Minden Vucictól függ Szerbiában

Szerbiában jelenleg minden lehetséges, és minden a kormányalakító, azaz Aleksandar Vucic akaratától függ, jelentette ki Saša Janković szerbiai ombudsman, aki szerint abszurd az, hogy az előző hatalom írta ki a választásokat, majd nyert, mégsem alakít új kormányt hónapokon keresztül, hanem inkább ismét választásokról beszél. 

Az ombudsman alkotmányban meghatározott kötelessége, hogy a kormány munkáját felügyelje, nem pedig az ellenzéket, a vállalatokat, a sajtót vagy a polgárokat, hiszen ezt éppen a hatalom teszi meg, ha szabad neki, ha nem, mutatott rá Janković a Kurir lapnak adott interjújában. Arra a kérdésre, miszerint őt miért tekintik inkább ellenzékinek, mint független szervek, Janković a Vajdaság a közlése szerint azt válaszolta, annak a hatalomnak, amely nem akarja meghallgatni az ellenőrét, amely a maga által meghozott törvényekkel ellentétesen jár el, sokkal nagyobb baja van önmagával, mint az ellenzékkel.

„Hogy teljesen világosak legyünk: az, hogy az ellenzék bírálja a hatalmat, nem jelenti azt, hogy a bírálat és az ellenzék egy és ugyanaz” – húzta alá, s rámutatott arra, hogy azért kénytelen ilyen harsányan kritizálni a hatalmat, mert az nem reagál, sőt inkább rosszindulatúnak kiáltja ki őt.

Szerző
Témák
Szerbia Vucic

Dániában a legnehezebb letelepedni

Dániában lehet a legnehezebben állampolgárságot szerezni. A koppenhágai integrációs ügyekért felelős minisztérium közlése szerint azt a tesztet, amely elengedhetetlen az állampolgárság megszerzéséhez, a kérvényezők majdnem kétharmada nem tudta megoldani, amiért éles bírálatokkal illették a dán kormányt.

A teszt kitöltőinek 45 percük van annak kitöltésére, s 40-ből 32 kérdésre kell helyes választ adniuk arra, hogy ne bukjanak meg. Egyebek mellett olyan kérdésekre kell pontosan válaszolni, melyik évben mutatták be a híres Olsen bandája filmet, ami azért érdekes, mert erre még a főszereplője sem emlékezett saját elmondása szerint. Kérdés például az is, miről szól az 1836-os balett, a La Sylphide.

Hogy mennyire nehéz kitölteni, mi sem bizonyítja jobban: egy francia, aki már 44 éve él a skandináv országban, lényegében végig csak tippelt. Luc de Visme szerint ezzel a teszttel csak az a cél, hogy elriasszák az embereket a dániai letelepedéstől. 

Szerző
Témák
Dánia

Drámai helyzet: millióan vándorolhatnak el az IS miatt

Irakban rövidesen egymillió ember hagyhatja el a lakóhelyét, miután a kormányerők közvetlen támadást indíthatnak a jelenleg az Iszlám Állam (IS) kezén lévő Moszul ellen – közölte a Nemzetközi Vöröskereszt. 

Az Egyesült Államok által támogatott iraki hadsereg hónapok óta készíti elő a város ostromát. Irak második legnagyobb városa az IS legfontosabb bástyája. „Óriási humanitárius nehézségek elé néz az ország, hiszen várhatóan körülbelül egymillió ember lesz kénytelen elhagyni lakhelyét” – közölte a genfi központú szervezet.

A humanitárius helyzet már eddig is felettébb aggasztó volt, hiszen Irakban tízmillióan külső segítségre vannak utaltak, s 3 millió a belső menekültek száma, amely az összlakosságnak mintegy tizede. Ez az arány azonban tovább emelkedhet az elkövetkező időszakban. Robert Mardini, a Vöröskereszt közel-keleti regionális vezetője azt közölte, hogy minden lehetőségre igyekeznek felkészülni.

Irakban körülbelül hárommillióan élnek az IS rémuralma alatt. Moszulban 1,2-1,4 millió közé tehető a lakosság létszáma, míg további 825 ezren Ninive és Kirkuk körzetében tengődnek, 250 ezren pedig Anbar tartományban. A biztonsági helyzet egész Irakban fokozatosan rosszabbodik. Júliusban Bagdadban több százan vesztették életüket az IS öngyilkos merényleteiben.

Szerző
Témák
Irak