Államosították az Erste Bank 15 százalékát

Publikálás dátuma
2016.08.13. 07:23
FOTÓ: Népszava
Lezárult az állam és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) részesedésvásárlása Erste Bank Hungary Zrt.-ben. Az állam nevében a a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. és az EBRD is augusztus 11-ével 15-15 százalékos tulajdonrészt szerzett a pénzintézetben, valamint átutalta a vételárat.

 A felek június 20-án írták alá a részesedések adásvételéről szóló szerződéseket, ez alapján a magyar állam és az EBRD külön-külön 38,9 milliárd forintot fizetett a részvénycsomagokért. Az árat külső szakértők közreműködésével, piaci értékelés alapján alakították ki - írta közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A több mint egy évet vajúdó tranzakció többszöri elhalasztásának oka a kormány és a bankszektor között kialakult vita volt, hol a kárrendezési törvénnyel, hol a bankadó mérséklésének mértékével volt elégedetlen a Erste osztrák anyacégének vezetése. Végül a kormány az EBRD-vel és az Erste-vel kötött megállapodásának megfelelően 2016-ban és 2017-ben összesen mintegy 80 milliárd forinttal csökkentette a pénzügyi szervezetek különadóját és eleget tett a megállapodásban foglalt egyéb elvárásoknak is.

Az állami részesedésvásárlás értelmét ma sem látják igazán a szakértők, mindenesetre Hornung Ágnes pénzügyekért felelős államtitkár szerint a gazdasági növekedés szempontjából kiemelten fontos, hogy az Erste Bank hosszú távon is elkötelezett Magyarország iránt, és a bank gyorsan bővülő hitelezése segíti a magyar vállalkozásokat, ezáltal a gazdasági növekedést is. Az Erste Bank erősödő üzleti aktivitása egyben pénzügyi szempontból is kedvező befektetéssé teszi az állami részesedésvásárlást, ezt támasztja alá a pénzintézet első félévi pozitív eredménye is - tette hozzá.

A megállapodás alapján a bankot továbbra is az Erste Csoport irányítja majd, de a magyar állam és az EBRD egy-egy külső tagot delegál a bank igazgatóságába és egy-egy tagot a felügyelőbizottságába. Az igazgatóságban Marczinkó Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára képviseli az állam érdekeit. A felügyelőbizottság kormány által delegált tagja Zsolnai Alíz, az NGM főosztályvezetője. Az EBRD a delegáltjait még nem jelölte meg.

Szerző

Pert vesztett a MÁV - Több milliárdot fizethet

Publikálás dátuma
2016.08.13. 07:22
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Több milliárd forintot fizethet ki a MÁV-Csoport szeptember 10-ig mintegy 13 ezer vasutas részére, miután jogerősen pert vesztett a VDSzSz Szolidaritás szakszervezettel szemben - írta közleményében a szakszervezet.

A MÁV nem jól számolta el a készenléti munkakörben dolgozók fizetését, ugyanis ha az ilyen munkakörben foglalkoztatott vasutasokat (például jegyvizsgálókat, vezető jegyvizsgálókat, forgalmi szolgálattevőket, személypénztárosokat, váltókezelőket) vasárnap rendes munkaidőre osztották be, az ezt közvetlenül megelőző szombati munkanapjukat nem rendes munkaidőként, hanem túlóraként (rendkívüli munkavégzésként) kellett volna elszámolni, a munkáltató azonban ezt eddig nem tette meg.

A VDSzSz Szolidaritás több mint két éve kezdeményezett tárgyalásokat a munkáltatóval, ennek eredménytelensége miatt indított pert, amit jogerősen meg is nyert. Ennek következtében a munkáltatók egy összegben kifizetik késedelmi kamatokkal a 2013-2015 közti időszak elmaradt túlórapótlékait.

A szakszervezet közleményében megjegyzi, hogy a jogerős ítélet után a MÁV elérte, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium törvénymódosító javaslatot terjesszen be a parlament elé, melynek következtében az Országgyűlés törölte a fenti szabályozást a Munka törvénykönyvéből, a szakszervezet szerint így állva kicsinyes bosszút a VDSzSz Szolidaritás által jogerősen megnyert próbaper és annak több milliárdos anyagi következményeiért. Ezzel havi 10-15 százalékkal csökkentette a vasutasok bérét - állítja az érdekvédelmi szervezet.

A szakszervezet jelenleg is több perben áll a MÁV-Start Zrt.-vel szemben, többek között a heti pihenőidő ki nem adása miatt is bírósági eljárást indított.

