Előfizetés

Palicson az új hazai filmsiker

Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című állami támogatás nélkül, részint felesége, Török-Illyés Orsolya és kisfia, Zsigmond főszereplésével forgatott filmjét bemutatják a vajdasági Palicson, az Európai Filmek Fesztiválján, közölték a szervezők.

A múlt hét végén a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon a mustra fődíjával, a Kristály Glóbusszal és a Hajdu Szabolcsnak járó legjobb színésznek ítélt kitüntetéssel elismert produkciót tíz másik magyar film társaságában vetítik.

A fesztivál Új magyar filmek elnevezésű szekciójában műsorra tűzik az Anyám és más futóbolondok a családból, az Utóélet, a Zéró, a Szerdai gyerek, a Hajnali láz, illetve a Sztarenki Dóra főszereplésével készült Betonzaj című kisfilmet is.

Különprogramban Fliegauf Bence Liliom ösvény című filmjét és a Buharov testvérek Az itt élő lelkek nagy része című szürreális alkotását vetítik Palicson.

Összművészet a Tisza-tónál

Ma délelőtt, 11 órakor a tiszafüredi városháza előtti téren nyílik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivál, amely gazdag nyári kulturális programajánlattal kecsegteti a látogatókat. A július 17-ig tartó rendezvény három nap alatt háromszázhúsz művésszel, huszonhat helyszínen várja az érdeklődőket.

A Magyar Turisztikai Ügynökség a közelmúltban tudatta, az újkeletű, ám annál színesebb programmal és egyedi lehetőségekkel működő művészeti seregszemle szinte egyedülálló kulturális vállalás, amelyhez fogható Európában, szinte nincs is.

A fesztivál ideje alatt a tiszafüredi városházán a Jelmez-Art Kft. látványos jelmezkiállítása látható. A tárlat szervezői egyúttal szeretnének esélyt biztosítani azok számára, akik ebben az iparágban szeretnének elhelyezkedni, így munkahelyteremtő szándékkal toborzást szerveznek szabászok, varrónők, textilipari kézművesek részére.

A Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivál egyúttal nagy hangsúlyt fektet arra, hogy szélesebb körben tegye népszerűvé az opera műfaját, s felkeltse a fiatalabb korosztály érdeklődését is. A Tisza-parti kultúrabarátok többek között Rost Andrea operaénekes, Radó Denise színművész-rendező, Snétberger Ferenc gitárművész, illetve a a Szolnoki Szigligeti Színház színművészeinek produkciójával is megismerkedhetnek. Egyúttal Szikora János rendezésében sajátos, mini operaelőadás is megtekinthető lesz.

A művészeti rendezvény szervezők szeretnék, ha hamarosan felépülhetne a Természet Operaháza épülete a Tisza-tónál. Az operaház nemzetközi, nyári operafesztiválnak adna helyet, terveik szerint egy éjszaka akár 4000 néző is megtekinthetné a csodálatos Tisza-tó partján a világhírű operaénekesek közreműködésével megvalósuló előadásokat. A programok egyik célja a Tisza-tó természeti adottságainak, madár- és állatvilágának megismertetése a közönséggel.

Gemma Arterton lesz Jeanne d'Arc

Publikálás dátuma
2016.07.15. 07:47
Gemma Arterton erős, független nőket alakít FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Gemma Arterton brit színésznő alakítja Jeanne d'Arcot, az orléans-i szüzet Josie Rourke rendezésében a londoni West End Donmar Warehouse színházában, közölte a teátrum. A George Bernard Shaw Nobel-díjas ír szerző művéből készülő Szent Johanna című előadást év végén, december 9-én mutatják be, s onnantól kezdve 2017. február 18-ig játsszák a brit fővárosban.

Shaw drámája a nyugati kultúrában a mai napig meghatározó - igaz ügyekért harcolókat, elnyomottakat, ellenállókat szimbolizáló - Jeanne d’Arc történetét dolgozza fel. Az alkotó művének középpontjában egy egyszerű parasztlány áll, akit az Úr hátborzongató víziókkal terhel, azt kérve, hogy vezesse a francia sereget a megszálló angolok ellen a Loire folyó völgyében található Orléansban.

A művet először 1923 decemberében, a New York-i Garrick Theatre tűzte műsorra, s a szájhagyomány és a sajtó hamar szárnyára vette. T. S. Eliot, a szintén Nobel-díjas brit író azt írta a műről, amelyet az ősbemutató utáni évben, Londonban látott, hogy habár nem remekmű, mint azt sokan állították, kivételes alkotás.

Az idei év egyik legnagyobb londoni színházi dobásának készülő darab főszereplője Gemma Arterton nagy tapasztalattal bír erős, független nők eljátszásában. A közelmúltban ért végett a Nell Gwynn című zenés komédia a londoni Apollo Színházban, amelyben II. Károly angol király prostituáltból lett szeretőjét, az egyik legkorábbi brit színésznőt alakította.

Előző színpadi munkája, az Adelphi Színházban bemutatott Harc az egyenjogúságért! (Made in Dagenham) szintén nagy siker volt. A harmincéves Artertont mindkét alakításért jelölték a legrangosabb szigetországbeli színházi kitüntetésre, a Laurence Olivier-díjra, Nell Gwynn megformálásáért pedig júniusban megkapta a Glamour női magazin Women of the Year Awards elnevezésű elismerését a legjobb színpadi színésznő kategóriában.

George Bernard Shaw hősnőjét az elmúlt évtizedek során sokan eljátszották már. Az egykori Bond-lány, Gemma Arterton elismerésre méltó elődei többek között Lynn Redgrave, Imelda Staunton, Anne-Marie Duff, Eileen Atkins és Judi Dench voltak.