Előfizetés

Dagad a közmunkás-sorozási botrány

A Miniszterelnökség szerint tévesen értelmezték a jogszabályt, akik kötelező toborzási tájékoztatót küldtek a közmunkásoknak. 

Hétfőn írta meg a Kisalföld.hu, hogy a Győr-Moson-Sopron megyei közmunkások olyan levelet kaptak, ami kötelező megjelenést ír elő a honvédség sorozásán. Még aznap közleményben reagált a cikkre a Honvédelmi Minisztérium, mely szerint nem kötelező a sorozás, csak lehetőség. A Kisalföld erre bemutatta az eredeti levelet. A portál kérdésére a Miniszterelnökség közölte: a Magyar Honvédség a csoportos tájékoztatókon munkahelyet nem ajánlott és nem ajánl fel az álláskeresők részére, az állami foglalkoztatási szervként eljáró járási hivatalok részére pedig munkaerőigényt nem jelentett be. "A levélben szereplő, félreértésre okot adó, téves jogszabály-értelmezésért az érintett járási hivatalok foglalkoztatási osztályainak vezetői elnézést kérnek" - írták.

Hadházy: a politikus nem mosópor

Publikálás dátuma
2016.07.29. 07:05
Megpróbálnak lejáratni, ez fáj, de túl lehet élni FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Gonosz, manipulatív, ráadásul hazug a kormány kvótanépszavazási kérdése, az LMP ennek ellenére nem szólít bojkottra. Hadházy Ákos felnőttnek tartja a választókat, akik el tudják dönteni, mit akarnak, a népszavazás pedig fontos intézmény egy demokráciában. Az LMP nemrég megválasztott társelnökétől nem sok jóra számíthat a Fidesz, mert amit korábban, még tagként tapasztalt a kormánypártban, az sem volt jó, ám ami a kilépése óta történik, az még rosszabb.

- Sejti már, mire vállalkozott?

- Nehéz feladatra, amit el kell végezni, és ha lehet, sikeresen. Sokan gratuláltak, amikor társelnökké választottak, de azt mondtam, ez még korai. Gratulálni eredményekhez szoktak. Remélem, kiérdemlem majd az elismerést, állatorvosként megtanultam, hogy a legnehezebb esetekben sem szabad feladni.

- Gondolta, hogy a megválasztása után néhány nappal politikai háború kerekedik az LMP körül? Szél Bernadett állítólagos tusnádfürdői kijelentése a párt ellen fordította a demokratikus ellenzék egy részét.

- Ez a kormánypárti propagandagépezet műve. Az MTI szándékosan manipulált, aminek egyik célja, hogy a korrupcióról eltereljék a figyelmet, illetve koptassák az ellenzéket. A kvótareferendumnak is ez a célja, bár a HVG megbízásából készült legújabb Medián-felmérés azt mutatja, az emberek tudják, mi zajlik Magyarországon. Szél Bernadett Tusnádfürdőn nem mondta, hogy október 2-án nemmel kell szavazni.

- De arról sem beszélt, hogy a párt szimpatizánsai vegyenek vagy ne vegyenek részt a népszavazáson.

- Mert úgy gondoljuk, hogy a választó felnőtt, el tudja dönteni, mit tesz. A kormány kérdése manipulatív, gonosz, nem kínál megoldást, ráadásul hazug, mert nincs kötelező betelepítés. Bojkottra viszont nem biztatunk, mert a népszavazás fontos intézmény egy demokráciában. Szél Bernadettel mind a ketten bejelentettük, hogy október 2-án nem megyünk el szavazni.

- A trafikmutyi kirobbantója, aki ráadásul a kormánypártban kezdte, sok jóra nem számíthat a Fidesztől, sem parlamenti képviselőként, sem pártpolitikusként.

- Hát ők se tőlem. Amit korábban a Fideszben láttam, az sem volt jó, ami pedig azóta történik, az még rosszabb. Ez a kormányzás a gyermekeink jövőjét veszélyezteti. Magam köszönöm megvagyok, van egzisztenciám, több nyelven beszélek, el is mehetnék külföldre, ahogyan több százezren tették, de nem akarok. Tenni szeretnék azért, hogy a gyermekeim itt is boldogulhassanak.

