Botrány a Quimby körül - Reagált az együttes a rajongók "vádjaira"

Publikálás dátuma
2016.07.26. 14:23
A zenekar ezt a képet posztolta Tusnádfürdőről, "Köszönjük, Tusvnyános!" szöveggel. Forrás: Facebook
Nagy vihart kavart a rajongók között, hogy a Quimby a nyíltan kormánypárti, Orbán Viktor "házi fesztiváljának" is nevezett Tusványoson lépett fel a múlt héten. A zenekar Facebook-oldalát elözönlötték a negatív kommentek, és sokan követeltek magyarázatot a zenészektől, hogy miért vállalták a koncertet. A Quimby ma hosszú posztban reagált a rajongók felháborodására közösségi oldalukon, de sokaknak ez sem tetszett.

"A zenekar egy zenei fesztiválra utazott Erdélybe, hogy nagy szívvel muzsikáljon az ott élő magyar embereknek. A napközbeni politikai programoktól elhatárolódunk. Cefetül rühelljük, ha bárki is a saját politikai meggyőződésének erősítésére használja a bandát. A közönség este 10 után a miénk. És míg a politikusok a sötétben a saját köreiket róják, mi együtt üvöltjük a medvékkel hogy "tetszik a zaj!" - írta a zenekar Facebook-posztjában, majd azt fejtegették, hogy talán csőbe lettek húzva.

"Az idén 27. alkalommal megrendezett Tusványosi Szabadegyetem hosszú ideje az egyetlen, ebben a régióban található olyan fesztivál, ahol tízezres tömeg előtt lépnek fel magyarországi együttesek. Örültünk, hogy kritikus dalaink ellenére is meghívtak bennünket, elvállaltuk, fontosabbnak éreztük, hogy az erdélyi közönségnek is játszhassunk, minthogy politikailag, erkölcsileg megítéltetünk-e. Hát megítéltettünk. Naivitásból, vagy jóhiszeműségből-e de beleléptünk a szarba, félreérthetővé váltunk, de az sem kizárt, hogy egyszerűen csőbe lettünk húzva, mindenesetre a vitaindító trollok és hamis betaggelések rendkívül furák, és ezt még mi is vizsgáljuk - folytatták a fiúk.

Az esti koncertekre, több mint 10 000-en váltottak naponta jegyet. Ezek az emberek bulizni jöttek, a délelőtti szabad egyetem programjai hagyományosan ingyenesek. Ezeken sok olyan politikai beszélgetés, előadás folyik, amiknek tartalmával a zenekar nem tud azonosulni.

Az elmúlt 25 év során a Quimby rengetegszer tett tanúbizonyságot arról, hogy a tolerancia, igazságosság, nemi- vallási- és faji előítéletektől mentes nyitott világ az, ami számára elfogadható. Bármiféle szegregáció, megkülönböztetés összeegyeztethetetlen az általa vallott elvekkel. A zenekar a kezdetektől mindig megőrizte a függetlenségét és a jövőben sem szeretnénk semmilyen politikai képződmény szócsöve lenni - reagáltak a rajongóknak a zenekar tagjai.

UPDATE: sokaknak nem tetszett a zenekar válasza a történtekre, többek szerint ezzel csak maguk alatt vágták a fát. Mások azt írták, hogy a Quimbynek tudniuk kellett, hogy mire vállalkoznak. Pár kommentet idézünk:

"Ez nagyon szépen meg van fogalmazva, az egyetlen baj, hogy ezt a koncert előtt kellett volna kiadni, mert utána ez már csak a bizonyítvány szánalmas magyarázata."

"Ez az utólagos magyarázkodás igen ciki...nem vagytok megtévesztett tinik, akik nem mérték fel előtte,mit vállalnak.Tisztességesebb lett volna,ha előre írjátok le..."

„Egy szerény "bocs, ezt most elcsesztük" jobban hangzott volna.”

„Nehezen hihető el ennyi naivitás. Ha valóban annyira csak a zene, a közönség stb. fontos, akkor pláne kínosan ügyelni kell rá, hogy semmiféle politikával ne lehessen egy művészt összefüggésbe hozni.”

A felháborodott kommentek közül tegnap is válogattunk pár szalonképes hozzászólást, ezeket ide kattintva olvashatja el!

