Nemolimpia a jó olimpia

Nagy kő eshetett le a magyar kormányférfiúk honfikebeléről, amint tapasztalták, mekkora korrupciós, egészségügyi és helyi tarlósi a káosz a riói olimpia helyszínén. A szörnyű felkészülés ugyanis megriasztotta a NOB tagjait, akik várhatóan a legkisebb kockázatot is kerülni akarják majd a rendező várossal kapcsolatban a 2024-es játékok odaítélésekor. A NOB tagjai azt mondták a Wall Street Journalnak, hogy a súlyos gondok miatt a szervezet várhatóan óvakodik, hogy a jövőben olyan városnak adja a rendezés jogát, amely a bizonytalanság legkisebb jelét mutatja. Például nekünk…

Vagyis Magyarország, benne Budapest, Mezőkövesd, Gyirmót – nota bene Felcsút – már most leiratkozhat a 2024-es álmokról. Igaz ugyan, hogy a nyereségből nem lesz majd rendbetehetős az egészségügy, de ezt valójában ki is hitte el...?

A mai riói rémségek előrevetítik a papíron nem is annyira vágyott magyar kudarcot. És ennek a kincstár tájékán rengetegen örülnek. Megkockáztatom: őrült módon felgyorsulnak az előkészületi kiadások tanulmányokra, tervekre és mindenre, ami kézzel foghatatlan, ellenben rengetegbe kerül és semmi értelme.

Minél biztosabb, hogy nem rendezhetünk olimpiát, sokaknak annál jövedelmezőbb, ha költünk rá. Elvégre semmiféle számon kérhető nem keletkezhet, legföntebb, ha a központilag generált nemzeti szomorúság, ha remélhetően mégsem nyerünk. Az addig szétszórt tízmilliárdok viszont már jó helyen lesznek. És sorra nyílnak majd további mohó bukszák, hiszen állítólag 2028-ban is lesz olimpia. És ez így megy a világ végeztéig.

Szerző

Elment az indián költő

Publikálás dátuma
2016.08.03. 16:00

Elhunyt Jim Northrup ojibwe indián költő, a Nagy Kis-Madár című kötet szerzője, tudatta lapunkkal Gyukics Gábor, a költő magyar fordítója.

Jim Northrupot 73 éves korában érte a halál, rák betegségben halt meg. Az indián költő, író, mesélő 2014 februárjában Budapesten járt. Kötetét az Új Forrás Kiadó és a Librarius Könyvek közösen jelentette meg 2013-ban. Jim Northrup 2014 elején, magyar nyelvű kötetének megjelenése alkalmából több előadást tartott Magyarországon az indiánok életéről.

Egész életében őseinek hagyományai szerint élt, és ahogy gyakran mondogatta is: "Rezervátumban születtem, rezervátumban élek és valószínűleg rezervátumban is fogok meghalni".

Szerző

Márton András a Bóta Caféban

Publikálás dátuma
2016.08.03. 07:48

A kiváló színész, Márton András a Bóta Café vendége augusztus 3-án, szerda este 9 órától a FIX Tévében.

Meglehetősen változatos az élete, egyik alapítója volt a Merlin Színháznak, alapító tagja a Katonának, de alapított és vezetett főkonzulátust Los Angelesben is. A kőszínházak mellett szívesen játszik a függetlenekkel is.

Bóta Gábor élő, online ugyancsak nézhető, műsorában hívhatják őt a 445-1349-es számon, és a tv.fixhd skype címen szintén hozzászólhatnak az adáshoz.

Szerző