- Antikorrupciós szóvivőként lehetett botcsinálta politikus, az LMP társelnökétől viszont profizmust várnak. A Schiffer András távozása óta eltelt hetekben felkészült a politikusi szerepre?

- Nem akartam szándékosan rájátszani az amatőr bájra. Kívülről érkeztem, ez nem titok. Fontos, hogy az embernek legyen olyan civil foglalkozása, amire büszke. Akkor is, ha politizál. Nem tartanám rossznak, ha több hozzám hasonló amatőr politikus ülne a parlamentben. Az izlandi focisták többségének van civil foglalkozása, és jobb eredményt értek el a magyaroknál. Szerintem a parlament sokkal jobban működne, ha olyan emberek alkotnák, akik az élet más területén is szereztek tapasztalatokat, meg letettek valami az asztalra. Tökéletes, professzionális úgymond XXI. századi politikus egyébként nem is szeretnék lenni.

- Mert?

- Hamis képzetnek tartom, hogy a politikus olyan, mint a mosópor, amit jó marketinggel mindenképpen el lehet adni. A kommunikáció nagyon fontos, ám vakvágányra szalad, aki úgy tartja, piackutatással meg kell tudni, mire van kereslet, azután azt csinálni. Mindegy, mi mit gondolunk a világról, mik a vízióink, az a fontos, ami rövidtávon eladható. Az LMP nem ezt az utat járja...

- ...és folyamatosan a parlamenti küszöb szélén táncol. Úgy tűnik, az emberek kevéssé vevők arra, amit az LMP kínál.

- Meg kell tanulnunk egyszerűbben fogalmazni és nem szükséges minden problémára egyszerre megoldást kínálni. Két-három ütős mondatra mindenki jobban odafigyel.

- Tudja már, mi lehetne ez a két-három mondat?

- Az egyiknek a munkahelyteremtésről kell szólnia. Hol vagyunk a korábban megígért egymillió új munkahelytől. Néhány százezer valóban létrejött, csak nem Magyarországon, hanem Londonban meg Németországban. Az LMP olyan Magyarországot szeretne teremteni, ahol öntudatos és független emberek élnek. Olyanok, akiknek jó munkahelye, tisztességes fizetése van. Ez nem frázis. Ahogyan a korrupció, a politikus bűnözés megfékezése sem. Ezt törvényekkel meg lehet tenni. A nemzetközi nagyvállalatokkal tisztességesen, de keményen kell tárgyalni a magyar kis- és közepes vállalkozások érdekében. Elérni, hogy a multik ne akarjanak nálunk minél olcsóbban foglalkoztatni. Emellett tanítani, képezni kell a gyerekeket. Ha 25 éve ezt elkezdtük volna, akkor vélhetően nem politizálnék, hanem csinálnám a magam dolgát.

- Hisz abban, hogy néhány jól megválasztott mondattal 2018-ban szerezhet voksokat az LMP?

- Abban hiszek, hogy a politikát tényleg lehet másképpen csinálni. Magyarországon ma a politika piszkos pénzekből él. Ezekből telik heccelésre, hamis propagandára és zsarolásra. Utóbbira a titkosszolgálatokat is használják. Mindez a XXI. században sokáig nem lehet sikeres. Sem nálunk, sem más országokban. Abban szintén hiszek, hogy 2018-ban leváltható a kormány. Nem fogadom el azok érvelését, akik szerint '18-at el kell engedni és 2022-re készülni. Ez butaság. Annál is inkább, mert az uniós pénzek 2020-ig állnak a rendelkezésünkre. Azt követően a jelenleginél jóval kevesebb támogatást kap majd az ország. Ezek az összegek adják évtizedekig az utolsó esélyt, hogy elindítsunk valamit. A befektetések munkahelyet teremtenének, az adóból pedig csökkenteni lehetne a társadalmi feszültségeket. Ráadásul minden kifizetett támogatás harmada azonnal visszajut a költségvetésbe adók, járulékok formájában. Ha ez az összeg eltűnik, hirtelen nagyon nehéz helyzetbe fog jutni az ország és mindegy, ki kerül kormányra, nagyon szűk lesz a mozgástere. A fideszes vezetők meg a kegyeltjeik viszont évtizedekig jól fognak élni az ellopott támogatásokból. A következő választást az ellenzéknek kell megnyernie, hogy véget érjen a rablás.

