Japán föld-levegő rakétát fejleszt

Japán föld-levegő rakétát fejleszt ki, hogy megerősítse a Szenkaku-szigetek védelmét, jelentette tegnap a Jomiuri című japán lap.

A japán fennhatóság alatt álló szigetekre néhány éve Kína bejelentette igényét, a területi vita miatt egyre élesebb a feszültség a Kelet-kínai-tenger térségében. A tokiói külügyminisztérium idén több alkalommal is tiltakozott amiatt, hogy kínai hajók behatoltak a vitatott szigetek körüli területi vizekre.

Japán külügyi tájékoztatás szerint drámai mértékben növekedett a kínai katonai jelenlét a Szenkaku-szigetek térségében. A Jomiuri nem nevezte meg, milyen forrásból értesült a tokiói rakétafejlesztési tervről, a mintegy 300 kilométer hatótávolságú föld-levegő rakétákat Okinava prefektúra területére telepítenék, onnan elérhetnék a Szenkaku-szigetek térségét.

A lap értesülése szerint az új rakétákat 2023 körül állítanák rendszerbe. A fejlesztésre szánt összeg már szerepel a 2017-es pénzügyi évre kidolgozott védelmi költségvetésben, a 2013-ban jóváhagyott nemzeti védelmi irányelvekben már célkitűzésként szerepelt Japán nagy hatótávolságú rakétaképességének fejlesztése.

Szerző

Gyerekek haltak meg a bombázásban

Jemenben legalább tíz gyerek életét veszítette, több tucatnyian megsebesültek, amikor a szaúdi légierő vezette koalíció egy iskolát bombázott Szaadában, a húszi lázadók ellenőrzése alatt álló területeken. 

A légicsapásokat azt követően újították fel, hogy a hónap elején összeomlottak a béketárgyalások. Az Orvosok Határok Nélkül humanitárius szervezet megerősítette, hogy tíz gyerek meghalt, majd harminc 8 és 15 év közötti iskolás megsebesült a bombázásban. Síita lázadók 2014 szeptemberében foglalták el a jemeni fővárost, a nemzetközileg elismert jemeni kormány támogatására indított Rijád légicsapásokat, a zavaros helyzetben az al-Kaida és az Iszlám Állam terrorszervezet is megerősítette jelenlétét Jemenben.

Szerző

Halálos monszuneső - Vízbe fulladtak az áldozatok

Több mint 70 ezer ember otthona lett semmivé a Fülöp-szigeteken a heves monszuneső miatt, aminek eddig öt halálos áldozata is van - legalábbis az ország katasztrófavédelmi hatósága egyelőre ennyiről tud. 

Az áldozatok vagy összedőlt otthonaikban haltak meg vagy vízbe fulladtak. Több mint ötezer család - mintegy 24 ezer ember - átmeneti szálláson húzza meg magát. A helyi meteorológusok arra figyelmeztetnek, hogy az esőzés folytatódni fog, így további áradások, földcsuszamlások várhatóak.

Szerző