Pokolgéppel fenyegetőztek - Töröltek egy mecsetet a választási listáról

Egy floridai iszlám központot fenyegetések miatt töröltek az amerikai választási helyiségek listájáról. A döntés a muszlim szervezetek körében is felzúdulást váltott ki, mert szervezett akciót sejtenek a háttérben. 

A dél-floridai Boca Raton Iszlám Központjában - amelynek szerves része egy mecset is - a tervekkel ellentétben a novemberi amerikai elnökválasztáson nem lehet választási helyiségeket kialakítani. Pedig - a The Washington Post című lap tudósítása szerint - az épületegyüttesben 2010 óta rendszeresen voksoltak akár helyi, akár elnökválasztásokon, s minden alkalommal szabályos választási fülkéket építettek ki. 

Az idén azonban mintegy ötven panasz érkezett a választási bizottsághoz, és a panaszosok mindegyike azt jelezte, hogy mecsetben nem hajlandó voksolni. A helyi tisztségviselőket erőszakos fellépéssel is megfenyegették. A döntést, hogy a központot töröljék a választási helyiségek listájáról, a Palm Beach megyei választási bizottság felügyelője, Susan Bucher hozta meg. Mint a helyi lapnak, a Palm Beach Postnak küldött levelében kifejtette, nemcsak panaszok érkeztek a választási bizottsághoz, hanem - mint olvasható e levélben - "egyesek azzal fenyegetőztek, hogy megakadályozzák a voksolást, sőt pokolgéppel is fenyegetőztek, kifejezetten a választás napjára, hogy ki kelljen üríteni a helyiségeket, és ne lehessen megtartani a választásokat".

A választási helyiségeket most a mecsettől nem messze eső könyvtárban rendezik be. Bassem Alhalabi, az Iszlám Központ elnöke szomorúan kommentálta a hírt. "Mindig nagyon boldogok voltunk, hogy szolgálhatjuk a közösséget" - fogalmazott a helyi televízióban. Fontosnak tartotta hozzátenni, hogy az Iszlám Központ "igazi közösségi hely, amely menedéket ad hurrikánok idején, hajléktalanokat élelmez, és együttműködik a floridai büntetés-végrehajtási intézettel is. 

Alhalabi, aki a Florida Atlantic Egyetem mérnökoktatója is, nem ért egyet Susan Bucher döntésével, antidemokratikusnak tartja, s ezt a véleményét a Sun Sentinel című helyi lapban nem is rejtette véka alá.  Hallatta hangját az amerikai muszlimok ernyőszervezete, az Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsa (CAIR) is, amely fóbiának nevezve a történteket, követelve, hogy állítsák vissza a "régi rendet", azaz lehessen továbbra is szavazni a központban. Laila Abdelaziz, a CAIR floridai szervezetének vezetője szerint szervezett akcióról van szó, amelynek célja a megfélemlítés és az iszlámgyűlölet megalapozása. Az Egyesült Államokban egyébként sok helyütt - Kaliforniában, Iowában, Pennsylvaniában vagy Ohióban is - működnek választási helyiségek mecsetekben.

Szerző

Zikaláz - Leszavazták Obamát

Az amerikai kongresszus nem szavazta meg csütörtökön a zikavírus elleni küzdelemre Barack Obama elnök által kért összeget. 

Az elnök eredetileg 1,9 milliárd dollár megszavazását kérte, és a parlamentben végül 1,1 milliárdot biztosító törvényjavaslatról szavaztak volna. A javaslat azonban a szenátusban, a demokrata párti szenátorok ellenállásán elbukott. 

"Felelősségteljes törvényjavaslatot dolgoztunk ki, a zikavírus elleni küzdelem támogatásának mértékében mindenki egyetértett, a törvényjavaslat bölcsességet tükrözött" - mondta Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke az ABC televíziónak nyilatkozva. Majd hozzátette: "A demokraták azonban valamilyen okból úgy döntöttek, hogy politikát csinálnak belőle". 

A demokrata párti politikusok azzal próbáltak érvelni, hogy a törvényjavaslatban nem találtak elégséges kompromisszumot, és a megajánlott összeg nagy részét az ő álláspontjuk ellenére a republikánusok az abortuszt támogató Planned Parenthood (Tervezett szülőség) nevű szervezet támogatásából vonták volna el. 

Csütörtök volt egyébként az utolsó napja a kongresszus ülésszakának, hét hétig szünetel a munka a szövetségi törvényhozásban. A kongresszus a nyári szabadság előtti utolsó döntéseivel még elfogadta a mentális betegségek kezeléséről, illetve ennek finanszírozásáról szóló - szintén a republikánusok által előterjesztett - törvényt, az ópiumtartalmú gyógyszerekkel történő visszaélések visszaszorítását célzó törvényt, továbbá azt a jogszabályt, amely előírja, hogy azokon a termékeken, amelyek génmódosított anyagot tartalmaznak, ezt kötelezően meg kell jelölni.

Szerző
Témák
Obama zikaláz

Terrortámadásnak minősítette a nizzai tömeggyilkosságot Obama

Barack Obama amerikai elnök terrorcselekménynek minősítette a 84 emberéletet követelő nizzai tömeges gázolást csütörtök esti közleményében. 

Donald Trump, a republikánusok várható elnökjelöltje a merénylet hírére reagálva bejelentette, hogy elhalasztja az alelnökjelölt megnevezését. Az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács közleményben hozta nyilvánosságra, hogy Obama elnököt azonnal tájékoztatták a Nizzában történtekről, este pedig maga a Fehér Ház adott ki közleményt. Ebben Obama elnök terrorcselekménynek nevezte és "a leghatározottabban elítélte" a nizzai tömeges gázolást, az amerikai nép nevében is együttérzéséről biztosította a francia elnököt, valamint a francia nemzetet. A sebesült túlélőknek gyors felépülést kívánt. A közleményben leszögezte azt is, hogy az Egyesült Államok minden szükséges segítséget megad a nyomozáshoz. "Szolidaritásunkkal és partnerségünkkel legrégebbi szövetségesünk, Franciaország mellett állunk" - olvasható a kommünikében. 

A Fehér Ház közleménye utal arra is, hogy csütörtökön este a Nemzetbiztonsági Tanács áttekinti a terrorcselekménynek tekintett történéseket és az ennek következtében Franciaországban várhatóan kialakuló helyzetet. Közleményt adott ki Donald Trump is. A republikánusok várható elnökjelöltje döbbenetének adott hangot, és szintén együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóival. Bejelentette, hogy a terrorakció miatt elhalasztja péntek délelőttre ígért bejelentését arról, hogy kit választ alelnökjelöltjének.

Szerző