Előfizetés

Liget - A vesén rúgott kislány ügyében rendőrök érintettségét is vizsgálnák

Publikálás dátuma
2016.07.21. 11:49
Nem éppen komfortos körülmények között, éjszaka is védik a Ligetet - Forrás: Ligetvédők kibeszélőcsoport/Facebook
Feljelentéskiegészítést rendelt el a Budapesti Nyomozó Ügyészség a vasárnapra virradó éjszaka az Olof Palme sétányon történtek miatt - tájékoztatott a Fővárosi Főügyészség szóvivője. A feljelentéskiegészítés keretében az ügyészség további adatokat szerez be, és azok alapján lehet majd érdemben dönteni a feljelentésről. A feljelentéskiegészítés határideje 15 nap, amely azonban indokolt esetben további 15 nappal meghosszabbítható.

Az RTL Klub információi alapján mi is beszámoltunk az esetről, hogy megrugdostak egy 11 éves kislányt a Városligetben szombat éjszaka. A gyerek édesanyja a ligetvédő csoport tagja. Az aktivista lányával éjszaka egy sátorban aludt, amikor a szemtanúk elmondása szerint egy ittas társaság inzultálni kezdte a tiltakozókat. Egyikük belerúgott a sátorba, pont az ott alvó kislányba. A gyerek veséje sérült meg, kórházba vitték, de már jól van.

Az anya az Indexnek elmondta, hogy a sátorban alvó gyerekkel arra riadtak fel 17-én hajnal fél kettőkor, hogy valaki belerúgott a sátorba, eltalálva a kislányt. Majd amikor kikiabált, hogy egy kislány fekszik a sátorban, azt hallotta, ahogy "visszatrappol" az illető, és "Így kell ligetet védeni!" - felkiáltással még egyszer ugyanoda rúgott, és másodszor is eltalálta a gyereket.

Az Országos Rendőr-főkapitányság kedden közleményt adott ki, miszerint: hangoskodó, a nyugalmukat zavaró járókelők miatt tettek bejelentést a rendőrségen a XIV. kerületi Olof Palme sétányon tartózkodók július 17-én éjjel. A járőrök a szükséges intézkedéseket megtették. Felmerült a rendőrség szolgálaton kívüli, szabadidejüket töltő hivatásos állományú tagjainak érintettsége, így az ügyben keletkezett iratokat a rendőrség megküldte a Budapesti Nyomozó Ügyészségnek - írták.  Az intézkedés részleteire, okára sem a rendőrség, sem az ügyészség nem tért ki. 

Tüntetés, de hol? - A "társadalomra" lehet fogni a szigorítást

Publikálás dátuma
2016.07.21. 09:53
A Quaestor-per alatt tüntetnek a bíróság előtt - Népszava fotó
Az igazságügy-miniszter célként nevezte meg, hogy olyan gyülekezési jogszabály szülessen, amely messzemenőkig megfelel az elvárásoknak mind a társadalom, mind a szakma oldaláról - szemlézte az igazságügyi miniszternek a Figyelőben megjelent írását az MTI.

Trócsányi László ebben felidézi: az Alkotmánybíróság július 12-ei döntésével mulasztásos alkotmánysértést állapított meg a gyülekezési joggal kapcsolatban, ami szakmai körökben komoly vihart váltott ki. A kormány üdvözölte, az ellenzéki politikai pártok és egyes civilszervezetek viszont rosszallásukat fejezték ki - emlékeztet a miniszter, hozzátéve: a döntéssel egyetértők lehetőséget látnak abban, hogy egy korszerű gyülekezési törvény szülessen; az egyet nem értők félelmüknek adnak hangot, hogy csak rosszabb megoldás születhet.

A miniszter szerint a változtatásra az is nyomós érv, hogy a gyülekezési törvényt még a régi pártállami parlament fogadta el 1989-ben, és a gyülekezési kultúra és a törvény szelleme akkor összhangban állt egymással - üt meg írásában némiképp nosztalgikus hangot a rendpárti világgal Trócsányi László. Majd a jelenlegi kaotikus helyzetet vázolva, azt mondja: az összhang egy évtizeddel ezelőtt megbomlott, a békés gyülekezés összekeveredett az állandósult közterület-foglalásokkal, sátortáborok jöttek létre, megjelentek az előre be nem jelentett, spontán gyűlések, közéleti szereplők otthonai előtti és más közterületek is rendszeres gyülekezési színhelyek lettek.

A miniszter szerint gond, hogy a gyülekezési kultúra változásával az elavult törvényt a jogalkalmazó próbálta kreatívan alkalmazni, emiatt megsokszorozódtak az egymásnak ellentmondó jogalkalmazói döntések. Ennek következtében pedig az új, alapjogbarát tömegkezelési megoldásoknak köszönhetően a szabályozás hiányosságai kerültek előtérbe.

