Megfeneklettek a jemeni béketárgyalások

A jemeni kormányzat képviselői tegnap bejelentették, hogy véget vetnek a Kuvaitban hónapok óta folyt, ám mindeddig sikertelennek bizonyult béketárgyalásoknak. Döntésük oka – írta a Reuters hírügynökség, hogy a jemeni vezetéssel harcoló huti milícia vezetői visszautasították az ENSZ által kidolgozott javaslatot, amely a közel-keleti államban évek óta tomboló polgárháború befejezését célozta volna. 

Hivatalosan ugyan nem nyilvánítják véglegesen kudarcnak a Kuvaitvárosban több fordulóban megrendezett eszmecserét – közölte Abdul Malik al-Mehlafi jemeni külügyminiszter –, ám csak akkor ülnek vissza a tárgyalóasztalhoz, ha a hutik feladják az ENSZ-tervezettel szembeni kifogásaikat. „Most távozunk, de akár egy óra múlva is hajlandók vagyunk visszatérni, ha a másik fél beleegyezik a világszervezet küldöttének indítványaiba” – fogalmazott a diplomata.

Jemenben évek óta tart a véres polgárháború a főként a huti törzs tagjaiból álló, kormányellenes gerillák illetve a hivatalos hadsereg között. Az ENSZ javaslatcsomagja alapján a huti erőknek fel kellene adni a három legjelentősebb városban őrzött állásaikat, beleértve a fővárost, Saanát is. Ezután kerülhetne sor egyfajta egységkormány létrehozására, amelyből a hutikat sem rekesztenék ki. A helyzetet bonyolítja, hogy Jemen északi szomszédja, Szaúd-Arábia rendszeresen beavatkozik katonai erővel a konfliktusba, amely így lokális harcokból az idők során sok ezer áldozatot követelő, regionális krízissé nőtte ki magát.

Szerző

Több évet kaphat a kémkedő FBI-os

Publikálás dátuma
2016.08.02. 10:10
FOTÓ: Joe Raedle/Getty Images
A Szövetségi Nyomozó Irodánál (FBI) eddig is kiemelt figyelmet fordítottak a felvételre jelentkezők ellenőrzésére, ám most további szigorítást terveznek, miután kiderült, hogy egy, az elektronikai részlegnél dolgozó munkatárs – ahogy a hivatalos megfogalmazás szól – „érzékeny információkat” adott tovább Kínának. 

A Kun Shan Chun nevű férfi tegnap bűnösnek vallotta magát egy manhattani bíróságon, amiért több éves börtönbüntetés fenyegeti – jelentette az AP amerikai hírügynökség.

Az FBI az Egyesült Államok szövetségi szintű nyomozó szerve, az amerikai Igazságügyi Minisztérium joghatósága alá tartozik, s a legkiterjedtebb nyomozati jogkörrel rendelkezik. Hivatalosan fő feladata napjainkban a terrorelhárítás. A 46 éves Kun Shan Chunt idén márciusban az FBI fedett ügynökei buktatták le. A 46 éves „Joey” Chun Kínában született, amerikai állampolgárságot kapott, 1997 óta dolgozott az FBI-nál, biztonsági ellenőrzésénél azonban hamis adatokat adott meg. 2006-tól tartott kapcsolatot legalább egy kínai kormánytisztviselővel, szolgálatait pénzzel és külföldi utakkal honorálták. A férfi által továbbadott dokumentumok között nem csupán az FBI felépítéséről és működéséről szóló iratok szerepeltek, hanem konkrét információk is egy FBI-ügynök kilétéről és útjának részleteiről, ami beazonosíthatóvá és elfoghatóvá tették (volna) a kínai hatóságok számára. Az AP értesülése szerint a férfi bírósági tárgyalására december elején kerül sor. Kína washingtoni nagykövetsége mindeddig elzárkózott az ügy kommentálásától.

Szerző
Témák
FBI kémkedés

Összefogtak a zsarolóvírusok ellen

Az Intel, a Kaspersky Labs és az Interpol összefogott a zsarolóvírusok áldozataiért, és elindította a "No More Ransom" nevű portált. A felhasználók ezen keresztül ingyen feloldhatják a vírusok által titkosított fájljaikat.

A zsarolóvírus a számítógépes vírusok egy fajtája, amely lezárja az áldozat számítógépét vagy kódolja a rajta levő adatokat, váltságdíjat követelve a fertőzött eszközhöz vagy a fájlokhoz való újabb hozzáférésért. A zsarolóvírusok nagy veszélyt jelentenek az európai hatóságok számára: az EU tagországok majdnem kétharmadában folyik nyomozás az efféle vírustámadások miatt.

A Kaspersky Lab közleményében azt írta: míg az egyéni felhasználók eszközei a leggyakoribb célpontok, céges és kormányzati hálózatok is érintettek ilyen ügyekben. Az áldozatok száma rohamosan növekszik: a Kaspersky Lab szerint a Kripto-zsarolóvírus támadásainak száma egy év alatt 550 százalékkal nőtt: a 2014-2015-ös 131 000-ről 718 000-re. A felhasználók segítése mellett az új szolgáltatás célja a megelőzés is.

A javasolt intézkedések között szerepel, hogy minden fontos fájlról készítsünk másolatot, és hogy csak megbízható forrásokból származó e-maileket nyissuk meg. A szakemberek azt is remélik, hogy a kíberbűnözők bevétele is csökkenni fog, jelenleg ugyanis nagyon sokan hajlandóak fizetni is érzékeny adataik visszaszerzéséért; ez pedig az egész zsarolóvírus-szférát arra bátorítja, hogy folytassák tevékenységüket.

Szerző