Lenyűgöző flashmobbal lepték meg a debrecenieket Vásáryék (Videó)

Rendhagyó helyszínen, a debreceni Kossuth téren léptek fel csütörtökön a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar tagjai. A villámcsődület nagy sikert aratott a járókelők körében. 

Az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának különleges eseményeként premier előtt láthatta a közönség a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekart. A koncertkörútra készülő alkalmi társulat Vásáry Tamás karmester irányításával adott elő részletet Kodály Zoltán Háry János című daljátékából. A mű legismertebb tételét, az intermezzót nagy érdeklődés kísérte a belvárosi Kossuth téren, és a közönség vastapssal jutalmazta a 74 tagú együttes produkcióját.     Vásáry Tamás először vett részt ilyen eseményen, és mint az MTI-nek elmondta: meglepte, ugyanakkor nagyon örül neki, hogy ilyen sokan kíváncsiak voltak a zenekarra. 

Hozzátette: minden idők talán legjobb ifjúsági világzenekara állt össze, valamennyi tag - fiatal kora ellenére - nagyon magas színvonalon játszik. " A pénteken kezdődő turnénkra már most összeért a műsor" - fogalmazott a karmester.     A zenekar először július 23-án este Kodály Zoltán és Liszt Ferenc darabjaival Budapesten, a Városmajori Szabadtéri Színpad jótékonysági hangversenyén lép fel, majd július 24-én a debreceni Kölcsey Központ nagytermében, július 25-én pedig a Gyulai Várszínházban ad koncertet. A turnét július 27-én az olaszországi Erba városában zárja az együttes. 

A dehir.hu egy videót is megosztott a flashmobról, a felvételt ide kattintva nézheti meg!

Szerző

Fény derült Vincent Van Gogh levágott fülének rejtélyére

Publikálás dátuma
2016.07.21. 19:38
Portré Van Gogh-ról. FOTÓ: Jasper Juinen/Getty Images
Egy provence-i gazdálkodó lányának, Gabrielle Berlatier-nek adta levágott fülét egy új könyv szerint 1888-ban Van Gogh.

A napokban jelent meg Bernadette Murphy Van Gogh's Ear: The True Story (Van Gogh füle: A valódi történet) című könyve, amelyben a szerzőnek új dokumentumok alapján sikerült újabb részleteket feltárnia Van Gogh életéről. A kutatónő a Kaliforniai Egyetem Bancroft Könyvtárában megtalálta annak az orvosnak a feljegyzéseit, aki ellátta a festő sérülését ellátta, miután az 1888 decemberében levágta a fülét.

Az orvos, Felix Rey rajzokat is készített a sérülésről, amelyek azt bizonyítják, hogy Van Gogh a korábbi vélekedéssel szemben nem csak a fülcimpáját metszette le, hanem az egész bal fülét. 

Murphy a könyvében további fontos információkat tárt fel arról a fiatal nőről is, akinek Van Gogh átadta a levágott fülét, és arra kérte, hogy vigyázzon rá. A kutatónak sikerült kiderítenie a nő nevét, de mivel családjának ígéretet tett arra, hogy vezetéknevét csak az engedélyükkel fedi fel, a könyvben keresztnevén, Gabrielle-ként hivatkozik rá.

A londoni The Art Newspaper azonban a kötetben szereplő adatok alapján a nyilvános archívumokban rábukkant, és azonosította a titokzatos nőt. Mint kiderítették, Gabrielle Berlatier egy Arles-környéki gazdálkodó lánya volt. 1888 januárjában megharapta egy kutya, ezért veszettség miatt Párizsban kezelték. Az orvosi költségek miatt azonban eladósodott a családja, és Gabrielle-nek a fájdalmas kúra után dolgoznia kellett: egy bordélyban volt cseléd és a Café del la Garre-ban is dolgozott takarítóként, ahol Van Gogh lakott egy darabig, mielőtt kibérelte volna a közeli Sárga házat. 

