Letelepedési kötvények - Akinek van pénze, azonnal jöhet

Július 1-től eltörölte a kormány a letelepedési kötvények szabályozásából azt a korábbi kitételt, miszerint a kötvényt jegyző külföldiek először csak tartózkodási engedélyt kapnak, és csak fél év tartózkodás után kapják meg a letelepedési engedélyt – szúrta ki a Magyar Nemzet.

Az erről szóló kormányrendelet még május 20-án jelent meg, a módosítás július 1-én lépett hatályba. A lap szerint a kötvényt kitaláló Rogán Antal és köre már a kötvények bevezetésekor ilyen szabályozást akart, azonban a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium ellenkezett.

A kormány a májusi rendelettel arra reagálhatott, hogy lassult a kötvények értékesítése: ugyanis az idei első félévben feleannyi letelepedési kötvényt adtak el, mint egy évvel korábban. Egyébként a forgalmazó cégek közül van olyan, amely valamilyen formában Habony Áprádhoz köthető. A tanácsadó Hong Kong-i helikopteres városnézését például a Hungary State Special Debt Fund (HSSDF) egyik tulajdonosa fizette.

Szerző

Garancsi István nagyot kaszál az online pénztárgépekkel

Publikálás dátuma
2016.07.25. 16:58
Korábbi felvétel. FOTÓ: Népszava
Látványosan megugró eredményt ért el a Garancsi István érdekeltségébe tartozó Mobil Adat Kft., amely az online pénztárgépekbe való SIM-csipeket forgalmazza, illetve a távközlési szolgáltatást biztosítja a rendszerhez - írta a Világgazdaság. 

A cég árbevétele 2014-ben 1,5 milliárd forint volt, tavaly pedig már meghaladta a 2 milliárdot. A 2015-ös nyereség 453 millió lett, amiből Orbán Viktor barátja és üzlettársai 420 milliót vettek ki osztalék formájában. Az online pénztárgépeket forgalmazó társaságok is jól jártak a kasszacserével, de nem ennyire: a cégek 2014-ben látványosan megugró árbevételt értek el, majd 2015-ben ismét alacsonyabb forgalmat realizáltak. Eközben a szocialista Tóth Bertalan írásbeli kérdésében arról érdeklődött Varga Mihálynál, hogy mikor csökkentik azt az 1500-2500 forintos hatósági árat, amelyet az online pénztárgépek és az adóhatóság közötti adattovábbításért kér a szolgáltató, a Mobil Adat. Tállai András adóügyi államtitkár válaszában kifejtette: a Nemzetgazdasági Minisztérium a tárgyalások során mérséklést szeretett volna elérni, ám "ez lehetetlen volt".

Szerző

Nagyolvasztót avattak a Dunaferrnél

Publikálás dátuma
2016.07.25. 16:26

A híresen jó MTI-fotósok közül Máthé Zoltán felvételében gyönyörködhetünk, a pillanat, amit megörökített, az az első csapolás a dunaújvárosi ISD Dunaferr átépített nagyolvasztójában 2016. július 25-én. 

A magyar ipari termelés egyik legmeghatározóbb vállalata a Dunaferr, amely meghatározó szerepet vállal a kormány iparosítási programjának megvalósulásában, amelynek révén az elmúlt hat év alatt a magyar ipari termelés 24,3 százalékkal növekedett és idén májusban 9,7 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban - ezt Szijjártó Péter mondta a felújított nagyolvasztó átadó ünnepségén Dunaújvárosban.

Jevgenyij Tanhiljevics cégvezető arról beszélt: a beruházás várhatóan lehetővé teszi majd, hogy a jövőben a kisebb megrendeléseknek is eleget tudjon tenni a vállalat és jelentősen javuljon az előállított termékek minősége. A cél az évi két millió tonna termék előállítása.

Szerző