Gigászok pólócsatája a nyitányon

Publikálás dátuma
2016.08.06. 07:51
A Benedek Tibor vezette magyar férfi vízilabda-válogatott mérkőzésről mérkőzésre lendülne formába FOTÓK: SZALMÁS PÉTER /RIO
Szombattól a sporté a főszerep az XXXI. nyári olimpián. A versenynap egyik első eseményeként férfi vízilabdázóink a regnáló világ-, és Európa-bajnok Szerbia csapatával csapnak össze az „A” jelű hatos nyitótalálkozóján, így nem akármilyen párharccal veszi kezdetét a férfiak vízilabdatornája.

„Minden meccs más, így a legutóbbi és a következő szerbek elleni találkozó között sem vonható párhuzam. Ugyanazzal a csapattal akár az olimpián is találkozhatunk kétszer, biztosan mindkét párharc más-más játékot hozna” – utalt a Népszavának adott korábbi nyilatkozatában a felek között a felkészülési hajrában, Belgrádban rendezett találkozóra Benedek Tibor, a válogatott szövetségi kapitánya. - Az egy barátságos mérkőzés volt magyar és szerb játékvezetővel. Amit tanultunk belőle, azt tanultunk, különben meg betettük a fiókba – mondta az egyébként jó játékot, ám vereséget hozó párharc kapcsán a kapitány.

Szakértők szerint Szerbia együttese a tizenkét csapatot számláló nevezési listát tekintve a legerősebb a riói vízilabdamezőnyben. Az ötkarikás medencéig vezető úton a balkániak Dejan Savic 2012-es szövetségi kapitánnyá választása óta mindent megnyertek, amit lehetett; 2015 nyarán mindjárt elsőként kvalifikálták magukat az olimpiára, amikor győzedelmeskedtek a Világligában. Ebben az olimpiai ciklusban két Európa-bajnoki címmel gazdagodtak: 2014-ben Magyarországot legyőzve Budapesten, majd ’16 januárjában, Belgrádban zártak az élen, illetve világbajnoki címet nyertek Kazanyban. Párhuzam a legutóbbi vb-, és Világliga elsőség között, hogy mindkétszer London bajnokát, Horvátországot győzték le. Oroszországban demoralizáló különbséggel, 11-4 arányban.

A megállíthatatlannak tűnő szerbek első ötkarikás sikerükre hajtanak, az új évezredben ugyanis - Magyarország három bajnoki címének árnyékában - egy ezüst- és három bronzéremig jutottak. A csapat képben lehet a jelenkori magyar vízilabdával kapcsolatban, hiszen mesterük, Savic aktív sportolóként a magyar kapitány, Benedek Tibor klubtársa volt Olaszországban, a szövetségi kapitány 13 tagú keretéből pedig többen a magyar OB I-ben vízilabdáznak. Savic volt egyébként az a szimpatikus szerb vízilabdázó, aki - még játékosként - a 2008-as, pekingi olimpia éremátadó ünnepségén odament a bajnok magyarokhoz, s a következő szavak kíséretében fejezte ki elismerését: „Gratulálok, legendák lettetek.”

A szerb kontingens részről a vízilabdázókat a Szolnokon játszó Zivko Gocic reprezentálta szerdán Rióban, ahol sajtótájékoztató keretében bemutatkozott a nemzet olimpiai csapata. Gocic természetesen már a pólósok első, Magyarország elleni találkozójára is kitért a sajtóeseményen. „Ez egy hosszú verseny. A magyarok elleni győzelem ugyan lökést adna, de ha kikapunk, az sem tragédia.”

A szintén hazánkban, az ősztől az Orvosegyetem csapatban játszó Slobodan Nikic a szerb szövetség honlapjának nyilatkozva kitért a megfelelő formaidőzítésre is. „Tudjuk, hogy mit szeretnénk elérni Rióban. Az a fontos, hogy a legjobb formánkat a negyeddöntőtől tudjuk nyújtani. A magyarokat láttuk a felkészülés során, remek csapat.”

