Végleges: nem indulhatnak az orosz atléták az olimpián

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elutasította 68 orosz atléta közös beadványát, így véglegessé vált, hogy ezek a sportolók nem vehetnek részt az augusztus 5-én kezdődő riói olimpián. A döntést ma hirdették ki. 

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság jövő keddig határoz arról, hogy a teljes orosz küldöttséget kizárja-e az olimpiáról. 

Az oroszok 387 sportolót neveztek a riói játékokra, köztük az érintett 68 atlétát is.  Az orosz atléták azért fordultak kollektív keresettel a CAS-hoz, mert álláspontjuk szerint a Nemzetközi Atlétikai Szövetség túlságosan merev és helytelen álláspontot képviselt, amikor a doppingellenes küzdelem oroszországi kezelése miatt felfüggesztette országuk szövetségének tagságát.

Szerző

Speciális sporteszközökkel készülhetnek a paralimpikonok

Publikálás dátuma
2016.07.21. 07:54
FORRÁS: WESTEND
Pap Bianka, Kézdi Réka úszók, Csontos Piroska atléta, Lőrincz Kriszta evezős és Arlóy Zsófia asztaliteniszező már lázasan készülnek a szeptember 7-én induló Paralimpiára. A sportolók hamarosan már új sporteszközeiket is felavathatják, ugyanis a WestEnd City Center és a Glamour összefogásának köszönhetően több mint egymillió forintot költhet sportfelszerelésre a Magyar Paralimpiai Bizottság.

„A támogatásunk keretén belül pénzadományokkal segítjük a csapatot és egyes sportolókat, ezért is csatlakoztunk a Gardróbfrissítés elnevezésű jótékonysági ruhacsere akcióhoz" - mondta László Kata, a WestEnd Marketing igazgatója. ,,Az akció 3 napja alatt befolyt összeget megdupláztuk, így több mint egymillió forinttal sikerült segítenünk a Paralimpiára készülő sportolókat, és így olyan speciális sporteszközök, felszerelések megvásárlásra nyílt lehetőség, amire valóban igényük van a felkészüléshez. Támogatásunk kapcsán azonban nem csak pénzzel támogatjuk a sportolókat. Nyári sportkampányunkban való szerepeltetésük által szeretnénk megadni a lehetőséget, hogy minél több ember ismerje meg őket, mely ismertség pozitív kihatással lehet az életükre.”

„Nagyon örülünk, hogy a Gardróbfrissítéssel nem csak a környezetvédelem fontosságára hívhattuk fel a figyelmet, de az eladott ruhák után befolyt összeggel a paralimpikonokat is támogathattuk" – tette hozzá Maróy Krisztina, a Glamour Magazin főszerkesztője. ,,Szerettük volna ezt a pénzt megfogható, konkrét dolgokra fordítani, a sportolóknak pedig mindig szükségük van új eszközökre. Arra szeretnénk ösztönözni mindenkit, hogy figyeljünk a paralimpikon sportolóinkra is, legyünk nyitottak feléjük, hiszen hihetetlen munkát végeznek.”

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke azt szeretné, hogy ha az ép és fogyatékkal élő társadalom még közelebb kerülne egymáshoz. „Egy derűs, rendkívül jókedvű csapat utazik majd szeptemberben Rióba, összesen 39 nő és férfi képviseli Magyarországot, és minden magyart a játékokon. Nagyon örültünk a WestEnd és a Glamour felajánlásának ugyanis sportolóink számára ezek a sporteszközök rendkívül sokat jelentenek.

A közösen összegyűjtött több mint 1 millió forintból úszódresszeket, különféle színű judoruhákat, evezőt, futómezt, cipőt, valamint lövészszemüvegeket fogunk vásárolni, hogy megkönnyítsük versenyzőink felkészülését" – mondta Szabó László.

A támogatók érzik és tudják, hogy egy segítőnek felelőssége is van. Fontos, hogy aki tud, minél többet tegyen azért, hogy a mintegy négyszáz magyar parasportoló, a mintegy kilencvenezer magyar fogyatékos gyerek és diák, és a mintegy hétszázezer fogyatékos magyar ember még több figyelmet, elismerést és lehetőséget kapjon.

Hiszen, ahogy a Magyar Paralimpiai Csapat logó központi elemének választott E betű - mely az angol egyenlőség, azaz equality szó kezdőbetűje - is mutatja: egyformák nem vagyunk, de egyenlők igen!

Szerző

Bogdán Ádám klubot váltott

Publikálás dátuma
2016.07.21. 07:53
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/ALEX LIVESEY
Távozott a Liverpool labdarúgócsapatától Bogdán Ádám. A 20-szoros magyar válogatott hálóőr az elkövetkezendő szezont az angol másodosztályú Wigan Athletic csapatánál tölti kölcsönben.

„Boldog vagyok, hogy egy évre a Wigan csapatához igazolhattam kölcsönbe! Várom a szezon kezdetét!” – olvasható Bogdán üzenete a hivatalos Facebook-oldalán.

A 28 esztendős játékos múlt nyáron szerződött Liverpoolba, ahol Simon Mignolet mögött sokáig második számú kapusként tartotta számon Jürgen Klopp, a felnőtt csapat menedzsere. Bogdán decemberben vált kegyvesztetté: először a Watford elleni bajnokin hibázott óriásit, majd a negyedosztályú Exeter Cityvel játszott FA-kupa mérkőzésen kapott gólt szögletből.

Ekkor vált kegyvesztetté, s Klopp még januárban visszarendelte kölcsönből Danny Wardot, így Bogdán számára csak a lelátón jutott hely a szezon hátralévő részében. Miután a Liverpool május végén szerződtette Loris Kariust a Mainz csapatától, biztosra vehető volt, hogy a magyar hálóőrnek nem fog babér teremni az Anfield Roadon.

„Amikor megtudtuk, hogy Ádám megszerezhető, nagyon szerettem volna, hogy szerződtessük. Óriási a tapasztalata, versenyhelyzetet teremt majd Jussi Jääskeläinennek és Lee Nichollsnak, ami a csapat javára válik” – mondta Gary Caldwell, a Wigan menedzsere. Bogdán új klubja a legutóbbi szezonban a harmadosztályban szerepelt, de két pont előnnyel megnyerte a bajnokságot, így feljutott.

A szerdai nap másik magyar érdekeltségű átigazolása, hogy a 22-szeres válogatott Laczkó Zsolt a Paks labdarúgócsapatánál folytatja pályafutását.

Szerző