- Ezért szorgalmazza, hogy kezdjenek el beszélgetni a többi demokratikus ellenzéki párttal? Az LMP mostanáig folyamatosan igyekezett egyelő távolságot tartani a Fidesztől és az általa bukottnak nevezett baloldaltól. Meg tudja nyerni a párbeszédhez a tagságot?

- A legutóbbi kongresszuson erről beszéltem, sőt a társelnöki pályázatomban is ezt írtam és 85 százalékkal választottak meg a posztra. A választásokra a jövőben is önállóan készül a párt, ezt a kongresszus megerősítette. Az a célunk, hogy a kormánypártoktól nyerjünk szavazókat, az ellenzéki tortán osztozva nem lehet győzni. Ám a választásra készülve muszáj arról beszélni, hogyan tovább. A társelnökként tartott első sajtótájékoztatómon azt mondtam, 2018-ban le kell váltani a kormányt, utána pedig új irányt adni az országnak. Ez frázisnak tűnik, de nem az.

- Minden baloldali párt erről beszél.

- Ez nem igaz. A baloldali pártok leginkább arról beszélnek, hogyan lehet majd ezt a jelenlegi tortát elosztani. Az LMP számára az új irány a legfontosabb, amihez le kell váltani a Fidesz-kormányt. Ha nem garantálunk teljes fordulatot, nem lesz kormányváltás.

- Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője a Népszavának néhány napja arról beszélt, 2018-ban a pártoknak, civileknek, magánembereknek együtt kell működniük, ha kormányváltást akarnak. Helyben csak akkor érhetnek el sikert, ha egyetlen kihívója lesz a Fidesznek.

- Az első mondattal egyetértek, a másodikkal nem, mert az már a választási matek része. Tévedés. A matematika nem mindig úgy működik a politikában, mint az iskolai órákon. Ott a kettő meg kettő nem törvényszerűen négy. Felmérések szerint az LMP jelenleg 5-6 százalékon áll. Ha ezt betennénk egy rossz választási szövetségbe, akkor abból az 5-6-ból talán három sem lenne. Most nem arról kell gondolkodni, hogyan fogjuk majd elosztani a parlamenti mandátumokat, hanem arról, hogy mit tudunk felmutatni a választóknak ahhoz, hogy teljesen más politika jöjjön a választások után.

- Ezek szerint beszélgetni akar, de az önálló indulásról nem mond le.

- Az LMP 2018-ban várhatóan olyan sok egyéni körzetben nem fog nyerni, listán viszont a jelenleginél több százaléka lesz, ebben biztos vagyok. Nem fogunk össze senkivel, mert így több eddig kormányra szavazót tudunk magunk mellé állítani, ami a jelenlegi ellenzék pozícióit erősíti és az országnak is jó. A kormányváltás érdekében nem fogok bukott baloldalozni, meg nácizni a Jobbikot. Saját pártommal közös asztalhoz szeretném őket hívni, hogy a Fidesz utáni világról egyeztessünk. Például a korrupció megfékezéséről, arról, milyen törvényekkel fogjuk lehetetlenné tenni a majdani kormányzati pénzrablást.

Hogyan írjuk át a választási törvényt, amit azért alakított ilyenre a Fidesz, hogy minél tovább megőrizhesse a hatalmát és lophassa a köz vagyonát. Elképesztő, hogy ma több százezer ember számára szinte lehetetlenné teszik, hogy szavazhasson. A külföldön élő, dolgozó magyar állampolgárok csak hosszadalmas tortúra után, kevés kijelölt helyen voksolhatnak, míg a határon túli magyarok ezt könnyedén, levélben tehetik. Nem is értem, hogy lehetett ezt a gyakorlatot elfogadni. Ezekről az ügyekről beszélni kell, az ilyesminek van üzenete a választókhoz. Az LMP nem zárkózik el, sok olyan ügy van, amiben együttműködünk. Ilyen egyebek mellett a földdel kapcsolatos népszavazás. Ezt az MSZP kezdeményezte, de mi mellé álltunk és jelentős számú támogató aláírást gyűjtöttünk.

