7 milliárd

Valahol azt olvastam, hogy az utolsó félév során a minisztériumok több mint 7 milliárd forintot költöttek politikai reklámra. Sok ez önök szerint, vagy kevés? Erre nehéz választ adni. A 7 milliárd őszintén szólva hatalmas szám, rengeteg problémát meg lehetne a segítségével oldani. Ezzel szemben teljesen improduktív, felesleges célokra fordítják és ezzel kiöntik a kukába azt a rengeteg pénzt. Sokkal jobban tennék, ha propaganda helyett elkezdenének ténylegesen dolgozni, és a saját zsebük megtömésén túl az ország valós problémáival törődnének. Ha ezt tennék az elit tagjai, és ezen a téren érnének el kozmetikázás nélküli sikereket, az lenne a legjobb politikai reklám.

2016.08.11 08:30

Szégyen, zászló

Mit emelgeted a zászlót, mit harcolsz a Fidesz ellen, amikor pontosan látod, hogy teljesen értelmetlen, mondja a barátom, majd hozzáteszi: ez az ellenzék meg sem érdemli, hogy mellé állj. Nem emelgetek én zászlókat, nem is küzdök a Fidesz ellen, és eszem ágába sincs az ellenzék mellé állni, de azért a hazudozást, az emberek megvezetését, a gyűlöletkeltést, a humán gondolatok teljes kiirtását mégsem lehet szó nélkül hagyni, válaszolom, de ő csak legyint. Aztán másra tereli a szót; a politika immár csak ennyire érdekli, szél ellen úgysem lehet, vallja. 
És akkor pontosan ott vagyunk, ahova Orbán juttatni akart bennünket: ne érdekeljen, hogy mit mondanak, ha nem értesz velük egyet, éld a saját életed, a politikát meg hagyd rájuk. Ők tudják, mit kell tenni, mit kell mondani. És igen: ők tudják, hogy mit kell mondani, mikor kell hazudni, mikor kell tudatlanságban tartani az embereket, és ha rátalálnak egy olyan témára, amellyel ráadásul a társadalom többsége egyetért, akkor azt egy pillanatra sem engedik el, kihozzák belőle a maximumot, miközben azt sem tudjuk, hol található ez a maximum. 
A migránsellenességben, miközben az ellenkezőjét hittük, úgy tűnik, még bőven van tartalék. Most például az ENSZ globális migrációs csomagjának tárgyalását hagytuk ott, beállítva ezt a lépést is a három éve tartó akciósorozatba. A Fidesz tudja: egy ilyen lépésnek nincs szankciója, nyugodtan megtehető, nem lesz következménye, pont úgy, mint a pártállam lebontása idején: akkor is bátran szembe ment azokkal a törvényekkel, amelyek megszegése nem járt büntetéssel. Ezt a leckét ez a párt alaposan megtanulta, és menet közben arra is rájött, hogy nemzetközi szinten is remekül működik. Nyugodtan lehet hazudni, mint esetünkben Szijjártó Péter tette, állítani azt, hogy ez a csomag ellentétes a józan ésszel és Magyarország érdekeivel. Nyugodtan lehet állítani, hogy az ENSZ a migrációt alapvető emberi jogként határozza meg, miközben ez a szöveg semmi ilyet nem tartalmaz. Nyugodtan lehet azt lódítani, hogy kötelezettségeket ír elő a tervezett határozat, miközben csak ajánlásokat. A magyar minisztert az igazság nem érdekli, neki az orbáni politikának kell megfelelnie, és meg is felel neki. Teheti, hisz a többséghez csak az ő szavai jutnak el, a többség csak arról értesül, hogy az ENSZ – csakúgy, mint az Európai Unió – migránspárti, tönkre akarja tenni, bevándorló országgá tenni a nemzetállamokat, a büszke Magyarországot is.  És az én barátom azt mondja, ne emelgessem a zászlót. Itt ezek a mondatok működnek, ezek hatnak, a bencsikek, hollikok nyugodtan dobálózhatnak rasszista kijelentéseket, még jutalmat is kapnak érte. Én meg továbbra is azt mondom: nincs itt zászló, csak néhány csendes, meglehet erőtlen szó. Abban a reményben, hogy egyszer ezeknek az embereknek is szembe kell nézniük a hazugságaikkal, az embertelenségükkel. Most még nem. Lehet, hogy évekig, sőt évtizedekig nem. De egyszer fizetni kell, igaz, ha élünk, nekünk is. Egész Magyarországnak. Ez az írás sem zászlóról szól, sokkal inkább a szégyenről.
A migránsellenességben, úgy tűnik, még bőven van tartalék
2018.07.21 09:45
Frissítve: 2018.07.21 09:45

Federer ükunokáinak sem lesz anyagi gondja

Publikálás dátuma
2018.07.05 09:36
Illusztráció
Fotó: AFP/
Minden idők legnagyobb értékű sportszerződését kötötte meg Roger Federer. A svájci teniszező tíz év alatt 84 milliárd forintnyi pénzt kap, amiért egy japán márka, az Uniqlo ruháiban játszik.
Még II. Erzsébet brit királynőnél is gazdagabb lett Roger Federer, aki huszonhárom év után ruhaszponzort váltott - írta a Bors. Miután a Nike nem akart hosszú távra, még több pénzért szerződni, a világranglistán második helyen álló teniszező Wimbledonban már Uniqlo ruhákban: zokniban, nadrágban, mezben és fejpántban játszik. A cipőjét továbbra is az amerikai cégtől kapja, mert azt a japánok nem gyártanak.  
A valaha volt legtöbb pénzt hozó sportolói szponzorszerződés értéke 300 milliárd dollár, azaz 84 milliárd forint. A 36 éves svájci sportoló kegyeiért tizenöt éve versenyeznek a cégek, aminek a sikerein kívül magyarázat az úriemberhez méltó magatartása, példaszerű életvitele és közvetlen viselkedése is. Volt már reklámarca autó-, repülő-, de tej-, és tészta-, kávé-, valamint csokoládémárkának, telekommunikációs cégnek, banknak, sőt egy francia borászatnak is. Egyes becslések szerint a vagyona - a pénzdíjakkal, járműveivel, ékszereivel és ingatlanjaival - eléri a 255 milliárd forintnyi összeget is.
2018.07.05 09:36