Előfizetés

Rogán szomszédja milliárdos tendert nyert Mándokival

Publikálás dátuma
2016.08.04. 12:30
Leslie Mándoki. FOTÓ: Népszava
Újabb, ezúttal nettó 1,4 milliárd forintos közpénzes tendert nyert a Rogán Antal lakóparki szomszédjaként emlegetett Csetényi Csaba érdekeltsége, a Network 360 Reklámügynökség Kft, ám ezúttal a magyar származású zenei producerrel, Leslie Mándokival együtt - írja a Világgazdaság.

Ahogy lapunk is beszámolt róla, a konzorcium 1,4 milliárd forintból az ’56-os forradalom kapcsán többek között Berlinben, Londonban és Párizsban szervez kulturális eseményeket. A Rogán Antal által vezetett minisztérium megbízásából a Network 360 Kft. egy német társasággal, a Tutzingben bejegyzett Red Rock Musikproduktion GmbH-val közösen vállalta, hogy kulturális kiadványokat, programokat, pr-cikkeket szállít, dokumentumfilmet készít a német-magyar történelmi és kulturális kapcsolatok megerősítése céljából.

A tender kapcsán a VG derítette ki, hogy a Red Rock Leslie Mándoki, magyar származású német zenész, zenei producer, a Volkswagen AG és az Audi AG zenei-programigazgatójának a cége. A  zenész ugyanis a stúdiójának hasznosításával és komponálással ugyanúgy foglalkozik, mint koncertszervezéssel.

A lap szerint egyébként Mándoki nem ápol rossz kapcsolatot kormányzati körökkel, a disszidálásának 40. évfordulójára tavaly augusztusban, a Várkert Bazár előtt tartott koncertet a Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező Nonprofit Kft. 94 millió forintért szervezte meg. A 444.hu szerint a 340 ezer dollárnak megfelelő összeg David Guetta fellépti díjának felel meg.

Csetényi naponta kap milliárdos megbízásokat
A Rogán Antal szomszédjaként emlegetett üzletember a napokban már mintegy 6 milliárd forintot lapátolt össze a Miniszterelnökségtől nyert megbízásokkal. A kancellária ugyanis bruttó 6,25 milliárd forintért a Network 360 Reklámügynökség Kft.-t és au Affiliate Network Kft.-t (mindkettő Csetényi-cég) bízta meg pr-feladatok, közvélemény- és piackutatás, s rendezvényszervezés feladatával. Néhány nappal korábban derült ki, hogy a Városliget Zrt. 40 millió forint értékben szintén a Network 360 Kft.-t találta a legalkalmasabbnak a Liget projektet népszerűsítő 16 oldalas kiadvány elkészítésére. Nem új az együttműködés, hiszen a Városliget Zrt., nettó 390 milliós és 155 milliós megbízásokat is adott a Network 360 és az Affiliate Network Kft.-knek, méghozzá a Liget projekt kommunikációs feladatainak ellátására. De Csetényi felfutása nem most kezdődött, hiszen 2014-től 2016 márciusáig az állami reklámtortából a Network 360 Kft. hasította ki a legnagyobb szeletet: 4,9 milliárd forintot.Farkas Flórián elhagyta az országot?

Publikálás dátuma
2016.08.04. 11:57
FOTÓ: Népszava
Hetek óta nem hallani Farkas Flóriánról, már a Der Spiegelnek is feltűnt, hogy az ORÖ-botrány egyik főszereplője eltűnt a nyilvánosság elől. A Magyar Nemzet újságírója felkutatta a politikust, a család azonban rendőrt hívott rá. Lapunk úgy értesült, hogy a miniszteri biztos már nincs is Magyarországon.

Korábban lapunk is beszámolt róla, hogy egy júliusi nemzetközi konferencián sem jelent meg Farkas Flórián, ahol a kormány romapolitikáját kellett volna méltatnia, és ahol hosszú idő után lépett volna ismét a nyilvánosság elé. Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) volt elnöke azóta is rejtőzködik, ez pedig már egy német lapnak is feltűnt. A Der Spiegel szerint a politikus eltűnése azt jelentheti, hogy Farkas Flórián áll a roma támogatási pénzek körüli korrupciós botrány középpontjában.

Farkast legutóbb édesanyjánál, Tiszaroffon próbálták megtalálni a Magyar Nemzet munkatársai. Az asszony behívta az újságírókat a házba, majd felhívta Farkas feleségét, aki a telefonban azt mondta nekik, hogy azonnal hagyják el anyósa házát. Ezután Szolnokon, a Lungo Drom irodáját próbálták megtalálni, ám a helyén már egy könyvelőiroda van.

Farkas szolnoki házánál felesége az utcán várta az újságírókat, s közölte: zaklatás miatt feljelenti őket, és kihívta a rendőröket. A hatóságok igazoltatták az újságírókat, majd távoztak.

Mint ismert: a Híd a Munka világába projekt pénzeiről az év elején vált világossá, hogy a hátrányos helyzetű romák munkához segítése helyett ingatlanvásárlásokra költötték. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) ellenőrei a program lezárásakor annyi szabálytalanságot tártak fel, hogy a tárca végül 1,6 milliárd forintot kér vissza a szervezettől.

Botka mellett döntött az ügyészség a fideszessel szemben

Publikálás dátuma
2016.08.04. 11:50

Bűncselekmény hiányában elutasította a Csongrád Megyei Főügyészség a szegedi Ligetfürdő beruházás ügyében azt a feljelentést, amelyet Német Ferenc, a Fidesz helyi szervezetének elnökségi tagja tett Botka László (MSZP) polgármester ellen - tájékoztatott a főügyészség szóvivője csütörtökön.

Szanka Ferenc közölte, a feljelentés szerint Szegedet a 2007-ben elkezdett élményfürdő-beruházás miatt 2,4 milliárd forint kár érte, mert az önkormányzat a projektcégben levő többségi üzletrészét az alapításkori értéken adta el a kisebbségi tulajdonos magánbefektetőnek. A feljelentő állítása szerint figyelmen kívül hagyták a hatmilliárdos beruházáshoz kapott hárommilliárd forintos uniós támogatást mint értéknövelő tényezőt, így a várost mint 80 százalékos tulajdonost az ennek megfelelő arányú vagyoni hátrány érte.

A főügyészség megállapította, hogy a város a fürdő területét vitte be a beruházásra létrehozott cégbe. Ezen felül az önkormányzatot semmilyen fizetési kötelezettség nem terhelte a cég működése, valamint a beruházás kivitelezése során. A hatmilliárd forintos beruházáshoz hiányzó - uniós támogatáson felüli - hárommilliárd forintot a cég vette fel, de arra készfizetői kezességet a magánbefektető (a Hunguest Hotels Zrt.) vállalt. A magánbefektető állta a veszteséges működéssel összefüggésben felmerült - öt éven keresztül csaknem évi négyszázmillió forintos - költségeket is, így mintegy hárommilliárd forintot fizetett be pótlólagosan.

Az ügyészség szerint a feljelentés figyelmen kívül hagyta a cég éves, több száz millió forintos veszteségét, a kisebbségi tulajdonos által vállalt pluszgaranciákat és kötelezettségeket, és azt is, hogy az önkormányzat részéről a beruházás semmilyen pénzügyi hozzájárulást nem igényelt. Nem mellékesen az üzletrész értékesítése nyílt pályáztatás során történt, és senki sem kívánta megvenni azt. Így a szerződésben foglalt garanciák és kötelezettségek mellett az üzletrész értékesítése nem valósított meg bűncselekményt - tudatta a csoportvezető ügyész.