Szerző

Varga "túl optimista" - Utolsók vagyunk a régióban

Publikálás dátuma
2016.08.13. 07:21
A mezőgazdaságtól sokat várnak idén – akár fél százalékkal is erősítheti a GDP-növekedést FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Rácáfoltak az előzetes várakozásokra a második negyedévi, magyar GDP adatok. Ebben az időszakban a gazdaság növekedése 2,6 százalékkal haladta meg az előző esztendő azonos időszakáét, ugyanakkor az első fél év egészében 1,7 százalékos bővülést mértek a statisztikusok. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter abban bízik, hogy ez a dinamika erősödik és így nem kell módosítani az idei 2,5 százalékos GDP-prognózison.

Az első negyedévi meghökkentően alacsony 0,7 százalékos tisztított GDP-adat után a második három hónapban elért 2,6 százalékos növekedés után összességében 1,7 százalékos plusszal zárta 2016. első félévét a magyar gazdaság - erről számolt be tegnapi sajtótájékoztatóján Varga Mihály. Véleménye szerint az első negyedévi siralmas GDP-t az okozta, hogy az uniós támogatások még nem érkeztek meg, és a gépjárműiparban - modellváltás miatt, tervezetten - visszaesett a termelés. A második negyedév talparaállásából a miniszter azt a következtetést vonta le, hogy az idei esztendőre várt 2,5 százalékos GDP növekedési várakozás tartható. Varga Mihály optimizmusát arra alapozta, hogy az eddig katasztrofálisan teljesítő építőiparban fordulat várható, elsősorban a lakásépítések révén. Eddig 12 ezer darab csok-igénylést tartanak nyilván, ennek és az áfa-csökkentésnek köszönhetően elmozdulhat a holtpontról az építőipar. Abban is reménykedik Varga Mihály, hogy az uniós támogatások is már éreztetik a hatásukat a magyar gazdaságon. (Józan megfontolások szerint ennek inkább csak jövőre lesz érezhető hatása.) Ugyanakkor az előzetes várakozások szerint a mezőgazdaságtól idén a tavalyinál jobb eredmény várható, az agrárszféra teljesítménye 0,5 százalékponttal járulhat hozzá az idei GDP-növekedéshez.

A lapunk által megkérdezett Katona Tamás szerint túlzottan optimista a nemzetgazdasági miniszter prognózisa, véleménye szerint az idei növekedés 2 százalékos lehet. Figyelmeztető jel ugyanis, hogy a KSH ugyancsak tegnap közölte, hogy bár már nyolc hónapja folyamatosan csökken az ipari termelés növekedésének üteme, de most fordult először elő, hogy már a tavalyi szintet sem érte el, annál 0,3 százalékkal alacsonyabb volt. Az is elgondolkodtató, hogy a beruházások továbbra sem növekednek, mert a magánszféra nagy mértékben visszafogta az aktivitását - mondta Katona Tamás, aki ezen a téren idén 8-10 százalékos visszaesésre számít.

Varga Mihály szerint a régiós országok egymáshoz viszonyított GDP-növekedési pozíciójára nem érdemes hivatkozni, mert az folyamatosan változik. Katona Tamás szerint sajnos nem ez a helyzet, Magyarország - most az 1,7 százalékos növekedésével is - kibérelte az utolsó helyet. Hiszen az első félévet Románia 5,9, Szlovákia 3,7, Bulgária és Lengyelország 3,0 százalékos gazdasági bővüléssel zárta. A különbség tetemes!

Szót ejtett Varga Mihály arról is, hogy dinamikus volt a bérkiáramlás Magyarországon, a második félévben még ennél is nagyobb mértékben emelkedhetnek a bérek. Katona Tamás ennek kapcsán megjegyezte: mindez a forint folyamatos gyengülése mellett történik, így azok akik külföldön vállalnak munkát azt látják, hogy euróban inkább csökkenne, mint növekedne a jövedelmük, ha itthon vállalnának munkát.

Élesen kritizálta Varga Mihály értékelését Gúr Nándor is. Az MSZP alelnöke tegnapi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a nemzetgazdasági miniszter által frissen közölt számok semmit nem érnek, az embereknek kézzelfogható fizetésemelésre van szükségük, mert ők a valóságban azt tapasztalják, hogy az árcédulákon magasabb összegek szerepelnek, a fizetésük pedig kevesebbet ér. Megjegyezte: ha igaz lenne a növekedés, akkor az elmúlt hat évben nem 600 ezer ember hagyta volna el az országot, hanem több 100 ezer más európai akart volna idejönni dolgozni. Gúr Nándor egy mértékadó, fizetésemelés forrásaként jelölte meg a 2 százalékos GDP-növekedés 6-700 milliárd forintos többletét, a fekete, illetve szürkegazdaság arányának csökkentést, valamint az adó- ás vámhátralékok behajtását.

Szerző