroamerikai férfit ölt meg a rendőrség. A texasi városban egy Alva Braziel nevű férfire lőttek rá, aki nem sokkal később bele is halt sérüléseibe. A helyi médiaközlése szerint a férfi fel volt fegyverkezve, s nem volt hajlandó a földre dobni a pisztolyt, hanem ezt ehelyett a rendőrökre irányította. 

A közösségi hálózatok felhasználói azonban kételkedésüket fejezték ki a rendőrség magyarázata kapcsán, s további vizsgálatokat követeltek. Múlt héten két hasonló eset történt Minnesotában és Louisianában, mígnem Dallasban a feketékkel szembeni erőszak elleni tiltakozáson egy afganisztáni veterán a rendőrökre lövöldözött, ötöt megölve közülük.

Az Egyesült Államok több városában tartottak túlnyomórészt békés tüntetéseket a rendőri erőszak ellen. Ám így is több száz személyt tartóztattak le. Csak a louisianai Baton Rouge-ban, ahol múlt héten megölték a 37 éves afroamerikai Alton Sterlinget, 125 személyt tartóztattak le.

Szerző