Mike: doppingmentes olimpia lehet

Publikálás dátuma
2016.07.28 07:50
A legendás Maracana Stadionban lesz a riói olimpia megnyitója FOTÓ:EUROPRESS/GETTY IMAGES/BUDA MENDES
Fotó: /
Nyolc nap. Ennyi idő múlva elrajtol az év egyik legjobban várt sporteseménye: a riói olimpia. Magyarországot 160 sportoló képviseli majd. Bár az ötkarikás játékok előtt bő egy héttel már a főszereplőkről kellene beszélni, mégis a Brazíliai állapotok szolgáltatják a legtöbb beszédtémát.

Tegnap már Rio de Janeiro környékére érkezett az olimpiai láng, amely hamarosan eljut a végső céljához, a Maracana Stadionhoz, ahol augusztus 5-én lesz az ötkarikás játékok megnyitója. A hét végén Sao Paulóban a brazil sport legendás alakjai vitték a fáklyát, többek között a 80 esztendős Éder Jofre, aki a 60-as években harmatsúlyban és pehelysúlyban is világbajnok volt profi ökölvívásban. A jelenkor gördeszkás világsztárja, Bob Burnquist stílszerűen gördeszkán állva vitte a lángot az Ibirapuera Parkon keresztül.

A magyar sportolók egy része már ma útra kell a jövő pénteken kezdődő ötkarikás játékokra, ám a csapat többsége szombaton repül Rio de Janeiróba. A ma reggel 6 óra után induló repülőgéppel utazik többek közt két tornász és két úszó, valamint edzőik, illetve az egészségügyi csapat. A nagy kérdés az, vajon milyen állapotban tudják átvenni a szállást, ugyanis a hírek arról szólnak, hogy az olimpiai falu még hagy kívánnivalót maga után.

Kitty Chiller, az ausztrál küldöttség vezetője a szállás elfoglalása után közölte, a villanyvezetékek több helyen kilógnak a falból, a vízvezetékek szivárognak, a vécék pedig el vannak dugulva. A Magyar Olimpiai Bizottság honlapján nyilatkozott Fábián László csapatvezető. Mint mondta: egy alapos takarítás még ráfér a szobákra, néhány apró szerelés még itt-ott hátravan. Akad, ahol például a lámpákat szerelték fel, de van még 11 nap a megnyitóig.

„Nem igazán foglalkoztat, hogy milyen a szállás. Két dolog érdekel, legyen rendes étel, és legyen egy ágy a szobámban – fogalmazott lapunknak az olimpiai ezüstérmes birkózó, Lőrincz Tamás, aki a terrorveszélyről és a Zika-vírusról is szót ejtett. – Megpróbálom ezeket a dolgokat kizárni, és csak a feladatomra koncentrálni. Nagyon remélem, nem lőnek fejbe, és egyetlen szúnyog sem csíp meg, és akkor nem lesz gond.”

A háromszoros Európa-bajnok sportoló elmondta: egyre jobb formában érzi magát. Már kezd visszavenni a felkészülés tempójából, így egyre frissebb és gyorsabb lesz. „Esélylatolgatásokba nem szeretnék belemenni. Az egyetlen célom, hogy jól birkózzak” – nyilatkozta az éremmel kapcsolatban Lőrincz.

Bacskai Balázs remek formában várja a riói játékokat. „Egy sportoló nem versenyezhet úgy, hogy nem akar nyerni. Nyilván én is a dobogó legfelső fokán szeretnék végezni, de meg kell maradni a realitások talaján. A legjobban az lenne, ha minél több meccset tudnék a ringben tölteni – fogalmazott a Népszavának az ökölvívó, aki arról is szót ejtett, hogy izgul kicsit, hiszen az lesz az első ötkarikás játéka. – Apuval, Bacskai Imrével, - aki már megjárt két olimpiát – beszélgettem sokat arról, hogy milyen lesz a légkör, mi vár rám Rióban. Azt mondta, csináljak nagyon sok képet, mert három hét csoda vár rám. Olyan emberekkel ülhetek egy asztalnál, akiket eddig csak a tévében láttam.”

A másik aggasztó dolog, ami beárnyékolta az olimpiát, az az orosz doppingbotrány. A tiltott szert használók miatt a teljes atlétikai csapatot, és számos más sportágban szereplő versenyzőt zártak ki. „Örülök neki, hogy működik a rendszer, és ezáltal tisztul a versenysport – nyilatkozta lapunknak Mike Róbert kenus, aki Vasbányai Henrik oldalán C2 1000 méteren áll majd rajthoz. – Lehetett látni, hallani, hogy egyes sportolók már-már emberfeletti teljesítményt nyújtottak, s mégsem buktak le. Most végre kiderült, hogy manipulálták az eredményeket. A versenysport fertővé vált, remélem a sorozatos eltiltásoknak lesz elrettentő ereje a versenyzők körében. S végre egy tiszta olimpián vehetünk részt. A kajak-kenuban is voltak doppingesetek, sajnos mi sem vagyunk kivétel, nálunk is vannak hülyék.”