Értékelése szerint az Alkotmánybíróság határozata az alapvető jogok - különösen a magán- és családi élet, az otthon védelme és a gyülekezési jog - összeütközésének feloldására fókuszált. Ő maga pedig egyetért a testülettel abban, hogy a jogalkalmazó részére a jogalkotó köteles fogódzókat biztosítani, a kereteket meghatározni, ha elvárja tőle, hogy majd a gyakorlatban sikeresen rendezze a konfliktusos helyzeteket. 

 A miniszter leszögezi: a jogalkotó nem veheti el a jogalkalmazó, jelen esetben a rendőrség, bíróság kenyerét: nem mondhatja meg előre, hogyan döntsön, nem is ez a cél. Abban azonban messzemenően segítséget kell nyújtania, hogy az alapjogi ütközésben megfelelő határozat születhessen, olyan támpontok megadásával, amelyek végül méltányos döntéshez és legfeljebb arányos jogkorlátozáshoz vezetnek.

Ami pedig a szakmai részét illeti, Trócsányi László rendkívüli körültekintést ígér, mondván:  minden rendelkezésre álló eszközt fel kell használni a lehető legjobb eredmény eléréséhez: egyeztetésekre van szükség, (hogy kikkel, arról nem szól - a szerk.) ismerni kell a joggyakorlatot és a nemzetközi összehasonlító elemzéseket is.

Speciális sporteszközökkel készülhetnek a paralimpikonok

Publikálás dátuma
2016.07.21. 07:54
FORRÁS: WESTEND
Pap Bianka, Kézdi Réka úszók, Csontos Piroska atléta, Lőrincz Kriszta evezős és Arlóy Zsófia asztaliteniszező már lázasan készülnek a szeptember 7-én induló Paralimpiára. A sportolók hamarosan már új sporteszközeiket is felavathatják, ugyanis a WestEnd City Center és a Glamour összefogásának köszönhetően több mint egymillió forintot költhet sportfelszerelésre a Magyar Paralimpiai Bizottság.

„A támogatásunk keretén belül pénzadományokkal segítjük a csapatot és egyes sportolókat, ezért is csatlakoztunk a Gardróbfrissítés elnevezésű jótékonysági ruhacsere akcióhoz" - mondta László Kata, a WestEnd Marketing igazgatója. ,,Az akció 3 napja alatt befolyt összeget megdupláztuk, így több mint egymillió forinttal sikerült segítenünk a Paralimpiára készülő sportolókat, és így olyan speciális sporteszközök, felszerelések megvásárlásra nyílt lehetőség, amire valóban igényük van a felkészüléshez. Támogatásunk kapcsán azonban nem csak pénzzel támogatjuk a sportolókat. Nyári sportkampányunkban való szerepeltetésük által szeretnénk megadni a lehetőséget, hogy minél több ember ismerje meg őket, mely ismertség pozitív kihatással lehet az életükre.”

„Nagyon örülünk, hogy a Gardróbfrissítéssel nem csak a környezetvédelem fontosságára hívhattuk fel a figyelmet, de az eladott ruhák után befolyt összeggel a paralimpikonokat is támogathattuk" – tette hozzá Maróy Krisztina, a Glamour Magazin főszerkesztője. ,,Szerettük volna ezt a pénzt megfogható, konkrét dolgokra fordítani, a sportolóknak pedig mindig szükségük van új eszközökre. Arra szeretnénk ösztönözni mindenkit, hogy figyeljünk a paralimpikon sportolóinkra is, legyünk nyitottak feléjük, hiszen hihetetlen munkát végeznek.”

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke azt szeretné, hogy ha az ép és fogyatékkal élő társadalom még közelebb kerülne egymáshoz. „Egy derűs, rendkívül jókedvű csapat utazik majd szeptemberben Rióba, összesen 39 nő és férfi képviseli Magyarországot, és minden magyart a játékokon. Nagyon örültünk a WestEnd és a Glamour felajánlásának ugyanis sportolóink számára ezek a sporteszközök rendkívül sokat jelentenek.

A közösen összegyűjtött több mint 1 millió forintból úszódresszeket, különféle színű judoruhákat, evezőt, futómezt, cipőt, valamint lövészszemüvegeket fogunk vásárolni, hogy megkönnyítsük versenyzőink felkészülését" – mondta Szabó László.

A támogatók érzik és tudják, hogy egy segítőnek felelőssége is van. Fontos, hogy aki tud, minél többet tegyen azért, hogy a mintegy négyszáz magyar parasportoló, a mintegy kilencvenezer magyar fogyatékos gyerek és diák, és a mintegy hétszázezer fogyatékos magyar ember még több figyelmet, elismerést és lehetőséget kapjon.

Hiszen, ahogy a Magyar Paralimpiai Csapat logó központi elemének választott E betű - mely az angol egyenlőség, azaz equality szó kezdőbetűje - is mutatja: egyformák nem vagyunk, de egyenlők igen!