- Többen félreértették a kezdeményezését. Azt hitték, az LMP esetleg hajlandó lesz a közös ellenzéki jelöltek mögé állni a következő választáson.

- Szót kell értenünk egymással, nem rágalmazni, hanem egyeztetni a jövőről, a jelenben pedig közösen nyomást gyakorolni a kormányra. Állatorvosként sok emberrel találkozom, aki számon kéri, miért nem állunk szóba egymással. Ha ezt megtesszük, bővíthetjük az ellenzéki tábort. Attól sem fogok kétségbe esni, ha más ellenzéki pártnak több szavazója lesz, számomra az a fontos, fogy a Fidesz gyengüljön. Persze hiszek az LMP-ben, a józan gondolkodás erejében.

- Marad az LMP antikorrupciós szóvivője, vagy erre társelnökként, parlamenti képviselőként már nem lesz ideje?

- Ezt nem adom fel. Sajnos sok a téma. Hetente tudok olyan ügyeket bemutatni, amikbe boldogabb országokban régen belebukott volna a kormány. Nálunk nem így van, a közvélemény annyira hozzászokott a botrányokhoz, hogy két nap után nem is nagyon emlékeznek a történetekre. Azt viszont már érzik, hogy így nem mehet tovább. Ez bizonyítja, hogy a munkámnak van látszatja. A Farkas Flórián nevével fémjelzett ORÖ és az Öveges program botránya kapcsán lassan vádat is emelhetnek, bár az utóbbit a rendőrség dobálja, mint a forró krumplit. Az ügyet átadta a NAV-nak, hogy a kellemetlen munkát csinálja a hivatal. A NAV nyomozói megállapították, hogy az Öveges program visszaéléseit csak nagyon magas szintről szervezhették. Amióta korrupciós ügyekkel foglalkozom, jönnek a történetek. Lázár János miniszter út kormányinfója adta az ötlete, hogy hetente tartsak korrupcióinfót. Már 25 alkalommal álltam a nyilvánosság elé és minden héten be tudtam olyan ügyet mutatni, amibe a hatalom nem volt képes belekötni. Egyetlen személyiségi jogi vagy rágalmazási per sem indult még ellenem, mert minden, amit elmondtam állt és semmit nem színeztem ki. Az ügyészség nagyon kreatív, ezért nem induld valamennyi esetben nyomozás, de a történeteket nyilvánosság elé tártam.

- Soha nem fenyegették meg? Nem figyelmeztették, hogy okosabb, ha elhallgat?

- Inkább megpróbáltak lejáratni. Ez kellemetlen, olykor fájdalmas dolog, de ki lehet bírni. A trafik-botrány kirobbantása után meg kellett tanulnom, hogy a hatalom ilyen módon is visszavághat. Ma már nem divat a kínzás, ehelyett egzisztenciálisan próbálják az ellenfeleket ellehetetleníteni, vagy igyekeznek lejáratni. Mind a két módszer gusztustalan, de én nehéz ellenfél vagyok, velem nem igazán tudnak mit kezdeni. Felkészültem az újabb támadásokra, annál is inkább, mert az LMP társelnökeként, majdani parlamenti képviselőként mégis csak belépek a profi politika világába. Ezek a támadások - mondtam - tudnak fájni, de valamennyit túl lehet élni.

Magyarországon a korrupció felülről irányított

Z. Á.
Publikálás dátuma
2016.07.29. 07:04
Illusztráció/Thinkstock
Habár Kósa Lajos Tusványoson arról lelkendezett, hogy a Fidesz rendszerszinten megszüntette a korrupciót, a Medián friss felmérését látva nem lehet oka büszkeségre. Hann Endre, az intézet ügyvezetője lapunknak erre reagálva kijelentette: a számok magukért beszélnek.