A 2016 áprilisában, Triesztben rendezett olimpiai kvalifikációs tornán Spanyolország, Franciaország és Olaszország társaságában kvótát szerző magyar vízilabda-válogatott csütörtök hajnalban foglalta el újra a szállását az olimpiai faluban, azt megelőzően Benedekék a női csapattal együtt, a Riótól 350 kilométerrel arrébb található Bauruban készültek. Benedek tornatermi és vizes körülmények között több edzést vezényelt a Tóth Mártonnal együtt ideiglenesen 14 tagú keretnek, akik helyi idő szerint szerda késő este repültek át Rióba, ahol csütörtök este már a mérkőzéseknek otthont adó csarnokban tréningeztek.

A gyakorlás után a Magyar Vízilabda Szövetség weblapjának nyilatkozott a válogatott kapusa, Nagy Viktor. „Minden rendben van. Amióta elutaztunk, viszonylag gyorsan elment az idő. Jó edzések voltak Bauruban. Rióban még csak improvizálni tudtunk, a brazilok elleni gyakorlás már nyilván hasznosabb - mondta. - Tisztességgel, becsülettel felkészültünk, jó állapotban vagyunk. Ám hogy hol tartunk, a szombati mérkőzés adja majd meg az igazi választ. Hogy sorsdöntő-e? Maradjunk annyiban, minden mecset meg akarunk nyerni!”

Természetesen a másik kapuvédőnk, Decker Ádám is sikerrel indulna. „Minden mérkőzés fontos, főleg egy olimpián ugye, mindenesetre ez a klasszikus talán még inkább azzá válik. A lebonyolítás szempontjából – bár lehet, megköveznek, amit mondok – nincs nagy jelentősége, ugyanakkor számunkra rendkívül fontos, hogy elhiggyük, képesek vagyunk legyőzni Szerbiát. Ráadásul fontos volna, hogy lássák az itteni vezetők, delegációk, az ellenfelek, hogy a magyar válogatott tényleg megérkezett Rióba.”

A szombati riválisok mellett szintén az A-csoportban szerepel a házigazda Brazília, Ausztrália, Görögország és Japán válogatottja is. Az előzetes várakozásoknak megfelelően talán a görögök szólhatnak bele a csoport elsőségéért folytatott harcba, Thodorosz Vlaszosz vb-harmadik együttese ugyanis egyre jobb eredményekkel hívta fel magára a figyelmet a közelmúltban. Benedek Tibor az MTI-nek azt mondta, a pólótorna korai szakaszában még kevésbé az eredményesség, inkább a kívánt végső forma elnyerése az elsődleges. "Nem tűztem ki célul a csoportelsőséget, hanem azt, hogy mérkőzésről mérkőzésre jobban játszunk, egységesebbek legyünk, ugyanis az utolsó három összecsapás az, ami majd végül eldönti a végeredményt" - fogalmazott Benedek, aki először vezeti olimpián szövetségi kapitányként a nemzeti válogatottat azt követően, hogy Londonban segédedzőként segítette Kemény Dénes munkáját. A Szerbia – Magyarország találkozót szombat 14 órai kezdettel élőben közvetíti az M4.

A férfi vízilabdatorna magyar vonatkozású csoportmérkőzései
Augusztus 6., szombat: Szerbia–Magyarország (magyar idő szerint: 14.00)
Augusztus 8., hétfő: Magyarország–Ausztrália (m. i.: 18.00)
Augusztus 10., szerda: Görögország–Magyarország (m. i.: 15.20)
Augusztus 12., péntek: Magyarország–Japán (m. i.: 14.00)
Augusztus 14., vasárnap: Brazília–Magyarország (m. i.: 1.50)
Az egyenes kieséses szakasz mérkőzéseit augusztus 16. és 20-a között rendezik.Szerző

Trump zuhanórepülése

Újabb felmérések sora jelzi, hogy Hillary Clinton megerősítette előnyét. Az NBC/Wall Street Journal friss felmérése szerint a volt külügyminiszter majdnem megduplázta előnyét a manhattani milliárdossal szemben. 

A Clinton-Kaine-párosra a bejegyzett választók 47 százaléka szavazna, míg a Trump-Pence-kettőst 38 százalék támogatja. Múlt hónapban Clinton 46 százalékon állt, Trump 41 százalékon. A nők körében még jelentősebb a volt First Lady előnye, 51 százalékuk Clinton mögött áll, s csak 35 százalék kedveli Trumpot. A férfiaknál gyakorlatilag döntetlen az állás: 43-42 százalék. Az afrikai-amerikaiak körében elsöprő a volt külügyminiszter fölénye, 91 százalékuk Clintonra voksolna. A fehér szavazók körében fordított az állás, 45-40 Trump javára. Az idősek 46-43-as arányban választanák a milliárdost, a függetlenek 36 százaléka rá, 32 százalék Clintonra voksolna.

