Abe felpörgetné a japán gazdaságot

Publikálás dátuma
2016.08.03. 07:31
Abe Sinzo belevetette magát a felsőházi választási kampányba FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/TOMOHIRO OHSUMI
Abe Sinzo kormánya 28 ezer milliárd jenes (274 milliárd dolláros) gazdaságösztönző csomagot hagyott jóvá tegnap. A japán miniszterelnök kitart a róla elnevezett program, az „abenomics” folytatása mellett. A jen gyengítése, a negatív kamat bevezetése, a mennyiségi ösztönzés eddig nem igazán váltotta be a reményeket, a program harmadik pillérének tekintett strukturális reformok bevezetésével még adós a tokiói kabinet. A miniszterelnök széke nem inog, a július elejei felsőházi választásokon a kormányzó koalíció kétharmados többséget ért el.

A világ harmadik legerősebb gazdaságát nagyon nehéz megmozdítani, még a 2012-ben hivatalba lépett Abe nagy reklámmal bevezetett programja, az „abenomics” sem tudta kilendíteni a legalább két évtizedes stagnálásból. A múlt hónapban bejelentett új intézkedéscsomagot már jóelőre bírálták: túl kevés ahhoz, hogy valódi változásokat indíthasson be.

A japán gazdasági célkitűzések teljesítését nehezíti a jen erősödése, Tokiót érzékenyen érinti a brit EU-kilépés, s komolyan megérzi a feltörekvő gazdaságok növekedésének lelassulását. A japán kormány tegnap - a csomag részeként - 13,5 ezer milliárd jen értékben pénzügyi ösztönző lépéseket fogadott el, a parlament szeptemberben 4 ezer milliárd jen értékű pótköltségvetést hagy jóvá, a jegybank, a Bank of Japan (BoJ) szeptemberben folytatja a mennyiségi enyhítést, ám lassacskán kifogy az ösztönző eszközökből.

A tegnap jóváhagyott intézkedések között nagy infrastrukturális programok szerepelnek, mintegy 6,2 ezer milliárd jen értékben. A tervek szerint lebegő mágnesvasút épül Tokió és Oszaka között, s új sinkanzen-vonalakat is kiépítenek. Modernizálják a kikötői hálózatot. „Ezek beindíthatnak bizonyos növekedést, de nem fenntarthatóak” – idézte a Nomura Securities Co. elemzőjét, Kuvahara Maszakit a Bloomberg.

A legfontosabb a kereslet felpörgetése és a termelékenység javítása lenne. Japánban gyakorlatilag nem létezett infláció, a szakértők pedig legalább két százalékra növelését tartanák kívánatosnak. A kormány hozzákezdett az áfaemeléshez, de a második szakaszát már többedszer – legutóbb a júliusi felsőházi választások előtt – elhalasztották, jövő áprilisról 2019 októberére.

Abe Sinzo a gazdaság 20 százalékos növekedését, az államháztartás egyensúlyának helyreállítását helyezte kilátásba a 2020-as esztendőre, de még nem tudni, hogy sikerül-e teljesíteni célkitűzéseit. A japán GDP 2015-ben nagyjából ugyanannyi volt, mint 20 évvel korábban, emlékeztetett a brit gazdasági hetilap, az Economist. A távol-keleti szigetország államadóssága az egyik legmagasabb a világon, a GDP 250 százalékát teszi ki. Igaz, Tokiónak olyan jelentős pénzügyi tartalékai vannak, hogy a nettó adósság jóval alacsonyabb, a GDP 130 százaléka.

Az állam gyakorlatilag új pénzt pumpál a gazdaságba, de alig-alig sikerül növelnie a keresetet. A japán fogyasztók bizonytalannak látják a kilátásokat, kicsit még vissza is fogták a kiadásaikat. Az Abe-kabinet 15 ezer jen készpénzzel segítené a legalacsonyabb jövedelműeket. A jen szisztematikus gyengítésével ösztönöznék az exportot, de az elmúlt időszak gazdasági fejleményei épp az ellenkező irányba hatottak, a japán valuta újra erősödni kezdett – a korábbi 120 helyett most éppen 100 alá süllyedt a jen – a dollárral szemben.

Mindeddig adós maradt az „abenomics” a beígért szerkezeti reformokkal. Rugalmasabbá kellene tenni a munkaerőpiacot, ám az életre szóló foglalkoztatás elve – ha már teljes mértékben nem is érvényesül – olyan mélyen gyökerezik a japán társadalomban, hogy csak bátortalanul feszegetik a határait. Japán egyik legfőbb dilemmája a lakosság elképesztő ütemű elöregedése, a demográfiai kihívással is csak alig tudnak valamit kezdeni.

