Előfizetés

Lángokban állt egy felhőkarcoló Dubaiban - Sokkoló felvételek!

Publikálás dátuma
2016.07.20. 19:40
Forrás: Twitter
A 75 emeletes felhőkarcoló, a Sulafa Tower gyulladt ki Dubaiban. A lángoló épületből égő törmelékek zuhantak a környező házakra. A tűz a 35. emeleten ütött ki, innen pedig gyorsan átterjedt a többi szintre is, szemtanúk szerint az épület 15 emelete áll lángokban.

A dubaji hatóságok szerint az első bejelentés délután 3 óra körül érkezett, a tüzet hosszú órák alatt sem sikerült eloltani. Sajtóinformációk szerint az épületet azonnal evakuálták, áldozatokról nem érkezett jelentés. 

Több száz embert menekítettek ki az épületből. A Sulafa Towerben exkluzív lakások vannak, így sok környéken dolgozó az utcáról nézte végig, ahogy lángokban áll az otthona.

A Szulafa Toronyt 2010-ben építették, a magassága 285 méter. Ez a 23. legmagasabb épület Dubajban, és a 127. az egész világon - írja az RT alapján az atv.hu.

Terrortámadás? Gyanús férfi miatt tört ki a pánik Brüsszelben

Publikálás dátuma
2016.07.20. 19:25
Illusztráció: Christopher Furlong/Getty Images
Nagyszabású rendőri akció folyik Brüsszel központjában egy gyanús férfi miatt. Az illető vastag télikabátot viselt szerdán az utcán, a Brüsszelben szokatlanul magas, 30 Celsius fokos hőmérséklethez egyáltalán nem illő öltözéke alól pedig elektromos vezetékek lógtak ki - adta hírül a BBC.

A rendőrség tájékoztatása szerint a férfit megadásra kényszerítették és "ellenőrzés alatt tartják"; pár méteres távolságról pisztolyokat szegeznek rá, és arra várnak, hogy a helyszínre rendelt tűzszerészek megállapítsák, veszélyes-e.  A rendőrség a környező boltokat kiürítette, és több utcát lezárt.

Az internetre feltöltött képeken az látható, hogy egy férfi térden áll, és a kezeit a tarkójára teszi.

Az incidens pont egy nappal azelőtt történt, hogy a városban megünnepelték volna július 21-ét, ami nemzeti ünnep Belgiumban.

Az atv.hu tudósítása szerint egy rendőrségi tűzszerész robotot vetettek be a férfi átvizsgálására.

A gyanúsított a helyi lapok információi szerint nem fogalmazott meg fenyegetést, valószínűleg "mindössze" a gyanús viselkedése miatt van ez a hatalmas készültség. 

Baltás gyilkosság - Kiderült az igazság a youtube-os videóról

 Eredeti a Würzburg mellett egy vonaton elkövetett baltás-késes támadás elkövetőjének videója, de nincsenek arra utaló jelek, hogy a tettes az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet utasítására cselekedett - mondta a német belügyminiszter szerdán Berlinben.

Thomas de Maiziere sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a videó - amelyen a támadó az IÁ harcosának mondta magát - a YouTube videómegosztó portálon tűnt fel. A felvétel "klasszikus búcsúvideó egy öngyilkos merénylőtől". Még nem tudni, hogy mikor készült, így azt sem tudni, hogy a múlt heti nizzai támadás előtt vagy után rögzítették.

A háttér és a tettes motivációjának vizsgálata még nem fejeződött be, és egyelőre úgy tűnik, hogy egyedül, önállóan cselekedett és nem volt közvetlen kapcsolatban az IÁ-val. Valószínűleg inkább a dzsihadisták "propagandája inspirálhatta" - mondta a miniszter. A hétfő este elkövetett támadás, amelyben öten megsebesültek "talán olyan eset, amely az ámokfutás és a terrorizmus határvidékén" helyezkedik el, és ez akár a nizzai támadásra is érvényes lehet - mondta a német belügyminiszter. 

Megjegyezte, hogy a bajorországi Würzburg térségében történt erőszakos bűncselekményben megsebesült négy kínai turista nem éppen a nyugati életmódot testesíti meg. Elmondta, hogy az elkövető személyazonossága bizonytalan, ugyan afgánnak mondta magát, de a videofelvételen a pastu egy pakisztáni nyelvjárását használta. Azonban az eddigi adatok szerint egy Afganisztánban történt haláleset sarkallhatta a támadásra, és ügyében nem pakisztáni, hanem afganisztáni vonatkozású családegyesítési kérelem érkezett - mondta a német belügyminiszter.

Azzal kapcsolatban, hogy az esetet széles körben az első olyan németországi támadásként tartják számon, amely közvetlenül az IÁ-nak tulajdonítható, Thomas de Maizire rámutatott, hogy korábban is voltak hasonló támadások. Ezek közé sorolta a 2011-ben a frankfurti repülőtéren amerikai katonák ellen elkövetett merényletet, és az idén a hannoveri főpályaudvaron egy rendőr ellen, illetve Essenben egy szikh templom ellen végrehajtott támadást.

A német hatóságok 2000 óta 11 esetben működtek közre iszlamista terrorcselekmények megakadályozásában, ezek közül 10 németországi célpontok ellen irányult volna. Azonban nincs garancia arra, hogy a hatóságok valamennyi támadást meg tudnak előzni, és továbbra is számolni kell néhány emberből álló csoportok vagy egyedüli elkövetők támadásaival. Ezt "hétfő este valamennyien keserűen megtapasztaltuk" - mondta a miniszter.

Kiemelte: vannak arra utaló jelek, hogy menekültek kapcsolatban állnak a nemzetközi terrorizmussal, de az esetek túlnyomó többségében nem bizonyult megalapozottnak a terrorgyanú. Viszont olyan információk is vannak, amelyeket még ellenőrizni kell. Ezért "nem lehet azt mondani, hogy nincs összefüggés a menekültek és a terrorizmus között", de a terrorveszély a menekülthullám előtt is nagy volt, most is nagy és az is marad, "a menekültek kérdésétől függetlenül".

A hétfői támadás nyomán ki kell terjeszteni a kamerás térfigyelő rendszereket, erősíteni kell a rendőri jelenlétet és testkamerák használatával javítani kell a rendőrök védelmén. A lakosság segítségére is szükség van, jobban kell ügyelni a radikalizálódására utaló jelekre. Az "itt élő muszlimok  és az itt dolgozó mecsetközösségek" részéről is több hozzájárulásra van szükség a társadalmi integrációhoz és a radikalizálódás megelőzéséhez és korai felismeréséhez - mondta Thomas de Maiziere. 

Egyben arra kérte a menedékkérőket, menekülteket segítő önkénteseket, hogy a támadás ellenére tartsanak ki, folytassák a német társadalom számára "oly fontos munkájukat". 

A 17 éves támadó hétfő este baltával és késsel rátámadt egy vonat utasaira Würzburg közelében. Négy embert megsebesített, majd leszállt a többi utas által vészfékkel megállított vonatról, és megsebesített még egy embert. Rárontott az előállítására érkezett különleges rendőri egységre, ezért a kommandósok lelőtték.

Thomas de Maiziere sajtótájékoztatója után a tárca szóvivője közölte, hogy a Németországban tartózkodó  menedékkérők és menekültek lehetséges terrorista kapcsolatairól a június végi állás szerint 403 értesülés futott be a hatóságokhoz, és 53 ilyen ügyben folytattak eljárást.