Éremért utaznak Rióba a magyar vízilabdázók

Publikálás dátuma
2016.07.26 07:50
Benedek Tibor először irányíthatja szövetségi kapitányként a férfi válogatottat, érmet vár tőlük FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Fotó: /
Július 30-án elindulnak vízilabdázóink (is) Rióba, ezt megelőzően sajtónyilvános edzést tartott a magyar férfi vízilabda-válogatott hétfőn a Margitszigeten. A Hajós Alfréd-uszoda Széchy medencéjének partján a női csapat tagjai és felkészítőjük is állta az újságírók kérdéseit: lapunknak az Európa-bajnok női pólósok kapitánya, Bíró Attila és a szövetségi kapitányként első ötkarikás megmérettetésére készülő Benedek Tibor nyilatkozott.

„Kettő héttel az olimpiai játékok kezdete előtt ott tartunk, ahol a rajt előtt tartanunk kell. Igyekszünk gyorsítani a játékunkat, különböző taktikai elemeket gyakorlunk. Úgy gondolom, hogy jelenleg 85-90 százalék közötti állapotban van a csapat – nyilatkozta a Népszavának Bíró Attila, a magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya.

– Gyakorlatilag minden tervezett feladatunkat elvégeztük az utóbbi időszakban, teljesítettük a kitűzött szárazföldi, vízi és taktikai gyakorlatokat is. Elegendő mérkőzést játszottunk, s bár nem minden eredménnyel vagyok elégedett, azt gondolom, ha most szállnánk medencébe a riválisokkal szemben, sikeresebbek lennénk.”

A „győztes csapaton ne változtass” elvet szem előtt tartva Bíró Attila korábban annak a 13 női vízilabdázónak szavazott bizalmat, akik 2016 januárjában, Belgrádban a kontinens legjobbjainak bizonyultak, ezáltal kivívták az olimpiai indulás jogát. A Rióba utazó keretből tíz játékosunk már a négy évvel ezelőtti, londoni világversenyen is a nemzeti együttest erősítette, így Bíró szerint a lányok vállát nem különösebben nyomja a szereplés terhe.

„Kiváló összetételű csapatunk van. A lányok nem amolyan csoda-dologként gondolnak az előttük álló feladatra, sokkal inkább professzionális mentalitással veszik majd tudomásul a kinti körülményeket. Biztosak lehetünk abban, hogy a válogatott tagjai hideg profiként minden külső tényezőt kizárnak, s csakis a vízilabdára koncentrálnak majd.”

A női szövetségi kapitány lapunknak elmondta, minden játékosának megadja majd a lehetőséget a bizonyításra. „Lesznek, akik a posztjuk vagy kvalitásaik okán több szerephez jutnak majd, mégis mindenki számára adott lesz az esély, hogy bebizonyítsa: méltó a válogatottságra, s akár a végső sikerre is.”

No, igen, a célok. Bíró Attila amondó, reális elvárás lehet a lányokkal szemben a végjátékba jutás, a mester szerint azonban csapata ennél többre is képes. „Érmet szeretnénk” – fogalmazta meg egy ország álmát a kapitány. – A felkészülés során megmérkőztünk a legerősebb válogatottakkal. Ide sorolnám az Egyesült Államokat, Spanyolországot, Olaszországot és Ausztráliát is. A döntőig a keresztbejátszásoknak köszönhetően biztosan tizedelődik ez az ötös, melyből úgy hiszem, Rióban a véső győztes kikerülhet. Kínával a magam részéről sötét lóként számolnék – latolgatta az esélyeket Bíró.

Az intenzív felkészülési időszakot maguk mögött tudó női pólósaink pihenéssel tölthették a legutóbbi hétvégét, s a kiutazást megelőző hét derekán is számíthatnak egy szusszanásnyi szünetre. „Mostanra arányba került a pihenésre és regenerálódásra szánt idő, ami kiemelten fontos egy olyan megmérettetés előtt, amelyre készülünk – zárt Bíró Attila.

A játékosként három olimpiai elsőséget szerző Benedek Tibor által felkészített férfi csapatunk selejtezőtorna után tette biztossá ötkarikás indulását.. Az év szövetségi kapitányának mindjárt kinevezése évében, 2013-ban megválasztott Benedek más olimpiára készül ezúttal, mint hajdanán aktív vízilabdázóként. „Teljesen más ez a felkészülés, mint a korábbiak voltak. Akkor egy játékos voltam a tizenháromból, most egy csapat felkészítéséért felelek. A két pozíciót nem lehet összehasonlítani.”

Benedek Tibor számításai alapján az induló 12 gárdából akár hét-nyolc is versenyben lehet a végső sikerért. A szövetségi kapitány szerint jelenleg 80 százalékos formában lévő csapata egy lehet ezek sorában; sőt, akár a dobogóra esélyesek közül is. „Az érem megszerzését egy reális célkitűzésnek tartom” – fogalmazott Benedek.