A Mike-Vasbányai kettős az egyik legnagyobb esélyesként száll harcba az olimpiai aranyéremért. A világ- és Európa-bajnok kenus elmondta: nem éreznek nyomást, hiszen ők is a dobogó legfelső fokáért szállnak vízre. „Mióta megalakult a párosunk, 2013 óta minden versenyre úgy utaztunk el, hogy csak az olimpia járt a fejünkben.”

Az elnökség pártolta Hosszú döntését
Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke lapunknak azzal kapcsolatban, hogy Hosszú Katinka többszörös világ- és Európa-bajnok új klubban folytatja pályafutását, elmondta: bár szeptember 7-én tartottak volna elnökségi ülést, ám az elmúlt hét péntekén elektronikus elnökségi szavazást kezdeményezett a kérdésről, hogy Katinka már nyugodtan utazhasson az olimpiára.
Az elnökség egyhangúan támogatta a klub megalapítását. A MÚSZ elnöke elmondta, azért is támogatandóak a sokszoros világbajnok céljai, mert láthatóan nem egyéni érdekeit szolgálja a lépés, hanem szakmailag komolyan megalapozott döntésről van szó. Utalt arra, eddigi klubja, a Vasas SC bár sajnálkozását fejezte ki ennek kapcsán, megértését fejezte ki, hogy Hosszú Katinka új, az általa alapított klubban folytatja pályafutását a riói olimpia után.

Magyarországot 160 sportoló képviseli majd az ötkarikás játékokon. Az indulói lista alapján 21 sportágban 94 férfi és 66 női sportoló vehet részt Rióban. A sportszakemberekkel - sportági csapatvezetéssel, edzőkkel, orvosokkal, masszőrökkel, technikai személyzettel, a delegáció vezetésével és a csapatiroda tagjaival - együtt ez a szám a háromszázat is meghaladja.

A magyarok 21 sportágban, asztaliteniszben, atlétikában, birkózásban, evezésben, cselgáncsban, kajak-kenuban, hegyikerékpárban, műugrásban, ökölvívásban, öttusában, súlyemelésben, sportlövészetben, teniszben, tornában, tollaslabdában, triatlonban, úszásban (medencés és nyíltvízi), vitorlázásban, szörfben, vízilabdában és vívásban versenyeznek. Négy éve 157 fős csapat utazott Londonba.

 Indulhatnak az orosz vívók
Mind a 16 indulóként benevezett orosz vívónak, illetve az ugyancsak kiutazó négy tartaléknak megadta az olimpiai részvételi engedélyt a sportág nemzetközi szövetsége (FIE). Szerdai tájékoztatása szerint a FIE a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hétvégi döntése nyomán elvégezte az átvilágítást.
Jelezte, hogy ellenőrizte a 2014 és 2016 között orosz vívókon 35 országban - köztük Oroszországban - elvégzett 197 doppingvizsgálat eredményét, és mind negatív volt, s ugyanilyen eredményt hozott a júniusi, lengyelországi Európa-bajnokságon levett minták elemzése is.
Szintén indulhat a ritmikus gimnasztikacsapat összes tagja is. Múlt hétfőn hozták nyilvánosságra Richard McLarennek, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) fővizsgálójának a 2014-es szocsi téli olimpiáról készített jelentését, amely államilag irányított doppingolással vádolta meg Oroszországot.
Vlagyimir Putyin orosz elnök azt közölte, az orosz sportolók kizárása az orosz nép diszkriminációja, amely a Moszkvával szembeni „politikai kampány” része.
Továbbra sem tért napirendre a WADA, illetve tagszervezetei a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) azon döntése felett, amely szerint nem tiltják ki az orosz csapatot az olimpiáról, hanem az egyes szakszövetségeknek kell dönteniük arról, kit engednek indulni és kit tiltanak el.
Súlyos csapásnak nevezte a tiszta atlétákra nézve ezt a döntést a német doppingellenes ügynökség, a NADA vezetője, Andrea Gotzmann. A Süddeutsche Zeitungnak adott interjújában kifejtette, más országok doppingellenes ügynökségei is osztják ezt a véleményt. Mindenki teljesen megdöbbent az ítélet hallatán.
Mint mondta, úgy vélte, teljes kizárással sújtják az oroszokat. Mint mondta, a tiszta sportolók ezután joggal tehetik fel a kérdést: minek kell történnie ahhoz, hogy kemény konzekvenciákat vonjanak le? Hozzátette, nemcsak Oroszország az egyetlen állam, ahogy „nem úgy mennek a dolgok, mint szeretnénk”.
Andrea Gotzmann úgy vélte, a döntés nem illeszkedik a zéró tolerancia elvébe, amelyet a NOB meghirdetett a doppinggal szemben. „Nagy lehetőséget szalasztottak el” – fejtette ki. Szerinte azért is rossz döntés a szakszövetségekre bízni annak eldöntését, ki állhat rajthoz Rióban, s ki nem, mert több szövetség nem is rendelkezik elég szakértővel annak megállapításához, ki tiszta és ki nem.

2016.07.28 07:50