Előfizetés

Gyulai Memorial - Erős mezőny súlylökésben

Az olimpiai bajnoki, a világbajnoki, a fedett világbajnoki és a fedett Európa-bajnoki cím védője is indul női súlylökésben július 18-án a Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíjon. 

A vasárnap zárult amszterdami Európa-bajnokságon ezüstérmes Márton Anita ellenfelei között lesz Valerie Adams, aki 2006 és 2014 között gyakorlatilag legyőzhetetlen volt. Ebben az időszakban begyűjtött négy világbajnoki (2007, 2009, 2011, 2013) és két olimpiai (2008, 2012) aranyat, fedettpályás világbajnokságon pedig háromszor nyert. Adams helyét a vb-trónon tavaly Christina Schwanitz foglalta el. A német versenyző nemcsak a vb-cím, hanem az Eb-elsőség birtokosa is, a 2014-es zürichi Európa-bajnokságon és Amszterdamban is ő állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

Indul Székesfehérváron az amerikai Michelle Carter is, aki a márciusi portlandi fedett vb-n az utolsó sorozatban szerezte meg az aranyérmet Márton Anita elöl. Márton Anita a 2014-es zürichi bronz óta minden világversenyen remekelt. Tavaly megnyerte a fedett Eb-t, majd a szabadtéri világbajnokságon - bár lemaradt a dobogóról - tovább javította az országos csúcsot (19,48 m). Idén a fedett vb-ről ezüstöt hozott haza, megint csak magyar rekorddal (19,33 m), és Amszterdamban is második lett.

Az idén először kétnapos Gyulai Memorial műsorában 19 nemzetközi versenyszám szerepel, ilyen sokat még nem rendeztek a nagydíj 2011 óta íródó történetében.

Tour de France - Froome őrzi a sárga trikót

Publikálás dátuma
2016.07.12. 07:54
A címvédő brit Froome (jobbra) az élen áll FOTÓ: CHRIS GRAYTHEN/EUROPRESS/GETTY IMAGES
Hosszú szökést követően Tom Dumoulin nyerte a Tour de France országúti kerékpárverseny kilencedik szakaszát. Az élmenők nagyot csatáztak, néhányan elvesztették győzelmei esélyüket.

A versenyzőkre 184.5 km-es táv várt vasárnap a Pireneusok királyszakaszán, melynek során egy második-, és három első kategóriás emelkedőt másztak meg az andorrai hegyi befutót megelőzően. Már az etap elején próbálkozott az első és második szakaszon is bukásba keveredett kétszeres Tour-győztes Alberto Contador, így a sárga trikós, Chris Froome csapatának a vártnál korábban kellett magasabb tempóra váltania.

Eredmények
9. szakasz
1. Tom Dumoulin Team Giant-Alpecin 5:16:24
2. Rui Costa Lampre - Merida 0:00:38
3. Rafal Majka Tinkoff Team a.i.
4. Daniel Navarro Cofidis, Solutions Credits 0:01:39
5. Winner Anacona Movistar Team 0:01:57
Az összetett állása:
1. Christopher Froome Team Sky 44:36:03
2. Adam Yates Orica-BikeExchange 0:00:16
3. Daniel Martin Etixx - Quick-Step 0:00:19
4. Nairo Quintana Movistar Team 0:00:23
5. Joaquim Rodriguez Team Katusha 0:00:37

Contadorról viszont hamar kiderült, hogy térdfájdalmai mellett lázzal is küzd, ezért próbált előre menekülni. A mezőny hamar utolérte, a spanyol állapota pedig tovább romlott, s 104 kilométerrel a szakasz vége előtt feladta a versenyt. „Nem tudtam folytatni. Reggelre lázas lettem, nem éreztem jól magam, ezért kellett meghoznom ezt a döntést” - nyilatkozta a Tinkoff csapatkapitánya.

Időközben kialakult a nap elmenése, melybe több mint húszan keveredtek bele, a szökevények legnagyobb előnye pedig a tizenegy percet közelítette. Végül közülük Tom Dumoulin ért fel elsőként a 2240 méter magasan fekvő andorrai hegycsúcsra, s ezzel a Giro és a Vuelta után a Touron is bezsebelt egy etap győzelmet. „Annyira fáradt vagyok, hogy alig tudok beszélni. Hihetetlenül nehéz nap volt, de megcsináltam” - értékelt a szakasz győztese.

A Team Sky viszont kontrollálta a versenyt, az utolsó hegyig együtt érkeztek meg a sárga trikó aspiránsai. A végső kilométereken nem csak a meredek emelkedővel kellett megküzdeniük, jégeső nehezítette a kerekesek dolgát. A nagyobb nevek közül elsőként Fabio Aru maradt le, majd mindössze öten érkeztek meg együtt az esélyesek közül. Nairo Quintana csak Froome kerekén utazott, Richie Porte és Daniel Martin kóstolgatták a sárga trikóst.

A brit kerekes megőrizte vezető pozícióját, azonban a vártnál kevésbé rostálódott meg a mezőny, még mindig kilencen vannak egy percen belül. Kedden és szerdán könnyebb szakasz vár a versenyben maradt 193 kerekesre, majd csütörtökön ismét az összetettért meccselhetnek, ugyanis az Alpok egyik klasszikusát, a Mont Ventoux-t másszák meg.

Kapcsolódó
Rajtol az idei Tour

Sarapova nem lesz ott az olimpián

Publikálás dátuma
2016.07.12. 07:53
FOTÓ: KEVORK DJANSEZIAN/EUROPRESS/GETTY IMAGES
Már biztos, hogy nem vesz részt az augusztusi riói olimpián Marija Sarapova.

A 29 éves orosz teniszező év elején bukott meg egy doppingteszten, mert olyan gyógyszert szedett, ami meldomiumot tartalmaz (a szer a tavalyi év decemberében került tiltólistára).

A játékos azzal védekezett, hogy az orvosa ajánlotta a gyógyszert és több mint tíz éve szedi. Sarapovát tiltott szer használata miatt két évre eltiltotta a Nemzetközi Teniszszövetség, a döntés ellen a teniszező a Nemzetközi Sportdöntőbizottságnál (CAS) fellebbezett.

Az eljárás időtartama csúszik, várhatóan szeptember 19-én születik meg az ítélet