Szerző
Témák
Tusványos Quimby

Leszakad az ég a fél országban - Másodfokú figyelmeztetést adtak ki

Publikálás dátuma
2016.07.26. 13:29
Illusztráció: Thinkstock
Az egész országban felhőszakadásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat: Budapesten és hat megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Több megyében a heves zivatarok, sőt a hőség miatt is figyelmeztetéseket adtak ki keddre.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd délelőtt eljuttatott veszélyjelzés szerint a fővárosban, valamint Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében a felhőszakadás veszélye miatt narancssárga, vagyis másodfokú, míg a heves zivatarok veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Az ország többi területén a felhőszakadás veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Kifejtették: kedden és szerdán összességében több helyen kialakulhat zivatar az országban. Kiemelten a déli, délutáni órákban a zivatarokat helyenként felhőszakadás (rövid idő alatt 30-50 milliméter körüli, kedden nagyobb eséllyel a középső országrészben 50 millimétert meghaladó csapadék is hullhat), néhol viharos (óránkénti 60-80 kilométeres) szél és (2 centiméter körüli átmérőjű jégdarabokkal) jégeső kísérheti.

Az előrejelzés szerint kedden a legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 Celsius-fok között valószínű. Késő estére 21-26 fokig hűl le a levegő. A meteorológiai szolgálat azt írta: elsősorban az Alföldön várható, hogy a napi középhőmérséklet meghaladhatja a 25 fokot. A hőség veszélye miatt Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Szerdán folytatódik a fülledt, meleg idő, a napos időt továbbra is gomolyfelhők zavarják majd, és ismét záporok, zivatarok kialakulására kell számítani többfelé az országban, helyenként újra lehet felhőszakadás, esetleg jégeső, illetve viharos széllökések a zivatarok környezetében. Délután 28-33 fok várható. 

Csütörtökön folytatódik a fülledt idő záporokkal, zivatarokkal, helyenként felhőszakadás, jégeső ismét kialakulhat, és a zivatarok környezetében továbbra is lehetnek viharos széllökések. Délután 27-32 fokra számíthatunk.

Pénteken és a hétvégén már kevesebb helyen, de szórványosan továbbra is előfordulhat zápor, zivatar. Helyenként feltámadhat a szél, de erősödik a nappali felmelegedés, vasárnap helyenként akár 35-36 fok is lehet.

Szerző

Kivágnák a fákat a Nemzeti Múzeum parkjában is?

Publikálás dátuma
2016.07.26. 11:36
Elszállították a Közlekedési múzeum utolsó járműveit is. MTI Fotó: Lakatos Péter
Ahogy lapunk is beszámolt róla, a múlt heti kormányhatározat értelmében a Magyar Rádió volt épületét a Magyar Nemzeti Múzeum veheti majd birtokba, a területen pedig teljes felújítást hajthatnak végre, ami a kormány fakivágási akcióiból kiindulva nem sok jóval kecsegtet. A múzeum új igazgatójának a Népszabadságnak adott interjújában egyébként már felvetődött a Nemzeti Múzeum parkjának átalakítása, az intézmény azonban Facebook-oldalán cáfolta, hogy fakivágásokkal oldanák meg a rekonstrukciót.

A Magyar Nemzeti Múzeum parkjában lehetséges fakivágásokat a Kettős mérce vetette fel, miután Varga Benedek, a múzeum új igazgatója a Népszabadságnak úgy nyilatkozott: “Az ötletpályázat elbírálása a nyáron megtörténik, majd el kell készíteni a kiviteli terveket. A múzeum és a kertje a XIX. században Budapest és az ország szimbiózisát fejezte ki. A múzeumépület úgy emelkedett ki a kertből, mint Budapest az országból. Ma a nagy fák eltakarják. Szeretnénk visszaállítani a kertnek a történetihez közelítő állapotát” - mondta az interjúban az Orvostörténeti Múzeum korábbi igazgatója. 

A Kettős Mérce Varga Benedek szavaiból azt vette ki, hogy a múzeum parkjában is fairtásra készülnek, az intézmény Facebook-oldalán azonban cáfolta ezt. "Egyetlen fát sem fogunk kivágni a Múzeumkertben! Örülünk a közvélemény aggodalmának, hiszen jelzi, milyen fontos mindannyiunknak a Múzeumkert. " - reagált a fakivágások hírére a Magyar Nemzeti Múzeum.

