Nagyobb lett a világörökségünk

Publikálás dátuma
2016.07.25. 07:35
Az iráni Lut-sivatag a Föld 25. legnagyobb sivataga FOTÓ: YARDANG ALIREZA AMRIKAZEMI/UNESCO.ORG
Huszonegy új helyszínnel bővült az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Oktatási Szervezetének (UNESCO) világörökségi listája a világörökségi bizottság vasárnap befejeződött 40. ülésszakán Isztambulban. Ezzel a lista már 1052 helyszínt tartalmaz 165 országban. Sajnos bővültek a veszélyeztetett világörökségi helyszínek is.

Felvették a listára Le Corbusier építészi munkásságát, az antiguai haditengerészeti hajójavító műhelyt a hozzá tartozó régészeti objektumokkal, a brazíliai Pampulha Modern Ensemble szabadidőközpontot.

Shennongjia

A kínai Hupej tartományban lévő őserdő a biodiverzitás három nagy centrumának egyike Kínában. A 19. és 20. században számos nemzetközi növénygyűjtő expedíció célpontja volt. Az erdőség sok ritka állatfajnak ad otthont, köztük a kínai óriásszalamadrának, az arany piszeorrú majomnak, a ködfoltos párducnak és a közönséges párducnak, valamint az ázsiai fekete medvének.

Mistaken Point

A fosszílialelőhely Kanada keleti részén, Újfundland szigetének délkeleti csücskén húzódik 17 kilométeres hosszúságban a sziklás tengerparton. Ezek a sziklák mintegy 580-560 millió évvel ezelőtt keletkeztek. A partszakaszon a prekambriumi fosszíliák eddig ismert legszerteágazóbb és legjobb állapotban fennmaradt gyűjteményét tárták fel az 1960-as évek vége óta. A kőzetek az eddig ismert legrégebbi edicariumi fosszíliákat rejtik, a legnagyobb és legösszetettebb organizmusok megkövesedett maradványait.

Revillagigedo szigetcsoport

A mexikói Revillagigedo szigetcsoport a Csendes-óceán keleti térségében fekszik, négy kis sziget és környező vizeik váltak most a világörökség részévé. A szigetcsoport egy elsüllyedt hegyvonulat része: csupán a négy vulkáni kúp emelkedik ki az óceánból. A szigetek élővilága rendkívül színes, különösen fontos élőhely a sirályok számára. A vízi élővilága is különleges: ördögráják, bálnák, delfinek és cápák úszkálnak a szigetek körül.

Szanganeb korallzátony a Dungonab-öböllel

A szudáni Szanganeb korallzátony a Dungonab-öböllel együtt vált világörökségi helyszínné. A Vörös-tengerben kialakult korallzátony a partvidéktől 25 kilométerre fekszik, az öböl pedig Szudán kikötőjétől 125 kilométerre északra. A zátony különleges tengeri és szárazföldi élővilága miatt jelentős: sirályok, tengeri emlősök, cápák, teknősök és ördögráják élőhelye, a Dungonab-öbölben globálisan is komolynak számító dugong (tengeri tehén) populáció él.

Lut-sivatag

A forró, alkalmanként akár 70 Celsius fokos hőmérsékletű Lut-sivatag Irán délkeleti részén terül el. Június és október között erős szélviharok tombolnak a szubtrópusi térségben. A szél ereje egészen különleges formájúra koptatta a sivatag vörös homokkő szikláit. A geológiai folyamatokat reprezentáló kivételes példaként emlegetik. A közép-ázsiai Tien-san röghegység a Föld egyik legnagyobb hegyvonulata. A Tien-san nyugati hegylánca 700 métertől egészen 4503 méter magasba nyúlik. A változatos hegyvidéki táj kivételes gazdagságú biodiverzitásnak ad otthont. Számos termesztett gyümölcsfajta ered erről a vidékről.

Ennedi-fennsík

A kanyonok és völgyek szabdalta csádi Ennedi-fennsíkot a víz és a szél formálta lélegzetelállító látványossággá. A legnagyobb kanyonokban található vízkészlet nélkülözhetetlen szerephez jut a fennsík ökoszisztémájának fenntartásában. A kanyonok és a barlangok sziklarajzai a kulturális örökség rendkívül fontos emlékei a Szaharában.

A dél-iraki mocsárvidék

A dél-iraki mocsárvidék a világ legnagyobb szárazföldi deltavidékeként egyedülálló természeti térség. A mocsárvidéken, amelyet a bibliai Édenkertként is emlegetnek, három régészeti helyszín, Uruk, Ur és Eridu egykori sumér városok maradványai együtt kerültek a listájára. Egy 2011-ben publikált kutatás szerint a legkorábbi városok nem a folyók mentén létesültek, inkább a folyódeltában elszórva, a mocsárvidék szélén alakultak ki az ősi Mezopotámiában.