Tehát a festő kétségtelenül ismerhette Gabrielle-t. Alphonse Robert, a rendőr, akit odahívtak a bordélyba, amikor Van Gogh levágta a fülét, Gaby néven említette a lányt. A korabeli újságok azonban Rachelként hivatkoztak rá, ám ez lehetett a beceneve is. A dokumentumok szerint nem lehetett prostituált, mivel nem volt 18 éves, túl fiatal volt hozzá. 

Gabrielle 1888-ban súlyos traumákon esett át a betegség és a festő öncsonkítása miatt, de később férjhez ment és szép kort élt meg. Van Gogh-gal való ismeretsége titkát azonban mindvégig megőrizte. Az amszterdami Van Gogh Múzeum új kiállítása a művész tébolyának okait mutatja be. A tárlaton megtekinthető Rey doktor portréja is, amelyet Van Gogh festett.

Van Gogh 1890. július 27-én lőtte meg magát egy Párizs környéki mezőn, még vissza tudott vánszorogni abba a fogadóba, ahol lakott, ám 30 órával később belehalt sérüléseibe. A kiállításon azt a pisztolyt is bemutatják, amellyel a képzőművész öngyilkos lett.

Szerző

Eltemették Somló Tamást - Fotók

Publikálás dátuma
2016.07.21. 18:33
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Több száz tisztelője, barátja, pályatársa kísérte utolsó útjára Somló Tamás énekest, zenészt, dalszerzőt, a Locomotiv GT tagját csütörtökön Budapesten, a Kozma utcai izraelita temetőben. A 68 éves zenész július 19-én keddre virradóra hunyt el saját otthonában. A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK! FOTÓK: TÓTH GERGŐ/NÉPSZAVA

Az elhunyt művészt zsidó szertartás szerint búcsúztatta gyászoló családja előtt Kardos Péter főrabbi. A barátok nevében Léderer Pál újságíró beszélt a ravatalnál. "Gyönyörködtetett zenéjével és énekével, sugározta magából a jóságot és a szeretetet, ami napjaink világában alig fellelhető" - mondta a főrabbi. Kitért arra, hogy Somló Tamás szinte hangszerrel a kezében született, és majdnem úgy is halt meg meg, amikor halálos ágyáról felkelve több száz kilométert utazott, hogy egy jótékonysági koncerten beteg gyerekeket vigasztaljon.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

"Számunkra nem hal meg, visszatér és velünk marad, ha beszélünk róla, felidézzük az LGT felvételeit, megnézzük az Álomarcú lány videóját" - tette hozzá Kardos Péter. Szólt Somló Tamás egy kevéssé ismert oldaláról is, arról, amelyik kipát tett a fejére és várta a rabbi áldását, zsinagógákban adott koncertet az első felkérésre.

Léderer Pál arról beszélt, hogy konszenzus van abban: Somló Tamás volt a magyar zenei élet egyik legeredetibb, legtehetségesebb, legsokoldalúbb és mindenképpen legtermészetesebb, legőszintébb, leglazább alakja. Úgy vélte, a virtuális térben tűzszünetet teremtett a hír, hogy tényleg elment.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

"Neki unalmas volt, ami másnak racionális. Rengeteg állata volt, szerette telehordani mindenféle megismételhetetlen dolgokkal a tereit régiségekkel és kacatokkal, kis Honvéd utcai lakásába kandallót, harmóniumot, orgonát, pianinót, még egy Bösendorfer-versenyzongorát is felcipelt. Gyűjtőszenvedélye az emberekre is kiterjedt, négy asszonyt és négy gyereket köszönhetett ennek. Imádta őket és viszont. Igazi társasági ember is volt, akkor érezte elemében magát, ha zajlik az élet" - fejtette ki Léderer Pál.