Az Abe-kormány is bátorítja a külföldi munkaerő beáramlását, tavaly több mint 900 ezren dolgoztak a távol-keleti szigetországban. Különféle ösztönzőkkel növelnék a születési arányszámot, a bölcsődei és az idősellátás javításával könnyítenék a családok terheit. Jövő év végére például félmillió új bölcsődei hely létesítését helyezte kilátásba az Abe-kormány. Időről-időre felmerül a nők foglalkoztatásának bővítése, de ez is igazi tabutéma, házasodás után a nők ritkán állnak újra munkába.

Abe még nem döntötte meg a 2001 és 2006 között öt évig a kormány élén állt Koizumi Dzsunicsiro rekordját, legfeljebb csak akkor, ha alig egy éves, 2006-2007 közötti miniszterelnöki periódusát is számításba veszik. Népszerűsége első hivatali idejében rohamosan zuhant, s gyorsan lemondásra kényszerült. Másodszorra már felkészültebben, s a kihívásokra felvértezettebben lépett hivatalba.

A második világháború utáni időszakban rövid megszakításokkal kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) egyik legkonzervatívabb miniszterelnökeként nem csupán a gazdaságban akar fordulatot elérni, hanem a távol-keleti szigetország nemzetközi szerepvállalását is hangsúlyosabbá tenné. Abe nem titkolt célja az amerikai ihletésre-nyomásgyakorlásra elfogadott békealkotmány átírása.

Már jelentős változtatásokat fogadtak el a védelmi stratégiában: 2013-ban a tokiói kabinet nemzetbiztonsági tanácsot hozott létre, a védelmi költségvetést megnövelték, a japán önvédelmi erők proaktív szerepet vállalnak különféle nemzetközi békefenntartó missziókban, s koordinálják a fellépésüket stratégiai szövetségesükkel, az Egyesült Államokkal. Épp tegnap tették közzé az idei védelmi fehér könyvet, amely Kínát jelöli meg a térség fő destabilizáló tényezőjének, s méltatja az amerikai kapcsolatokat.

Munkába állt az első női kormányzó
Ezer kormánytisztviselővel rázott kezet első munkanapján Tokió első női kormányzója. A 64 éves volt védelmi miniszter, Koike Juriko fölényesen győzött a vasárnapi kormányzóválasztáson. Koike függetlenként indult, s egymillió vokssal kapott többet, mint az Abe-kormány által támogatott hivatalos jelölt, Maszuda Hiroja.
Japán 47 prefektúrája közül mindössze háromnak az élén áll nő. A tokiói alsóház képviselőinek alig 9,5 százaléka női politikus. Koike azt ígérte, sokat fog tenni a bölcsődei helyek bővítéséért, s nőbarát politikát érvényesít majd.
Az új kormányzó a Kairói Egyetemen diplomázott, angolul és arabul is beszél, tolmácsként és tévés műsorvezetőként is dolgozott, mielőtt politikai pályára lépett volna. Az első nő volt a védelmi tárca élén is. 2003 és 2005 között a környezetvédelmi minisztérium élén állt. Tokió kormányzójaként Koike felügyeli majd a 2020-as olimpia előkészületeit.

Abe ma jelenti be a kormány átalakítását, hírek szerint a védelmi tárca élére egy héjának számító hölgyet állít, Inada Tomomi híve az alkotmány módosításának.

Japánban a hagyományos békealkotmány átírásának szándéka vegyes visszhangot vált ki, Abe népszerűsége azonban a jelek szerint – az abenomics-szal kapcsolatos fenntartások, a vitatott védelmi stratégia, illetve az atomerőművek újraindítását célzó törekvései ellenére is – töretlennek látszik. Friss JPP-felmérés szerint a kormányfő támogatottsága 52,6 százalékon áll, s elutasítottsága 33,9 százalék. Az LDP és koalíciós partnere, a Komeito párt földcsuszamlásszerű győzelmet aratott július 10-én a felsőházi választáson, a 242 felsőházi mandátum közül 147-et megszereztek. Kisebb revizionista pártok támogatását is beszámítva elvileg Abe mögött áll a szükséges felsőházi többség az alkotmány esetleges módosításához.

Az Aszahi című lap választás utáni felmérése szerint a szavazók 71 százaléka azzal magyarázta az LDP-Komeito koalíció győzelmét, hogy az ellenzéki pártok nem kínáltak vonzó alternatívát, 15 százalék szavazott rájuk Abe politikája miatt. A Jomiuri című lap felmérése szerint a „három nyíl” programját 44 százalék támogatta, 42 százalék ellenezte, 14 százalék nem nyilatkozott. Az Aszahi által megkérdezettek 55 százaléka szerint vitát kell kezdeni az alkotmány módosításáról, 29 százalék szerint viszont nem. Alig hat százalék nyilatkozott úgy, hogy azt szeretnék, ha a békealkotmány átírása lenne a tokiói kormány fő prioritása.

