Előfizetés

"Ez itt az én hazám..." - Egy kő, egy név, egy emlékezet

Publikálás dátuma
2016.08.13. 08:25
FOTÓ: TÓTH GERGŐ

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület a Miniszterelnökség és a Zachor Alapítvány segítségével az idén is megtartotta „Stolpersteine-Botlatókövek 2016” akcióját. Augusztus 9. és 12. között hat városban, 95 helyen rakták le Gunter Demnig német művész kis betonkockákra applikált réztábláit, amelyek az adott helyről elhurcoltak nevét, születésük, valamint meggyilkolásuknak helyszínét és időpontját őrzik. Európában immár 50 ezer botlatókő emlékeztet az áldozatokra. Az utolsó idei követ tegnap délben, a budapesti VII. Klauzál utca 35. előtt Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövetének jelenlétében helyezték el. 

Ultimátumot ad a pártja Trumpnak?

Publikálás dátuma
2016.08.13. 07:39
FOTÓ: Getty Images
Donald Trump és a republikánusok között nem enyhül a feszültség. Legutóbb 70 prominens személyiség szólította fel levélben a Republikánus Nemzeti Bizottságot (RNC), hogy hagyjanak fel a milliárdos támogatásával, s az anyagi forrásokat inkább fordítsák a sebezhető honatyák kampányára, hogy – ha az elnöki poszt úgyis elúszik – legalább a képviselőházi és szenátusi többséget sikerüljön megmenteni.

A levélben azt írták, Trump felelőtlen, hozzá nem értő, megosztó viselkedése, rekordmagas elutasítottsága oda vezethet, hogy a demokraták földcsuszamlásszerű győzelmet aratnak. Reince Priebus, az RNC vezetője hírek szerint egyszer már meg is fenyegette Trumpot, hogy megvonják tőle a forrásokat, amikor a milliárdos közölte, nem támogatja Paul Ryan házelnök és John McCain arizonai szenátor újraválasztását. A Politico című lap értesülése szerint Trump embereit „válságtanácskozásra” hívta a pártvezetés, hogy tisztázzák a nézeteltéréseket. Bár azt állítják, rutintalálkozóról van szó, nem kizárt, hogy ultimátumot adnak Trumpnak, s végleg kihátrálnak mögüle.

Megkezdte a munkát Vucic új kormánya

Több mint három hónapos, érthetetlen halasztás után csütörtökön este megalakult Aleksandar Vucic új kormánya, amely tegnap megtartotta első ülését is. A szerb miniszterelnök péntek délután már meg is kezdte bécsi munkalátogatását, ahol Christian Kern osztrák kancellárral tárgyalt.

A kabinetnek 19 minisztere van, közülük nyolc új, zömében független, technokrata tárcavezető. Vucic annak ellenére koalíciót kötött a szocialistákkal, hogy pártja megszerezte a kormányalakításhoz szükséges többséget, és a Vajdasági Magyar Szövetség is, akárcsak az előző kormányzati ciklusban, államtitkári szinten jelen van az új kabinetben is. Az áprilisi parlamenti választásokon négy mandátumot szerzett, most négy minisztériumban kapott államtitkári helyet a magyar képviselet: a közlekedési és infrastruktúrafejlesztési, az egészségügyi, az oktatási és a mezőgazdasági minisztériumokban.

A kormányzó Szerb Haladó Párt (SNS), amelynek élén a miniszterelnök áll, az előrehozott választáson nem tudta megerősíteni pozícióit, sőt mandátumokat is veszített az előző ciklushoz viszonyítva, annak köszönhetően, hogy ezúttal több - nyolc – párt jutott be a belgrádi törvényhozásba. Vucic formációja az április 24-i voksoláson 48,25 százalékot szerzett, de azóta növelte támogatottságát. A Faktor plus közvéleménykutató intézet tegnap közzéadott felmérése szerint jelenleg a választópolgárok 51,9 százaléka voksolna az SNS-re, Aleksandar Vucic pedig továbbra is a legnépszerűbb politikus, a megkérdezettek 59 százaléka támogatja. Aggasztó viszont a radikális nacionalista Vojislav Seselj népszerűségének mértéke, amely 19 százalékot ért el. A hágai törvényszék által háborús bűnökkel megvádolt egykori csetnikvajda pártja is visszakerült a parlamentbe, 8, 8 százalékos választási eredménnyel. Az azóta eltelt időben a párt támogatottsága egyetlen százalékot csökkent.