Helyszínek, amikre oda kell figyelnünk

Küréné Líbia északkeleti részén, a Földközi-tenger partvonalának közelében található. Eredetileg a Kirenaika (Cyrenaica) ókori tartomány fővárosa, ahol százezren is laktak. Itt volt a kürénéi hedonista görög filozófiai iskola székhelye is. A Kr. e. 4. században Afrika egyik legnagyobb városa volt, ebben az időben Afrika Athénjénak is becézték.

Leptis Magna Líbia egyik ókori városa. A hatalmas romváros érdekes látnivalói Septimus Severus diadalívei, a thermák, a régi és az új fórum és a római színház. A Wadi Lebdah völgy átellenes részén fekszik a nagyon szép állapotban fennmaradt amfiteátrum, közvetlenül a tengerparton pedig a cirkusz. Ez a világ legnagyobb fennmaradt antik városa.

Sabratha színház FOTÓ: SASHA COACHMAN/WIKIPÉDIA

Sabratha színház FOTÓ: SASHA COACHMAN/WIKIPÉDIA

Szabrátha kereskedővárosa a Szaharán áthaladó útvonalak egyik kezdő és végpontja volt, a föníciaiak alapították. Karthágó elpusztítása után Masinissa numidiai király fennhatósága alá került, majd a Római Birodalom része lett és gyors fejlődésnek indult. Mai is látható épületeinek jelentős részét a 2. és a 3. században emelték. Legismertebb épületei a színház, az oszlopsoros fórum, a Capitolium, Szerápisz-,a Herkules-, az Ízisz- a Jupiter-, és az Antonius-templom, az 1. században épült bazilika, a tengerparton álló, Justinianus korában emelt mozaikpadlós bizánci templom, valamint fürdők és közkutak. Az 5000 férőhelyes színházat Commodus császár uralkodása alatt építették.

A Líbia délnyugati részén fekvő sziklás Akkakusz-hegységben több ezer sziklarajzot azonosítottak, amelyek közül a legrégebbi i. e. 12000 körül a legújabb i. e. 100 körül készülhetett. A rajzok a terület növény- és állatvilágában bekövetkezett változásokról és az itt élő népek szokásairól tanúskodnak.

A Líbia, Tunézia és Algéria hármas határánál fekvő Ghadamest, az ókori Chydamust a rómaiak építették helyőrségi városnak. A bizánci korban püspöki székhely volt, az arabok a 8. században foglalták el. A település szélén álló házak külső, megerősített falai egyben városfalként is funkcionáltak.

Djenné az egyik legrégebbi település a Száhil övezetben FOTÓ: DEVRIESE/WIKIMÉDIA

Djenné az egyik legrégebbi település a Száhil övezetben FOTÓ: DEVRIESE/WIKIMÉDIA

Djenné az egyik legrégebbi település a Száhil övezetben. A várost valószínűleg a szongájok alapították a 8. században. A történelem folyamán a Szaharát átszelő, aranyat szállító karavánok egyik fontos állomása. A 15. század végén a Szongai Birodalom része lett. Ezután fontos iszlám oktatási központ. Ma jelentős régészeti lelőhely, ahol a homok jó állapotban megőrizte a kerámiákat, ékszereket és bőrből készült tárgyakat.

Nan Madol Mikronézia különleges, elhagyatott romvárosa. Mesterséges szigetekből és csatornákból álló érdekes labirintus. Egy zátonyra építették 1000 évvel ezelőtt építették a Pohnpei-szigetnél. Egyik legszebb, épségben maradt épülete (ugyanis sokat benőtt már a növényzet) a Nan Douwas. Bejárata 3-4 méter vastag, 8-9 méter magas falakból áll. Tornyainak erős, vastag falai a mai napig ellenállnak még a tájfunoknak is. Falain belül egy óriási kő sírbolt áll. Ez a ravatalozó. Innen tovább haladva van egy földalatti átjárónak tűnő építmény, ez Nan Madol börtöne. Tetejét egy körülbelül két tonnás kővel zárták le. Épületeinek többségét vallási célra használhatták.

Szerző

Erdogan nem áll le

Publikálás dátuma
2016.07.25. 07:34
Erdogannak mindenek ellenére rengeteg támogatója van, akik hívására utcára vonulnak FOTÓ: EUROPRESS/GETTTY IMAGES/ CHRIS MCGRATH
A sikertelen puccs után egy hét elteltével is még tombol a törökországi tisztogatási hevület. Hét végén az elnöki gárdát is utolérte az elnök bosszúja. Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet szerint a letartóztatottakat kínzásnak vetik alá a török börtönökben. Recep Tayyip Erdogant bírálja a nyugat is, de a török államfő szerint az Európai Unió egyszerűen elfogult.

Tetőfokára hágott a tisztogatási hullám Törökországban, vasárnap elérte az elnöki gárdát is. A két és fél ezer főt számláló elitcsapatból 283 embert vettek őrizetbe azzal a gyanúval, hogy ők is részesei voltak a múlt pénteken este kudarcba fulladt puccskísérletnek. Binali Yildirim kormányfő már úgy nyilatkozott, hogy valójában nincs is szükség az elitalakulatra.