A szövetségi kapitány szerint fontos kettő hét vár még a férfi vízilabdázókra, annak ellenére, hogy egyébként jó felkészülési időszakot élt meg a csapat. „Ebben a periódusban minden napnak megvan a maga jelentősége, akár most is tudunk fejlődni, előre lépni. A tervezett mérkőzéseket lejátszottuk, levontuk a tanulságokat. Montenegró, Spanyolország és Horvátország legyőzése sikerélmény, melyekre építhetünk. Lelkileg erős a csapat, akik például az ausztrálokkal szembeni találkozón ezt bizonyították is.”

A felkészülés magyar szempontból egy „éles” mérkőzéssel zárult, legjobbjaink Szerbiában vendégszerepeltek. A magyar és szerb játékvezető által dirigált meccsen végül egy góllal azok a vendéglátók bizonyultak jobbnak, akikkel szemben Magyarország első csoportmérkőzését játssza augusztus 6-án, Rióban. „Minden meccs más, így a legutóbbi és a következő szerbek elleni találkozó között sem vonható párhuzam. Ugyanazzal a csapattal akár az olimpián is találkozhatunk kétszer, biztosan mindkét párharc más-más játékot hozna.”

A XXI. olimpiai játékokon a vízilabdatornákat augusztus 6. és augusztus 20. között rendezik.

Egy csoportban a világbajnokokkal
A női válogatottat a B-csoportba sorolták. Ellenfeleink Spanyolország, Kína és a világelső Egyesült Államok csapata.
A férfiak az A-jelű hatosban Görögország, Brazília, Ausztrália, Japán és a világbajnok Szerbia mellett küzdhetnek a továbbjutásért.Szerző
2016.07.26 07:50

Hosszú Katinka 200 méter pillangón is világbajnok

Publikálás dátuma
2018.12.12 13:14

Fotó: AFP/Xinhua/ Wang Lili
Kapás Boglárka napok óta hőemelkedéssel küszködik, és szerdán visszalépett 800 méter gyorson.
Hosszú Katinka 200 méter pillangón is megvédte címét a kínai Hangcsouban zajló rövidpályás úszó-világbajnokságon. A háromszoros olimpiai bajnok úgy került a fináléba, hogy az előfutamban az utolsó fordulót követően lépett el ellenfeleitől, és – ahogyan fogalmazott – könnyed úszással szerezte meg összesítésben a második időt és az azzal járó ötös pályát. A döntőben jóval erősebben kezdett, féltávnál minimális előnnyel vezetett, de óriási csatát vívott a jól forduló Kelsi Dahliával. Az amerikai az utolsó fordulót is tökéletesen vette, s úgy tűnt, nem lehet megfogni, de a Hosszú az utolsó tíz méteren hatalmasat hajrázott, s jobb benyúlással nyert, 2:01.60 perccel, 13 századdal előzte meg Dahliát. Két évvel ezelőtt, a kanadai Windsorban 74 század választotta el a két úszót. A harmadik helyen a japán Haszegava Szuzuka (2:04.04 p) végzett. Hosszúnak ez volt pályafutása 15. rövidpályás világbajnoki címe.

Ezüst érem háton

Magyar idő szerint 13 óra 31 perctől a 100 méter hát fináléjában is medencébe ugrott Hosszú. A szám magyar címvédője és világcsúcstartója kiválóan kapta el a rajtot, az iramot azonban az első ötvenen a mellette úszó két amerikai diktálta. Akárcsak a 200 méter pillangó fináléjában, a magyar versenyző ezúttal is az utolsó 25 méteren ment hatalmasat, s az utolsó métereken már úgy tűnt, legyőzheti Olivia Smoligát.
Hosszú végül 56.26 másodperces idővel csapott célba, az amerikai azonban egy hajszállal korábban érintette a falat, s hét százados előnnyel győzött. A harmadik helyen holtversenyben a brit Georgia Davies és az ausztrál Minna Atherton (56.74-56.74) végzett.
A 29 éves Hosszú a harmadik érmét szerezte a kínai városban, a mai és a keddi 400 méter vegyesen szerzett arany után.

Kapás Boglárka visszalépett 800 méter gyorson

Kapás Boglárka szerdán visszalépett a leghosszabb távon való versenyzéstől. A szám háromszoros Európa-bajnoki ezüstérmese napok óta hőemelkedéssel küszködik. A keddi nyitónapon még elvállalta a 200 méter gyorsot, ahol a 24. lett, és már akkor jelezte, rengeteg erejét felemésztette a betegség. A 25 éves versenyző pénteken 400 méter gyorson lenne érdekelt, kérdés, hogy addigra milyen állapotban lesz.