A felvetés azonban nem véletlen, a Liget Projekt a kormány politikájában előforduló furcsaságra irányította már a figyelmet, miszerint a felújításokat lényegében mindenütt fakivágásokkal akarják megoldani. A városligeti tiltakozások például olyannyira lekötötték a nyilvánosság, így az aktivisták figyelmét is, hogy eddig kevés szó esett az Állatkertbe tervezett kéthektáros ökoszisztéma-plázáról, pedig a beruházás ugyancsak fairtással jár. Garay Klára szerint a mintegy két hektáron elterülő, majdnem 40 méter magas, 80 méter átmérőjű, átlátszó buborékokból álló gigantikus csarnok, a Biodóm terve ugyanúgy félrerúgja a főváros hosszú távú településfejlesztési terveit. Tönkreteszi a vidámparki terület teljes vegetációját, fákkal, bokrokkal, mégis kevesen tiltakoznak ellene - hívta fel a figyelmet Garay. A Városliget barátai szerint Biodóm a liget beépítési tervének „legsátánibb eleme”. Nem kevésbé kártékony, mintha egy irodaházat vagy plázát építenének, csak jobb a marketingje.

A Biodóm látványterve FORRÁS: BUDAPESTZOO

A Biodóm látványterve FORRÁS: BUDAPESTZOO

A Városliget barátai blog arra is felhívta a figyelmet, hogy Liget-projekten a trükközés és a blöffök sora érhető tetten. A zöldfelületek arányainak növekedését ugyanis úgy érték el a tervben, hogy egy tollvonással kikerült a Műcsarnok, a Hősök tere és a Szépművészeti Múzeum területe a Városligetből. Mivel ezek beépített vagy teljesen burkolt területek, a „maradék” ligetnek máris tetemes a zöldfelületi aránynövekedése. Ha még az Állatkertet és az egykori Vidámparkot is kivonják a képletből, máris 7 százalékkal „nőtt” a zöldfelület, és csökken 3 százalékkal a beépítettség - amit aztán majd be lehet népesíteni az új létesítményekkel.

Közben a Vidámpark épületeit letarolták, rakáson a sok rom és a jövendő térkő is felsorakozott a régi parkoló helyén – írja a blog. A talajmunkákkal elindul a fák pusztítása, már le is vették a platánfákról a védettséget jelző csillagokat. A végkifejlet nem kétséges - véli Garay Klára. Érdekes ennek fényében, hogy a tavalyi Heti válasz-cikkben ezt olvashatjuk: „Baán László, a Liget Budapest miniszteri biztosa szavát adta, hogy a Városliget közparki területén platánfákat nem fognak kivágni. Ez jelképes kérdés.”

Elszállították a Közlekedési múzeum utolsó járműveit is. MTI Fotó: Lakatos Péter

Elszállították a Közlekedési múzeum utolsó járműveit is. MTI Fotó: Lakatos Péter

Az átültetés is blöff
Nemrég a ligetvédők tiltakozására bejelentették, hogy több egészséges fát nem vágnak ki, hanem áttelepítik azokat. A már idézett Heti válasz-cikkben Hanga Zoltán erről így beszélt.
„A kisebb fáknál ez viszonylag egyszerűen megoldható, a nagyobbaknál a dolog bonyolultabb. Erre is megvan a technika, de szakaszosan, nagyjából két év alatt valósítható meg egy-egy faegyed áttelepítése, és egyedenként pár millió forintba kerül.”

Átépítenék a Népligetet

Fiatal szakemberek egy, a nyár elején lezárult nyolchetes műhelymunka keretében tervet készítettek Budapest legnagyobb, 112 hektáros parkjának megújítására - olvasható a Magyar Idők hétfői számában.

A műhelymunkában részt vevő egyetemi hallgatók a Népliget megújítására fogalmaztak meg fenntartható és költséghatékony megoldásokat. A programban együtt gondolkodó hallgatók között volt építész, tájépítész, szociológus, természetvédelmi mérnök és környezeti kommunikáció szakos fiatal is.

A terület óriási mérete miatt különböző korosztályokat vonzó úgynevezett gócpontokat – sportolási, pihenési, szórakozási, oktatási, kulturális helyszíneket – hoznának létre.

A műhelymunka eredményét, az elkészült koncepciót és javaslatcsomagot a szervezők eljuttatták a fővárosi önkormányzat és a kőbányai önkormányzat illetékes osztályaihoz, valamint civil szervezetekhez is abban bízva, hogy a benne foglaltakat megfontolásra, továbbgondolásra érdemesnek tartják.

Legutóbb Tarlós István főpolgármester jelentette be: tanulmányterv készül az Óbudai-sziget és a Népliget fejlesztéséről, amit a kormány elé terjesztenek, de közelebbi részletekről még nem számolt be.

Szerző