Előfizetés

Német-orosz külügyminiszteri csúcs

Elsősorban Ukrajna és Szíria kérdése kerül ma szóba Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter és orosz kollégája, Szergej Lavrov jekatyerinburgi tanácskozásán – közölte a berlini külügyminisztérium.

Az Urál régió székhelyén a német és az orosz diplomácia vezetője helyi diákokkal is találkozik majd, akikkel a német-orosz kapcsolatokról folytatnak tárgyalásokat. Elutazása előtt Steinmeier aggodalmát fejezte ki az ismét feszültebbé vált orosz-ukrán viszony miatt. Moszkva saját állítása szerint ukrán szabotázsakciókat akadályozott meg a Krím-félszigeten, Kijevet terrortámadásokkal vádolja, Petro Porosenko ukrán elnök válaszként harckészültségbe helyezte a Krímnél szolgáló ukrán erőket.

A brit pártvezető veresége

Komoly vereséggel ér fel a brit munkáspárti vezető, Jeremy Corbyn számára, hogy végérvényesen eldőlt: nem szavazhat a baloldali tömörülés pártelnökválasztásán az a 130 ezer személy, akik 2015. január 12. után léptek be a pártba. 

A tömörülés felső vezetése már korábban megakadályozta részvételüket a voksoláson, ám öten újabb fórumokhoz fordultak jogorvoslatért. Kiderült azonban, semmiképpen sem szavazhatnak. Ez azért fájdalmas Corbynnak, mert olyan személyekről van szó, akik túlnyomórészt az ő politikáját támogatják. A 67 éves Corbynt a párttagság egy része leváltaná, mert a Brexittel kapcsolatos népszavazás előtt csak félszívvel – vagy még úgy se – kampányolt Londonnak az EU-ban maradása mellett. A parlamenti frakció leváltására is szavazott, ez azonban nem volt kötelező érvényű voksolás.  Mindettől függetlenül valószínűtlen Corbyn leváltása. Felmérések szerint minden bizonnyal legyőzi legnagyobb kihívóját, Owen Smith-t. Az eredményt szeptember 24-én teszik közzé.

Támadásra készülnek a kurdok

Átfogó támadást indítottak a kurd pesmerga harcosok az iraki Moszul visszaszerzéséért, amely az Iszlám Állam (IS) legfontosabb fellegvára maradt az országban. Az előrenyomulást a koalíciós erők jelentős légicsapása vezette be. Mosult két évvel ezelőtt foglalták el a szélsőséges iszlamisták, s lényegében fővárosukká, „kalifátusuk” legfőbb településévé tették meg.

Haider al-Abadi iraki miniszterelnök még ebben az évben vissza akarja foglalni Moszult. Szerinte amennyiben ez sikerülne, ez az IS elleni győzelmet is jelentené. A harcok során központi szerepet játszanak a kurd egységek. Az iraki hadsereg mindeközben gyűrűt próbál vonni a város köré. Júliusban a kormányerői elfoglaltál Kajara repülőterét, amely a várostól délre helyezkedik el. Néhány nappal ezelőtt a koalíciós erők harci gépei Szaddám Huszein néhai diktátor egykori palotákat támadták. Ez volt az IS egyik főhadiszállása, s itt képezték ki a külföldről érkezett harcosokat. Hivatalos közlések szerint a komplexummal szemben „sikeres” támadást hajtottak végre. A brit légierő két tornádó géppel vett részt az akcióban.

Iraki közlések szerint az IS parancsnokai már el is menekültek Moszulból, s családtagjaikkal Szíria felé vették az irányt. Néhányan a Kurd Autonóm Tartományba próbáltak szökni. John Kerry amerikai külügyminiszter úgy vélte, jelentős sikereket értek ez az IS elleni harcban. Mint mondta, a milicisták száma egyharmadával csökkent. Úgy vélte, a Moszul elleni harc döntő lesz majd. Az ENSZ attól tart, hogy több százezren menekülnek el a városból, az sem kizárt, hogy egymillióval nő a menekültek száma. Az iraki hadügyminiszter is úgy véli, az offenzíva során az jelenti majd a legnagyobb gondot, hogy körülbelül kétmillióra tehető a városban rekedtek száma.

A kurdok más irányba is folyamatosan haladnak előre. Azt követően, hogy kiűzték az IS-t a stratégiai szempontból fontos szíriai városból, Manbitsból, megpróbálják elvágni Rakkát a külvilágtól. Az előrenyomulás következő szakasza Al-Bab régióját érinti majd – jelentette be a Szíriai Demokratikus Erők szóvivője, Idrissz Nasszan. Ez azért rendkívül fontos terület, mert innen gondoskodnak az IS utánpótlásáról. A Szíriai Demokratikus Erők milícia vasárnap bejelentette, létrehozták az Al-Bab katonai tanácsot. EZ a milícia kurd, illetve arab harcosokból tevődik össze. Azt közölték, „felszabadítjuk testvéreinket”, s ebben a koalíciós erők légicsapásai segítik majd őket.

Az IS harcosai Manbitsból való hétvégi visszavonulásuk során mintegy kétezer túszt ejtettek, ám végül szabadon engedték őket. A város peremkerületében engedték szabadon a túszokat – közölte a Szíria megfigyelő központ. A terrorsereg egészen a török határvidéknél elhelyezkedő városig, Jarabluszig vonult vissza, amely Manditstól 35 kilométerre északkeletre található. Miután az IS elhagyta a várost, több ezer civil tért oda vissza. A demokratikus erők szerint a helyzet lassan kezd normalizálódni. A milícia képeket is közzétett, amelyeken ünneplő embereket lehet látni. A férfiak levágták szakállukat, a nők elégették a teljes testüket befedő lepleket.