Előfizetés

Orbán a V4-csúcson - Az EU már csak "regionális szereplő"

Publikálás dátuma
2016.07.21. 15:13
Robert Fico szlovák, Bohuslav Sobotka cseh, Beata Szydlo lengyel és Orbán Viktor magyar miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a
Az Európai Unió drámai pillanatokat él át, ugyanis Nagy-Britannia kilépése miatt elvesztette globális vezető szerepét - sopánkodott Orbán Viktor a visegrádi országcsoport (V4 - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) kormányfőinek csütörtökön Varsóban tartott csúcstalálkozója utáni sajtótájékoztatón.

És, hogy miért történt mindez, a magyar miniszterelnök fel is állította a diagnózist, jelezzük: senki ne várjon meglepetést:  

Az unió azért jutott ebbe a drámai helyzetbe, és minősült vissza regionális szereplővé, mert az Európai Bizottság a migráció kérdésében ( csak nem "migránsügyi" kvótanépszavazás lesz hamarosan odahaza? ) a lehető legrosszabb válaszokat adta, és ezzel aláásta az egyik uniós állam tagsági viszonyát.

Orbán Viktor máris írja a receptet a gyógyuláshoz, vagy legalábbis a folyamat elindításához: 

Most azt kell megmondani, mit kell tenni az uniónak annak érdekében, hogy ismét globális szereplővé válhasson. Az Európai Uniónak tisztáznia kell álláspontját a migráció ügyében, mert jelenleg nem beszél őszintén és tisztán, nem mondja meg, hogy mi a célja.

És, ha a még valaki a Földön nem hallotta volna: 

A magyar álláspont világos: az illegális bevándorlást európai területen kívül kell megállítani, ott kell felállítani a menekülttáborokat, és ott kell benyújtani a menedékkérelmeket. 

Valamint: 

Elfogadhatatlan az Európai Bizottságnak a menekülthelyzet reformjára tett új hétpontos javaslata.

Jó is lesz, ha Brüsszel összekapja magát, mert a V4-ek lassan a fejére nőnek, de legalábbis - ellentétben a kis szánalmas, zsugorodó uniócskával - egyre erősebbek, összetartóbbak, keresztények. Rend van és fegyelem. 

A csütörtöki visegrádi kormányfői találkozó megteremtette az alapját annak, hogy a szeptemberi pozsonyi EU-csúcstalálkozón a V4-ek közös európai programmal lépjenek fel - jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve:  az alapvető értékek terén, mint például a nemzeti hagyományok, kereszténység, biztonság, alapvetően eddig is egyetértés volt a visegrádi országok között. Jelezte: a csúcson arról egyeztettek, hogy ezt a jövőt, ezt az Európát megpróbálják közösen képviselni Pozsonyban. Ennek érdekében a következő hetekben komoly munkát kell még végezni, de a kezdő lépést megtettük -  közölte elégedetten Orbán Viktor.

Az intézményesített Európai Unió ma nem teljesíti az európaiak elvárásait, a brit kilépésről szóló népszavazás után ezért Európában új megvitatandó kérdéskört kell nyitni - ezt már nem Orbán, hanem a lengyel kormányfő mondta, noha a váltást így a szövegben alig érzékelni.  Beata Szydlo úgy vélte, a brit népszavazás eredménye lehetőséget jelent az EU működésének megváltoztatására úgy, hogy jobban vegye figyelembe a szuverén nemzeti parlamentek döntéseit, és kevésbé foglalkozzon saját intézményes működésének kérdéseivel.

A magyar kormány számíthat Szlovákia segítségére a határvédelemben - erről a szlovák kormányfő biztosította Orbán Viktort, a legnagyobb egyetértésben migránsozva magyar kollégájával. Robert Fico - az MTI híradása szerint - még azt a rendkívül építő jellegű javaslatot is tette, hogy (a bevándorlással járó biztonsági kockázatok növekedése miatt) a veszélyekről végre nyíltan kellene beszélni.

De hogy egy csipetnyi humánum is megnyilvánuljon: 

Csehország azt várja az Európai Unió 27 országának szeptemberi pozsonyi csúcstalálkozójától, hogy azon olyan döntések születnek, amelyek következtében az EU emberibb arculatot kap - ezt  cseh miniszterelnök mondta a sajtótájékoztatón. Bohuslav Sobotka szerint Prága számára három téma - a biztonságpolitika, a gazdasági növekedés bebiztosítása és az uniós intézmények eredeti szerepének betöltése - kiemelten fontos. Az Európai Uniónak meghatározó szerepet kell játszania az Európa jövőjéről szóló vitában, az EU-nak irányítania kell ezt a vitát - szögezte le a cseh kormányfő.

A megbeszélést Szydlo az Európai Tanács szeptember 15-én esedékes, a Brexit utáni helyzetnek szánt pozsonyi informális ülésének előzményeként minősítette, a visegrádi csoport (V4 - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) közös álláspontját egyeztették ezzel kapcsolatban- tudatja az MTI. 

Így bontották le a győri olajgyár kéményét - Robbantós videó!

Publikálás dátuma
2016.07.21. 14:53

Az MTI fotóján (Krizsán Csaba) az látható, amint felrobbantják a volt győri olajgyár bontásra ítélt kéményét 2016. július 21-én. Az 50 méter magas kéményt 17 kilogramm robbanóanyaggal döntötték le, a manőver ideje alatt a környéket lezárták a forgalom elől.

Pacsai Imre robbantóbiztos a munka elvégzése után a kisalföld.hu-nak elmondta, rutinmunkát teljesítettek, annyi apró nehézséggel, hogy a kéményt erős, kemény téglából építették. Az engedélyben kért robbanóanyagnál (kb. 30 kg) kevesebbet használtak: 17 kilogrammot. A helyszínen többen érdeklődtek a másik kémény sorsáról. A Győr-Szol, amely a terület tulajdonosa, nem titkoltan megválna a még álló kéménytől is, hiszen csak az állagmegóvása és a fenntartása 100 millió forintos költséget jelent. A műemlékvédelem ragaszkodik a védelem alá helyezéshez, tárgyalások folynak az ügyben.

A kisalfold.hu videója

DK: az egészségügyre költse a stadionokra szánt pénzt a kormány

A Demokratikus Koalíció egészségügyi kabinetvezetője azt követelte a kormánytól, hogy a stadionépítésekre szánt forrásokat költsék az egészségügyre.

László Imre csütörtökön az MTI-nek azt mondta, hogy a kórházak adóssága változatlanul növekszik, az összeg hamarosan újra eléri a hatvan milliárd forintot. A kisebb beszállítók viszont így komoly problémákkal küzdenek, ugyanis a ki nem fizetett számlák miatt hitelt kell felvenniük, vagyis ők vállalnak kezességet a kórházak működéséért az állam helyett.

Arra a korábbi hírre is kitért, hogy augusztustól az egészségügyi ellátás finanszírozásának alapösszege, 150 ezerről 180 ezer forintra emelkedik és az eddig külön soron érkező béremeléseket beépítik az úgynevezett súlyszámba. László Imre úgy fogalmazott: "ennél látványosabb trükköt ritkán lehet tapasztalni". Hangsúlyozta, hogy a kórházak működését - a teljesítmény alapján - az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) finanszírozza, a béremelések forrásait pedig évek óta külön biztosították. Szavai szerint most egységesítették a két forrást, de ennek ellenére változatlan marad a dologi kiadások alacsony szintje és tovább folytatódik a kórházak eladósodása.