Orbán Viktornak szüksége van Farkas Flóriánra

A Spiegel Online német hírportál Farkas Flórián romaügyi miniszterelnöki biztossal kapcsolatban közölt írást.

A Korrupció Kelet-Európában: a roma nép szenved, a roma funkcionárius kaszál című írásában a szerző, Keno Verseck kiemelte, hogy Farkas Flórián ugyan "élvezi a nyilvános fellépéseket", de egy ideje "alámerült", méghozzá "jó okkal", hiszen ő áll a roma támogatási pénzek körüli "egyik legnagyobb korrupciós botrány középpontjában".

A többi között hozzátette, hogy sok kommentátor szerint súlyos csapás érte a "romapolitika" hitelességét, de nemigen vannak olyanok, akiket meglepett az ügy. Kifejtette, hogy nem a Farkas Flórián körüli ügy az egyetlen korrupciógyanús eset, és az "ilyen afférok szimptomatikusak", mert a romák felzárkózását célzó támogatás az uniós támogatási politikának a korrupció által leginkább veszélyeztetett és legsikertelenebb területei közé tartozik.

Megjegyezte, hogy "az Orbán-kormány eddig csak félszívvel reagált" az ügyre, és úgy vélte, a miniszterelnöknek szüksége van Farkas Flóriánra, mert az általa vezetett szervezetnek, a Lungo Dromnak országszerte nagy befolyása van a roma közösségekben, és így szavazatokat biztosít a Fidesznek.

Szerző

Minden vasútvonalon helyreállt a közlekedés

Délután egy órára az országos vasúthálózaton helyreállt a közlekedés, a korlátozásokat feloldották, nem kell vonatpótló buszokkal utazni - közölte a Mávinform csütörtök kora délután. 

A szerda esti, csütörtök reggeli viharban több helyen fák dőltek a sínekre, ez pedig fennakadásokat okozott a vonatközlekedésben az ország több részén. A Mávinform csütörtök kora délutáni közleménye szerint Kápolnásnyék és Gárdony között a szerda esti tartós zárlatot a délelőtti órákban sikerült megszüntetni, az Újszász-Tápiógyörgye közöttit pedig délután egy órára.

A Budapest-Szeged vonalon, Petőfiszállás és Kiskunfélegyháza között fakidőlés miatt nem közlekedtek a vonatok reggel, Kiskunfélegyháza és Kistelek között vonatpótló autóbuszokkal lehetett utazni, ott nem sokkal 9 óra után indult újra a vonatforgalom.

A Dunántúlon, a Pécs és Gyékényes közötti vonalon, Vízvár és Babócsa között szünetelt a vonatközlekedés, ott délelőtt állt helyre a közlekedés. A Budapest-Dombóvár-Pécs vasútvonalon csütörtök reggel fél hat után Bükkösd állomáson, illetve Bükkösd-Szentlőrinc között fák dőltek a felsővezetékre, a vonatokat dízelmozdonyok továbbították a déli órákig.

A Budapest-Kunszentmiklós-Tass-Kelebia vonalon Soltvadkert-Kiskunhalas között, a Kiskunfélegyháza-Kiskunhalas vonalon pedig Jászszentlászló és Kiskunfélegyháza között jártak vonatpótló autóbuszok a fák eltávolításáig. Délután egy órától ott is folyamatosan áll helyre a vonatközlekedés.

Az aktuális helyzetről információk találhatók a www.mavcsoport.hu címen, a Vonatinfó alkalmazáson, valamint a Mávdirekt információs vonalán, a +36-1-349-49-49-es telefonszámon.

Szerző

Nem tetszik az új brit kormány az EP elnökének

 Élesen bírálta az új brit kormány összetételét az Európai Parlament (EP) elnöke csütörtökön.

Martin Schulz szerint David Cameronéhoz hasonlóan a szerdán hivatalba lépett Theresa May kormányfő kabinetje is inkább a kormányzó brit Konzervatív Párt belső ellentéteinek elsimítását, semmint az ország érdekeit szem előtt tartva jött létre.
A kormány összetétele azt mutatja, hogy nagyobb hangsúlyt kap majd a toryk belső összetartása, mint az ország jövőjének alakítása - vélekedett. Közleményében az EP elnöke úgy fogalmazott, nem szakadt meg a "veszélyes ördögi kör", és ez kárára lesz az Egyesült Királyságnak és Európának is.

Sajnálatos módon ezt eredményezte a szerencsétlen kimenetelű uniós tagságot elutasító brit népszavazás - hangsúlyozta Schulz, hozzátéve, nem az ország jóléte került a politikai döntéshozatal fókuszpontjába, hanem a párton belüli számítgatások.
Európa bizonytalan és nehéz helyzetben van, ezért minden érintett szereplőnek igen felelősségteljesen kell cselekednie - tette hozzá a parlamenti elnök.

Szerdán lépett hivatalba Theresa May új brit miniszterelnök, aki Boris Johnsont, London volt polgármesterét nevezte ki Nagy-Britannia külügyminiszterévé. Johnson a kormányzó brit Konzervatív Párt egyik legbefolyásosabb politikusa, aki a brit EU-tagságról júniusban tartott népszavazás előtt a Brexit-tábor, vagyis a kilépést pártoló kampánycsoport frontembere volt.
Az eddigi külügyminiszter, az EU-ban maradást pártoló Philip Hammond a pénzügyminiszteri tisztséget kapta, az eddigi pénzügyminiszter, a bennmaradást pártoló tábor frontembere, George Osborne pedig távozik a kormányból. 

Theresa May szerda este bejelentette, hogy kormányán belül külön Brexit-minisztérium jön létre, amelyet a Konzervatív Párt egyik politikusa, David Davis vezet miniszteri rangban. Davis az 1990-es években, John Major konzervatív kormányában EU-ügyekkel foglalkozó államtitkár volt, majd a Konzervatív Párt ellenzéki időszakában az árnyékkormány belügyminiszter-jelölti tisztségét töltötte be.

Theresa May eddigi posztjára, a belügyminisztérium élére Amber Rudd eddigi energiaügyi miniszter került. Michael Fallon védelmi miniszter megtartotta e tisztségét az új brit kormányban is, Liam Fox korábbi védelmi miniszter pedig a nemzetközi kereskedelmi minisztériumot vezeti.

Szerző