A kormányzati kommunikáció szerint kézre kerültek a puccsért felelősnek tartott Amerikában élő török hitszónok, Fethullah Gülen legközelebbi törökországi bizalmasai is. Güllen egyik unokaöccsét, Muhammet Saitot azzal a váddal tartóztatták le, hogy közvetlenül ő állt a katonai hatalomátvételi kísérlet mögött.

Ugyancsak őrizetbe vették a puccskísérlet a hitszónok legfőbb segítőjének tartott Halisz Handzsit is.

A múlt héten bevezetett szükségállapot lehetővé tette Recep Tayyip Erdogan elnök számára, hogy 30 napra emelje azt az időtartamot, ameddig bárkit is őrizetben lehet tartani. Ezt szombaton meg is tette és újabb letartóztatásokat illetve intézménybezárásokat rendelt el.

A tisztogatás olyan méreteket öltött, hogy az oktatás- és igazságügy működésképtelenné vált. Az oktatásügyi miniszter vasárnap közölte, hogy több mint 20 ezer tanárt vonnak be idén a közoktatásba, hogy feltöltsék az elbocsátottak helyét. Az igazságszolgáltatásba a tervezett 1500 helyett 3000 bírát és ügyészt vesznek fel.

Engedményt is tett a hatalom, a korábban őrizetbe vett alacsonyabb rangú katonák közül 1200-at szabadon engedtek.

Az egyre inkább elszabaduló tisztogatás miatt Erdogant sorra bírálják a nemzetközi jogvédő szervezetek valamint az Európai Unió illetékesei, több német és francia vezető politikus. A török államfőt azonban mindez nem zavarja, a France 24 televíziónak nyilatkozva azt állította, hogy az EU elfogult és előítéletes Törökországgal szemben.

Az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogvédő szervezet vasárnapi közleménye szerint alapos bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy a puccskísérlet miatt őrizetbe vettekkel rosszul bánnak, kínzás és megerőszakolás is előfordult már. Nem egyedi esetekről van szó, hanem szisztematikus eljárásról, állítja az AI.

A tisztogatás eddigi mérlege
 • Több mint hatvanezer személyt érintett
 • Vasárnapig 13 ezer 615 gyanúsítottat vettek őrizetbe a puccskísérletével összefüggésben
 • Felfüggesztettek 2700 ügyészt ás bírót, minden egyes egyetemi dékánt (1500 fő), 36 ezer pedagógust, 8800 rendőrt, 6000 katonát (köztük 150 tábornokot és admirálist), 100 állambiztonsági dolgozót, és a teljes miniszterelnöki állomány 10 százalékát, valamint csaknem 500 hitszónokot, az oktatási minisztérium 6 500 munkatársát, valamint 262 katonai ügyészt és bírát.
 • Megtiltották a felsőoktatási intézményekben dolgozó tanároknak, hogy külföldre utazzanak
 • Bevonták magánintézményeknél alkalmazott 21 ezer tanár engedélyét
 • Bevonták 24 szerkesztőség (írott és elektromos média) működési engedélyét
 • Felfüggesztették az ország hatodik legnagyobb kereskedelmi bankja, a Bank Asya működését, mert az a puccskísérlet mögött álló Güllenhez kötik.
 • Nem csupán a 262 felfüggesztett katonai bírót és ügyészt, hanem a teljes állományt vizsgálat alá veti.
 • Bezárnak 35 Gülenhez köthető egészségügyi intézményt, 934 iskolát, 109 diákotthont, 1125 egyesületet, 104 alapítványt, 19 szakszervezetet, valamint 15 magánegyetemet, ezen intézmények minden ingóságát és ingatlanát elkobozzák.
 • Október végéig szükségállapotot vezettek be.
 • Négyről harminc napra emelték az őrizetbe vételek maximális időtartamát.

Szerző

Újra kórházat bombáztak Aleppóban

Publikálás dátuma
2016.07.25. 07:33
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Négy kórház szüntette be vasárnap működését a tavasz óta ostromlott szíriai nagyvárosban, Aleppóban. Kórházi források közlése szerint mind a négy egészségügyi intézményt találat érte a város elleni légitámadás során.

Az AFP hírügynökség úgy tudja a kórházakat támogató Független Orvosok Szervezetétől (IDA), hogy a város keleti részén fekvő egyik intézményben a támadás következtében meghalt egy újszülött csecsemő is. A szervezet tudatta azt is, hogy mind a négy kórház kénytelen beszünteti működését.

Aleppó Szíria második legnagyobb városa Damaszkusz után, lázadók fellegvárának számít. Bassar el-Aszad elnök csapatai a tavasz óta megpróbálják bevenni, ezért is szakadtak meg tavasszal a genfi béketárgyalások. A városban humanitárius válság alakult ki, eddig már többször volt néhány napos tűzszünet, hogy a segélyszállítmányok bejuttathatók legyenek a városba.

A kormánycsapatok egyre közelebb nyomulnak, múlt héten teljes ostromgyűrűbe zárták Aleppót.

Szerző

Kapcsolódó

Remény Szíriának