Rio 2016 - Tiltott szer használata miatt nem indulhat két kajakos

Megváltoztatta a riói olimpiára utazó férfi kajakversenyzők névsorát a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöksége hétfői ülésén a Magyar Antidopping Csoporttól (MACS) kapott információk ismeretében - közölte a szövetség.

A MACS jelzése alapján két válogatott versenyző produkált három-három atipikus mintát, ami nem minősül doppingvétségnek, ennek ellenére a csoporttól írásban kapott, és a Tiszeker Ágnes, a csoport vezetője által szóban is megerősített információk egyértelműsítik, hogy tiltott szer van a szervezetükben. 

Az egyik sportoló mintája annyira alátámasztotta a tiltott szer használatának gyanúját, hogy a mintát a vizsgáló laboratórium továbbküldte a WADA (Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) referencia laboratóriumába, Londonba. A másik kajakos mintája is egyértelműen atipikus eredményt mutat, a vizsgálatot végző laboratórium ezért az ő esetében további mintavételeket és vizsgálatokat javasolt - közölték. A versenyzők ellen a MACS nem indított eljárást.

A MACS jelzése alapján az MKKSZ elnöksége úgy döntött, hogy precedenst teremt, és újabb szintre emeli a tiszta sportért vívott harcot.

Baráth Etele: jó döntés született

Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke azt mondta: meggyőződése, hogy jó döntést hoztak. "Kétféle szabályzat van, a doppingszabályzat és a fegyelmi szabályzat, az utóbbi legalább annyira komoly, mint az előbbi" - nyilatkozott az MTI-nek Baráth Etele. " Sajnos kijelenthető, hogy a két versenyző meg nem engedett szerhez nyúlt."

"Az MKKSZ másfél-két évvel ezelőtt elkötelezte magát a zéró tolerancia elve mellett. Jogilag ugyan a mostani két eset nem minősül doppingvétségnek, de kérdezem én: ha tudok róla, hogy valaki tiltott szerrel él és engedem versenyezni, az helyes? Ez az oka, hogy az elnökségünk hétfőn úgy döntött, a két érintett kajakos nem utazhat az olimpiára" - fogalmazott Baráth Etele hozzátéve, hogy szerinte ezzel az utánpótlásnak is jó példát mutattak.

A kizárt versenyzők nevét nem közölték, azt azonban igen, hogy Molnár Péter és Tótka Sándor kapott indulási jogot. Utóbbi két kajakos elsősorban 200 méteres versenyző, a tavalyi világbajnokságon aranyérmet nyertek ezen a távon párosban. Az idei válogatókon háromfordulós küzdelemben - azaz úgynevezett szétlövés után - kaptak ki a Horváth Bence, Szomolányi Máté kettőstől. Horváth a K-1 200 méter válogatóját is megnyerte.

Szerző