Számos államonkénti felmérés is arra utal, hogy Hillary támogatottsága megszilárdult. Pennsylvaniában 11 százalékos, Michigan-ben 9 százalékos, New Hampshire államban, ahol az előválasztásokon a republikánusoknál Trump nyert, a demokratáknál viszont Clinton veszített, 15 százalékkal vezet a volt First Lady.

Az NBC elemzése a Cook Political Report szakértőjét idézte. Amy Walter figyelmeztetett, a Clinton-kampány nem bízhatja el magát. Egyfelől mindkét jelölt elutasítottsága igen magas, másfelől a demokrata konvenció utáni ugrás bármely esemény nyomán ugyanilyen gyorsasággal el is enyészhet. (elég lehet hozzá egy újabb email-csomag kiszivárogtatása). Ráadásul még három hónap van hátra, amíg meg kéne őrizni az előnyt, az idei ingatag politikai környezetben ez nehezen keresztülvihető.

Bármennyire is sok negatív hírt kapott, Trump a kampánypénzgyűjtésben felzárkózott Clinton mögé, míg a volt külügyminiszter 90, addig a milliárdos 80 millió dollár adományt szedett össze, Clinton kampányának 58, a Trump-csapatnak 37 millió dollár áll rendelkezésére.

Szerző

Kifütyülték Cardiffban Corbyn kihívóját

Cardiffban vívott meg egymással egy fórumon a brit Munkáspárt vezére, Jeremy Corbyn és kihívója, az árnyékkormány volt munkaügyi minisztere, Owen Smith. Kérdésekre válaszolva mindketten a pártegység helyreállításának fontosságát hangsúlyozták, de a vitából a Guardian jelentése szerint kiderült, mély a megosztottság az ellenzékben lévő pártban.

A vezetési válság a brit EU-tagságról rendezett népszavazás után robbant ki, miután a munkáspárti frakció számos tagja felvetette, Corbyn nem állt ki teljes mellszélességgel a bennmaradás mellett, s ez elbizonytalanította a munkáspárti szavazókat. Az árnyékkormány számos tagja lemondott, közük Owen Smith is. A frakcióban rendezett bizalmi szavazáson 172 munkáspárti honatya voksolt Corbyn visszahívására. A walesi fővárosban tartott tanácskozáson Corbyn kihívóját többször is kifütyülték. Miközben a kevesebb mint egy éve megválasztott pártvezér szembekerült a frakcióval, a tagság körében továbbra is népszerű.

Owen Smith a vitában akkor aratott tapsot, amikor azt mondta: támogatná egy második népszavazás kiírását, ha befejeződnek az EU-kilépés feltételeiről a tárgyalások Brüsszellel. Kétségbe vonta, hogy az euroszkeptikus nézeteiről ismert Corbyn alkalmas lenne arra, hogy szembeszálljon a torykkal. Jeremy Corbyn nem értett egyet azzal a felvetéssel, hogy a Munkáspárt kettészakadhat, ha a megismételt szavazás után is ő marad a pártvezér.

Corbyn előzőleg tízpontos csomagtervet ismertetett, egy kelet-londoni gyűlésen. Az újraválasztásáért küzdő pártvezér ígéretlistájának legfontosabb elemei: egymillió új otthon felépítése, az ingyenes, általános gyermek-egészségügyi ellátás megvalósítása, illetve a toryk által jócskán megkurtított szakszervezeti jogosítványok visszaállítása. Corbyn visszautasította azt az állítást, hogy irányításával a Munkáspárt képtelen lenne egy parlamenti választás megnyerésére.

Pedig a Labour a június végi népszavazás óta szinte mélyrepülésbe ment át, s a felmérések alapján jelenleg mintegy 10 százalékkal marad el népszerűsége a kormányzó konzervatívokhoz képest. Jelenleg 42 százalékon áll a toryk népszerűsége, a Labour 28 százalékkal követi, az EU-ellenes UKIP 12 százalékot érne el, míg a liberális demokraták 8 százalékukkal eléggé lemaradtak.

Szerző