A HVG megbízásából júniusban készített reprezentatív felmérésből ugyanis az derült ki, hogy a korrupciónál csak az egészségügy helyzete foglalkoztatja jobban az embereket, akik azt legalább olyan súlyosan gondnak tartják, mint a migrációt és a munkanélküliséget. A közös felmérés szerint a Fideszt 2016-ban már korruptabbnak tartja a közvélemény, mint az MSZP-t. Az emberek kétharmada úgy látja, az Orbán-kormányra „nagy” vagy „nagyon nagy” mértékben jellemző a pénzügyi visszaélés. Az ellenzéki és a „bizonytalan” szavazók négyötödös vagy azt meghaladó többsége mellett már így gondolja a kormánypárti szavazók bő harmada is.

A választók abszolút többsége (56 százalék) szerint a hatalom szelektíven üldözi a korrupciót. Ezen belül majdnem minden második Fidesz-hívő (47) is úgy gondolja, hogy „a mai magyar kormány csak az ellen a korrupció ellen lép föl, amelyben saját maga nem érdekelt”. Negyedük (23) szerint „a kormány egyáltalán nem küzd a korrupció ellen”. Csak a kabinetpárti tábor 17 százaléka véli úgy, hogy „a kormány következetesen fellép a korrupció minden formája ellen”. Nagy többség (60) osztja az a nézetet, hogy Magyarországon a korrupció felülről irányított. E kérdésnél csak a fideszeseknél került enyhe többségbe (52) az a vélemény, hogy a visszaélések „tisztességtelen köztisztviselők eseti magánakciói”. A miniszterelnöki cáfolat dacára 47 százalék elképzelhetőnek, 31 százalék nagyon valószínűnek tartja, hogy az olyan kiemelkedően sikeres vállalkozók, mint Garancsi István, Mészáros Lőrinc, Andy Vajna valójában Orbán Viktor strómanjai. Ezt csak a megkérdezettek 15 százaléka zárta ki. A válaszadók több mint 90 százaléka azt feltételezi, hogy Magyarország miniszterelnöke vagyonos, és minden második megkérdezett a legvagyonosabbak közé sorolta.

A korrupció magyar politikai rendszer megítélésre is hatással van. A megkérdezettek 20 százaléka a diktatúra kifejezést tartotta a legkifejezőbbnek a hazánkban uralkodó állapotokra, 18-18 százalékot kapott a „polgári demokrácia” és a tekintélyuralmi rendszer”, de a „maffiaállam” (15) meghatározás is fölényesen verte a hivatalos elnevezést, azaz a „nemzeti együttműködés rendszerét (9) és az illiberális demokráciát (8 százalék) is. A „maffiállam” kifejezést Magyar Bálint vezette be a köztudatba. Két általa szerkesztett könyv is foglalkozott a jelenséggel, amely Brüsszelt is meglepte. A volt SZDSZ-elnök szociológusként régóta azt mondja, hogy a magyar államot nem a korrupció itatja át, hanem az állam maga a korrupció legfőbb szerve, egyfajta maffiaként működik, hatalmat koncentrál, közben óriási vagyont halmoz fel. Korábban az ellenzékiséggel finoman sem vádolható Demokrata is felhívta a figyelmet arra, hogy ma már elsőként a Fideszről kétszer annyi embernek jut eszébe a korrupció, mint Orbán Viktor.

Volt ilyen is
Józan ésszel azt gondolná az ember, hogy ilyen kormányzás után - válság, szegénység, rendőrterror, korrupció - a népnek már réges-rég el kellett volna önöket kergetni. Önök azonban itt vannak, tehát tudnak valamit, félelmetesen értenek valamihez. - Semjén Zsolt, 2006. december 18.
Szégyenletes cinizmus, bűn az, hogy felelős kormányzati cselekvés helyett költségvetési támogatásokkal, hivatali székekkel veszik meg a cigány vezetők megvehető részét. Ez politikai korrupció. - Farkas Flórián, 2008. szeptember 16.