Világcsúccsal nyert az amerikai női vegyesváltó

Ugyancsak szerdán világcsúccsal nyert az amerikai 4x50 méteres női vegyesváltó. Az Olivia Smoliga, Katie Meili, Kelsi Dahlia, Mallory Comerford alkotta négyes 1:42.38 perccel diadalmaskodott, az ugyancsak az amerikaiak által 2016-ban elért 1:43.27-es időt adta át a múltnak. Ez volt a harmadik világcsúcs a kínai metropoliszban. 

2018.12.12 13:14
Frissítve: 2018.12.12 14:34

Hosszú Katinka újra világbajnok 400 méter vegyesen

Publikálás dátuma
2018.12.11 14:43

Fotó: MTI/EPA/ Roman Pilipej
A háromszoros olimpiai bajnok címét megvédve aranyérmet szerzett a kínai Hangcsouban zajló rövidpályás úszó-világbajnokság keddi nyitónapján.
A 29 éves versenyző úgy jutott a döntőbe, hogy az előfutamok során több mint négy másodperccel úszott jobb időt, mint a második francia Fantine Lesaffre. Hosszú már pillangón erődemonstrációt tartott, jó egy testhosszal ment el a mezőnytől, ezt az előnyét pedig háton nagyjából megduplázta. Ekkor még világcsúcs-részidőn belül úszott, de a mell után már a képzeletbeli vonal mögött haladt. Félmedencés fórral vágott neki a négy hossz gyorsnak, nem lehetett megszorongatni és hatalmas fölénnyel, 4:21.40 perces idővel győzött. Hosszú Katinka – aki pályafutása 14. vb-elsőségét gyűjtötte be 25 méteres medencében – minimális pihenőt követően már a 100 méter hát elődöntőjében volt érdekelt, ahol ugyancsak címvédőként, illetve világcsúcstartóként ugrott medencébe. Akárcsak az előfutamban, az amerikai Olivia Smoliga óriási tempót diktált, Hosszú ugyanakkor nagyon jól tartotta magát és a harmadik idővel (56.46) lett döntős. A hangcsoui uszodában néhány magyar zászlót is kifeszítettek a szurkolók, éppen a rajtkővel szemben lévő sorok egyikébe. Magyar szempontból csendes lesz a szerdai versenynap, ugyanis a délelőtti előfutamokban csak Dudás Dániel (200 m gyors), Hosszú Katinka (200 m pillangó) és Kapás Boglárka (800 m gyors) lesz érdekelt.

Világcsúcs férfi 200 méter pillangón

Már a nyitónapon megszületett az első világcsúcs a kínai Hangcsouban zajló rövidpályás úszó-világbajnokságon: férfi 200 méter pillangón Szeto Daija győzött a valaha volt legjobb idővel. A japán versenyző 1:48.24 perccel nyert, ezzel megdöntötte a mostani, rendkívül nagy csatát hozó fináléban legyőzött dél-afrikai Chad Le Clos 2013-as, 1:48.56-os rekordját. Érdekesség, hogy Le Clos is régi világcsúcson belül úszott (1:48.32), ez azonban ezúttal csak az ezüstéremhez volt elég. 

A rövidpályás úszó-világbajnokság keddi nyitónapjának eredményei:

férfiak: 400 m gyors: Danas Rapsys (Litvánia) 3:34.01 perc Henrik Christiansen (Norvégia) 3:36.64 Gabriele Detti (Olaszország) 3:37.54 200 m pillangó: Szeto Daija (Japán) 1:48.24 perc – világcsúcs Chad Le Clos (Dél-afrikai Köztársaság) 1:48.32 Li Zsu-hao (Kína) 1:50.39 200 m vegyes: Vang Sun (Kína) 1:51.01 perc Josh Prenot (Egyesült Államok)1:52.69 Fudzsimori Hiromasa (Japán) 1:52.73 4x100 m gyorsváltó: Egyesült Államok (Caeleb Dressel, Blake Pieroni, Michael Chadwick, Ryan Held) 3:03.03 perc – világcsúcs Oroszország 3:03.11 Brazília 3:05.15 nők: 200 m gyors: Ariarne Titmus (Ausztrália) 1:51.38 perc Mallory Comerford (Egyesült Államok) 1:51.81 Femke Heemskerk (Hollandia) 1:52.36 400 m vegyes: Hosszú Katinka 4:21.40 perc Melania Margalis (Egyesült Államok) 4:25.84 Fantine Lesaffre (Franciaország) 4:27.31 4x100 m gyorsváltó: Egyesült Államok (Olivia Smoliga, Lia Neal, Mallory Comerford, Kelsi Dahlia) 3:27.78 perc Hollandia 3:28.02 Kína 3:30.92

Szerző
2018.12.11 14:43