Kitért arra is, hogy Somló Tamás nem készült a halálra, tervei voltak, leginkább egy LGT-koncertet álmodott még, emellett utazni is akart, Izraelbe és Amerikába. "Elment egy nagy ember, egy igazi mensch, jól írta Presser Gabi: Tomi nélkül vacakabb lett a világ. Nagy szórakoztató volt, igazi showman, de olyan, aki bár tisztában volt vele, hogy millióknak szerez örömet, úgy tartotta, a showbizniszen kívül is van élet. Artúr rivaldafényre termett, de a színfalak mögött, az árnyékban is észrevette és szerette az embert" - mondta az újságíró.

Somló Tamás édesanyja a temetésen. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Somló Tamás édesanyja a temetésen. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A búcsúztatáson a zenészek közül jelen volt az LGT három tagja, Presser Gábor, Karácsony János és Solti János, a zenekar korábbi dobosa, Laux József, Somló Tamás egykori zenekarából, az Omegából Benkő László és Mihály Tamás, továbbá mások mellett Zalatnay Sarolta, Bródy János, Dés László, Gallai Péter, Köves Miklós, Závodi János, Horváth Charlie, Balázs Fecó, Demjén Ferenc, Gerendás Péter, Bornai Tibor, Márton András, Lengyelfi Miklós, Heilig Gábor, Jávori Ferenc, Király Viktor, valamint Székhelyi József színművész.

Presser Gábor. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Presser Gábor. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Szerdán a zenészt ábrázoló molinó előtt gyertyagyújtással róhatták le tiszteletüket a rajongók Somló Tamás előtt a Tabánban. 

FOTÓ: TÓTH GERGŐ/NÉPSZAVA

FOTÓ: TÓTH GERGŐ/NÉPSZAVA

Somló Iván Tamás 1947. november 14-én született Budapesten, saját szavai szerint egy erdélyi félzsidó családból származott. Szülei ötéves korában elváltak, testvérével újranősült édesapjuknál maradt. A Práter utcai általános iskola zenetagozatára járt, hegedülni tanult, majd tizenhárom évesen szaxofonra váltott. Még tucatnyi hangszeren játszott, a basszusgitártól a zongorán át a fúvós hangszerekig, de kedvence a szaxofon maradt. Heinemann Sándornak, a Royal Orfeum vezetőjének, a nagycirkusz karmesterének hatására beiratkozott az Állami Artistaképzőbe, cirkuszi zenebohóc lett.
Rövid ideig az Atlas együttesben zenélt, Beatlest, Rolling Stonest, meg minden mást, amit a Radio Luxemburgban hallottak. Az akkor még amatőr Omegának 1964-től három éven át volt tagja, de az anyagilag sokkal jövedelmezőbb artista szakmával sem szakított és utazni is vágyott. A Luxor nevű zsonglőrcsoporttal körbeturnézta a világot, a cirkuszi szezonban - márciustól októberig - bohóckodott a hangszerekkel, a köztes időben "komolyan" zenélt itthon.

Somlóra emlékeztek a fesztiválon is
Somló Tamás emlékének ajánlják a szervezők a Campus Fesztivál nagyszínpadát csütörtök este - közölte a fesztivál sajtófőnöke. Bakó Csaba tájékoztatása szerint a Pepsi Nagyszínpadon búcsúznak a kedden elhunyt zenésztől, a Quimby koncertje előtt egy filmet is levetítenek Somló Tamásra emlékezve. 

 

Somló a kilencvenes években együtt dolgozott Geszti Péterrel és a Rapülőkkel, Bródy Jánossal, Zalatnay Saroltával, Koltai Róberttel, Dés Lászlóval, s közben mindig ott volt az egy-egy koncertre összeálló LGT emlékezetes fellépésein.

A könnyed, lezser és vicces embernek ismert Somló – sokak meglepetésére – 57 évesen jogi diplomát szerzett, amit azonban a civil életben nem tudott kamatoztatni. Maradtak a nosztalgia-koncertek, megsokasodtak a jótékonysági felkérések – ezeknek mindig örömmel és első szóra eleget tett. Élete utolsó évtizedében mind gyakrabban tűnt fel zsidó kulturális fesztiválokon, illetve baloldali-antifasiszta rendezvényeken. 

Szerző
Frissítve: 2016.07.21. 20:39