 Pénzügyi injekciók
- 3,4 ezer milliárd jen a demográfiai kihívások enyhítésére
- 6,2 ezer milliárd jen infrastrukturális fejlesztésre
- 1,3 ezer milliárd jen a Brexit hatásainak enyhítésére
- 2,7 ezer milliárd jen a földrengés által sújtott térségek helyreállítására
Forrás:  Bloomberg

Szerző

Obama: Trump alkalmatlan elnöknek

 Barack Obama amerikai elnök szerint Donald Trump republikánus párti jelölt alkalmatlan arra, hogy az Egyesült Államok elnöke legyen és pártjának meg kellene vonnia tőle a támogatást. Az amerikai elnök erről a szingapúri miniszterelnökkel, Li Hszien Lunggal tartott közös sajtótájékoztatóján beszélt. 

Obama megfogalmazásában Trump "siralmasan felkészületlen" ahhoz, hogy elnök legyen. "Már a múlt héten megmondtam ezt, és Trump azóta is folyamatosan tanújelét adja ennek" - szögezte le Obama, aki a Demokrata Párt múlt heti philadelphiai elnökjelölt-állító gyűlésén bírálta élesen Donald Trumpot. Az elnök utalt egy 2004-ben Irakban meghalt amerikai muszlim katona édesapjára, aki a demokrata konvención felszólalt, majd Donald Trump bírálta őt és méltatlan vitába is keveredett vele. Obama hangsúlyozta: "az, hogy olyan családot bírál, amely különleges áldozatot hozott az országért, az, hogy láthatóan nincsenek meg az alapvető ismeretei a lényegi témákról Európában, a Közel-Keleten, Ázsiában" jelzi, hogy Trump "rémesen felkészületlen" az elnöki posztra.

"Egy ponton azt kell már mondani, hogy elég" - mondta Obama, szavait a Republikánus Párt politikusainak címezve. Megjegyezte: érdekes figyelemmel kísérni, hogy a republikánusok vezető politikusai, köztük például a képviselőház elnöke, a szenátusi republikánus csoport vezetője, vagy John McCain szenátor is, mindig bírálják ugyan Trumpot, de még soha nem vonták meg tőle a bizalmukat.

Obama kitért arra is, hogy korábbi republikánus elnökjelöltekkel, John McCain szenátorral és Mitt Romney volt kormányzóval ugyan voltak nézetkülönbségei, de soha, egyikükről sem gondolta, hogy alkalmatlanok volnának az elnöki poszt betöltésére.
A sajtótájékoztatón szóba került az Egyesült Államok elleni hackertámadások ügye és az amerikai-csendes-óceáni szabadkereskedelmi megállapodás (TPP) helyzete is.

Az Egyesült Államok elleni hackertámadásokkal kapcsolatban Obama hangsúlyozta, hogy a kormány tovább erősíti a kiberbiztonságot, és kész arra is, hogy megbüntesse azokat az országokat, amelyek felelőssé tehetőek a számítógépes rendszerek elleni támadásokért. Az amerikai-csendes-óceáni szabadkereskedelmi egyezményt mind Obama, mind Lung erőteljesen a védelmébe vette. A szingapúri miniszterelnök szerint a kereskedelmi megállapodások hozzájárulnak a térségben a "pax americana" megteremtéséhez, Obama pedig azt hangsúlyozta, hogy a szabadkereskedelmi megállapodás ellenzői a múltban élnek. Egy szingapúri újságíró kérdésére, miszerint a tárgyalások ügye valamiképpen háttérbe szorult és az egyezményből talán nem is lesz semmi, Obama azt válaszolta, hogy az elnökválasztás után Washington okvetlenül több figyelmet fordít majd erre a kérdésre.

Szerző

Majdnem a felére esett vissza Brüsszel idegenforgalma

Jelentősen, mintegy 40 százalékkal csökkent a belga főváros idegenforgalma négy hónappal a két helyszínen elkövetett brüsszeli merényleteket követően - írta a brüsszeli idegenforgalmi hivatal adataira hivatkozva a La Libre Belgique francia nyelvű belga napilap kedden.

A brüsszeli turizmus megszervezéséért felelős Visitbrussels iroda adatai szerint az előző évek azonos időszakához képest nagymértékben marad el a külföldről érkező turisták körében a máskor nagy érdeklődésre számot tartó múzeumok látogatottsága.

Frédéric Trauwaen, a hivatal marketingigazgatója elmondása szerint a bevételkiesést a hazai turizmus enyhíti valamelyest.
Főképpen a rendszerint legtöbbet vásárló amerikai és japán turisták hiányát érzi meg a város. Ugyanakkor a kínai és az indiai látogatók számában kevésbé érzékelhető a közbiztonság hiányosságaitól való félelem - jegyezte meg.

Az igazgató arról tájékoztatott, hogy az idegenforgalmi hivatal 1,5 millió eurós (mintegy 460 millió forint) internetes kampányt indított, amelynek célja, hogy valós képet mutasson a városról a közösségi oldalakon és a turizmussal foglalkozó portálokon.
"A lehető legtöbb, legfrissebb információt szeretnénk nyújtani az érdeklődőknek hangsúlyozva, hogy Brüsszel biztonságos és messze nem kihalt" - mondta az igazgató.

Szerző