Előfizetés

Nőt szeretne utódául Ban Ki Mun

Az ENSZ-főtitkára azt nyilatkozta, szeretné, ha nő követné a posztján. A 72 éves Ban Ki Mun második hivatali ideje lejártával idén december 31-én távozik.

Kaliforniai látogatásán a főtitkár jelezte, nem rajta múlik, hogy ki veszi át helyét a világszervezet élén. Utalt azonban arra, hogy több tehetséges nő is pályázik a posztra, s méltatta, hogy idén először meghallgatáson mutatkozhattak be a jelöltek, s az ENSZ Biztonsági Tanácsa próbaszavazásokat tart.

Jelenleg hat férfi és öt nő áll versenyben, már két szavazási forduló volt. Mindkét fordulóban Antonio Guterres volt portugál kormányfő, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának korábbi vezetője végzett az élén. Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója az első körben harmadik, a másodikban csak ötödik lett, Susana Malcorra, Ban Ki Mun személyzeti főnöke másodszorra harmadikként futott be.

Esélyes lehet még Helen Clark volt új-zélandi kormányfő, a Costa Rica-i Christina Figueres, az ENSZ nemrég leköszönt klímavédelmi biztosa, Natalia Gherman volt moldovai külügyminiszter is pályázik. Egy női jelölt, a horvát Vesna Pusic már visszalépett, mivel utolsó helyen végzett az első szavazáson.

Legközelebb augusztus 29-én szavaz a BT a jelöltekről, de még szeptemberben is tartanak próbaszavazást. A 15 tagú Biztonsági Tanács ajánlása alapján végül az ENSZ-közgyűlés 193 tagja erősíti meg posztján az új főtitkárt.

Súlyos büntetést kapott az Újpest és a Videoton

Az Újpest FC-t és a Videoton FC-t sújtotta pénzbüntetéssel a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) fegyelmi bizottsága kedden.

Az MLSZ honlapján nyilvánosságra hozott indoklás szerint az újpesti szurkolók a Gyirmót elleni bajnoki mérkőzésen szidalmaztak egy másik sportszervezetet, a Videoton drukkerei pedig az ellenfél edzőjét szidták a Mezőkövesd elleni találkozón. A fővárosi és a székesfehérvári klub is 100 ezer forintos büntetést kapott. A Paksi FC kiállított játékosát, Kulcsár Dávidot egy bajnoki mérkőzésre tiltották el.

Először nyert a Videoton ellen az MTK

Az MTK Budapest 1-0-ra legyőzte Dunaújvárosban a vendég Videotont a labdarúgó OTP Bank Liga hatodik fordulójának keddi nyitómérkőzésén.

A fővárosi kék-fehéreknek ez volt az első sikerük a mostani idényben.

OTP Bank Liga, 6. forduló:
MTK Budapest-Videoton FC 1-0 (0-0)

Dunaújváros, 700 néző, v.: Pintér
gólszerző: Torghelle (63.)

sárga lap: Borbély (31.), Vadnai (38.), Torghelle (59.), illetve Pátkai (19.), Suljic (82.)

MTK Budapest:

Hegedüs - Vadnai, Vass, Vukmir, Poór - Vogyicska (Katona, 92.), Borbély, Kanta, Korozmán (Szatmári, 73.) - Hrepka (Jakab, 81.), Torghelle

Videoton FC:

Kovácsik - Szolnoki, Lang, Vinícius, Nego - Juhász, Pátkai - Bódi (Kovács I., a szünetben), Lazovic (Feczesin, 57.), Suljic - Géresi (Barczi, 64.)

Az első félidőben kiegyensúlyozott volt a játék képe, az MTK egyszer kapufáig is eljutott, de gólt a szünetig egyik csapat sem szerzett. A hangulatról a csekély számú székesfehérvári szurkolók gondoskodtak, a kék-fehérek drukkerei csendesebben figyelték a mérkőzést. Fordulás után maradt a kiegyenlített futball, de negyedóra elteltével az MTK ritmust váltott, rövid idő alatt három helyzetig is eljutott, az utolsónál pedig Torghelle nem hibázott, s megszerezte a vezetést a "hazaiaknak". A hajrában a Videoton többnyire felívelésekkel próbálkozott, de a fővárosi védelem visszaállt, s megőrizte az egygólos különbséget.