Szakítás a szovjet múlttal - Átnevezett egy várost a parlament

A szovjet múlttal való szakítás, azaz a dekommunizáció jegyében újabb megyeszékhelyet keresztelt át csütörtökön az ukrán parlament, ezúttal az ország középső részében fekvő Kirovohrad kapott új nevet, amelyet ezentúl Kropivnickijnek fognak hívni. A határozatot Andrij Parubij házelnök már alá is írta, amivel a döntés azonnal hatályba lépett. 

A parlament elnöke sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy "egy ősi ukrán kozák település nem viselhet sem birodalmi, sem szovjet nevet". Elmondta, hogy eddig már 1012 települést és járást kereszteltek át Ukrajnában, csütörtökön pedig 10 továbbit, egyeztetve az ott élő lakosokkal. 

A mai Kirovohrad megye területén született, 1840-1910 között élt Marko Kropivnickij ukrán írót, színészt és dramaturgot tartják az ukrán színház egyik megteremtőjének. A várost korábban Jeliszavetgradnak nevezték, 1924-ben átkeresztelték Zinovjevszkre, majd 1934-ben Kirovére. A Kirovohrad nevet 1939-ben kapta Szergej Kirov szovjet kommunista vezető tiszteletére. Az Össz-szövetségi Kommunista (bolsevik) Párt leningrádi (mai nevén Szentpétervár) szervezetének főtitkára volt, 1934-ben egy merénylő agyonlőtte. Meggyilkolása tömeges politikai tisztogatások ürügyévé vált a Sztálin vezette Szovjetunióban.

Májusban a parlament a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk városát nevezte át Dnyipróra. Ez volt az első megyeszékhely Ukrajnában, amely új nevet kapott a kommunista múlttal való szakítás jegyében. Ukrajnában tavaly áprilisban született meg az úgynevezett dekommunizációs törvény, amely egyebek mellett betiltotta a kommunista és a náci propagandát, valamint a két totalitárius rendszer jelképeinek használatát, továbbá előírta a települések, utcák, közterek átkeresztelését és a kommunista vezéralakok köztéri szobrainak eltávolítását.

Szerző

Szuperkupa-győztes a Ferencváros

A Ferencváros labdarúgócsapata első bajnoki mérkőzésén veheti át a Szuperkupát, amelyet hatodszorra hódított el, ezzel egyedüli rekorder lett a sorozatban.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) 2016-ra is kiírta a Szuperkupát, de a versenykiírás értelmében ha a bajnoki címet és a Magyar Kupát ugyanaz a csapat nyeri meg, nem kerül sor Szuperkupa-döntőre - áll az MLSZ honlapján. Idén az FTC mindkét sorozatban első lett, ami azt jelenti, hogy automatikusan elnyerte a Szuperkupát is.

A Szuperkupa 1992-es első kiírása óta (amelyet követően nem minden évben hirdettek győztest) ez a harmadik alkalom, hogy egy csapat játék nélkül megkapta a végső győztesnek járó trófeát, és mindhárom esetben (korábban 1995-ben és 2004-ben) a Ferencváros volt a nyertes. A zöld-fehér klub egyedüliként vezeti a Szuperkupa-győztesek örökrangsorát hat elsőséggel - a Debrecennek öt, az Újpestnek három, az MTK-nak és a Videoton FC-nek kettő, a Győrnek egy Szuperkupa-diadala van.

Az FTC első hazai bajnoki mérkőzésén, azaz a szombaton 20.30-kor kezdődő, Haladás elleni meccsen veszi át a győztesnek járó trófeát.

Szerző

Kékszalag - Befutott a győztes hajó

Publikálás dátuma
2016.07.14. 11:58
Rajt után MTI Fotó: Bodnár Boglárka
Közepes szélben rajtolt el a 48. Kékszalag Erste World Nagydíj vitorlásverseny mezőnye csütörtök reggel Balatonfüredről.  17 óra 34 perc után befutott Balatonfüredre a Festipay nevű hajó, így Litkey Farkas nyerte a 48. Kékszalag Erste World Nagydíjat.

A Kékszalag mezőnye csütörtök reggel kilenc órakor rajtolt el Balatonfüredről, a Festipay 14 óra 20 perckor már elsőként vette a keszthelyi bóját, és ezután nem engedte ki a győzelmet a kezéből. A Festipay 8 óra 34 perc 6 másodperc alatt teljesítette a 155 kilométeres Balatonfüred - Balatonkenese - Siófok - Tihany - Keszthely - Tihany - Balatonfüred távot.
Az idei siker Litkey Farkas tizenkettedik Kékszalag-győzelme, de az első, amit katamaránnal ért el.

A versenyen hagyományosan együtt rajtoltak a hagyományos, egytestű hajók és a két- vagy háromtestű high-tech vitorlások, a profi csapatok és a családi vitorlázók. 

A Kékszalag jelenlegi abszolút időrekordját a Fifty-Fifty, egy kétárbocos, kéttestű, magyar fejlesztésű hajó tartja, amely 2014-ben 7 óra 13 perc 57 másodperc alatt teljesítette a távot.

Szerző