Az MSZP szerint Kósa "elszólta magát"

 A Fidesznek nem a vasárnapi boltzárat kellene visszahoznia,"hanem a dolgozók 100 százalékos vasárnapi bérpótlékát, amit ők vettek el - reagált az MSZP közleményben arra, hogy Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője előzőleg sajtótájékoztatóján azt mondta: a parlament őszi ülésszakában beterjesztik a kiskereskedelmi munkavégzésre vonatkozó szabályozást.

A szocialisták szerint a kormánypárti politikus "elszólta magát", így kiderült: a Fidesz-KDNP ősszel olyan szabályozásra készül, amellyel ismét vasárnapi zárva tartásra akarják kényszeríteni az üzleteket. Az MSZP felszólította a kormánypártokat, hogy ne menjenek szembe az emberek akaratával.

Ha Kósa Lajos és társai valóban tenni akarnak valamit a bolti dolgozók érdekében, akkor adják vissza nekik azt a 100 százalékos vasárnapi bérpótlékot, amelyet éppen ők csökkentettek 50 százalékra - szögezi le a közlemény.

Szerző

Vadászati visszaélések - Érintett lehet a politikai elit

Publikálás dátuma
2016.08.08. 17:02
Minden bizonnyal pazar "nagyúri" szórakozás lehet lelőni egy ilyen állatot - Illusztráció/Thinkstock
Az LMP vadgazdálkodási visszaélések gyanúja miatt feljelentést tett a rendőrségen - közölte Sallai R. Benedek, a párt országgyűlési képviselője hétfői sajtótájékoztatóján. A párt információi szerint ugyanis erdészeti vezetők igen nagy értékű vadakat lőttek ki térítésmentesen és rendszeresen vadásztattak politikai vezetőket. 

 Ezekben az ügyekben pedig - a kormánytól függetlenül - felmerül a politikai elit érintettsége, de több esetben kormánytag neve is. Sallai R. Benedek az MTI-nek elmondta, feljelentésükben arra kérik a nyomozó hatóságot, hogy vizsgálja meg, tudják-e igazolni az állami erdőgazdaságok vezetői a tulajdonukban álló trófeák eredetét, illetve azt, hogy milyen politikai döntéshozók vettek részt állami vadászatokon.

A politikus felidézte: nemrégiben a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) feljelentést tett az állami erdészeteknél az erdőgazdálkodásban tapasztalt szabálytalanságok miatt. Az LMP szerint ugyanakkor nem csak a fakitermelésből származó jövedelem kerülhetett "avatatlan kezekbe", ezért tett feljelentést az ellenzéki párt a vadgazdálkodással kapcsolatos visszaélések gyanúja miatt is.

Ami a vadászatot és a kormánytagokat illeti, Semjén Zsolt kereszténydemokrata miniszterelnök-helyettes olthatatlan szenvedélye közismert, olyannyira, hogy - mint emlékezetes - nem is olyan régen ( de még Magyarország soros uniós elnöksége idején ) például az énekesmadarak vadászhatóságáért lobbizott. Mindez persze nem jelenti azt, hogy bármiféle - legalábbis jogilag meghatározott módon -  visszaélés lenne köthető a nevéhez. 

A történelem pedig úgy tűnik, valóban ismétli magát, vagy bizonyos dolgok talán sosem változnak. A „K-vonal, Uralmi elit és luxus a szocializmusban” címmel (Majtényi György)  2010-ben megjelent könyve érdekes olvasmánya lehet még azoknak is, akik életük nagyobb részét a rendszerváltás  előtt élték le. A könyvből egyebek mellett megismerkedhetünk  ún. „kádár-korszak” főembereinek „úri passziójával": a vadászattal. 

Szerző

Csütörtöktől már kapnak meleg ételt az esztergomi betegek

Publikálás dátuma
2016.08.08. 16:30
Illusztráció/Thinkstock
Csütörtöktől ismét meleg ételt kapnak a betegek az esztergomi Vaszary Kolos Kórházban - tájékoztatta a kórház vezetése szerdán az MTI-t. A közlemény szerint egy erre elkülönített helyen oldják meg a meleg étel biztosítását. A hónap elején kelt híre, hogy a kórházban nem jutnak meleg ételhez az ápoltak,  mert  az intézmény szerződést bontott az élelmezést eddig biztosító céggel.

Mint lapunk is megírta, a szerződésbontást a Hungast Zrt. kezdeményezte, majd az végül közös megegyezéssel szűnt meg. A mostani közlés szerint a Hungast Zrt., amely 2009 óta látta el az étkeztetést az intézményben, ezt "az egészségügyben országosan is kimagasló áron, igen sokszor kétséges minőségben" végezte, ezért volt közös megegyezéssel a szerződésbontás. . 

Az egyik beteg, egy frissen műtött asszony a minap a Blikknek panaszolta el, hogy reggelire két szelet kenyeret kaptak, valami felismerhetetlen, párizsi- szagú kencét és két medvesajtot. Ebédre ugyanezt, azzal a különbséggel, hogy akkor már négy szelet kenyér járt. A lap a panasz nyomán megkereste a kórház főigazgató főorvosát, aki ezt mondta, hogy a hideg élelmezés keretében a pépes étrendet igénylő betegeknek speciá­lis tápszert, joghurtot és magas kalóriatartalmú, kenyérre kenhető táplálékot biztosítanak, amelyet dietetikus állít össze a betegek betegségének megfelelő módon.  ( Az ezek szerint nagy műgonddal összeállított ebédről készült fotót itt megnézhetik.)

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ ma arról tájékoztatott, hogy mivel a Hungast Zrt. a konyhát teljes egészében leszereli, szükség van a tálalókonyha műszaki feltételeinek megteremtésére, ezért várhatóan augusztus 8-ától egy tatabányai cég főz meleg ételt a betegeknek.  Az intézmény előreláthatólag  két hónapig mikrózható, egyszer használatos műanyag edényekben tálalva tudja megoldani a betegélelmezést.

Szerző